Primaria sectorului 1 vrea sa retraga actiunea judecatoreasca de anulare a Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul Dambovita Center desi procesul este aproape de final

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 28 iunie 2012, 12:50 Actualitate | Administratie Locala


Dambovita Center
Foto: www.feeder.ro
Primaria sectorului 1 a solicitat instantei retragerea actiunii judecatoresti pe care a formulat-o, in 2009, pentru anularea Planului Urbanistic Zonal pentru proiectul Dambovita Center, desi procesul era aproape de final, potrivit unui comunicat trimis de Asociatia Salvati Bucurestiul, parte in proces. PUZ-ul prevede construirea unui mall, a trei turnuri de 26, 30 si 34 de etaje si a unui ansamblul rezidential cu blocuri de zece etaje pe terenul de la Casa Radio. Primaria sectorului 1 a cerut in 2009 anularea PUZ-ului pe motiv ca mall-ul si turnurile ar bloca traficul in zona si ar "distruge in mod iremediabil intreaga zona in care este inserat".

UPDATE: Alexandru Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei sectorului 1, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia a cerut retragerea actiunii judecatoresti de anulare a PUZ-ului deoarece dosarul a ramas fara obiect: "Actiunea nu mai avea obiect deoarece investitorii au realizat tot ce am cerut noi. Respectiv, au regandit solutia de trafic, au redus inaltimea cladirilor si procentul de ocupare al terenului de la 4,2 la 3,6. Suprafata de spatiu verde a fost crescuta si numarul de locuri de parcare suplimentat". Aceste modificari sunt propuse printr-un Plan Urbanistic de Detaliu care se afla in aprobare la Primaria sector 1. Pe 22 mai Comisia Tehnica de Urbanism a dat aviz favorabil pentru acest proiect. Potrivit datelor afisate pe site-ul Primariei, inaltimea turnurilor a fost redusa la 26 de etaje, iar a cladirilor de 10 etaje, la 5 etaje.


Alexandru Ichim, purtatorul de cuvant al Primariei sectorului 1, a declarat pentru HotNews.ro ca deocamdata nu poate sa raspunda de ce s-a solicitat instantei retragerea actiunii judecatoresti. "Deocamdata nu am aceasta informatie, insa Primaria isi mentine pozitia fata de rezolvarea problemelor legate de trafic. Noi am fost inca de la inceput impotriva solutiilor propuse de ei pentru rezolvarea acestor probleme si a functiunii de mall, un mare generator de trafic".

Planul Urbanistic Zonal pentru proiectul Dambovita Center a fost aprobat prin Hotararea 106/30.03.2009 a Consiliului General a Municipiului Bucuresti si prevede construirea unui mall, a trei turnuri de 26, 30 si 34 de etaje si a unui ansamblul rezidential pe terenul de la Casa Radio. Acest teren, in suprafate de circa 96.000 mp, apartine statului roman, in 2003 incheindu-se un parteneriat privat intre Ministerul Transporturilor si investitorii privati.

Pe 10 noiembrie 2009, Primarul Sectorului 1, cel care trebuia sa emita autorizatia de construire pentru ansamblul Dambovita Center, a solicitat Tribunalului Bucuresti anularea Planului Urbanistic Zonal.

