​​EXCLUSIV Millenium Building Development cere Primariei Capitalei sa introduca in legalitate turnul de 18 etaje de langa Cathedrala Sfantul Iosif

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 23 octombrie 2012, 0:30 Actualitate | Administratie Locala


Cathedral Plaza
Foto: Hotnews
Compania Millenium Building Development cere Primariei Capitalei sa introduca in legalitate celebrul turn de 18 etaje de langa Cathedrala Sfantul Iosif. Autorizatia de construire a cladirii a fost anulata de instanta in iunie 2011, la cererea Arhiepiscopiei Romano Catolice, iar acum se afla pe rol mai multe procese care au ca scop demolare a imobilului. La inceputul lunii septembrie Tribunalul Dambovita a decis demolarea turnului, insa sentinta nu este definitiva.

Pentru a sustine intrarea in legalitate, proprietarii cladirii au depus la Primarie cateva memorii care le sustin cauza. Unul dintre acestea, favorabil intrarii in legalitatea, este semnat chiar de presedintele Comisiei de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei, arhitectul Sorin Gabrea. Reamintim ca Primaria Capitalei a sustinut Arhiepiscopia Romano Catolica in procesele de anulare a autorizatiei de construire a turnului si primarul Sorin Oprescu a cerut demolarea imobilului. Gabrea sustine ca in acest moment este posibila intrarea cladirii in legalitate.

"Am facut acest memoriu deoarece este aberant ca sa incepi sa construiesti o cladire, sa respecti legea asa cum s-a intamplat in acest caz si apoi, fiindca vecinul s-a suparat pe tine, autoritatea publica sa anuleze autorizatia de construire. Autorizatie care a fost emisa tot de o autoritate publica. Aceasta cladire se incadreaza in reglementarile urbanistice existente. Proprietarii au luat toate avizele necesare. Va reamintesc ca au obtinut avizul necesar de la Ministerul Culturii, ea fiind avizata de doi ministri ai Culturii - Ion Caramitru si Razvan Theodorescu - si a trecut prin plenul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. Din punct de vedere urbanistic s-au respectat toate prevederile Planului Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Spuneti ca ONG-urile au invocat lipsa avizului de la SRI, insa nimeni nu a cerut acest aviz, iar SRI-ul nu a protestat. Noi avem raspuns clar de la SRI ca, daca nu se cere avizul lor prin Certificatul de Urbanism (n.r. inainte de emiterea autorizatiei de construire), nu trebuie obtinut acest aviz. In acest caz nu s-a cerut. Nu putea sa dea SRI-ul acest aviz daca nu a fost cerut", a declarat Sorin Gabrea pentru HotNews.ro.

Mai mult, presedintele Comisiei de Urbanism sustine ca legislatia actuala permite intrarea in legalitate a cladirii: "Legislatia actuala prevede intrarea in legalitate a cosntructiilor daca acestea se inscriu in regulamentele urbanistice. Si Cathedral Plaza se inscrie in regulamentul aprobat prin Planul Urbanistic Zonal. Acest PUZ este valabil deoarece a produs efecte, in speta, cladirea a fost construita. Avem un raspuns in acest sens de la Inspectoratul de Stat in Constructii".

Intrebat ce parere are de faptul ca punctul sau de vedere este contradictoriu cu cel al primarului general, Sorin Oprescu, care sustine demolarea cladirii, Sorin Gabrea a declarat ca "primarul asteapta ca instanta sa se pronunte", in acest moment fiind pe rol mai multe procese privind demolarea turnului.
 
Reamintim ca primarul Sorin Oprescu l-a numit pe Sorin Gabrea seful Comisiei Tehnice de Urbanism in urma cu patru ani, atunci cand a stabilit componenta acestui for.  

