Consiliul local sector 1 vrea sa amplaseze inca o statuie in Parcul Kiseleff. Arhitectii contesta modul de organizare a concursului prin care urmeaza sa fie ales monumentul

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 14 iunie 2012, 12:45 Actualitate | Administratie Locala


Consiliul Local sector 1 vrea sa amplaseze o "statuie de arta plastica nonfigurativa" (DEX- arta abstracta) in Parcul Kiseleff, in apropriere de lac. Deocamdata nu se stie cum va arata monumentul de for public, acesta urmand sa fie ales in urma unui concurs, insa scopul sau este de a "transforma spatiul din zona lacului intr-un spatiu urban de calitate". In acest parc, in suprafata de circa 30.000 mp, mai sunt inca 6 statui/grupuri statuare.

Concursul pentru alegerea statuii este organizat de Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, institutie in subordinea Primariei Capitalei care a amplasat recent statuia imparatului Traian pe treptele exterioare ale Muzeului National de Istorie a Romaniei. Pentru controversata lucrare s-au platit 200.000 de lei.

Potrivit temei de concurs, se "urmareste transformarea spatiului din zona lacului din Parcul Kiseleff intr-un spatiu urban de calitate, astfel incat sa corespunda exigentelor contemporane si valorii culturale a locului. De asemenea, concursul urmareste selectarea unui proiect care sa integreze armonios lucrarea de arta plastica nonfigurativa, precum si ambientarea peisagistica a acesteia in spatiul public propus". Castigatorul premiului I va primi 5.000 de lei. Locul II va fi rasplatit cu 2.000 lei.

Potrivit site-ului public de licitatii, juriul care va alege statuia castigatoare este format din:
- reprezentant ADP S1;
- reprezentant Directia Urbanism PS1;
- reprezentant Consiliu Local S1 - Consilier Adrian Tudose;
- reprezentant Directia Urbanism a Primariei Capitalei;
- membru al Academiei Romane - Academician Razvan Theodorescu;
- arhitect Gheorghe Balasoiu - expert MCC;
- reprezentant Universitatea de Arta Bucuresti;
- reprezentant Universitatea de arhitectura "Ion Mincu" - Cristina Olga Gociman;
- Ion Mandrescu - artist plastic;
- reprezentant Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic - Serviciul Achizitii.

Juriul va acorda punctaj maxim:
- pentru originalitatea solutiei/solutiilor propuse de candidati pentru realizarea lucrarii si amenajarea peisagistica;
- concurentului care, prin propunerea sa, va amplasa lucrarea de arta  astfel incat sa fie pusa in valoare, cu integrarea armonioasa in spatiul propus;
- pentru pretul cel mai scazut.

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), contesta componenta juriului deoarece nu s-au nominalizat membrii juriului ci doar anumite functii, iar majoritatea acestora nu au treaba cu sculptura.

 "Credem ca pentru a organiza o competitie reala si de tinuta, era necesara nominalizarea in totalitate a persoanelor care vor juriza proiectele, precum si obtinerea unei majoritati covarsitoare din profesionisti reputati in domeniile sculpturii, arhitecturii si criticii de arta. Am constatat cu surprindere ca nu au fost solicitati in juriu reprezentanti ai niciunei organizatii profesionale a arhitectilor sau a plasticienilor. Va comunicam faptul ca legea care reglementeaza organizarea si functionarea Ordinului - Legea 184/2001 - prevede ca, in cazul licitatiilor si al concursurilor de solutii in domeniul arhitecturii si urbanismului, cel putin o treime din numarul membrilor comisiei de evaluare sau ai juriului sa fie arhitecti cu drept de semnatura, dintre care un reprezentant al Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) si un reprezentant al unei institutii de invatamant superior de arhitectura acreditate de statul roman", scrie in scrisoarea trimisa de OAR Administratiei Monumentelor.

De asemenea OAR manifesta "serioase rezerve" privitor la spatiul unde va fi amplasata statuia: "Concurentii nu sunt informati prin ce documentatii urbanistice sau decizii administrative s-a stabilit acest amplasament ca fiind oportun pentru realizarea unei lucrari de arta monumentala contemporana si daca initiativa a primit un aviz de principiu din partea Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice a Municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov, in conditiile in care Parcul Kiseleff este clasat monument istoric. Din analiza documentatiei de concurs, in ansamblu, credem ca procedura este mai degraba un concurs de idei, caz in care acest lucru ar fi trebuit sa fie comunicat, iar documentatia structurata ca atare", concluzioneaza arhitectii.