In cererea de chemare in judecata formulata in 2009 de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, se cerea anularea PUZ-ului din urmatoarele motive:
- Functiunea de mall ar aduce un trafic foarte mare in zona: "Nu trebuie neglijat nici aspectul oportunitatii urbanistice a acestui PUZ, care trebuie avut in vedere de autroritatile deliberative ale administratiei publice locale atunci cand aproba interventii de asemenea amploare asupra peisajului si traficului urban. Astfel, se accentueaza concentrarea comertului de lux in mall-uri, desi acesta ar trebui utilizat ca modalitate de revitalizare a arterelor din centrul vechi precum in alte metropole europene (Paris, Munchen, Budapesta, etc.). Traficul in zona, deja foarte aglomerat datorita situarii pe ruta Drumul Taberei - Centru, se va amplifica datorita marii concentrari de masini indusa de o dotare comerciala importanta", se arata in cererea de chemare in judecata.
- Complexul ar distruge aspectul zonei: "Aceasta interventie distruge in mod iremediabil intreaga zona in care este inserata, fiind constituita dintr-o masa construita enorma intr-o zona cu regim jos de inaltime si dominata de vegetatie. Acest proiect nu este legat organic de vecinatate si nu creaza spatii urbane ci doar exploateaza din punct de vedere comercial o enclava in care cladirile sunt amplasate doar dupa criteriul profitului imediat si al spectacolului ieftin. Acest fapt reiese si din intentia promotorilor de a amplasa replici ale unor elemente de parc de divertisment, care nu au nicio legatura cu centrul unei capitale europene".

Tribunalul Bucuresti a dat castig de cauza investitorilor, dar Primaria sector 1 a facut recurs, in acest moment dosarul aflandu-se la Curtea de Apel. Alaturi de administratia locala parte in proces sunt asociatiile Salvati Bucurestiul si Ecocivica.

De-a lungul timpului, proiectul Dambovita Center a fost contestat de Ordinul Arhitectilor din Romania, de Uniunea Arhitectilor din Romania si de ONG-urile din Platforma pentru Bucuresti. Principala critica s-a referit la functiunea de mall, care atrage zilnic zeci de mii de autoturisme si sufoca traficul dintr-o zona deja aglomerata.

Cum a ajuns unul dintre cele mai valoroase terenuri din Bucuresti pe mana investitorilor privati

In 2003, ministrul Transporturilor la vremea respectiva, Miron Mitrea, a semnat un contract de parteneriat public-privat cu compania Mimel Imsaat-Orb Estate pentru dezvoltarea acestei zone. Motivul asocierii a fost faptul ca statul nu avea potenta financiara sa faca o dezvoltare imobiliara atat de mare. De pe urma acestui parteneriat Ministerul Transporturilor trebuia sa primeasca o cladire din ansamblul care urma sa se construiasca pe teren, iar Compania Nationala de Investitii sa detina un procent de 10 la suta din investitie. Din 2003 pana in 2005, investitorul nu a reusit sa faca nimic, iar in 2005, dupa schimbarea Guvernului, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, a cerut rezilierea contractului, pe motiv ca "exista semnale ca investitorul nu are capacitatea financiara necesara unei investitii de aceasta anvergura". In anul 2006 contractul s-a renegociat si Ministerul Transporturilor a acceptat alti investitori ca parte in contract, iar Compania Nationala de Investitii a mai primit cinci procente. Momentan, firma Dambovita Center are ca actionari Compania Nationala de Investitii cu 15 la suta, Dambovita Center Holding BV - cu 75 la suta si Quad Property Investments BV - cu 10 la suta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3025 vizualizari

 • +1 (9 voturi)    
  si-au luat.. (Joi, 28 iunie 2012, 12:57)

  Vuck [utilizator]

  .."dreptul" ?
 • -2 (8 voturi)    
  Nenorocitilor, voi nu mai aveti pic de rusine (Joi, 28 iunie 2012, 13:28)

  Igriculescu [utilizator]

  Uite asa, maine poimaine Chiliman ajunge pe mana DNA, apoi a tribunalului si in cele din urma in puscarie.
  Si la puscarie incep regretele, ca se sinucide, ca el e om respectabil, ca e dosar politic.
  Nu ma va saturati de furat, ceva bun pentru orasul asta nu ati face. Sa vedemi parcuri noi, teatre noi, gradini de vara, verdeata pe blocurile comuniste, eliminarea prafului care acopera cea mai poluata capitala din Europa etc.
  Puscaria e grea, intrebati-l pe Nastase.
  • +1 (5 voturi)    
   da da (Joi, 28 iunie 2012, 14:18)

   nimeni_altul [utilizator] i-a raspuns lui Igriculescu

   Defapt uite asa, maine, poimaine, Sectorul 1 va deveni (daca nu a devenit deja) cea mai frumoasa comunitate din Bucuresti si din tara.
   • -1 (3 voturi)    
    frumoasa... (Joi, 28 iunie 2012, 17:26)

    Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui nimeni_altul

    ..adică cu blocuri înalte, că aşa crede ţăranul român că trebuie să arate un oraş...
    • +3 (3 voturi)    
     prostii (Joi, 28 iunie 2012, 17:42)

     cetateanulsurmenat [utilizator] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

     Un oras nu trebuie sa arate intr-un fel. Poate sa fie si cu blocuri inalte si cu cladiri mai vechi. Cu toate acestea, progresul impune uneori asemenea cladiri. Totul este sa se incadreze in zona respectiva.
     • -1 (3 voturi)    
      Păi... (Joi, 28 iunie 2012, 18:15)

      Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui cetateanulsurmenat

      ...nu se încadrează, asta e problema... După ce că oraşul e urît, va fi şi mai urît... Nu ştiu ce înţelegeţi prin progres... Nu vă trimit nici la Paris, nici la Praga, nu e cazul. Ia mergeţi dumneavoastră un pic pînă la Hamburg, unul dintre cele mai bogate oraşe din lume. Nu o să vedeţi decît vreo 3 turrnuri, în rest numai clădiri de 4-5 etaje. De ce oare nu vor şi ei "să progreseze"? Or fi mai proşti... Românii fiind încă subdezvoltaţi, înţeleg aiurea progresul. Mai precis în stilul grandoman-ceauşist. Ce să mai vorbim de lipsa oricărei educaţii estetice?
      • +1 (3 voturi)    
       bati campii (Joi, 28 iunie 2012, 20:43)

       gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

       Hamburg ?

       Ce zici de Singapore, Tokio, Seattle , New York, Hong Kong sau chiar si Londra.

       Orase mult mai bogate, frumoase si dinamice, unde abunda cladiri noi si moderne, multe din ele construite chiar langa cladiri vechi.

       Sau, daca tot aduci aminte de Germania, gandeste-te numai la Frankfurt: oras mult mai bogat si mai modern decat Hamburg si care nu duce lipsa de cladiri inalte.

       Zgarie norii sunt un simbol al modernitatii si progresului tehnologic si arhitectural. Nu e nicio grandomanie aici. De fapt "argumentul" tau e abuzat doar de cei care nu au argumente reale in critica lor.

       Asa ca lasa-ne cu aerele tale de superioritate ca e clar ca nu stii despre ce vorbesti.
       • -1 (3 voturi)    
        raspuns pentru gigel (Joi, 28 iunie 2012, 22:44)

        Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui gigel123

        Mă tem, dragă Gigele, că reprezinţi categoria largă de cetăţeni care ar rade cu bucurie un trecut istoric de care nu îi leagă nimic. Daţi-le un Mall, trei zgîrie-nori şi cinci piscine şi nu mai vor nimic de la viaţă. Chestia cu "mult mai frumoase" mă face să mă stric de rîs (şi de plîns). E clar că ai o scară a valorilor foarte bine trasată, dragă gigele! Fii matale sigur că nicăieri în lumea civilizată nu se distruge în timp de pace un oraş în numele "dezvoltării". "Dezvoltare" înseamnă ştiinţa de a armoniza noul cu vechiul. Ştiinţă care la noi lipseşte cu desăvîrşire. Dar deh, gigele, tre' să ai o gîndire ceva mai evoluată ca să pricepi asta. Matale de la a doua frază trînteşti o înjurătură. Du-te, dragule, cît mai degrabă, în oraşele alea frumoase ale matale, cu zgîrie-nori mulţi, ca să simţi că eşti la oraş, ce mama dracului... Doar n-o să paştem vacile la nesfîrşit, ca luzării...
        • +1 (1 vot)    
         vorbaraie ieftina (Vineri, 29 iunie 2012, 18:32)

         gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

         Draga Ioana ai un talent unic: poti vorbi mult, chiar foarte mult, fara sa spui nimic. Nimic concret, zero argumente dar totul pe un ton condescendent de, stie tot, specific personajelor mediocre.

