Opt piste de biciclete din Capitala, desfiintate de Politia Rutiera

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 17 august 2012, 14:02 Actualitate | Administratie Locala


Pista de bicilete cu obstacole
Foto: OPTAR
In perioada 02.08.2012 - 06.08.2012 politia rutiera a emis dispozitii de desfiintare pentru 8 piste de biciclete din Capitala, anunta intr-un comunicat de presa Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR). Pistele desfiintate pentru ca nu respecta conditiile legale pentru siguranta pietonilor si biciclistilor fac parte dintr-un total de 28 de piste receptionate de Administratia Strazilor in septembrie 2011 si pe care s-au cheltuit 25 de milioane de lei.

"Brigada Rutiera a reconfirmat ilegalitatea pistelor pentru biciclisti din Bucuresti (...) In perioada 02.08.2012 - 06.08.2012 politia a emis 8 dispozitii de desfiintare a tot atatea trasee pentru biciclisti. Respectivele trasee fac parte dintre cele 29 receptionate de Administratia Strazilor pe data 15.09.2011. De mentionat faptul ca  Administratia Strazilor a ascuns datele privind receptionarea respectivelor piste. Informatiile au fost furnizate la solicitarea Tribunalului dupa 8 luni de la depunerea cererii. Exact in perioada receptiei celor 29 de trasee Brigada Rutiera constata ca si pistele receptionate in 2008 erau ilegale", anunta OPTAR intr-un comunicat. 

Cele opt piste de biciclisti desfiintate de Poltiia Rutiera:
 • B-DUL IANCU DE HUNEDOARA / Piata Victoriei-Calea Dorobanti
 • SOS. STEFAN CEL MARE / Calea Dorobanti-P-ta Obor
 • CALEA 13 SEPTEMBRIE / Sos. Sebastian-Str. Izvor
 • B-DUL GHENCEA / Str. Brasov-Terminal Ghencea
 • B-DUL UNIRII / P-ta Unirii-P-ta Alba Iulia
 • B-DUL TUDOR VLADIMIRESCU / Calea 13 Septembrie-Calea Rahovei
 • SOS PLEVNEI / Sos. Orhideelor-Str. Berzei
 • SOS VIILOR / Str. Odoare-Calea Serban Voda
Mircea Ivan, membru fondator al OPTAR a declarat pentru HotNews.ro ca Politia Rutiera a comunicat organizatiei faptul ca Administratia Strazilor a fost sesizata sa demonteze indicatoarele care semnalizeaza traseele de biciclisti din cele 8 zone si sa monteze indicatoare care interzice accesul bicicletelor pe trotuar, dar ca institutia inca nu dispune fonduri pentru punerea in aplicare a masurilor.

Potrivit informatiilor obtinute de catre OPTAR de la Administratia Strazilor, in Bucuresti s-au realizat 11 trasee de biciclete dupa un contract incheiat in 2007 si pentru care s-au platit 4,7 milioane de lei si alte 28 de trasee dupa un contract incheiat in 2009, piste receptionate in septembrie 2011 si pentru care s-au platit 25 de milioane de lei.

"Conform calculelor, pistele din Bucuresti au costat 150 000 Euro/Km fiind cu mult mai scumpe decat o autostrada construita in Bulgaria. Si cu toate ca lucrarile la piste au fost de o mai mica amploare decat constructia unei autostrazi, acestea nu au fost finalizate niciodata. Astfel, prin plata unor lucrari neefectuate si prin receptia lucrarilor fara ca acestea sa fie conforme cu normele si avizele eliberate se poate vorbi de un prejudiciu considerabil in aceasta afacere a pistelor si semafoarelor pentru biciclisti", sustine OPTAR in comunicatul remis HotNews.ro. 

Pe langa prejudiciile materiale in acest caz OPTAR reclama si "considerabile prejudicii morale provocate cetatenilor orasului".

"Din 2008 oamenii reclama modul defectuos in care au fost realizate pistele. Cu toate ca s-au investit sume enorme pentru aceste lucrari, pistele nu au fost utilizabile pentru a-si atinge scopul pentru care au fost gandite. Lipsa de fermitate a institutiilor abilitate a permis ca pistele sa fie utilizate in conditiile in care ele nu respectau normele legale. In aceste conditii, intre pietoni, biciclisti si soferi au aparut tensiuni cauzate de prezenta unei infrastructuri  care pune in pericol viata participantilor la trafic", se mai arata in comunicat.

Inchiderea celor 8 trasee pentru biciclisti este un rezultat al proiectului derulat de OPTAR:
"Adopta o pista periculoasa ! Apoi... desfiinteaz-o !". Scopul proiectului este de a implica cetatenii in sesizarea problemelor pistelor catre autoritati si urmarirea demersurilor pana la rezolvarea sesizarilor.

