Un turn de 70 de metri inaltime din zona protejata Caderea Bastiliei, extrem de controversat, e castigatorul celei mai prestigioase competitii a arhitectilor bucuresteni

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 6 iunie 2012, 19:06 Actualitate | Administratie Locala


Imagine turn birouri
Foto: www.anuala.ro
Un turn de 70 de metri inaltime, construit in zona protejata Caderea Bastiliei, unde sunt case vechi de unul-doua etaje, a fost premiat in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti. Concursul este organizat de Ordinul Arhitectilor Bucuresti. Inca din faza de aprobare, acest proiect a starnit numeroase controverse si proteste, societatea civila considerand inaltimea de 70 de metri mult prea mare pentru respectiva zona, unde se puteau construi cel mult cladiri de 13 metri. Presedintele OAR, Bucuresti spune ca decizia apartine juriului Anualei, nu Ordinului.

Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor a facut publice, miercuri, rezultatele concursului Anuala de Arhitectura, cel mai prestigios consurs de gen din Romania. Premiul sectiunii "Arhitectură, categoria social-culturale", a fost castigat de un turn de birouri 70 de metri proiectat de arhitectul Adrian Spirescu si construit la intersectia bd. Iancu de Hunedoara cu strada Caderea Bastiliei. Valoarea premiului este de 750 de euro.

Turnul, aprobat de Consiliul General, in 2009, printr-un Plan Urbanistic Zonal a starnit numeroase controverse deoarece se afla in zona protejata Caderea Bastiliei. Conform regulamentului zonei protejate inaltimea maxim admisa in zona este de 13 metri, Coeficientul de Utilizare al Terenului (CUT) este de 2, iar Procentul de Ocupare al Terenului (POT) de 50%. Prin PUZ-ul din 2009, acesti indicatori au crescut de 4-5 ori, inaltimea fiind de 70 de metri, CUT-ul de 8, iar POT-ul de 55%. PUZ-ul a fost realizat de arhitectul Mihnea Vasile Marcu. Beneficiarul PUZ-ului este Search Corporation, o firma care are la activ zeci de contracte cu Primaria Capitalei.

Presedintele OAR Bucuresti, Mircea Ochinciuc, a declarat pentru HotNews.ro ca acest proiect nu a fost ales de organizatia pe care o conduce, ci de un juriu, insa a refuzat sa ne puna la dispozitie procesul verbal unde se afla motivatia juriului pentru alegerea proiectului. "Fiindca tema Anualei din acest an este "Eco arhitectura probabil juriul a ales aceasta cladire din acest considerent. Juriul nu stie istoricul aprobarilor cladirii, ci judeca arhitectura acesteia", a declarat acesta. In mod normal insa, juriul se deplaseaza la fata locului si poate vedea clar ce se afla in jurul cladirii.

Imagine turn de birouri 2
Foto: www.anuala.ro
Potrivit datelor de pe site-ul Anualei, juriul pentru aceasta sectiune a fost format din: arh. Serban Tiganas- presedinte OAR si presedintele juriului; arh. Dan Hanganu (Canada), arh. Maximilian Zielinski (Anglia), arh. Petru Alexandru Gheorghiu (Presedinte Filiala Mures a OAR), arh. Catalin Paul Cozma (Filiala Arges a OAR). Presedintele juriului, Serban Tiganas, nu a putut fi contactat pana la aceasta ora de HotNews.ro.

Roxana Wring, presedinta Asociatiei Pro-Do-Mo, care are ca principal obiectiv protejarea patrimoniului, spune ca acesta este cel mai rau mesaj emis pana acum de Filiala Bucuresti a OAR referitor la protejarea patrimoniului: "Pentru noi, Asociatia Pro-Do-Mo, premierea unui astfel de proiect, un bloc de 70 de metri, intr-o zona protejata unde se puteau construi maxim cladiri cu inaltimea de 13 metri, este cel mai negativ semnal pe care l-a dat Ordinul pentru protejarea zonelor protejate. Daca OAR premiaza astfel de cladiri nu ne putem astepta la sprijin de la ei pentru protejarea patrimoniului. Pe langa inaltimea exagerata a noii cladiri, pe acel teren, inainte, a fost o casa de patrimoniu care a fost demolata, desi se integra perfect in zona. Cladirea noua este de peste 5 ori mai mare decat casele de pe Caderea Bastiliei si aproape dubla si fata de blocurile de pe bd. Iancu de Hunedoara", explica aceasta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Inside view (Joi, 7 iunie 2012, 9:39)
  para [anonim]

  Primul lucru pe care vreau să-l remarc este că acest concurs de proiecte a avut nouă secţiuni diferite, iar clădirea care se discută aici este cîştigătoarea unei singure secţiuni. Nu a existat un "mare premiu" care să poarte un mesaj final al Ordinului către public. Este regretabil că nu s-a acoperit mediatic în mod corect acest eveniment, spre exemplu un premiu de aceeaşi importanţă cu cel controversat fiind o casă privată care a fost restaurată şi reabilitată cu mare sensibilitate, aflată la două loturi distanţă de Cathedral Plaza, care şi ea a fost prezentă în concurs.(!)
  Al doilea lucru, referitor la secţiunea la care clădirea a luat premiul. Această secţiune cuprinde clădiri "altele decît cele cu funcţiunea de locuire", şi ne aşteptam ca aici să fie prezente teatre noi, primării noi, biblioteci şi mediateci noi, muzee noi. Singurele lucrări de comandă publică au fost cîteva staţii de metrou şi piaţa Obor, care nu s-au ridicat la nivelul de detaliere şi coerenţă a gestului arhitectural. (La un moment dat în timpul jurizării, a existat chiar propunerea (maestrul Hanganu) ca premiul secţiunii să nu fie acordat.) Deci, premiul s-a acordat pe un fond de lipsă a lucrărilor semnificative de mare amploare.
  Al treilea lucru, referitor la proiectul cîştigător. La deplasarea în teren, nu am observat vreo coerenţă vizibilă de specific al zonei şi am judecat prin prisma prezenţei unor lucrări similare în Piaţa Victoriei şi a caracterului eterogen al bulevardului . Nu în ultimul rînd, am presupus că din punct de vedere urbanistic, dată fiind prezenţa fizică a lucrării, situaţia a fost discutată. Stabilirea constrîngerilor e a urbaniştilor împreună cu locuitorii şi reprezentanţii lor, oamenii politici. Treaba arhitectului este să răspundă la constrîngeri, iar proiectul premiat prezintă o consecvenţă a ideii generatoare pornind de la prima schiţă pînă la concretizare; lucrarea este un răspuns elegant la tema de proiectare care cere POT maxim. arh. Cătălin Cozma.

