Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a cerut acordul Camerei Deputatilor pentru construirea tunelului de sub Palatul Parlamentului. Pasajul subteran face parte din faza a doua a Diametralei Buzesti-Berzei-Uranus, o artera care va face legatura intre Piata Victoriei si Gara Progresul. Potrivit Mediafax, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a discutat, luni, aceasta propunere si si-a dat acordul de principiu. Urmeaza ca proiectul sa fie dicutat de SRI si MAPN, dupa care va fi supus la vot in plenul Camerei Deputatilor. Acordul Camerei Deputatilor este necesar pentru intocmirea Planului Urbanistic Zonal care stabileste traseul Diametralei.

Diametrala Buzesti Berzei Uranus_tronsonul cu Hala MatacheFoto: Hotnews

"Este vorba despre un acord de principiu, in conditiile in care secretarul general interimar al Camerei Deputatilor, doamna Ileana Luncan, este insarcinat de Biroul Permanent sa ia legatura cu toate institutiile care trebuie sa avizeze un astfel de proiect. De principiu, acordul Camerei se va face printr-o hotarare, ceea ce inseamna ca se vor pronunta prin vot toti membrii Camerei, dar nu putem sa introducem pe ordinea de zi a plenului o astfel de hotarare pana cand, din punct de vedere tehnic, nu sunt indeplinite toate conditiile legale, si anume secretarul general al Camerei obtine avizele necesare - aici e vorba si de avize de ordin tehnic, dar si de avize care intra in zona sigurantei nationale - lucrurile sunt mai complexe in aceasta perioada si totul trebuie sa se desfasoare ca la carte", a declarat secretarul Camerei, Georgian Pop, pentru Mediafax.

Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Primaria Capitalei. Drumul va face legatura intre Piata Victoriei si Gara Progresul, reprezentand o alternativa la Calea Victoriei si bd.Magheru pentru persoanele care doresc sa ajunga din Nordul Capitalei la iesire din Bucuresti spre Giurgiu.

Municipalitatea a impartit proiectul in trei etape:

- Piata Victoriei - Vasile Parvan. Acest segment se afla in acest moment in lucru.

- Vasile Parvan - Piata George Cosbuc. Primarul Sorin Oprescu a cerut acordul Camerei Deputatilor. Dupa obtinerea acestui acord, Planului Urbanistic Zonal care stabileste traseul arterei de circulatie va fi supus aprobarii Consiliului General. Vezi aici traseul Diametralei.

- Piata George Cosbu - Gara Progresul. Acest tronson este la stadiul de idee.

Per total, pentru toate cele trei etape Consiliul General a aprobat in perioada 2006-2007, 365 milioane lei. Lucrarile la primul tronson al Diametralei au inceput in toamna anului 2010, costurile fiind estimate la 130 milioane lei. Constructor: firma Consitrans.

In decembrie 2011, primarul General Sorin Oprescu a inaugurat portiunea cuprinsa intre Calea Plevnei si Bulevardul Stirbei Voda, circa 20 la suta din primul tronson, promitand ca toata lucrarea va fi gata in martie 2012. Desi suntem aproape de sfarsitul anului, lucrarile sunt departe de a fi gata.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anunta, in noiembrie 2010, dupa finalizarea Diametralei, Bucurestiul va putea fi traversat de la nord la sud in 20 de minute, iar din punct de vedere tehnic aceasta este "cea mai mare operatiune urbana din ultimii 20 de ani".