Tribunalul Dambovita a decis demolarea turnului de langa biserica Sf. Iosif, decizia fiind facuta publica in urma cu cateva zile. Desi sentinta poate fi atacata cu recus, Curtea de apel fiind instanta care va da decizia finala, pe buzele tot mai multor oameni stau trei intrebari: Se poate demola Cathedral Plaza? Vor fi afectate cladirile din jur? Cat costa demolarea imobilului? Cei mai mari specialisti in demolari din Romania si inginerii care au lucrat la structura cladirii spun : "Da, orice s-a construit se poate si demola". Potrivit estimarilor facute, costurile de desfiintare se situeaza intre doua si cinci milioane de euro, depinde de ce ar decide instanta ca va trebui pus la pamant.

Cathedral Plaza domina inaltimile din zona centralaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei
  • Vezi cum se poate demola mastodontul, in cat timp, ce parti din turn sunt imposibil de demolat si care sunt riscurile in cazul in care se va desfiinta cladirea.

Se poate demola turnul de la Cathedral Plaza?

Dragos Marcu, directorul firmei de inginerie care a proiectat structura turnului spune ca imobilul se poate demola in conditii de siguranta pentru cladirile din jur. Acesta sustine ca:

- daca decizia judecatoreasca spune acest lucru, probabil ca turnul va trebui demolat. Inainte de toate, trebuie spus ca orice demolare trebuie facuta pe baza unei expertize tehnice. Ea va strabili care sunt riscurile si posibilitatile de demolare.

- din punct de vedere practic cladirea poate fi demolata. Depinde insa care este tema demolarii. Vrem sa aducem terenul la starea de dinainte de a se construi? Acest lucru nu mai este posibil pentru ca acolo se afla un perete de sprijin pentru subsol, amplasat pana la douazeci si ceva de metri adancime. Acest perete a fost necesar sustinerii excavatiei pe parcursul executiei subsolului. Nu se poate scoate, nu exista mijloace tehnice si tehnologice de a face asta. Probabil, daca s-ar dori foarte mult asta, intr-o operatiune de mare anvergura, ar trebui facuta o alta groapa mai adanca, ca sa foata fi extras acele element. Dar vorbim de operatiuni ilogice.

- in afara de incinta perimetrala, care se refera la sitemul de sustinere al pamantului si a cladirilor invecinate, mai exista subsolul cladirii si partea supraterana. Partea supraterana poate fi demolata. Din nou, trebuie investigat cu atentie deoarece in momentul in care s-a sapat o groapa de aproape 15 metri adancime, s-a scos pamantul care era acolo, si greutatea s-a compensat prin cladirea de deasupra, in mod cert in momentul in care o sa tai cladirea starea de deformatie din teren se modifica si atunci trebuie studiat ce implicatii sunt pentru vecinatati. Dar, este posibil.

- cred ca demolarea pe partea de suprastructura ar putea sa se faca de sus in jos. O demolare prin explozie este exclusa acolo deoarece masa pe care o prabusesti la explozie creaza in vecinatate un impact asemanator unui seism, care nu este de neglijat. Dar se poate desface piesa cu piesa. Nu este o operatiune usoara, mai ales in zona peretilor de beton armat, dar se poate face. S-au mai facut astfel de demolari in Romania. Este adevarat, pe case mai mici.

- cel mai delicat este subsolul. Dar, din nou, se pune intrebarea ce demolam. Cineva poate sa spuna, ok, ramane subsolul, poate fi folosit ca parcaj, nu stiu daca exista formula juridica, dar din punct de vedere tehnic este posibil. Daca se doreste si extragerea elementelor de constructie din subsol, cu exceptia zidului perimetral pentru ca acela ramane acolo, probabil ca operatiunea de demolare pentru partea subterana este de jos in sus. Nu este usor pentru ca ea presupune scoaterea subsolului nivel cu nivel si umplerea cu pamant. Nu putem face operatiuni de compactare acolo pentru am induce vibratii in casele vecine. in asfel de cazuri se umple groapa probabil cu un material fluid, un amestec de ciment si pamant. Ideea ar fi urmatoarea. Ca sa scot un planseu de beton care sustine acea excavatie si sa nu creez probleme vecinilor din vecinatate, planseul il voi putea scoate dupa ce umplu cu pamant cavitatea respectiva.

Care este tehnologia de demolare?

Potrivit informatiilor trimise de firma Apolodor, una dintre cele mai mari companii din Romania care au ca obiect de activitate demolarile, tehnologia de lucru este urmatoarea:

- se remonteaza macaraua turn (minim una – maxim doua);

- se demonteaza geamurile fatadei;

- se dezactiveaza retelele;

- se monteaza estacade (incepand cu nivelul terasei in jos), ancorate in planseul cladirii, suficient de rezistent pentru a preveni orice cadere de materiale si a permite muncitorilor sa lucreze din exteriorul cladirii);

- se taie structura de rezistenta exterioara (verticalele) de deasupra fiecarei estacade, in bucati de maxim 4 t, care se coboara cu macaraua la sol. Molozul rezultat se descarca prin putul liftului;

- dupa demontarea estacadei de pe nivelul curent (de la terasa in jos) se sparge planseul cu ciocanul hidraulic. Betonul rezultat se dirijeaza spre putul liftului;

- operatiunea se repeta etaj cu etaj. Estacadele vor fi montate minim 3 etaje concomitent (de sus in jos).