6042 vizualizari

 • -9 (11 voturi)    
  birouri (Miercuri, 6 iunie 2012, 19:22)

  Gabriel [anonim]

  Nu vad niciun comentariu al marelui aparator al Bucurestiului - Nicusor Dan,cel care a fost in stare sa faca mitincuri de protest pentru apararea gunoiului numit piata Matache.Dar acolo poate ca beneficiarul nu apartine de clientela Udrea- PDL.In afara de asta cred ca este foarte bine ca se mai realizeaza o alta cladire de birouri care va sta nefolosita alaturi de alte cateva zeci.
  • +6 (12 voturi)    
   sezi bland.. (Miercuri, 6 iunie 2012, 20:07)

   Ionut [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

   ...si nu mai cugeta asa adanc ca sa nu te ranesti.
   Nicusor Dan o sa vorbeasca in instanta - acolo unde a castigat destule procese, chiar impotriva lui Valeriu Stoica (vicepresedinte PDL).
   La subiect, cladirea e frumoasa, dar n-are ce cauta in zona respectiva.
   • +2 (2 voturi)    
    :( (Joi, 7 iunie 2012, 12:37)

    portarul de la arhitectura [anonim] i-a raspuns lui Ionut

    Nicusor Dan e un matematician cu pluta gonflabila intr-o balta mare de corupti si hatisuri cripto-ex-burghezo-comunisto-securiste care se impute pe zi ce trece tot mai mult.
    E un greiere in fata unei porti inalta cat 50 de ani de spagi.

    Asta ca sa ai o imagine mai plastica.

    Sa revenim la topic acum.
    Vazind magaria asta nu pot sa spun decat ca orice arhitect care ar fi invatat un pic de matematica sau fizica ar fi ajuns inginer.
    Nici scoala de chelneri n-ar produce specimene mai hilare decat scoala de arhitectura actuala.
    De ce?
    Pai uite de ce:
    -rahatul asta premiat de UAR nu respecta indicii de urbanism
    -sta intr-o zona protejata( cauta definitia zonei protejata ) ceea ce inseamna din start ca cine face asa ceva( si cine aproba si premiaza) atenteaza grav la cultura nationala
    -Ochinciuc zice ca nu arata procesul verbal si e ocult
    -pe acel loc a fost o bijuterie care a fost demolata

    Ai aici 4 motive pentru care atunci cand vezi un arhitect in fata, sa cauti sa intelegi care ar fi diferenta intre arhitect si prostituata in zilele noastre.

    Dixit.
    • -2 (2 voturi)    
     doua vorbe, trei prosti! (Joi, 7 iunie 2012, 13:47)

     liberal [anonim] i-a raspuns lui portarul de la arhitectura

     - nu e rau sa fi arhitect si inginer; ba din contra!
     - cladirea cu pricina e produsa de unul care a terminat scoala acum 35 de ani, pe vremea lui impuscatu'!
     - cei care termina scoala acum lucreaza ca (simpli) desenatori pentru cei care au terminat scoala acum 30 de ani, sau in strainatate; nu cred ca e nimic de ras in asta, si nu vad legatura dintre ce se construieste in bucuresti si cei care termina acum scoala!
     - indicii de urbanism sunt stabiliti dupa ureche, si in pug si in puzurile modificatoare, facute de beneficiari. sunt complet inaplicabili unui proiect inteligent, DE CELE MAI MULTE ORI, crede-ma!
     - ca si in cazul indicilor, zonele protejate sunt definite de cele mai multe ori dupa ureche (e vechi , e bun, e nou, e rau); nu exista criterii valorice, nu exista concept urbanistic global, nu exista scenarii culturale! in subsidiar, tocmai aceste balbe creaza proiecte ca cel criticat in articol! daca citesti materialul justificator despre zona lipscani, nu rezulta ce e defapt valoros acolo, si asta in zona cea ma studiata si mai fierbinte! incredibil!
     - ochinciuc e un bou!
     - pe acel loc era o statie de pompieri improvizata, cu o curte mica tocmai pe coltul strazii caderea bastiliei cu iancu de hunedoara; adica pe un colt central de bucuresti era.. nimic (nici comert, nici fatada, nimic) daca numesti asta bijuterie, esti pierdut!
     - in final: daca nu ai nimic de spus, de ce dracu scri?
     • +2 (2 voturi)    
      < :) (Joi, 7 iunie 2012, 15:29)