Potrivit unui document obtinut de HotNews.ro, Millenium Building Development a cerut intrarea in legalitate a turnului de langa biserica Sf. Iosif inca de la inceputul anului, pe 5 ianuarie 2012, dar procedura nu a fost cunoscuta pina in acest moment. Pe 18 septembrie, investitorii au revenit la Primaria Capitalei cu un memoriu care cuprinde opiniile mai multor specialisti referitor la incadrarea urbanistica a cladirii si siguranta acesteia si care ar sustine intrarea in legalitate a cladirii:

- "Raport privind modul in care constructia realizata pe terenul din strada General Berthelot nr. 11-15, Sector 1, Bucuresti se incadreaza in cadrul construit preexistent reglementat", semnat de arhitect Sorin Gabrea;
- "Cathedral Plaza - raportare la Contextul urban" - opinie semnata de arh. Arpad Zachi, urb. Dana Milea si urb. Mihai Zachi;
- "Expertiza tehnica privind starea structurii de rezistenta, in stadiul fizic in care se afla constructia, la cerinta esentiala "rezistenta mecanica si stabilitate"  pentru imobilul de birouri Cathedral Plaza Building cu regim de inaltime 4S+P+18E in vederea intrarii in legalitate", semnata de ing. O Manoliu
- "Raport de expertiza tehnica privind cerinta esentiala "Siguranta la foc"", semnat de ing. Dumitrescu V Dan;
-  o adresa de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, eliberata pe 13 septembrie 2012;

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, sustine ca raportul semnat de Sorin Gabrea demonstreaza ipocrizia primarului general Sorin Oprescu: "Aceasta stire dovedeste ipocrizia primarului general, care pe de o parte este parte alaturi de Arhiepiscopia Romano Catolica in procesul privind demolarea cladirii, iar pe de alta parte pregateste intrarea in legalitate a cladirii. De asemenea, dovedeste faptul ca Sorin Gabrea - pe care Sorin Oprescu l-a numit ca presedinte al Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei - este un reprezentant al retelelor de influenta imobiliare".


Istoricul cladirii Cathedral Plaza

Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au inceput pe 9 martie 2006. In aprilie 2006, autorizatia a fost contestata in instanta de reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti pe motiv ca afecta atat imaginea, cat si structura Catedralei Sf. Iosif. Din iulie 2007, lucrarile au fost intrerupte de mai multe ori din cauza litiigiilor intre Arhiepiscopie si dezvoltatori. Imobilul a fost terminat in mod oficial in vara anului trecut. La cateva zile dupa, in iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a respins cea de a sasea si ultima cale extraordinara de atac promovata de MBD "stabilind irevocabil nulitatea autorizatiei de construire a auto-intitulatei cladiri Cathedral Plaza". In mai 2012 CEDO a respins plangerea formulata de Millennium Building Development (MBD), dezvoltatorul turnului de langa biserica Sfantul Iosif, impotriva Satului Roman. In plangerea formulata in ianuarie 2012, MBD reclama faptul ca deciziile Curtii de Apel Suceava, care au avut ca efect anularea autorizatiei de constructie a Cathedral Plaza, violeaza Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care protejeaza proprietatea privata si consfinteste dreptul la un proces echitabil. Reprezentantii MBD au refuzat sa comenteze.

La inceputul lunii septembrie 2012, Tribunalul Dambovita a decis, la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolica Bucuresti, demolarea turnului de birouri de langa biserica Sfantul Iosif din Capitala, potrivit unui comunicat emis de Arhiepiscopie. Sentinta, care poate fi atacata cu recurs, il obliga pe primarul general al Capitalei sa emita decizia prin care sa dispuna desfiintarea turnului  si sa ia toate masurile administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei de construire.

