​ANALIZA Cum va arata Bucurestiul in 2015 - vezi care sunt proiectele de infrastructura afectate de criza financiara

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 5 septembrie 2012, 18:20 Actualitate | Administratie Locala

Pana in 2015 Bucurestiul ar fi trebuit sa termine marile proiecte de infrastructura care ar fi decongestionat centrul metropolei si ar fi usurat accesul spre marile iesiri din oras: linia de metrou Drumul Taberei-Eroilor, Soseaua de Centura, drumul express spre autostrada Bucuresti-Pitesti, Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus, inelul median (autostrada suspendata) si reabilitarea Soselelor Iancului-Pantelimon (in acest moment pline de gropi). Din cauza rectificarii bugetare facute saptamana trecuta de Guvern, este foarte posibil sa apara intarzieri la magistrala de metrou, iar contractul pentru reabilitarea Soselei de Centura intre Voluntari si Autostrada Soarelui a fost suspendat temporar. Nici in ceea ce priveste proiectele aflate la Primaria Capitalei lucrurile nu stau prea roz. Lucrarile la Podul de la Ciurel, prima componenta din drumul expres spre A1 sunt blocate inca din 2010 din lipsa de fonduri, iar Diametrala Buzesti Berzei-Uranus este departe de a fi terminata, desi primarul Oprescu a promis ca va fi gata in martie 2012. Reabilitarea Soselelor Iancului si Pantelimon nu a inceput inca, desi era programata pentru aceasta vara, iar autostrada suspendata promisa de Oprescu in 2008 a ramas deocamdata pe hartie.

Magistrala de metrou drumul Taberei-Eroilor
Santier metrou Dr. Taberei - Universitate
Foto: Hotnews
Guvernul Romaniei a redus saptamana trecuta suma alocata initial pentru anul 2012 pentru Magistrala 5 de la 380,9 milioane de lei la 202 milioane lei. Initial, conducerea Metrorex a declarat pentru HotNews.ro ca din cauza taierii fondurilor pot aparea "intarzieri, amanari sau in cel mai rau caz, sistari temporare ale lucrarilor, cu consecinte negative in plan economic, financiar si social". Mai mult, reprezentantii companiei afirma ca ar fi necesara suplimentarea fondurilor cu 99,2 milioane de lei in vederea respectarii clauzelor contractuale. "Pentru obiectivul sus amintit (n.red.Magistrala 5), in cadrul contractului de executie statii si tunele pe sectiunea Raul Doamnei - Hasdeu este necesara suplimentarea fondurilor cu suma de 99.200 mii lei in scopul respectarii clauzelor contractuale si a graficului de executie", arata Metrorex, companie aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor. La scurt timp, Metrorex a revenit asupra declaratiei: "Ordonatorul de credite - Ministerul Transporturilor si Infrastructurii s-a asigurat insa ca prin rectificarea bugetara sumele alocate sa fie suficiente pentru derularea lucrarilor pana la sfarsitul acestui an, urmand ca pentru anul viitor suma necesara sa fie prinsa in buget".

Lucrarile la Magistrala de Metrou M5 au inceput in aceasta primavara si au termen de finalizare anul 2015. aceasta va avea o lungime de 6,2 km si 9 statii. Valoarea proiectului este de 215 milioane de euro fara TVA, jumatate de la bugetul de stat, jumatate dintr-un imprumut BEI.

Centura Capitalei - Tronsonul DN2-A2

Centura intre Voluntari si A2
Foto: Hotnews
Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, Guvernul a rectificat suma alocata pentru modernizarea Centurii Capitalei de 47 milioane de euro la 2,9 milioane de euro. Cu doua saptamani in urma Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a semnat un contract de circa 42 de milioane de euro pentru modernizarea unui tronson de 10 km intre DN 2 (iesirea din Bucuresti spre Voluntari) si Autostrada Bucuresti-Constanta.

Potrivit contractului, lucrarile de proiectare trebuie realizate in 90 de zile, iar cele de construire in 450 de zile, pana la sfarsitul anului 2013. Finantarea este asigurata de Guvernul Romaniei. Garantia lucrarilor este de 48 de luni. Mircea Pop, directorul CNADR a declarat pentru HotNews.ro ca deocamdata, din cauza lipsei fondurilor, contractul va fi suspendat.