      portarul de la arhitectura [anonim] i-a raspuns lui liberal

      -daca nu esti etic , e rau.incazul de fata asa pare.
      - n-are valoare daca nu respecta legea,compromisuri cu atit mai putin ar trebui sa faca unul cu experienta de care pomeniti
      - scoala trebuie sa produca arhitecti.punct.alte comentarii sunt de prisos.dupa ce se vede acum nu prea ies arhitecti .
      - indicii de urbanism buni sau prosti sunt intr-o lege si trebuie respectatica de aia e lege.nu te cred.si stiu bine ce spun. mult mai bine decat ti-ai putea imagina.
      - zona protejata nu e un copil orfan pe care sa-l sodomizeze orice buzunar viril.e protejata prin lege si hotariri cu caracter de lege.daca nu-ti convine ceva trebuie sa lupti impreuna cu ceilalti la fel ca tine si sa schimbati ceva.
      -de acord cu tine
      -nu sunt pierdut.sunt regasit.istoria sa stii ca este mult rafinat sa o ai in fata 3d si fizic decat sa o citesti cascand intr-o carte.invata sa lasi celor nenascuti parte din istoria lor ca stie de unde vin.
      - pentru ca sunt portar la arhitectura.
      • -1 (1 vot)    
       :) (Joi, 7 iunie 2012, 23:43)

       liberal [anonim] i-a raspuns lui portarul de la arhitectura

       iti raspund doar la 2 puncte, mai mult nu are rost sa mai combat cu tine:
       - am spus: indicii de urbanism sunt stabiliti dupa ureche... si complet inaplicabili unui proiect inteligent (pentru oras).
       exemplu 1: porticul, un element extrem de valoros si de util pentru relatia unei cladiri cu orasul, mai ales in clima noastra, nu este reglementat separat din punct de vedere urbanistic, ci este luat in calcul ca suprafata construita si intra in P.O.T.! NICI UN BENEFICIAR NU VA RENUNTA LA O PARTE DIN P.O.T. ca sa dea orasului un spatiu in parterul investitiei lui. adica, dupa ce ca P.O.T.-ul maxim e stabilit fara nici un studiu serios, mai trebuie sa renunte la ceva procente ca sa faca un spatiu pt oras, cand ar fi mult mai bine, in conditiile nostre, in avantajul proiectelor si al orasului , ca porticul sa fie scos din calculul suprafetelor construite. mai mult, nici primaria, daca ar vrea, nu i-ar putea cere sa introduca un portic in proiect, pt ca porticul nici macar nu este definit urbanistic! in acest sistem nu o sa mai vezi blocuri precum cel "cu coloane" din piata romana, mult timp de acum inainte, pt. ca efectul sistemului de indici urbanistici, si a modului de calcul, este arhitectura extrudata din P.O.T.-ul maxim. este arhitectura zilelor noastre!
       exemplul 2: in studiul istoric al puz-ului lipscani scrie negru pe alb ca cut-ul lipscaniului variaza de la 0.8 pana la 3.2 si ca " o consecinţă a caracterului eteroclit al zonei studiate – semnalată şi detaliată în sinteza criteriului de analiză pentru indici şi indicatori urbanistici – este aceea referitoare la caracterul nerelevant al impunerii prin regulament al diferitelor clase de valoare P.O.T. şi C.U.T. într-o anumită subzonă"! ce gasim in plansa PUZ zone protejate nr 26 lipscani? P.O.T.-uri maxime si C.U.T. -uri maxime (de 2.5 pe strazile comerciale si 1.8 pe cele rezidentiale? )! de unde aceste cifre? cine le-a nascut? pe ce baze? poti numi aceasta plansa de "zona protejata" un document serios?
       • 0 (0 voturi)    
        :) (Vineri, 8 iunie 2012, 8:06)

        portarul de la arhitectura [anonim] i-a raspuns lui liberal

        ai dreptate.ai perfecta dreptate.

        PUG-ul a fost prelungit ultima data asa cum stiu cei care se pricep.Anul trecut a fost contestata licitarea atribuirii pentru refacere PUG.
        Anul asta n-au mai apucat sa-l puna pentru ca au venit alegerile peste ei.
        Despre Patrascu nu comentez pentru ca nu am ce ( cu toate ca as fi vrut) asta insemnand ca nu va lasa nimic in urma lui.
        Asa ca , la indemnul unui onorat membru al comisiilor si comitiilor , sa privim cerul.
 • +7 (9 voturi)    
  Asa primar, asa arhitecti (Miercuri, 6 iunie 2012, 19:28)

  Alex [anonim]

  Turnul acela a fost avizat seismic pentru 9 etaje, dar baietii veseli au facut 12. Nu mai detaliez faptul ca spatiul verde trebuia sa fie 20% pe sol natural si 10% pe sol artificial.

  Rezultatul reprezinta foarte bine coloana vertebrala a arhitectilor din Bucuresti.
  • +2 (2 voturi)    
   @Alex (Joi, 7 iunie 2012, 9:23)

   EST [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Cladirea are 15 etaje, nu 12.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu stiu daca ati observat (Vineri, 8 iunie 2012, 11:17)

   Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   Nu numai ca nu a creat niciun spatiu verde, dar peretele claditii este oblic si se urca incet, incet pe trotuar. Proiectia acoperisului pe sol probabil ca acopera intreg trotuarul...poate si ceva din strada.
 • +6 (8 voturi)    
  Ha? Ce face? (Miercuri, 6 iunie 2012, 20:00)

  Adrian [anonim]

  "Oribilitatea" aia de sticla si metal a castigat un...premiu? -_- M-am tampit eu sau sunt prea prost ca sa inteleg de ce? Cladirea asta care iti lasa impresia ca e inceputa si neterminata a castigat un premiu?