         Nu e vorba de niciun Mall, dupa cum incerci tu sa insinuezi. Canary Wharf, City & City-hall area din Londra, Bryant Park area din New York, Raffles Place din Singapore, etc. Toate zone de referinta in orasele respective si care imi sustin punctul de vedere.

         Tu ai impresia ca daca traiesti intr-o cladire veche, lipsita de personalitate ...dar veche automat esti mai de la oras. Vai-vai, ce sa spun. Iar cand iti dau contra-exemple de orase de top in care dezvoltarea arhitecturala nu urmeaza stereotipurile si prejudecatile tale o dai din colt in colt.

         Trecutul trebuie sa faca loc viitorului nu sa fie o piedica in calea acestuia. Majoritatea cladirilor vechi din Bucuresti doar atat sunt: o gramada de cladiri vechi fara nimic deosebit. In zona Dambovita Center cu atat mai mult.
  • +1 (3 voturi)    
   soc si groaza (Joi, 28 iunie 2012, 16:51)

   Sandibell [utilizator] i-a raspuns lui Igriculescu

   Nu degeaba sect 1 i se mai spune si ,,Capitala Capitalei" pe langa celelalte sectoare arata extraordinar de bine si spre deosebire de celelalte sectoare este intr-o continua schimbare.
 • +3 (5 voturi)    
  In aceste momente avem nevoie de investitii ! (Joi, 28 iunie 2012, 13:51)

  Ada.Matei [utilizator]

  Daca investitorii au acceptat si au modificat PUZ-ul initial mi se par normal ca actiunea judecatoreasca sa fie retrasa. E bine ca au acceptat conditiile impuse de primaria sectorului 1 si sunt sigura ca aceste sutn de bun augur. Oricum capitala are nevoie investitii private in asemenea momente.
  • +1 (3 voturi)    
   Foarte bine! (Joi, 28 iunie 2012, 15:29)

   kiddu [utilizator] i-a raspuns lui Ada.Matei

   Si uite asa se dezvolta sectorul 1 si ajunge usor-usor la rang european , in adevaratul sens. Uite un primar rational , care stie sa gandeasca si in folosul comunitatii!
 • -3 (5 voturi)    
  De ce... (Joi, 28 iunie 2012, 14:00)

  Ioana Munteanu [utilizator]

  ...or fi unii atit de nesimtiti?
 • -1 (3 voturi)    
  simplu (Joi, 28 iunie 2012, 16:12)

  MirceaA [utilizator]

  au ridicat spaga
 • 0 (2 voturi)    
  datorie (Joi, 28 iunie 2012, 16:39)

  marjo [utilizator]

  Hahahaha! Cum era sloganul lui Chiliman.... Raman la datorie! Eh, acum i s-a platit datoria! Toti sunt o apa si-un pamant, cand o sa va intre asta in cap?!...
  • +1 (3 voturi)    
   Daca tu zici... (Joi, 28 iunie 2012, 18:17)

   kiddu [utilizator] i-a raspuns lui marjo

   Bine maestre , hai sa tinem orasul in loc , sa nu se dezvolte deloc , nu?
  • +1 (3 voturi)    
   ... (Joi, 28 iunie 2012, 18:17)

   Sabrrrina [utilizator] i-a raspuns lui marjo

   Se pare ca nu stii sa citesti... In acest articol se spune clar cum primaria s-a opus proiectului deoarececontinea o serie de probleme enumerate mai sus. Acele probleme fiind rezolvate, proiectul e bun de pus in practica. Mi-as dori ca in toate sectoarele sa se construiasca cum se face in sectorul 1, adica cu cap. Sa nu uitam ca pe timp de criza, noi proiecte de constructii sunt ca o gura de aer pentru economie.
 • -2 (4 voturi)    
  gata au fost alegerile (Joi, 28 iunie 2012, 17:41)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  liber la smecherie!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by