Primaria Capitalei a inaugurat joi Piateta Regelui, un spatiu public amenajat la intersectia Soselei Kiseleff cu strada Ion Mincu, dedicat Regelui Mihai I cu ocazia implinirii varstei de 91 de ani. Trotuarul din piateta a fost pavat cu marmura alba, s-au pus stalpisori din granit, mobilier urban, iar pe unul dintre colturile intersectiei se afla bustul majestatii Majestatii Sale, realizat in bronz. La inaugurare au participat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si regele Mihai I. Desi gestul de a dedica Regelui Mihai I un spatiu public este unul demn de lauda, Primaria Capitalei a atribuit in mod ilegal numele de Piateta Regelui acestui loc, iar lucrarea nu are toate avizele necesare si s-a facut fara aprobarea prealabila a Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. Mai mult, municipalitatea nu precizeaza cat a costat amenajarea pietei.

Foto:
  • Click pe FOTOGALERIE pentru a vedea mai multe imagini cu Piateta Regelui

Desi intentia de a dedica acest spatiu public regelei Mihai I s-a conturat inca din luna mai a acestui an, cand, cu ocazia Zilei Regalitatii, primarul Sorin Oprescu i-a inmanat Majestatii Sale Placheta "Piaţeta Regelui" si a promis ca aceasta va fi gata pana pe 25 octombrie, lucrarile au inceput abia in urma cu o luna si au fost terminate in noaptea de dinainte de inaugurare. Mai mult, proiectul de amenajare a piatetei a venit abia miercuri (n.r. cu o zi inainte) la Comisia de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei pentru a obtine avizul de urbanism, cerut de lege. Pusi in fata faptului implinit, desi au criticat proiectul, arhitectii au fost obligati sa-l avizeze. "Daca pui niste borduri si o statuie intr-un loc asta nu inseamna ca devine o piata publica", a declarat unul dintre membrii Comisiei, arhitectul Dorin Stefan. Un alt membru al Comsiei, Bogdan Bogoescu, in acelasi spirit critic, a denumit ironic locul "Intersectia regelui". Surse apropiate Ministerului Culturii sustin ca pentru amenajarea acestei piatete nu s-a obtinut nici avizul Ministerului Culturii, obligatoriu in acest caz deoarece in zona se afla mai multe cladiri monument istoric si este zona protejata. In schimb, Primaria Capitalei sustine ca acest aviz exista.

Lucrarile de amenajare a Piatetei au fost realizate de firmele Tehnologica Radion si Delta ACM, iar bustul a fost realizat de artistul Tanase Valentin, agreat de Casa Regala. Desi HotNews.ro a solicitat informatii cu privire la costurile aferente realizarii piatetei si bustului, municipalitatea nu a furnizat aceste cifre pe motiv ca "nu stie cat costa" intrucat s-au amenajat mai multe spatii publice in oras sub umbrela aceluiasi contract si nu au cifra defalcata.

Potrivit informatiilor afisate pe site-ul Primariei Capitalei, si atribuirea denumirii de "Piatetei regelui" a fost facuta ilegal. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat atribuirea acestei denumiri pe 28 septembrie 2012. Secretarul General al Primariei Capitalei, Tudor Toma, cel care raspunde de legalitatea hotararilor de Consiliu, a refuzat insa sa contrasemneze aceasta hotarare deoarece nu avea aviz de la Comisia de atribuire de denumiri a municipiului Bucuresti si nu este respectata legea. "Eu, Tudor Toma, in calitate de secretar general al municipiului Bucuresti, in temeiul prevederilor articolului 48, alin. 1 din Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala, refuz contrasemnarea Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 163/28.09.2012 privind atribuirea denumirii de Piateta Regelui spatiului public situat la Intersectia str. Ion Mincu cu Soseaua Kiseleff intrucat hotararea Consiliului General a fost adoptata fara avizul Comisiei de atribuire de denumiri a municipiului Bucuresti", se arata intr-o anexa la proiectul de hotarare prin care s-a aprobat atribuirea denumirii de "Piateta Regelui".

L-a inaugurarea Piatetei regelui, Sorin Oprescu s-a declarat mandru de realizarea sa: "Bucurestiul, oras drag inimii mele, pe care am onoarea sa-l administrez prin vointa cetatenilor urbei, are, incepand de astazi, un nou spatiu public frumos, civilizat, care sa-i aduca bucurie in viata de zi cu zi. Multumesc Consiliului General care a fost alaturi de mine in conceperea si aprobarea acestui proiect. Simbolul central al piatetei, efigia Majestatii Sale, innobileaza prin simbol istoric, dar si artistic, locul in care ne aflam. Sire, imi face deosebita placere si onoare sa va urez: La multi ani, viata lunga si linistita in mijlocul oamenilor care va iubesc! Sa dea Bunul Dumnezeu sa traim vremuri normale intr-o tara si o lume normala, sa ne bucuram impreuna de bucuriile vietii”, a declarat primarul general, Sorin Oprescu.