  Cred ca sunt prea prost sa inteleg criteriile.Sigur asta e. In ignoranta mea plina de incultura, habar nu am ce inseamna o cladire frumoasa ca asta.

  Cand te uiti la orase precum Praga sau Paris, care si-au conservat cladirile vechi si au incurajat restaurarea acestora, iti vine sa-ti dai palme cand vezi ca se rad toate casele, rand pe rand si se baga la loc niste kitchuri care se potrivesc ca nuca-n perete cu tot ce inseamna arhitectura inconjuratoare.

  "Arhitectii" astia sunt vraiste. Bravo lor ca au proiectat si proiecteaza, insa nu au nicio treaba cu design-urile si arhitectura adevarata.
  • -2 (10 voturi)    
   amice, (Miercuri, 6 iunie 2012, 21:30)

   liberal [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   ca e oribila sau nu, e discutabil. nu mi se pare nici frumoasa, nici urata,... e mai buna decat altele din bucuresti. insa faptul ca esti prost e sigur (sic): daca nu ai fost recent la paris, tin sa te informez ca parisul are cornisa generala la 25 de metri inaltime, si un coeficient de utilizare al terenului care depaseste 6.00 (pe care vor sa-l maresca!), fata de 4.00 cat e maxim admis in pug-ul bucurestiului (dar neatins)!
   apropos de paris si zonele protejate ale bucurestiului: in bucuresti, in zonele cu case P+1, coeficientul de utilitzare e subunitar. in conditiile in care prin fata fiecarei parcele dintr-un oras trece o strada, x metri liniari de infrastructura aferenti acelei parcele (tubulaturi, canalizare, retele, carosabil, iluminat public, transport in comun, etc) deservesc sute de oameni la paris, capabili sa dezvolte si sa intretina (prin taxe si impozite) acesta infrastructura,... si cativa oameni la bucuresti. cine ar putea vreodata sa faca si sa intretina aici o asemenea infrastructura, pentru parcele ocupate de o familie-doua? visezi la infrastructura si modernitatea spatiilor publice din orase ca paris, praga sau barcelona, dar nu intelegi nimic din complexitatea lor. asa ca mai plimba ursul cu arhitectura.

   p.s. o intrebare de arhitectura, ca tot iti place sa te afli in treaba: crezi ca intr-o societate saraca sau foarte saraca, cum este cea romaneasca, arhiectura de joasa inaltime, cea cu parter si un etaj, produce civilizatie, sau mizerie?
   • +6 (6 voturi)    
    :) (Joi, 7 iunie 2012, 0:23)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui liberal

    Da "amice", sunt prost. O recunosc, dar acest lucru tot nu schimba realitatea arhitecturala din capitala. Lasa-ma cu numerele, stii bine ca e vorba doar de hartii, iar in realitate, fiecare face ce-l duce capul si cat il tine buzunarul (sic).

    Ai dreptate si la celalalt punct. Da, visez la "infrastructura si modernitatea spatiilor publice din orase ca paris, praga, barcelona".

    Fiind prost, nu am inteles ce vrei sa spui cand te-ai referit la "complexitatea" lor. Poate ma (ne) lamuresti cum stau lucrurile.

    Doreai cumva sa zici ca in tarile CIVILIZATE nu se da o SPAGA complexa pentru ca fiecare sa construiasca dupa cum il taie capul? Pai de ce nu zici asa de la inceput?

    Ma duc sa mai pun mana pe carte. Sunt prea prost pentru secolul asta. Nu mai inteleg nimic...

    P.S. Societate "foarte saraca"? Numai in Bucuresti am numarat 9 (NOUA) automobile Ferrari in ulltima luna. Le intalnesc la tot pasul. Celelalte marci de lux nu le mai pomenesc. Da, ai dreptate, asta nu spune nimic. Nici faptul ca lumea se calca in picioare la benzinarii ca sa picure ceva in rezervoare. Saracie lucie, ce mai...
    • -4 (4 voturi)    
     ... (Joi, 7 iunie 2012, 4:41)

     David [anonim] i-a raspuns lui Adrian

     Pai numai in societatile foarte sarace oamenii stau in cocioabe si isi parcheaza Ferrari-ul la poarta, pe trotuar. O societate saraca este needucata si nu isi poate stabili prioritatile: cand ii pica un ban il sparge rapid pe ceva total inutil, in exemplul tau, masina.

     Si nu mai comparati Bucurestiul cu orasele din vest. Pana la 1850 mai tot orasul era din lemn. Da, trebuie protejate cladirile vechi, dar asta nu tine de cel ce proiecteaza cladirea noua... Daca monumentul (istoric sau de arhitectura) a fost deja demolat nu mai are sens sa te certi cu proprietarul. Apropo, Comisia de Monumente de la Min. Culturii ce face?

     Cat despre derogarile de la PUG si PUZ prin PUD, asta a fost o gaselnita a celor de la Comisia de Urbanism ca sa le tot curga bani din spagi.
    • -2 (4 voturi)    
     :) (Joi, 7 iunie 2012, 7:48)