Drumul expres spre A1 - Pasajul Ciurel
Podul Ciurel
Foto: Hotnews
Lucrarile la acest proiect au inceput in 2010, prin demararea lucrarilor la Podul Ciurel. Podul ar fi trebuit terminat pana in februarie 2013, iar lucrarea in ansamblu in 2014. Lucrarile la pod s-au oprit in martie 2011, atat din lipsa banilor cat si din cauza faptului ca Primaria Capitalei nu avea aprobat Planul Urbanistic Zonal care stabileste traseul drumului, document cerut de Legea urbanismului. Din lucrare nu s-a executat decat un pilon care zace abandonat intre balarii.

In luna august a acestui an Tribunalul Bucuresti a anulat si Autorizatia de Construire pentru Podul Ciurel emisa de Primaria Capitalei in regim de urgenta. Instanta a luat aceasta decizie urmare a unei plangeri depuse de un cetatean afectat de lucrare.

Pentru deblocarea lucrarii, la ultima sedinta a Consiliului general, alesii locali au aprobat Planul Urbanistic Zonal care stabileste traseul drumului expres, dar ramane problema banilor. In bugetul pe anul 2012 a fost prevazuta pentru aceasta lucrare doar suma de 1,3 milioane de euro, bani insuficienti pentru deblocarea proiectului.

Valoarea totala estimata pentru construirea drumului expres este de 138 milioane de euro, licitatia fiind castigata de firmele Max Bogl (Germania) (lider al asocierii), Astaldi (Italia), Euroconstruct Trading 98, Tehnologica Radion si Proiect Bucuresti. Pana la sfarsitul anului 2011, Primaria Capitalei a platit pentru acest proiect 17.587.288 lei:

- exproprieri - 0 lei;

- proiectare - 11.762.571lei;

- consultanta - 60.636 lei;

- executie - 5.764.080 lei.


Drumul expres va porni de la intersectia bd. Virtutii cu Splaiul Independentei, va merge pe langa Lacul Morii pana la intersectia cu bd. Uverturii, dupa care trece pe langa statia de tratare a apei Rosu-Militari si iese din Bucuresti prin comuna Chiajna. Traverseaza Centura Capitalei, trece prin Comuna Dragomiresti-Vale si iese in A1, la km 13, Pod Ciorogarla.

Pe parcursul lucrarii vor fi construite trei pasaje supraterane: la intersectia sos. Virtutii cu Splaiul Independentei (Pod Ciurel), la intersectia Penetratia A1 - Bd. Uverturii si la intersectia cu Soseaua de Centura si in zona Pasajului CFR de la Ciorogarla. In total, drumul express va avea o lungime de circa 8,3 km si  trei benzi pe sens.

Autostrada suspendata
Simulare a unei portiuni din autostrada suspendata
Foto: Hotnews
Primarul Sorin Oprescu a castigat alegerile din iunie 2008 promitand bucurestenilor ca va face o autostrada suspendata pe bd. Magheru pentru a-i scapa pe cetateni de aglomeratia din centrul orasului. Ulterior, dupa ce a analizat mai bine situatia, edilul a mutat autostrada suspendata mai la periferia orasului, transformand-o in inelul median.

Dupa patru ani de mandat, nici macar Planul Urbanistic Zonal care stabileste traseul arterei nu a fost aprobat. Potrivit PUZ-ului aflat in dezbatere publica, inelul median, pe zona de nord,  va face legatura intre Soseaua Colentina (intrarea in Bucuresti) si Lacul Morii, de-a lungul caii ferate, avand o lungime 13 km. In ultima sedinta de Consiliu General, alesii locali au aprobat cheltuirea a 1,57 miliarde de euro pentru acest proiect, banii urmand sa fie alocati altfel:

   - 233 milioane euro pentru exproprieri si amenajarea terenului
    - 57,7 milioane euro pentru proiectare si asitenta tehnica
    - 1,26 miliarde euro pentru construirea propriu-zisa a autostrazii
    - 153 milioane euro pentru alte cheltuieli

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca aceasta suma nu va fi platita de la bugetul local, ci dintr-un parteneriat public-privat. Insa, potrivit proiectului de hotarare votat, "finantarea investitiei se va face din alocatii bugetare si/sau alte fonduri legal constituite". Nu este specificat nimic despre un parteneriat public-privat si despre modul cum partenerul privat isi va recupera investitia facuta.

