Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri, la Comisia de industrii a Camerei, ca fiecare sector cheltuieste anual 22 milioane de euro pentru serviciile de salubrizare, el aratand ca doreste ca PMB sa organizeze o licitatie internationala, serviciile viitorului operator fiind decontate ulterior de sectoare, transmite Mediafax.

Oprescu a venit miercuri la sedinta Comisiei de industrii pentru a sustine amendamentele facute de PMB la Legea salubrizarii, el apreciind ca o noua "incurcatura" in subdiviziuni ale sectoarelor nu face decat sa intoarca lucrurile la situatia de dinainte.

"Doresc sa crestem performantele, sa fie o licitatie super corecta, generala, facuta la nivelul Primariei, si, sigur, decontat, dupa aceea, serviciul de catre sectoare. Legea spune ca Primaria Capitalei poate sa delege aceste lucruri dar dupa ce tine licitatia. (...) O sa impartim Capitala pe 3 zone - multiplu de 3 - 6 sau 9 zone incat accesibilitatea si transparenta sa fie asigurate", a spus Oprescu.

El a aratat ca in acest moment bucurestenii platesc foarte multi bani pe serviciile de curatenie, fiecare sector platind 22 de milioane de Euro anual.

"O multime de bani se duc pe curatenie, iar cetatenii nu sunt foarte multumiti - 22 de milioane de Euro pe an de fiecare sector. Nu spun ca sunt multi sau putini, eu spun ca mai pot cobori in functie de dotarile specifice pe care dorim sa le aiba operatorii de curatenie", a spus Oprescu.

El le-a spus deputatilor ca in domeniul operatorilor de curatenie care au contracte cu primariile de sector guverneaza principiul general al "sfintei pile" si al "sfintei intelegeri".

"Nu toti operatorii de curatenie sunt la acelasi nivel. Scuipaturile le iau eu in conditiile astea. Nu m-ar fi deranjat daca as fi fost sigur ca tin un nivel inalt de curatenie in Bucuresti. Gunoiul e o mare afacere:, a spus Oprescu.

El a aratat ca suprafetele de curatat pe care le au operatorii de salubrizare ale Bucurestiului depasesc granitele Romaniei, "daca te duci catre Giurgiu, cea mai apropiata frontiera de Bucuresti".

"Acum e dihonie generala intre operatorii de curatenie. Fiecare are un prieten, fiecare incearca sa influenteze fara sa cunoasca. Sa las la sectoare. Ce sa las la sectoare?", a mai spus Oprescu.

Legea salubrizarii se afla in acest moment in dezbaterea Comisiei de industrii, care este comisie raportoare.