"Conform Codului Rutier, pietonii si nici masinile nu au voie sa circule pe trotuar sau sa se opreasca acolo. Le este interzis accesul pe pistele de biciclete. In momentul in care au fost receptionate pistele pe trotuare fara sa tina cont si de traficul pietonilor, presupune ca iti asumi riscul ca pietonii sa fie accidentatii. Cel mai simplu mod de a accidenta un om este in momentul in care el iese din magazin. Daca ai veni cu o viteza de 20-30 km si ai lovi un astfel de om ar fi accident foarte grav si pentru tine si pentru pieton", declara Marian Ivan de la OPTAR pentru Digi24.

In 2012, dupa nici patru ani de la darea in folosinta a premelor piste de biciclete, o buna parte din ele au inceput sa fie desfiintate de catre Politia Rutiera pe motiv ca pun in pericol siguranta pietonilor si a biciclistilor.

Acum autoritatile in colaborare cu mai multe ONG-uri iau in calcul sa realizeze alte piste, noi, pe carosabil, cum sunt in majoritatea capitalelor europene.

In martie 2012 HotNews.ro publica un studiu de caz despre pistele de biciclete din Viena si cum se compara ele cu ce s-a realizat in Bucuresti.

"Bucurestiul are 122 de km de piste pentru biciclete. Dintre acestia, 68 de km au fost realizati in 2008, iar Administratia Strazilor, institutie in subordinea Primariei Capitalei, a platit pentru realizarea lor circa 1 milion de euro. Restul pistelor pentru biciclete au fost realizate in 2010, iar pentru amenajarea lor s-au platit circa zece milioane de euro - 150.000 de euro pe km.

In comparatie, Viena are 1.206 km de piste pentru biciclete si plateste anual 6 milioane de euro pentru intretinerea si extinderea lor. La noi, de acesti bani s-a vopsit trotuarul in galben si verde, dar nu s-au adus bordurile la nivel si trebuie sa cari bicicleta in spate cand ajungi la intersectii; deseori, pistele se termina in stalpi de iluminat sau tomberoane. La Viena s-au facut piste pe langa trotuar, semnalizate corespunzator, si s-au amenajat si parcari pentru biciclete", scria HotNews.ro in martie 2012.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10642 vizualizari

 • +12 (14 voturi)    
  alea (Vineri, 17 august 2012, 14:07)

  Dinor3x [utilizator]

  nu erau piste de biciclisti. A fost o enorma bataie de joc cu aceste piste. Le-au facut alandala doar ca sa demonstreze pe hartie, uniunii UE, ca au fost facute.
  • +10 (12 voturi)    
   Banii s-au incasat (Vineri, 17 august 2012, 15:31)

   banel [utilizator] i-a raspuns lui Dinor3x

   Baietii destepti au incasat banii, ce mai conteza ca pistele nu sunt functionale.
   • +1 (9 voturi)    
    basescu de de vina, huooooo (Vineri, 17 august 2012, 16:05)

    andreiandrei [utilizator] i-a raspuns lui banel

    nu conteaza ca oprescu e primar !
   • +9 (11 voturi)    
    pe mine ca biciclist ma intereseaza. (Vineri, 17 august 2012, 16:14)

    dumil [utilizator] i-a raspuns lui banel

    eu personal prefer sa merg pe sosea decat sa ma enervez pe "piste". 70% din ele sunt impracticabile la mers zilnic.

    Ar trebui refacute toate dar de data asta pe asfalt pentru ca si bicicleta, la fel ca si masina tot pe roti merge, iar trotuarul nu e facut pentru roti.
    • +4 (6 voturi)    
     :) (Vineri, 17 august 2012, 21:30)

     calin22 [utilizator] i-a raspuns lui dumil

     Sa nu mai punem ca pe trotuar mai circula si oamenii (voluntar sau involuntar) pe aceste piste. Totusi cred ca si pe asfalt langa masini nu e foarte bine pentru ca soferii nu prea respecta biciclestii si poate fi destul de periculos...
    • 0 (0 voturi)    
     E prea riscant, (Sâmbătă, 18 august 2012, 12:29)

     cititoare [utilizator] i-a raspuns lui dumil

     Nu poti compara un biciclist cu un automobil. Biciclistul e mult mai vulnerabil in aceste conditii iar viteza unui automobil e mult mai mare. In urma unui impact ar putea sa se raneasca grav. Tot ceva pe trotuar ar fi ideal, intrucit datorita vitezei mici a biciclistului, un eventual impact intre el si un trecator nu ar fi letal. Nu acelasi lucru se poate spune si pe sosea.
     • +1 (1 vot)    
      lucrurile se schimba (Sâmbătă, 18 august 2012, 16:39)

      dumil [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

      traim in bucuresti, si va inteleg aversiunea fata de soferi. In tarile unde se practica sportul asta la modul foarte serios, soferii sunt mai putin agresivi tocmai pentru ca tot ei sunt si biciclistii.

