Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a avizat, miercuri, construirea a doua blocuri, unul de patru si altul de trei etaje, langa cladirea fostului restaurant "Cina", vizavi de Ateneul Roman. In cel mai apropriat punct, intre imobilele noi si cladirea veche va fi o distanta de 6 metri. Casa in care se afla restaurantul "Cina" a fost construita in 1907 si are statutul de monument istoric.

Foto:

Potrivit planurilor prezentate in cadrul Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, cladirea fostului restaurant "Cina" va fi pastrata intacta, iar in lateralele ei ar urma sa se construiasca doua cladiri, una de 22 de metri inaltime, spre strada Franklin si alta de 16, 5 metri inaltime, spre strada CA Rosetti. Pe teren ar urma sa se amenaje o piateta si spatii verzi in suprafata de circa 1000 mp (terenul are in total circa 3400 mp) unde cetatenii vor avea acces. Planurile prezentate de arhitecti la Comisie prevad si construirea unei cladiri noi, de 4 etaje, in parcarea din Piata Revolutiei. Terenul este domeniu public. "Aceasta solicitare a fost facuta de Comisie si estre trecuta in planul urbanistic al zonei protejate", au declarat arhitectii care au prezentat proiectul. In perioada interbelica acest spatiu era construit, insa imobilele au fost demolate, iar o parte dintre membrii Comisiei sustin intoarcerea la stadiul din perioada interbelica.

Avizul dat miercuri de Comisia Tehnica de Urbanism este unul preliminar. Proiectul urmeaza sa fie discutat si la Ministerul Culturii intrucat in zona se afla mai multe cladiri monument istoric, dupa care se va intoarce la Comisia Tehnica de Urbanism pentru avizul final. In final urmeaza sa fie supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Initial, intr-un proiect prezentat Comisie Tehnice de Urbanism in luna august la cererea investitorului, se dorea construirea unui bloc de patru etaje si in interiorul cladirii fostului restaurant "Cina", ceea ce ar fi dus la demolarea partiala a casei, monument istoric.

Proiectul de pe terenul fostului restaurant "Cina" este dezvoltat de compania Bucuresti Turism SA. Restaurantul Cina se afla in zona protejata Calea Victoriei, langa cladiri monument de importanta nationala. Potrivit regulamentului zonei protejate, inaltimea maxim admisa in zona este 22 metri.