RATB a extins la inca16 linii de autobuze proiectul care prevede prezenta permanenta a unui controlor la bord, aceasta masura urmand sa fie aplicat la toate mijloacele de transport ale Regiei. In acest fel, RATB spera ca va scapa de calatorii care circula fara bilet. Deocamdata RATB, nu a dat publicitatii liniile cu cotrolor permanent pentru ca bucurestenii sa nu fie tentati sa "fenteze sistemul". Implementarea acestui program a demarat in luna iulie 2012, pe liniile expres 780 si 783, fiind ulterior extins pe liniile 254 si 422.

Sistemul Automat de Taxare in RATBFoto: Hotnews

"Prin noul sistem, accesul calatorilor in vehicule se face doar pe la prima usa, iar coborarea numai pe la usile 2 si 3, sub supravegherea agentilor de control si a conducatorilor de vehicule, astfel incat numai persoanele care au un titlu de calatorie valabil sa beneficieze de serviciul de transport. Persoanele care nu detin un astfel de titlu sunt indrumate catre cel mai apropiat punct de comercializare carduri RATB", se arata intr-un comunicat al Regiei.

Dupa urcarea in mijlocul de transport, calatorii sunt informati de catre agentii de control asupra modalitatii de validare a cardurilor de transport detinute. De asemenea, prin statia radio de la bord, conducatorii de vehicule transmit mesajul "Va rugam validati cardurile!", pentru a nu prelungi durata de stationare a mijloacelor de transport in statii. Ca noutate, si soferii de autobuz vor fi implicati in activitatea de control.

Proiectul a fost introdus intial pe liniile Expres 780 si 783, fiind ulterior extins pe liniile 254 si 422. Treptat, in noul sistem au fost incluse zone cu fluxuri mari de calatori, cum ar fi capetele de linii, marile intersectii, statiile comune ale mai multor linii (spre exemplu, zonele Televiziune, Ghencea, Resita, Piata Sudului, Big Berceni, Gara de Nord, ASE, CET SUD, Platforma Alexandria).

"Proiectul are drept scop constientizarea publicului calator asupra importantei achitarii calatoriei si implicarii in dezvoltarea unui serviciu de transport public de calitate. De asemenea, prin validarea cardurilor, Regia colecteaza informatii importante, utile pentru adaptarea numarului de vehicule pe linii si utilizarea eficienta a resurselor materiale si umane necesare derularii activitatii de transport", se mai arata in comunicatul RATB.