     liberal [anonim] i-a raspuns lui Adrian

     faptul ca ai simtul umorului arata ca nu esti asa de prost!... good for you!
     fara cifre:
     1. nu poti avea un oras ca parisul daca nu ai densitatea necesara ca sa-ti asigure "economia" orasului; si nu poti avea parisul daca nu ai intensitate in oras, care sa asigure "calitate" schimburilor economice. pe scurt, intr-o zona cu case pe parter,... orasul e mort... ce context sa respecte un arhitect care construieste pentru secolul 21, daca el este inconjurat de casutze, si acelea construite alandala, cu bani mai multi sau mai putini, dupa cum a avut unul si altul acum 100 de ani?
     2. faptul ca se construieste prost nu inseamna ca protejarea contextului pe care o predica unii ca Roxana Wring, si alti mameluci, are vre-o noima. pe aceleasi date urbanistice ca cele de azi, unii au construit, in anii 30, bulevardul magheru. acum ne mandrim cu "monumentul cubist al bucurestiulu"... dar uitam ca inainte acolo au fost casutze.
     3. un exemplu de oras de buna calitate - piata rosetti; toate cladirile care bordeaza piata, si zona limitrofa, au fost construite pe parcelarul traditional, ocupat candva cu casute. nu iti place zona? nu ar fi fost bine ca TOT bucurestiul sa fie asa? ar fi facut vreodata cineva piata rosetti asa cum e, daca respecta contextul casutelor de acum 100 de ani? si da-mi voie sa iti spun, calitatea arhitectilor care au construit piata rosetti nu a fost nici mai buna, nici mai rea decat cea a celor de azi. in schimb, calitatea clientilor, si a societatii per ansamblu, da!
     • +2 (2 voturi)    
      ... (Joi, 7 iunie 2012, 14:09)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui liberal

      Bati campii...
      1. Bucurestiul are una dintre cele mai mari densitati, compara cu Viena unde 90% din oras nu are mai mult de 3-4 etaje.
      2. Integrarea in context este o componenta esentiala a arhitectonicii. Totii arhitectii straini care vin in Bucuresti remarca faptul ca exista cladiri absolut remarcabile inconjurate de nulitati desavarsite, si ca in general nu exista niciun fel de preocupare pentru integrare. Cat despre exemplu Magheru, nu este neaparat relevant. Mi-e greu sa cred ca s-ar putea construi azi un bulevard ca Magheru care peste 50 de ani sa fie considerat monument. Da-mi exemplu de o cladire construita in anii 90 care nu arata astazi nu doar demodata, ci complet lipsita de estetica.
      3. Cu greu as gasi 4-5 exemple de cladiri reprezentative construite in ultimii 30 de ani (de cand s-a accelerat degradarea arhitecturii romanesti, degradare care stim cum si cand a inceput). In schimb s-ar putea gasi cu usurinta 50 de cladiri reprezentative construite in anii 20-40. Tot mai sustii ca calitatea (sic!) arhitectiilor e aceeasi?
      • -1 (1 vot)    
       amice (Vineri, 8 iunie 2012, 1:07)

       liberal [anonim] i-a raspuns lui anonim

       1. de ce compari cu viena si nu cu pascani? sa vezi atunci diferenta de densitate.
       2. care context?
       3. cele mai bune 50 de cladiri reprezentative interbelice se afla pe bulevardul magheru, de care ai spus ca nu e relevant. dumnezeu sa te mai inteleaga!
       • +1 (1 vot)    
        ... (Vineri, 8 iunie 2012, 11:07)

        anonim [anonim] i-a raspuns lui liberal

        1. Compar doua capitale europene. Nu mere cu pere.
        2. E vorba bineinteles de integrarea in contextul arhitectonic al zonei. Cladirea in cauza nu e o capodopera, dar nici rea nu e. Marea ei problema e contextul in care a fost integrata, care nici nu o pune in valoare, nu se obtine nici un contrast interesant (cum ar fi de exemplu Bancorex - CEC), singura senzatie pe care ti-o da e de agresiune, cladirea pur si simplu parca vine peste tine.
        3. Sa fim seriosi. Chiar tu ai zis mai sus de Rosetti, si mai sunt destule zone cu cladiri vaoroase din perioada interbelica. Spun ca exemplul nu e relevant pentru ca stilul actual este unul efemer, cu foarte putine elemente care sa reziste in timp (evident nu ma refer la calitatea materialelor). Daca ai aduna toate cladirile acceptabile (nu reusite) construite in ultimii 30 de ani n-ai face un bulevard comparabil cu Magheru, nici ca lungime, nici ca valoare.
        • 0 (0 voturi)    
         of... (Vineri, 8 iunie 2012, 12:10)

         liberal [anonim] i-a raspuns lui anonim

         1nu poti compara orice doua capitale numai pe baza a ceea ce vezi. vienezii pot sustine un asemenea sistem de arhitectura joasa (la periferie!) pentru ca au bani. in bucuresti avem o societate saraca pt care solutia cu arhitectura joasa din centru duce, dupa parerea mea, la mizerie.
         iata dece:
         1. casele burgheze din centru (P+1, mici palate, etc) au fost facute pt o familie cu cateva generatii. cum sunt folosite acum?
         - ori de mai multi proprietari diferiti, in sistem de "bloc improvizat" - rezultatul: multe masini parcate in curti, gradinile anulate, curtea betonata, transformata in garaj, carpeli in loc de renovari - intr-un cuvant mizerie;
         - ori transformate in birouri/servicii - rezultatul: functiunea originala deturnata, functiuni aberante bagate in loc, multe masini parcate in curti, gradinile anulate, curtea betonata, transformata in garaj - mizerie;
         - ori transformate in carciumi - rezultatul - de cele mai multe ori mizerie;
         - ori lasate pe mana unui public foarte sarac - rezultatul - mizerie;
         - in plus, spre deosebire de viena, publicul bogat din zonele protejate joase nu pot bloca aparitia unor insertii ca cea din articol, pentru ca nu sunt suficienti de bogati ca sa controleze procesele urbane. rezultatul - mizerie.
         2. din cauza ca mari parti din centrul bucurestiului este dizlocat de "zonele protejate" de joasa inaltime, fara dotari si infrastructura urbana, si ocupate de cateva mii de oameni (singurii privilegiati sunt care beneficiaza de dotarile orasului in mod integrat), alte sute de mii, poate un milion, sunt trimisi la periferie, in ghetouri de locuit, sau in ghetouri de munca (tinerii care produc miliarde pt multinationale lucreaza in cladiri "state of the art" amplasate pe camp, in pipera!!), sau in case construite pe camp, fara infrastructura.
         concluzia: idea zonelor protejate, asa cum e gandita acum, duce la segregare si mizerie, si in centru si la periferie.
         • 0 (0 voturi)    
          ... (Vineri, 8 iunie 2012, 13:15)