MBD sustine ca nu a fost citat in acest proces, iar decizia Tribunalului Dambovita a fost atacata cu recurs de catre Primaria Municipiului Bucuresti. Mai mult, Millennium Building Development sustine ca a castigat, pe 22 septembrie 2011, un  proces la Tribunalul Neamt, instanta respingand o actiune a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti avand ca obiect demolarea.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2846 vizualizari

 • -2 (8 voturi)    
  Dl.Gabrea este un individ jenant (Marţi, 23 octombrie 2012, 4:00)

  Mai mult de un neuron [utilizator]

  Dacă domnia sa deține o oareșce diplomă de arhitect- ar fi cazul să-i fie anulată și să fie trimis să facă ce știe- adică să ducă vacile la păscut. ”COnstrucțiile ” făcute de Millenium în București- oare de ce tocmai lângă Biserica Armenească și lângă Catedrala Sfântul Iosif- pe lângă faptul că sunt monumente de urâîțenie care îi dau arhitectei partidului, tovarășa Anca Petrescu prilej de premiu Nobel- dacă ar exista- pentru ce a făcut cu Casa Poporului în comparație cu oribilitățile- sunt și totalmente nesigure- a se vedea recentul incendiu din clădirea de lângă Biserica Armenească. E oare o coincidență că avizul ca primar- pentru cele 2 clădiri- și l-a dat un anume dl.Băsescu și că Millenium a fost sprijinită continuu în lupta contra bunului simț de același Băsescu- devenit președintele ROmâniei ? E oare o coincidență că firma Millenium a cotizat gros la campaniile PD-L ?
  • +1 (5 voturi)    
   Minti ca un comunist (Marţi, 23 octombrie 2012, 8:01)

   coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui Mai mult de un neuron

   Autorizatia de constructie a fost data in 2006 de primaria sect. 1, in 2006 ca si acum era primar d-l chiliman, deci pnl, deci iar comi usl.

   Iar voi mintiti in continuare... scarbe comuniste
   • -1 (5 voturi)    
    Băsiști proști, plicticoși și jenanți (Marţi, 23 octombrie 2012, 14:08)

    Mai mult de un neuron [utilizator] i-a raspuns lui coldplayer211

    Reveniți tată la realitate- că dl. Băsescu cu mânuțele lui alea 2- ca primar general i-a sprijinit pe dragii de la Millenium-și la Armenească și la Sfântul Iosif evident pe bani că nu e evreu- sau mai știi ?
  • 0 (2 voturi)    
   Da,exista (Marţi, 23 octombrie 2012, 9:29)

   Stepanida [utilizator] i-a raspuns lui Mai mult de un neuron

   un mare premiu in arhitectura,se numeste Pritzker,un soi de Nobel al domeniului.
  • +1 (3 voturi)    
   ca un comunist sadea minti (Marţi, 23 octombrie 2012, 9:39)

   utilizator_ [utilizator] i-a raspuns lui Mai mult de un neuron

   Aia de la Armeneasca a fost autorizata in 2003 de Ontanu.Scarbe comuniste...putin spus.
 • +5 (9 voturi)    
  Logica stramba a domnului Gabrea (Marţi, 23 octombrie 2012, 5:00)

  dana_s [utilizator]

  Lipsa de logica:
  ..."Acest PUZ este valabil deoarece a produs efecte..."
  Inspectoratul de Stat in Constructii este renumit prin "rezolutiile" absolut contradictorii pe care le da.
  Noi suntem in proces cu Nusco din cauza unui mastodont care ne ia absolut toata lumina; initial, ISC ne-a sprijinit si in baza hartiilor lor, Prefectul Capitalei a deschis proces in favoarea noastra. Ulterior, in instanta, ISC a revenit cu alte hartii si s-a contrazis pe el insusi.
  Prefectul si-a retras actiunea, iar noi am ramas sa ne luptam cu morile de vant ale statului corupt, de aici, din cavourile de locuit.
 • -6 (6 voturi)    
  Ce vrea Nicusor Dan? (Marţi, 23 octombrie 2012, 9:36)

  Stepanida [utilizator]