La inceputul anului Oprescu a declarat ca banii ar putea veni dintr-un parteneriat cu o companie chineza. Saptamana trecuta, edilul a declarat ca proiectul va fi facut cu "chinezii sau cu rusii sau americanii sau coreenii". In comparatie, bugetul municipalitatii pe anul 2011 a fost de 1 miliard de euro, iar in la nivelul intregii tari, in 2012,  investitiile straine directe au fost de 393 milioane de euro. In concluzie, este greu de anticipat care va fi sursa finantarii.


Reabilitarea Soselelor Iancului si Pantelimon
Simulare cum va arata Soseaua Pantelimon
Foto: Hotnews
Desi licitatia pentru reabilitarea celor doua sosele s-a realizat inca din 2011, iar reprezentantii Primariei Capitalei au promis ca vor incepe lucrarile in acest an, deocamdata soferii fac slalom printre gropi.

Potrivit licitatiei adjudecate anul trecut de Tehnologica Radion, TIAB si VIA Proiect, reabilitarea celor doua artere va costa 70 milioane de euro. Primaria Capitalei va mai plati 2,5 milioane de euro firmelor Aecom Ingenieria, Tecnic Consulting Engineers Societa per Azioni si Inocsa Ingeneria pentru servicii de consultanta pentru reabilitarea Soselelor Iancului - Pantelimon si realizarea penetratiei bd. Timisoara.

Madalin Dumitru, seful Directiei de Infrastructura din Primaria Capitalei a declarat pentru HotNews.ro ca acest proiect este in derulare in acest moment, executandu-se lucrarile de proiectare si documentatia pentru eliberarea Autorizatiei de construire. In bugetul pe anul 2012, pentru reabilitarea celor doua bulevarde nu este prevazut niciun ban.

Diametrala Buzesti Berzei Uranus
Diametrala Buzesti Berzei Uranus_tronsonul cu Hala Matache
Foto: Hotnews
Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Primaria Capitalei. Drumul va face legatura intre Piata Victoriei si Gara Progresul, reprezentand o alternativa la Calea Victoriei si bd.Magheru pentru persoanele care doresc sa ajunga din Nordul Capitalei la iesire din Bucuresti spre Giurgiu. Municipalitatea a impartit proiectul in trei etape:
- Piata Victoriei - Vasile Parvan;
- Vasile Parvan - Piata George Cosbuc;
- Piata George Cosbu c- Gara Progresul;

Per total, pentru toate cele trei etape Consiliul General a aprobat in perioada 2006-2007, 365 milioane lei. Lucrarile la primul tronson al Diametralei au inceput in toamna anului 2010, costurile fiind estimate la 130 milioane lei. Constructor: firma Consitrans.

Pe 6 decembrie 2011, primarul General Sorin Oprescu a inaugurat portiunea cuprinsa intre Calea Plevnei si Bulevardul Stirbei Voda, circa 20 la suta din primul tronson, promitand ca toata lucrarea va fi gata in martie 2012. Inca de atunci primarul Oprescu se plangea ca nu are bani pentru a termina proiectul.  "S-au executat lucrari de 80 de milioane de lei. Insa, in buget, la inceputul anului au fost prevazute doar 30 milioane lei. La ultima rectificare bugetara facuta de Consiliul General al Municipiului Bucuresti in luna noiembrie au fost taiati si acestia", a declarat atunci edilul.

In total, pana la sfarsitul anului 2011, Primaria Capitalei a platit pentru primul tronson al Diametralei 188.700.626 lei:

- exproprieri - 126.031.649 lei;

- proiectare - 5.439.400 lei;

- consultanta - 1.809.754 lei;

- executie - 55.419.821 lei.