          anonim [anonim] i-a raspuns lui liberal

          Daca zona Ferentari are un regim de inaltime de 10 etaje, e mai putna mizerie? Astfel de zone, cu regim mic de inaltime, pot sustine fara probleme afaceri mici, cabinete individuale sau cluburi private.
          Rolul zonei protejate este tocmai de a preveni fragmentarea. Zona protejata nu inseamna blocarea dezvoltarii, ci dezvoltare in spiritul zonei. Solutii radicale s-au mai incercat si au dus la esecuri monumentale.
          Experienta a demonstrat ca intr-un orizont de timp limitat nu poti tranforma o zona complet - din lipsa de resurse, iar daca durata este prea lunga se ajunge tot la fragmentare pentru ca stilul si cerintele deja s-au schimbat.
          Un exemplu dinainte de razboi este Piata Victoriei - Duiliu Marcu a venit cu un proiect remarcabil dar din lipsa de fonduri s-a realizat doar Palatul Victoria. Proiectul a fost continuat abia 40 de ani mai tarziu, in stilul discutabil al vremurilor. Rezultatul? N-are rost sa comentam.
          Alt exemplu de transformare radicala e "Centrul Civic". Pe langa zecile de cocioabe din Uranus (care existau, fara indoiala) s-a distrus in mod iremediabil o zona istorica. Pentru ce? Pentru o ambitie prosteasca a unor conducatori si unor arhitecti de mana a doua (pentru ca nu-i putem exonera de vina oricat ar invoca ei conditiile de atunci).
          Morala? Daca nu esti sigur ca poti duce proiectul pana la capat nu te apuca de modificari radicale. Chiar daca esti sigur ca ai resurse, nu poti fi niciodata sigur ca ai arhitectii de valoare. Arhitectura e o forma de arta in care valoarea se demonstreaza in timp. Orice proiect care forteaza mana timpului e sortit esecului.
        • 0 (0 voturi)    
         si in continuare... (Vineri, 8 iunie 2012, 12:30)

         liberal [anonim] i-a raspuns lui anonim

         2. ideea ca arhitectii romani sunt prosti (sau mai prosti decat cei din anii 30), si ca din cauza lor orasul arata asa cum arata e complet gresita! spui ca nu sunt 5 proiecte valabile, construite, in ultimii 20 de ani, dar:
         - sti cate proiecte valoroase, facute de arhitecti valorosi, stau prin sertare, neconstruite? multe proiecte valoroase au fost ignorate de "juriile" concursurilor publice (jurii in care, da, sunt si arhitecti, dar care sunt dominate de politicieni/primari, functionari publici cu alte specialitati decat arhitectura sau urbanismul, ingineri, geografi, contabili, etc); multe proiecte valoroase au castigat concursuri, printr-o minune, dar nu au fost construite pt ca nu au fost pe "gustul" investitorului;
         - sti ca este perfect legal sa aduci un arhitect strain, de talia lui rem koolhaas sa zicem, la bucuresti?

         concluzia: principalul vinovat pentru rezultatele dezastroase din ultimele decenii sunt beneficiarii, care nu au selectat arhitectii care avea nevoie orasul; ei exista, sunt si aici, in romania, si afara, dar nu sunt bagati in seama. nu e nevoie de ei si de proiectele lor.

         pana la urma, ceea ce combat eu sunt aceste cateva axiome care fac cariera in ultimii 20 de ani: "zonele protejate" sunt bune, si arhitectii romani sunt prosti pt ca nu gasesc solutiile adecvate contextului. situatia este mult mai complexa, mai nuantata in realitate. IN REALITATE, NU IN IMAGINATIA MULTORA!!!!
         • 0 (0 voturi)    
          ... (Vineri, 8 iunie 2012, 13:31)

          anonim [anonim] i-a raspuns lui liberal

          Arhitectura este o arta care se demonstreaza in strada, nu in sertare. Daca tu ca arhitect decazi pana la a-ti pune semnatura pe orice, nu poti emite pretentii.
          Exista arhitecti de valoare in Romania, asa cum exista si medici sau profesori de valoare, dar fiecare dintre aceste bresle a gasit propria cale de compromis. Una care insa nu le face cinste. Sigur aici e o problema a societatii romanesti in general, dar asta e deja alta discutie...
          • 0 (0 voturi)    
           :( (Vineri, 8 iunie 2012, 17:19)

           liberal [anonim] i-a raspuns lui anonim

           iti dau un singur raspuns:
           avem arhitecti romani care au construit proiecte excelente la viena (Roventa), la barcelona (Baroncea), la montreal (Hanganu), la venetia (grupul 1:1), in corea si japonia (Stefan), dar nu in romania; nu au ce sa mai demonstreze, au demonstrat deja, iar daca nu sunt chemati/selectati aici problema e in alta parte. in plus, mai sunt un numar de 10-15 nume care fac arhitectura aici, dar discret si fara vedetism - nici ei nu mai au nimic de demonstrat. koolhaaas si restul din top 10, nu are ce sa demonstreze, a demonstrat deja! nici el nu e aici! da, este o problema a societatii (modul cum construim...), este ceea ce sustin si eu! restul afirmatiilor tale le apreciez ca lozinci, imi pare rau!
    • -2 (4 voturi)    
     ... (Joi, 7 iunie 2012, 7:59)

