Un turn de 70 de metri inaltime, construit in zona protejata Caderea Bastiliei, unde sunt case vechi de unul-doua etaje, a fost premiat in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti. Concursul este organizat de Ordinul Arhitectilor Bucuresti. Inca din faza de aprobare, acest proiect a starnit numeroase controverse si proteste, societatea civila considerand inaltimea de 70 de metri mult prea mare pentru respectiva zona, unde se puteau construi cel mult cladiri de 13 metri. Presedintele OAR, Bucuresti spune ca decizia apartine juriului Anualei, nu Ordinului.

Imagine turn birouriFoto: www.anuala.ro

Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor a facut publice, miercuri, rezultatele concursului Anuala de Arhitectura, cel mai prestigios consurs de gen din Romania. Premiul sectiunii "Arhitectură, categoria social-culturale", a fost castigat de un turn de birouri 70 de metri proiectat de arhitectul Adrian Spirescu si construit la intersectia bd. Iancu de Hunedoara cu strada Caderea Bastiliei. Valoarea premiului este de 750 de euro.

Turnul, aprobat de Consiliul General, in 2009, printr-un Plan Urbanistic Zonal a starnit numeroase controverse deoarece se afla in zona protejata Caderea Bastiliei. Conform regulamentului zonei protejate inaltimea maxim admisa in zona este de 13 metri, Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT) este de 2, iar Procentul de Ocupare al Terenului (POT) de 50%. Prin PUZ-ul din 2009, acesti indicatori au crescut de 4-5 ori, inaltimea fiind de 70 de metri, CUT-ul de 8, iar POT-ul de 55%. PUZ-ul a fost realizat de arhitectul Mihnea Vasile Marcu. Beneficiarul PUZ-ului este Search Corporation, o firma care are la activ zeci de contracte cu Primaria Capitalei.

Presedintele OAR Bucuresti, Mircea Ochinciuc, a declarat pentru HotNews.ro ca acest proiect nu a fost ales de organizatia pe care o conduce, ci de un juriu, insa a refuzat sa ne puna la dispozitie procesul verbal unde se afla motivatia juriului pentru alegerea proiectului. "Fiindca tema Anualei din acest an este "Eco arhitectura probabil juriul a ales aceasta cladire din acest considerent. Juriul nu stie istoricul aprobarilor cladirii, ci judeca arhitectura acesteia", a declarat acesta. In mod normal insa, juriul se deplaseaza la fata locului si poate vedea clar ce se afla in jurul cladirii.

Imagine turn de birouri 2

Imagine turn de birouri 2

Foto: www.anuala.ro

Potrivit datelor de pe site-ul Anualei, juriul pentru aceasta sectiune a fost format din: arh. Serban Tiganas- presedinte OAR si presedintele juriului; arh. Dan Hanganu (Canada), arh. Maximilian Zielinski (Anglia), arh. Petru Alexandru Gheorghiu (Presedinte Filiala Mures a OAR), arh. Catalin Paul Cozma (Filiala Arges a OAR). Presedintele juriului, Serban Tiganas, nu a putut fi contactat pana la aceasta ora de HotNews.ro.

Roxana Wring, presedinta Asociatiei Pro-Do-Mo, care are ca principal obiectiv protejarea patrimoniului, spune ca acesta este cel mai rau mesaj emis pana acum de Filiala Bucuresti a OAR referitor la protejarea patrimoniului: "Pentru noi, Asociatia Pro-Do-Mo, premierea unui astfel de proiect, un bloc de 70 de metri, intr-o zona protejata unde se puteau construi maxim cladiri cu inaltimea de 13 metri, este cel mai negativ semnal pe care l-a dat Ordinul pentru protejarea zonelor protejate. Daca OAR premiaza astfel de cladiri nu ne putem astepta la sprijin de la ei pentru protejarea patrimoniului. Pe langa inaltimea exagerata a noii cladiri, pe acel teren, inainte, a fost o casa de patrimoniu care a fost demolata, desi se integra perfect in zona. Cladirea noua este de peste 5 ori mai mare decat casele de pe Caderea Bastiliei si aproape dubla si fata de blocurile de pe bd. Iancu de Hunedoara", explica aceasta.