In bugetul pe anul 2012, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat pentru aceasta lucrare 116 milioane lei, insa bugetul a fost aprobat abia la sfarsitul lunii martie, in primele patru luni ale anului lucrarea ramanand practic fara finantare. Madalin Dumitru, seful Directiei de infrastructura din cadrul Primariei Capitalei sustine ca primul tronson al Diametralei a fost impartit in cinci tronsoane:
- Piata Victoriei - str. Occidentului;
- str. Occidentului - Calea Grivitei;
- Calea Grivitei - str. Mircea Vulcanescu;
- Mircea Vulcanescu - bd. Stirbei Voda;
- Stirbei Voda - Calea Plevnei;

"Tronsoanele Piata Victoriei - str. Occidentului si Stirbei Voda - Calea Plevnei au fost terminate. Occidentului - Calea Grivitei  si Mircea Vulcanescu - Stirbei Voda sunt aproape gata, iar tronsonul din mijloc, cel cu Hala Matache, are intarzieri din cauza disputei cu ONG-urile", a declarat Madalin Dumitru pentru HotNews.ro.

Proiectele municipalitatii ar putea fi finantate din cele 300 milioane de  euro care raman din imprumutul de 800 de milioane de euro, pe care municipalitatea intentioneaza sa-l acceseze, dupa plata eurobondurilor. "Deocamdata nu stim daca vom gasi finantatori care sa ne acorde cele 800 de milioane de euro, nu stim daca este vorba de o banca interna sau externa si la cate banci va trebui sa apelam pentru a face rost de acesti bani", a declarat insa primarul Sorin Oprescu. De asemenea nu se stie la ce dobanda vor fi accesati banii.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

9426 vizualizari

 • -3 (7 voturi)    
  Planuri mari, realizari mici (Miercuri, 5 septembrie 2012, 18:59)

  banel [utilizator]

  Caracteristic pentru Romania.
  • +11 (17 voturi)    
   Imi permit ... (Miercuri, 5 septembrie 2012, 19:56)

   neaga1900 [utilizator] i-a raspuns lui banel

   ... sa iti acord "un minus" ! Altceva nu mai stiti ( ca nu esti singurul ) - " caracteristic Romaniei" ! Dar ce faci tu pt Romania, ca sa nu mai fie nimic caractereristic ????? Mergi in week-end la un gratar cu familia , poate la mare sau la munte ..... Daca o autoritate ti-ar cere ajutorul sa faci curat in jurul blocului/ casei in care locuiesti , ce ai face ????? Iti raspund eu - ti s-ar rupe ! O tara nu o "construieste " un Guvern ci oamenii ei ! NOi - niste puturosi , inca invatati cu : " trece timpul - lea fa merge " ...hai pa !Vai noua !
   • +3 (3 voturi)    
    macar jumatate (Joi, 6 septembrie 2012, 12:17)

    razvanus [utilizator] i-a raspuns lui neaga1900

    Eu am speranta ca se va construi ceva in Bucuresti care oricum este una dintre cele mai urate si poluate capitale din Europa, nu doar din UE. Eu as obliga romanii sa faca curat in fata blocului, sa planteze copacii la casatorie/divort. Romanii sunt egoisti si invidiosi.
    • +2 (2 voturi)    
     Incepem (Joi, 6 septembrie 2012, 14:13)

     tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui razvanus

     Putem incepe prin a nu mai trata tot ce in jurul nostru ca pe o lada de gunoi.

     Dupa 20 si ceva de ani tot aruncam ce avem in mana pe jos, desi e un cos de gunoi la 5 metri. Si chiar daca nu e un cos de gunoi in apropiere, ti ce mizerie ai in mana pana ajungi la unul.

     Mare dreptate are neaga, nu facem nimic, vrem ca altii sa faca in locul nostru.
 • +4 (4 voturi)    
  Bucurestiul (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:01)

  neaga1900 [utilizator]

  ...ar trebui sa aibe suficeiente linii ( magistrale ) de metrou , care sa inlocuiasca transportul public in comun de suprafata ! Asta e cam complicat , caci daca ar ramane doar metroul -"astia" si-ar face de cap,dar ! Pe de alta parte important ar fi ca gunoiul sa fie depozitat la subsol : nu ar mai mirosi , iar "fratii "nostri tzzigani ( nu romi !!!) nu ar mai putea umbla acolo....Apoi ar mai fi parcarile subterane si "autostrada nu suspendata , ci subterana ....
 • -1 (1 vot)    
  Radical Altfel (Joi, 6 septembrie 2012, 8:18)

  Geo Scripcariu [anonim]

  Ia vedeti cum fac aia desteptii..

  http://www.gehlarchitects.com/#/159108/
 • +1 (1 vot)    
  trist (Joi, 6 septembrie 2012, 10:27)

  Etre [utilizator]

  Bani dusi pe proiecte pe care nu le face nimeni. Nu e doar cazul Bucurestiului, se intampla peste tot in tara.