     liberal [anonim] i-a raspuns lui Adrian

     p.s. o societate in care proprietarii blocurilor de pe calea mosilor asteapta sa le renoveze un primar primitiv ca ontanu fatadele, si se multumesc ca stea in capitala romaniei, fara nici o mandrie de proprietar, fara nici un gand pentru identitatea casei/blocului in care locuiesc,.. e saraca!.... e de neintsalnit chiar in istoria bucurestiului: in perioada interbelica fiecare proprietar a apelat la un arhitect, cand a vrut un bloculet ceva; acum nu! acum TOATE blocurile de pe calea mosilor sunt vopsite de un administrator de duzina. btw, anuala de arhitectura a premiat si un studiu f misto, care propune reshape-ul fatadelor blocurilor comuniste. intra pe pagina anualei si ai sa-l gasesti... cati bucuresteni crezi ca vor vrea sa aplice proiectul ala pe blocul lor?
     • +1 (1 vot)    
      ... (Joi, 7 iunie 2012, 14:15)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui liberal

      Macar aici pot sa-ti dau dreptate, blocurile reabilitate parca au fost facute de Nicu Zugravu nu de arhitecti. La fel si fantanile arteziene de exemplu.
      Dar... Vrei sa spui ca semnatura de pe aceste proiecte nu este a unui arhitect? Hmm... Mai degraba hai sa acceptam adevarul, arhitectul roman se scalda in acelasi rahat ca si societatea romaneasca in general. Se pare ca s-a adaptat cel putin la fel de bine, daca nu mai bine, ca alte bresle cum ar fi cea a profesorilor sau medicilor.
   • +6 (6 voturi)    
    locuiesc la 400m de aceasta constructie (Joi, 7 iunie 2012, 8:11)

    derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui liberal

    si pot sa va spun cateva lucruri simple:

    1. oroarea asta a blocat complet toata perspectiva de pe roma spre caderea bastiliei, produce vartejuri de aer in intersectie de- ti iau cainele pe sus si de cand au terminat-o la 3 saptamani o data cade reteaua de curent electric;

    2. frontul bd. iancu de hunedoara intre caderea bastiliei si dorobanti a fost complet reconstruit in ultimii ani si pana la aparitia acestui proiect penibil a reprezentat un bun exemplu ca in bucuresti se pot realiza si reconstructii decente, ca suntem in stare sa construim 4 imobile la rand intr-o oarecare coerenta - 5 se pare ca ar fi fost prea mult;

    3. dezvoltatorul a ales aceasta locatie nu pt. ca ea ar fi fost o "mizerie" si el si-ar fi propus sa ne aduca in lumina civilizatiei; "arhitectura de joasa inaltime" a acestui cartier da calitatea locatiei; tine de stupiditatea anumitor dezvoltatori imobiliari sa nu priceapa ca n-are noima sa dai 8.000 eur/mp de teren intr-un cartie bun ca pe urma sa compromiti locatia cu un proiect idiot - este exact ce s-a intamplat in primaverii de la un capat la altul;
    • -1 (3 voturi)    
     asta da, (Joi, 7 iunie 2012, 11:33)

     liberal [anonim] i-a raspuns lui derblauereiter

     sunt total de acord cu toate criticile tale,... mai putin cu "arhitectura de joasa inaltime a acestui cartier... care da calitatea locatiei". pai tocmai e, ca nu da: nu se intampla nimic de la bulevardul iancu de hunedoada si pana la ASE. NU AI VIATA URBANA, NU AI SPATII PUBLICE, NU AI SCHIMBURI INTRE CETATENI, unde ai vazut asa ceva in centrul unui oras european de talia bucurestiului? singurii care "benficiaza" de virtutile carierului adiacent strazii caderii bastiliei sunt cele cateva zeci, poate sute, de familii care ocupa o arie cat bario gotic din barcelona. pentru ei vrei tu ca orasul sa faca infrastructura ca la barcelona? cine o plateste, cine o intretine, .. cand aceste cateva zeci de familii abia platesc impozite pe imobile cat un bloc din centrul barcelonei.

     observatiile tale sunt observatii reale pt ca sunt legate direct de environment si de obiectul de arhitectura in environment. nu sunt de acord cu idiotenia "contextului zonelor protejate" pentru ca nu ma ajuta cu nimic ca sa raspund la cerintele unui oras (daca ii intrebi - pe cei care fac valuri cu contextul zonelor protejate - care sunt valorile acestor "zone" nu iti pot spune decat ca sunt frumoase pt ca... le place lor. dar frumoase sunt si unele cladiri industriale comuniste, pe care nu le protejeaza nimeni, frumoasa e si hala obor facuta de horia creanga, adusa la stadiul de ruina). si nu sunt de acord nici cu ideea ca arhitectii sunt prosti, si din cauza asta iese ce iese. traim de 20 de ani intr-o tara libera si, asa cum spune si cineva mai sus, nimic nu-i opreste pe beneficiari sa apeleze la top 10-ul mondial ca sa faca arhitectura de calitate la bucuresti.
     • +2 (2 voturi)    
      observatie (Joi, 7 iunie 2012, 22:53)

      bors cu miere [utilizator] i-a raspuns lui liberal

      ce inseamna environment?
      • -2 (2 voturi)    
       raspuns (Joi, 7 iunie 2012, 23:53)

       liberal [anonim] i-a raspuns lui bors cu miere

       gasesti in Metapolis Dictionary. lectura placuta!
 • +1 (3 voturi)    
  Ce fel de primar vrem (Miercuri, 6 iunie 2012, 20:36)

  cornelll [utilizator]

