Reconstructia turnului de birouri de langa Biserica Armeneasca, care a ars in iunie 2009 intr-un incendiu, ar putea incepe in primavara anului viitor, potrivit informatiilor furnizate de Immpuls, firma angajata de proprietari sa analizeze starea tehnica a cladirii si sa faca proiectul de reabilitare. Dezvoltatorii au obtinut autorizatia de construire pentru aceste lucrari inca din luna mai 2012, avand potrivit legii un an de zile de la aceasta data pentru inceperea lucrarilor. Deocamdata, lucrarile nu au inceput deoarece investitorii incearca sa incaseze asigurarea pentru daunele cauzate de incendiu.

Millenium TowerFoto: Immpuls

„In mai 2012 s-a obtinut o noua autorizatie de construire de la Primaria Municipiului Bucuresti si anul viitor ar trebui sa inceapa procesul de reconstructie. Lucrarile vor dura 14-16 luni. Se va folosit structura actuala, care nu a fost afectata de incendiu si se va respecta design-ul al cladirii vechi“, a declarat Tudor Popp, managing partner al Immpuls.

Specialistii de la Immpuls afirma ca problema incasarii asigurarii s-ar putea rezolva si ea in urmatoarele luni. "Noi, ca reprezentanti ai beneficiarului am facut o expertiza tehnica. Evaluarea daunelor a durat cam un an. Compania de asigurari a facut si ea o expertiza. Acum suntem in faza de arbitraj tehnic in care se incearca ajungerea la un consens in ceea ce priveste daunele cauzate in incendiu si se va stabili o valoare agreata a despagubirii, dupa care nu ar trebui sa mai fie nicio problema", a declarat Tudor Popp, managing partner Immpuls. Proprietarii au incasat deja o asigurare reprezentand valoarea chiriei pe trei ani.

In ceea ce priveste lucrarile de reabilitare a turnului, reprezentantii societatii spun ca ar fi mai ieftin sa-l demoleze, dar ar putea aparea probleme la reautorizare deoarece se afla intr-o zona protejata, cu cladiri monument istoric, iar imobilul este mult peste regimul de inaltime al vecinatatilor. Autorizarea lui a fost posibila in perioada de haos urbanistic de dinainte de anul 2008.

Incendiu Armeneasca

Incendiu Armeneasca

Foto: USER UPLOADED

Turnul de langa biserica Armeneasca, Millenium Business Center, apartine grupului Aberdeen Immobilien si este asigurat de Chartis, divizia de property-casualty a AIG. In prezent: cladirea este parasita dupa ce

a ars intr-un incendiu devastator in iunie 2009. MBC este unul dintre cele mai controversate proiecte din Bucuresti deoarece cladirea este lipita de biblioteca Bisericii Armenesti, cladire de patrimoniu. Constructia turnului a inceput in 2001, dar la scurt timp lucrarile au fost sistate, dezvoltatorul de la vremea respectiva intrand in litigiu cu Biserica Armeneasca a carei structura se sustinea ca a fost afectata de lucrari. Litigiul a fost stins in 2003 prin plata unor daune de 790.000 de dolari. Lucrarile de construire au fost terminate in 2006 si au costat aproximativ 25 milioane euro. Cladirea are o suprafata de circa 25.000 mp si o inaltime de 19 etaje. Aberdeen Immobilien a cumparat cladirea de birouri in anul 2007, de la fondul de investitii britanic, Charlemagne, care o cumparase, cu un an inainte, de la Antonis Kapraras.

Immpuls este o companie de consultanta, proiectare si project management ce face parte din grupul german Luxemburger Team.