      Ideal e asa cum zic eu, o banda speciala(de asfalt) marcata cu un fel de bordura foarte joasa. Asa este in germania, olanda etc.

      e adevarat, toate trecerile de pietoni sunt dublate de treceri pentru bicilisti, de aici impresia ca biciclistii merg pe trotuasr, in realiate banda lor de taiata din sosea dar repet marcata cu o bordura joasa.

      pe trotuar in orasele mari nu se poate circula cu bicicleta decat poate in weeknd, Cine merge cu bicileta constant stie asta foarte bine.
   • +9 (9 voturi)    
    Mai alegeti-l pe Oprescu si , (Sâmbătă, 18 august 2012, 0:17)

    FLORIO [utilizator] i-a raspuns lui banel

    o sa va faca piste de biciclete suspendate !!!!Muhahahahaha.
 • +11 (13 voturi)    
  infiintat (Vineri, 17 august 2012, 14:08)

  slvrv [utilizator]

  Daca le desfiinteaza ar trebui sa ofere alternative, alte trasee sau sa-i amendeze pe cei care le-au infiintat.
 • +13 (13 voturi)    
  .... (Vineri, 17 august 2012, 14:10)

  Soljenitin [utilizator]

  Stati sa ne intelegem: un kilometru de pista de biciclisti din Romania a costat mai mult decat un kilometru de autostrada din Bulgaria?!
 • +13 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 august 2012, 14:13)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  Tipic ... (Vineri, 17 august 2012, 14:16)

  A_Radu [utilizator]

  Oare cine plateste pentru banii cheltuiti de pomana? ... prostul de contribuabil roman
 • +10 (12 voturi)    
  Urbanized (Vineri, 17 august 2012, 14:20)

  vulpescu [utilizator]

  Uitati-va la documentarul Urbanized sa vedeti ce administratie eficienta au capitalele din America de Sud. Bicicletele si transportul in comun, eficient si accesibil sunt vazute ca o expresie a democratiei , in timp ce automobilul este considerat o pesta urbana(necesara dar nu atot stapinitoare). Atitea mistouri despre lumea a treia cind de fapt Romania este plasata datorita administratiei zaharisite si needucate in lumea a 4a din pacate.
  Chiar nu deconteaza nimeni? Pacat de Bucuresti.
 • +6 (8 voturi)    
  ... (Vineri, 17 august 2012, 16:07)

  JackRazvan [anonim]

  Astea se numesc piste??!! Nu au facut decat sa traga niste dungi pe trotoare si gata. Pe ce dreaq au dat banii? La fel ca Udrea cu parcarile...
 • +6 (8 voturi)    
  no offense (Vineri, 17 august 2012, 16:20)

  Tomis [utilizator]

  Sincer nu stiu cum poate cineva sa traiasca in Bucuresti, de fiecare data cand treceam pe acolo eram oripilat de mizeria si badarania omniprezente. Stiu ca asa este in Romania in general dar in Bucuresti lucrurile sunt mai nasoale cu un ordin de marime.

  Cand vezi ca "autoritatile" nu sunt in stare sa faca o pista de bicicleta (nu este tocmai fizica nucleara) si nici nu se creaza vreo presiune din partea societatii civile pentru asa ceva, nu pot sa spun decat ca mi-e mila de saracii bucuresteni rupti in fund (nu la bani ma refer aici) si ca daca am de ales nu voi trece niciodata prin zona.
 • +5 (5 voturi)    
  nu se mai dezmeticesc (Vineri, 17 august 2012, 21:41)

  adonis84 [utilizator]

  Sunteti in Europa, ba. O demisie, ceva? Cercetari?
 • 0 (0 voturi)    
  era buna P-ta Unirii-P-ta Alba Iulia (Miercuri, 22 august 2012, 15:30)

  AlexandruMunteanu [anonim]

  dar deranja smecherii care-si parcheaza acolo masinile.
  in zona aia asfaltul de la marginea drumului este cutat de la greutatea autobuzelor.
  iar pe sos. Stefan cel Mare sa mearga ei pe carosabil dupa 2 randuri de masini oprite si parcate in strada.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by