Mihai Oroveanu, presedintele Comisiei Nationale pentru Monumente de For Public de pe langa Ministerul Culturii, contesta si el componenta juriului: "Este bine ca din acest juriu face parte Razvan Teodorescu si un reprezentat al Universitatii de Arta Bucuresti insa majoritatea celor propusi nu au ce cauta acolo. Ne-am saturat de jurii din care fac parte persoane care nu au nicio treaba cu arta: contabili, doctori si gerontofili. Dupa desemnarea castigatorului conscursului, lucrarea va trebui supusa analizei Comisiei Nationale a Monumentelor de For Public, dupa care se poate discuta de amplasarea ei. Asa se intampla peste tot in lume. Nu poti amplasa orice, oriunde. Este ilegal daca lucrurile vor sta altfel".

Dan Marin, membru al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, spune nu exista nicio logica pentru care aceasta statuie trebuie amplasata in parcul Kiseleff: "Desi se organizeaza un concurs public pentru alegerea lucrarii, nu exista nici o explicatie logica pentru locul in care ea va fi amplasata. Tema concursului vorbeste despre "transformarea spatiului din zona lacului din Parcul Kiseleff intr-un spatiu urban de calitate". Parcul Kiseleff este insa un parc clasat monument istoric, cu o conceptie peisagistica clara, relativ bine conservat si intretinut. Indeplineste, aparent, conditia calitatii. De ce mai este nevoie atunci de acest obiect? Poate ca este intr-adevar necesar, dar care este baza stiintifica/artistica a deciziei privind caracterul (nonfigurativ) si amplasamentul - zona lacului? Nu era oare firesc sa existe o discutie prealabila cu Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, cu Sectiunea de urbanism a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice sau Comisia tehnica de urbanism a Primariei Capitalei? Si nu era oare legal sa existe un certificat de urbanism si un aviz privind interventia pe un monument istoric".

Mai mult, Dan Marin spune ca a devenit o obisnuinta ca administratiile locale sa achizitioneze statui dupa care, fiindca nu s-a discutat inainte unde vor fi amplasate, sa le puna in locuri nepotrivite: "Concursul pentru parcul Kiseleff imi da ocazia unui comentariu ceva mai larg asupra modului, mai mult decat discutabil, in care Directia de monumente (de for public) a Primariei Capitalei a inteles, ani de-a randul, sa-si indeplineasca misiunea. In linii generale, scenariu e acelasi: se achizitioneaza  - nu se prea stie cum si pe ce criterii artistice - un monument dupa care (1) i se cauta un loc in oras sau (2) se incearca sa i se impuna amplasarea intr-un anumit loc, stabilit in mod unilateral. Si intr-un caz, si intr-altul, comisiile de urbanism (de la PMB sau de la Ministerul Culturii) sunt luate prin surprindere, aproape somate sa accepte obiecte sau spatii urbane in legatura cu care nu au fost niciodata consultate intr-o faza initiala".

Parcul Kiseleff este monument istoric. Pe suprafata sa sunt amplasate alte sase monumente de for public:
- bustul lui Ovidiu - autor Cornel Medrea (1957);
- bustul lui Barbu lui Stefanescu-Delavrancea - autor Cornel Medrea (1957);
- bustul lui Nicolae Leonard - autor Oscar Han (1929);
- Monumentul Infanteriei - autor Ioan Bolborea (2000);
- Zona Apostu in care au fost reunite 8 lucrari ale sculptorului George Apostu (Fetita cu papusa, Copii jucandu-se, Altorelief cu personaj feminin, Maternitate-bronz, Tata si fiu - Odihna, Tata si fii - Letopiset, Tata si fiu, si Fluturi).
-  statuia lui Omar Khayamiar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1835 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  propun un grup statuar (Joi, 14 iunie 2012, 13:01)

  ginel oboreanu [anonim]

  ilici nud calare, calul tinut de darlogi de venerabilii leberali, cvintus si cimpeanu !
 • +3 (3 voturi)    
  e clar! (Joi, 14 iunie 2012, 13:22)

  Codruta N [utilizator]

  Daca e si Rrrrhhazvan Theodorrrhescu acolo, inseamna ca SIGUR se pregateste vreo tzeapa - si ca undeva, cineva, isi trage niste shpagi >:)
 • 0 (2 voturi)    
  prea tirziu (Joi, 14 iunie 2012, 13:23)

  monica L [anonim]

  Ma rog din vara anului trecut de functionarul de la ministerul cuturii, directia arte vizuale, sa punem la punct, impreuna cu reprezentanti ai administratiei publice competente si ai organizatiilor profesionale de profil, un regulament-cadru de organizare a concursurilor pentru monumente publice de for. Functionarul prefera sa urmareasca tinte de cariera personala cit sta prin minister, decit sa facem o tentativa de a aseza un standard in acesta zona "edilitara". Si asa, fie din necunoastere, fie din amatorism sau prostie, administratiile locale se intrec in a umple aiurea spatiul public, si cel verde, cu statui de tot felul. Sper sa profitam de calmarea edililor dupa alegeri si sa pregatim viitoarea buluceala monumentalistica ante 2016...
 • 0 (0 voturi)    
  Da' lacu'?.. unde-i lacu'? (Joi, 14 iunie 2012, 13:55)

  eroan [anonim]

  Citez din articol: "Consiliul Local sector 1 vrea sa amplaseze o "statuie de arta plastica nonfigurativa" (DEX- arta abstracta) in Parcul Kiseleff, in apropriere de lac."