  Trebuie sa se bage in seama ori de cate ori e vorba de Sorin Oprescu?Maine,poimaine vom auzi ca Sorin Oprescu a stratunat fara sa-i ceara parerea lui Nicusor Dan!
 • -2 (4 voturi)    
  o parere (Marţi, 23 octombrie 2012, 11:50)

  mircearh [utilizator]

  Eu sunt de parere ca ar trebui sa primeasca autorizatia acea cladire, pur si simplu pentru ca ar fi mai mare bataia de cap cu demolarea decat acceptarea ei.
  Dupa cum spunea dl. Dragos Marcu, inginerul care a proiectat structura, demolarea unei astfel de cladiri presupune un efort logistic poate mai mare decat construirea ei, caci chiar daca darami suprastructura tot ramai cu groapa de subsol. Sincer nu cred ca e afectata structural catedrala, cat timp fundatia a fost facuta corect.
  Problema trebuia transata in momentul depunerii proiectului pentru autorizatia initiala, acum e tardiv. Sa fie amendat primarul care a dat autorizatia initiala, sa ii fie anulat dreptul de semnatura al arhitectului care a facut PUZ-ul samd.
  Acum este pur si simplu o bataie de joc discutia cu demolarea. Sa plateasca investitorul o despagubire bisericii si cui mai e lezat de cladire in zona si sa mergem mai departe, sa ne sesizam in cazurile in care se poate interveni preventiv.
  • +1 (3 voturi)    
   Și ce-ar fi totuși să o demolăm ? (Marţi, 23 octombrie 2012, 14:10)

   Mai mult de un neuron [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

   Firma Millenium e suficient de nenorocită ca să falimenteze- iar demolarea clădirii pe banii firmei cred că ar fi un act de dreptate.
   • +1 (1 vot)    
    @neuron (Marţi, 23 octombrie 2012, 14:32)

    utilizator_ [utilizator] i-a raspuns lui Mai mult de un neuron

    http://iudaismul.blogspot.ro/2009/07/afacerile-ofer-brothers-group-din.html

    citeste in link si invata cine este firma si cat e de nenorocita.asta ar fi un motiv pentru care demolarea nu se va intampla asa repede.
  • -2 (2 voturi)    
   ee (Marţi, 23 octombrie 2012, 17:03)

   J_W [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

   Ei, da mah, da invidia pe ciocoi si chiaburi e mare.. De ce sa aiba ei cladire si noi nu, sa le moara capra da-i naibii!
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Miercuri, 24 octombrie 2012, 11:03)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui mircearh

   Aici nu e vorba de deranj, sigur ca e mare, dar asta conteaza mai putin, mai ales ca demolarea se face pe banii constructorului.
   Important este sa se creeze un precedent pentru o demolare a unei cladiri construite pe baza unei autorizatii emisa ilegal. Daca aceasta cladire nu va fi demolata, se va mari lista precedentelor contrare.
   La un moment dat va fi imposibil sa demolezi o constructie ilegala pentru ca vor exista atatea precedente de intrare in legalitate, incat nicio instanta nu va mai putea da o sentinta de demolare.
   Practic ar fi echivalent cu o acceptare a desfiintarii legislatiei privind constructiile.
 • -1 (1 vot)    
  io zic (Marţi, 23 octombrie 2012, 19:30)

  coor [utilizator]

  sa cheme americanii , ca aia se pricep la de-astea , si sa mute biserica de-acolo ! hah ? daca tot se poate face orice la noi . cum au ajuns sa finalizeze cladirea , asta numai D-zeu ortodox poate stii , ca ala romano , tzts ?!
 • 0 (0 voturi)    
  nu sunt de acord cu cladirea, (Marţi, 23 octombrie 2012, 22:06)

  edx [utilizator]

  dar de ce nu s-a sesizat biserica inca din faza PUZ-ului? pentru ca pana la urma acolo a fost problema, nu la AC a cladirii, care a fost emisa corect in baza reglementarilor urbanistice stabilite prin acel PUZ. Acolo de ce nu se uita nimeni, cum de au avizat asa ceva?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by