  Pe hartie si in buzunarele cui trebuie totul este frumos.
 • -4 (6 voturi)    
  Ce usor va e sa veniti (Joi, 6 septembrie 2012, 11:29)

  Stepanida [utilizator]

  cu date seci!Dar "uitati" ca la Uranus Sorin Oprescu este blocat de Nicusor Dan si ONG-ul sau?Se stie ce hram poarta acest franar al lui Sorin Oprescu!Si se gasesc tot felul de destepti (ziaristi,de exemplu) care-l privesc ca pe un soi de guru.
  • +1 (3 voturi)    
   Hai sa ne amintim... (Joi, 6 septembrie 2012, 13:47)

   gicabubu [utilizator] i-a raspuns lui Stepanida

   Sa-l intrebam pe Nicusor Dan cum e cu blocarea bd. Uranus:

   http://salvatibucurestiul.ro/comunicate-2011/2011-08-03/Dupa%20mai%20multe%20runde%20de%20negocieri.htm

   Ups, se pare ca nu mai blocheaza nimic de mai bine de un an.

   Acum poate il intrebati si dumneavoasta pe primarul blocat de ce nu se lucreaza la Uranus si ne spuneti si noua cand aveti un raspuns.
 • 0 (0 voturi)    
  proiectele de infrastructura afectate de criza (Joi, 6 septembrie 2012, 12:41)

  Liviu-Ludovic [utilizator]

  In situatia in care pe capul fiecarui roman apasa o datorie externa imensa, este extrem de imprudent ca statul sa faca investitii care sa nu intoarca bani la buget. Ar fi mult mai profitabil pentru cetatenii orasului daca in loc de sosele si alte amenajari sa construiasca hidrocentrale, centrale nucleare si fabrici sau sectii in cadrul activitatilor economice din subordinea primariei. Decat sa faca sosele (care pot fi construite si administrate privat) primaria capitalei ar trebui sa faca antrepozite (cu taxa) pentru produsele agricole si industriale romanesti care deocamdata nu pot ajunge in pietele capitalei. Primaria ar mai putea sa scoata bani si din preluarea si administrarea eficienta a utilitatilor din capitala: apa, electricitate, gaze, etc. S-a vazut ca solutia miraculoasa de rentabilizare aplicata de firmele straine, care au preluat pana acum aceste utilitati, a fost banala creste a preturilor si tarifelor. Pastrand aceste preturi si tarife, primaria si-ar asigura fondurile pentru ca iarna sa nu mai auzim ca nu are bani de subventii pentru incalzire. Mai mult, primaria si-ar putea construi propria centrala electrica (pe Dimbivita sau nucleara) ce ar putea furniza electricitate si caldura pentru populatia orasului.
  • 0 (0 voturi)    
   nu e chiar imprudent (Vineri, 7 septembrie 2012, 13:39)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui Liviu-Ludovic

   dar sa tai banii de la investitii si sa ii dai pe pomeni pe timp de criza e stupid!
 • 0 (2 voturi)    
  Bucurestiul... (Vineri, 7 septembrie 2012, 10:30)

  andreesanu [utilizator]

  Bucurestiul arata ca dracu,toti neavenitii si-au bagat picioarele ,exemplu il aveti pe Oprescu cu fluturii lui.
  Nu aveti metrou in Drumul Taberei ,dar visati la sosele suspendate,nu aveti legatura de tren sau metrou la Otopeni fiinca aveti borfasii de taximetristi si firme de taximetrie in zonana,nu aveti gata centura Bucurestilor,iar acum taiati investitiile la infrastructura ca sa bagati banii in prostii,timpenii.
  Vreau sa se inpute banii aruncati pe referenduum,milioane de euro,cu astia faceati cel putin metroul intre doua statii.
  Ati dat autorizatii sa se construiasca oriunde si oricum,azi vedeti ca nu aveti canalizari ,statii electrice,retele de gaze. Haos guvernat de toti iresponsabilii cocotati prea sus pentru capatinele lor seci.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă