Tinutul Buzaului si Alba Iulia au fost desemnate destinatii europene de excelenta, in cadrul editiei din acest an a proiectului EDEN, lansat de Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat al Ministerului Dezvoltarii. Destinatiile vor fi premiate si vor avea posibilitatea de a se promova la Targul de Turism al Romaniei, organizat la Romexpo de minister, in perioada 15-18 noiembrie 2012. De asemenea, cele doua orase/zone vor fi incluse in Reteaua EDEN constituita la nivel european.

Tinutul Buzaului a fost desemnat destinatia romaneasca pentru tema turismul rural, iar Alba Iulia - pentru tema regenerarea siturilor fizice. Proiectul EDEN - European Destinations of Excellence - a fost lansat in anul 2006 de Directoratul General pentru Intreprinderi si Industrie/ Comisia Europeana. Destinatiile EDEN sunt desemnate printr-un concurs national, organizat de autoritatea de turism din fiecare tara participanta la proiect, pe baza temei si a criteriilor de selectie agreate de Comisie.

Destinatiile EDEN ale Romaniei desemnate in cadrul editiilor anterioare ale concursului national, au fost: Depresiunea Horezu (in anul 2008, pentru tema turismul si patrimoniul local imaterial), Parcul Natural Apuseni (in anul 2009, pentru tema turismul si ariile protejate) si Statiunea Geoagiu - Bai (in anul 2010, pentru tema turismul acvatic).