  Au bagat lac in Parcul Kiseleff?
  • 0 (0 voturi)    
   lac??? (Joi, 14 iunie 2012, 19:34)

   little_angel [anonim] i-a raspuns lui eroan

   e un fel de gaura la care se refera ca fiind lac... dar nu are apa....... si nici nu imi amintesc sa fi avut apa in ultimii 45 ani.....
 • -1 (1 vot)    
  Propun... (Joi, 14 iunie 2012, 14:16)

  constantin [anonim]

  ...amplasarea statuii maresalului Ion Antonescu, care, indiferent de ce spun "unii", a fost un adevarat patriot!
  Aceasta trebuie sa fie prima calitate a unui adevarat conducator de tara !
  Dar "poporul ales" care conduce (si inca va mai conduce) lumea, vede altfel problema...
 • 0 (0 voturi)    
  Pai daca nu se stie.... (Joi, 14 iunie 2012, 14:16)

  Loco [anonim]

  Sa curga propunerile...
  Conditie:
  Sa fie in ton cu noile creatii artistice amplasate in Bucuresti:
  propunem deci:
  Mihai Viteazu tinindu-si capul la subrat, calare pe un porc pur rominesc imediat dupa ce a fost sacrificat. Porcul.
  Stefan cel Mare copill find surprins cind se juca cu ce gasea in tarina.
  Vlad Tepes el insusi tras intr-o teapa cu sectiune patrata si aspect de brat de macara.
 • -1 (1 vot)    
  Statuia "Coloana recunostintei vesnice" (Joi, 14 iunie 2012, 14:26)

  Selariu Mircea Eugen [anonim]

  Va propun o "Coloana a recunostintei vesnice", cum a numit-o initial Brancusi "Coloana infinitului".
  Daca "Coloana infinitului" este formata din trunchiuri de piramida suprapuse. Piramida este un produs 100% egiptean,.Si nu numai. Si nu ne reprezinta !
  Eu va propun o coloana asemanatoare, dar formata din trunchiuri de CONOPIRAMIDE suprapuse, care sunt produse 100% romanesti ale supermatematicii.
  Conopiramida incepe ca o piramida cu baza un patrat si se termina ca un con circular.
  Detalii pe www.supermatematica.ro;
  www.supermathematica.com;
  www.eng.upt.ro/~mselariu
  www.cartiaz.ro
 • 0 (0 voturi)    
  Cizmarule, nu mai sus de sandala! (Joi, 14 iunie 2012, 20:44)

  Ioana [anonim]

  Foarte bine OAR si restul specialistilor, artistilor, asa trebuie sa reactionati, felicitari! Merg mai departe si spun: retrageti-va din comisie, nu acceptati sa fiti partasi la o asemenea magarie, va patati numele! Nu au ce cauta functionari in asemenea decizii. Degeaba probabil veti alege voi ceva, ailaltii sunt mai multi si vor actiona probabil la comanda.
  E un inceput bun, OAR si restul arhitectilor, hai ca se poate, macar de acum inainte sa fie un pic mai bine. Nu va lasati! Fara artisti si arhitecti n-o sa indrazneasca sa aleaga, voi nu acceptati functionari in comisie! Sa-si faca comisie cu functionari cand achizitioneaza dosare si cosuri de gunoi, hai, tablouri pe peretii primariei, dar nu cand e vorba de arta monumentala.

  Cu "concursuri" ca asta s-a ajuns la Cluj ca o hidosenie sa fie "aleasa", de o comisie in care singurul de specialitate, profesor de arta, artist, s-a opus! restul au spus ca "sefu" primar. Functionari, scriitori, istorici, poeti...ce cautau in comisia din Cluj? cat de nesimtit sau dobitoc sa fii sa accepti sa participi la o asemenea alegere cand tu esti poet sau istoric, de exemplu si votul tau e egal cu al unui specialist in arta monumentala? La ei acasa sa-si puna orice gretosenii pe pereti daca lor le plac si atata-i duce capul, dar in spatii publice nu ar fi voie sa decida niste necunoscatori lipsiti de bun-gust si nepriceputi sau dornici sa-i faca pe plac sefului, ca oricum ei nu se pricep ce sa aleaga.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by