Primaria Capitalei a inaugurat joi parcarea supraterana de la stadionul National Arena. Aceasta are parter si trei etaje, 1250 de locuri, iar pe acoperis a fost amenajat un teren de fotbal (cu o lungime de 95 m si o latime de 45 de m) si unul multifunctional de tenis/baschet. Proiectul a costat circa 44 milioane lei, iar potrivit autoritatilor aceasta este prima parcare din tara cu terenuri de sport pe acoperis.

Foto:
  • Click pe poza pentru fotogalerie

In perioada in care vor avea loc evenimente, parcarea va fi folosita pentru stadion, iar in rest de catre locuitorii din zona. Potrivit primarului general, Sorin Oprescu, in timpul evenimentelor persoanele care participa vor putea parca gratuit, in baza biletului de intrare. Rivanii care doresc sa-si lase masina acolo vor plati 1,5 lei pe ora sau un abonament lunar a carui valoare inca nu a fost stabilita. Cand vor avea loc evenimente, acestia vor fi anuntati din timp, ca sa parcheze in alta parte.

Intrarea in parcare se va face din bd. Basarabia. Numarul locurilor libere va fi monitorizat electronic si afisat pe panoul de la intrare cat si pe panourile de la fiecare nivel.

Terenurile de sport de pe acoperis vor fi folosite in timpul competitiilor pentru antrenamentul sportivilor, iar in rest vor putea fi inchiriate sau folosite de unitatile de invatamant. Deocamdata nu a fost stabilit pretul de inchiriere.

Pe langa terenurile de sport de pe acoperis, o alta premiera este ca parcarea este o constructie "verde".

"Sistemul folosit la constructie este o premiera pe tara, fiind vorba despre unsistem postcomprimat la plansee care permite obtinerea deschiderilor mari cu un consum redus de beton si armatura fata de sistemul clasic. Astfel, metoda de turnare a betonului a permis ca betonul sa aiba grosimea de 20 cm in loc de 34cm, astfel incat s-a facut economie la armatura 40 la suta fata de consumul pe care l-ar fi implicat sistemul clasic. Finisajele exterioare vor respecta conceptul de fatada verde. Astfel, de structura aparenta din beton se va ancora o structura usoara din aluminiu de care va fi prinsa o retea tip plasa pe care va creste vegetatie de tip iedera perena", sustin autoritatile. Deocamdata iedera nu a fost pusa.

Primarul Sorin Oprescu, intampinat la inaugurare cu un banner pe care scria "Bine ati venit domnule primar general", a declarat ca va initia astfel de proiecte si in alte parti ale orasului, unde sunt probleme cu traficul.

Intregul complex este administrat de Primaria Capitalei prin Administratia Lacuri Parcuri si Agrement.

Construirea parcarii a inceput in septembrie 2011, iar primarul general, Sorin Oprescu, promitea ca va fi gata in luna iunie. Licitatia pentru executarea lucrarilor a fost castigata de asocierea Bauunternehmung Granit GMBH & Unicon SA & SC Procema Engeneering. Valoarea contractului este de 35.176.000 lei fara TVA.