Si reprezentantii firmei BS Group Demolation, o alta companie specializata in demolari, sustin ca turnul trebuie demolat bucata cu bucata. "Cladirea trebuie taiata de sus in jos, bucata cu bucata. Cand se ajunge pana la inaltimea de 40 de metri, se poate folosi un utilaj special cu brat, care sa muste din cladire. Pentru acest utilaj trebuie insa sa fie spatiu in jurul imobilului. In principiu orice se poate demola. Noi am mai demolat o cladire de 11 etaje, in Craiova. O cladire administrativa a fostului combinat de acolo. Sigur, nu era nimic in jur. Cathedral Plaza este in mijlocul Bucurestiului. Cladirea din Craiova am demolat-o bucata cu bucata, cu utilajul acela cu brat de care va spuneam", a declarat pentru HotNews.ro Ioan Abrudan, directorul comercial al companiei.

Ce riscuri implica demolarea cladirii?

Potrivit informatiilor trimise de firma Apolodor la solicitarea HotNews.ro, riscurile sunt urmatoarele:

- blocarea frecventa a circulatiei in zona pentru folosirea macaralei mobile de mare tonaj, pentru montarea macaralelor turn, coborirea chillerelor sau a altor obiecte ce nu pot fi dezasamblate;

- chiar daca cladirea se inveleste cu geotextil, care este udat permanent, ramane pericolul propagarii unei cantitati de praf in zona invecinata;

- zgomotul puternic generat de utilajul de spargere (ciocan hidraulic), care nu poate fi evitat. Datorita inaltimii mari, zgomotul se va propaga la distanta.

- evacuarea molozului rezultat, chiar daca se va face noaptea, creaza un disconfort fonic pentru locuitorii din zona (generat de zgomotul metalic al cupei incarcatorului);

In cat timp se poate demola turnul si cat costa demolarea?

Dragos Marcu, reprezentantul firmei de inginerie care a realizat structura turnului sustine ca demolarea constructie ar dura intre 1 an si 18 luni, in functie de ce se va hotara ca se demoleaza. "Daca demolarea este pana in cota 0 vorbim de un timp, daca trebuie dusa pana la nivelul fundatiei este altceva. Cred ca vorbim de o perioada cuprinsa intre 1 an, 1 an si jumatate, depinde de operatiune. Mai este nevoie si de un studiu de desfiintare care va lua ceva timp. Estimez ca operatiunile de demolare sa fie undeva la nivelul milioanelor de euro, intre doua si cinci milioane de euro", sustine acesta.

Reprezentantii firmei Apolodor sustin ca demolarea pana la nivelul 0 (fara subsol) ar dura circa 8 luni, pretul de desfiintare fiind de 60 de euro pe mp. In conditiile in care cladirea are 25.000 mp construiti, demolarea turnului ar costa 1,5 milioane de euro.

Reprezentantii firmei BS Group Demolation nu au dorit sa faca estimari referitor la pretul si durata demolarii.

Dupa demolare, se mai poate construi ceva pe teren?

Dragos Marcu sustine ca orice este posibil. "O alta parte de constructie care nu se mai poate scoate este fundatia propriu zisa, un radier de beton de 1,60-1,80 m care reazema pe un sistem de piloni ce merg pana la 30 de metri adancime si pe carenu ii mai scoate nimeni", spune acesta.

S-au mai demolat astfel de constructii in Romania?

"In Romania, nu. In Europa, da. In Romania s-au demolat mai multe cladiri industriale. Am mai participat la demolari, poate cantitativ mai mari, dar nu de asemenea inaltime. Eu nu am a comenta, eu sunt inginer. Asa cum a putut fi facuta aceasta constructie in deplina siguranta, cred ca exista cale si pentru a pornit in sens invers daca cineva a considerat ca asa este normal si legal", sustine inginerul Dragos Marcu.

Informatii pe scurt despre Cathedral Plaza

Adresa: Bucuresti, sectorul 1, str. Luterana;

Beneficiar: Millennium Development

Arhitect: Westfourth Arhitecture;

Ingineri: POPP si Asociatii;

Data inceperii lucrarii: 2006

Data finalizarii lucrarii: octombrie 2010;

Cost: 60 milioane euro;

Suprafata construita: circa 25.000 mp

Suprafata inchiriabila: circa 12.000 mp;

Inaltime: 75 de metri / 19 etaje;