  In lipsa de articole care sa fie analizati din fir a par candidatii, am sa postez un link catre o parere mai competenta ...
  http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/ce-fel-primar-vrem
 • +2 (2 voturi)    
  proiectul e inceput de pe vremea lui bold (Miercuri, 6 iunie 2012, 21:26)

  warchild [anonim]

  cand s-a si avizat primul puz pentru acel spatiu, nu va mai mirati atat. cat despre arh. Mihnea Vasile Marcu e un oarecare care semna si stampila toate puzurile caractitei bold-bucur, astfel incat sa nu fi fost bold nevoit sa dea explicatii prin comisia tehnica de urbanism.
 • +1 (1 vot)    
  Juriul (Miercuri, 6 iunie 2012, 21:27)

  para [anonim]

  nu a fost format din arhitecţi bucureşteni.
 • +3 (3 voturi)    
  PE Centura (Miercuri, 6 iunie 2012, 21:36)

  gogu [anonim]

  asemenea cladiri ar trebui sa fie numai dupa centura
  in toate locurile libere, din interiorul centurii spre centru, ar trebui numai zone verzi si parcuri
  aude cineva? ca oricum e prea tarziu
 • +3 (3 voturi)    
  ordinul arhitectilor ratati (Miercuri, 6 iunie 2012, 21:47)

  noname [anonim]

  deunazi, prin nu-s ce articol, OAR se plangea ca nu-I baga nimeni in seama si ca de aia iese ce iese in puz-uri, prapadenii de constructii puse aiurea. acu se vede> daca-i baga, fac prapad.
 • +3 (3 voturi)    
  oar - dusmanul profesionalismului (Miercuri, 6 iunie 2012, 21:59)

  bogdan [anonim]

  inca mai credeti ca oar este o asociatie care promoveaza profesionalismul? este de fapt o organizatie care ia cu japca bani de la cei multi pentru a apara interesele catorva arhitecti din conducere.
 • +1 (3 voturi)    
  asta este reclama? (Miercuri, 6 iunie 2012, 23:54)

  estbam [anonim]

  inca o reclama ascunsa intr-un articol.
 • +3 (3 voturi)    
  Alti arhitecti, cei de acum nu sunt buni! (Joi, 7 iunie 2012, 0:18)

  George [anonim]

  Trebuie sa scapam de arhitectii care distrug sistematic Bucurestiul.
  Bunul gust nu este un monopol al asa-zisilor arhitecti, acestia sunt niste oameni care au deviat puternic si au inceput sa lucreze impotriva noastra.

  Au format o mafie care se umple de bani in timp ce orasul este transformat intr-o jungla de prost gust.
  • -2 (4 voturi)    
   ... (Joi, 7 iunie 2012, 4:32)

   Cucubau [anonim] i-a raspuns lui George

   Wow, ai gasit o alta categorie socio-profesionala pe care sa dai vina ca traiesti rau! Dupa cei din administratie, doctori si mai ales nesimtitii aia de profesori, acuma se imbogatesc arhitectii. De aia jumatate (daca nu mai mult) din generatia mea (27 ani) lucreaza in strainetate: de multi bani ce se fac in Romania, iar cei care sunt prin tara nu o duc nici ei prea bine. Si mai ales pentru ca avem atata libertate de creatie ca am monopolizat "bunul gust".

   Te rog, adu arhitecti straini sa vedem daca te tin buzunarele, si mai ales care sa suporte ifosele de superioritate ale multora dintre clienti.
   • +2 (2 voturi)    
    arhitectii cu functii sunt mafioti (Joi, 7 iunie 2012, 11:14)

    opinescu [anonim] i-a raspuns lui Cucubau

    arhitectii de succes de genul: denis serban, negoescu etc. inca se imbogatesc sau au facut atatia bani in trecut imporiva bunului simt incat nu mai conteaza.

    toti niste mafioti care si-ar vinde si mama ca sa planteze un turnulet peste palatul regal daca o cere clientul - pe principiul "daca nu-l fac eu il face altul".

    din cauza lor tu nu ai unde sa lucrezi in tara fiindca au format o mafie care acapareaza toate proiectele care va tine pe voi pe salarii de 1000 de lei sau neplatiti, care creaza pe an cateva sute de someri - dupa 6 ani de facultate si inghitit umilintele frustratilor vostri de profesori.

    sunt curios cum o sa faci sa-ti recunoasca anii de lucru in strainatate, ca sa poti sa-ti iei stampila, fara spaga sau relatii.

    nu din cauza arhitectilor traim rau ci din cauza noastra. noi poporul suntem toate categoriile socio - profesionale care ne spaguim intre noi, ne injuram, iubim si uram in acelasi timp.
 • +1 (1 vot)    
  ferestre (Joi, 7 iunie 2012, 8:21)

  itanhanga [anonim]

  `ati vazut geamurile acestei cladiri ?????
 • 0 (4 voturi)    
  Inside view (Joi, 7 iunie 2012, 9:39)

  para [anonim]

  Primul lucru pe care vreau să-l remarc este că acest concurs de proiecte a avut nouă secţiuni diferite, iar clădirea care se discută aici este cîştigătoarea unei singure secţiuni. Nu a existat un "mare premiu" care să poarte un mesaj final al Ordinului către public. Este regretabil că nu s-a acoperit mediatic în mod corect acest eveniment, spre exemplu un premiu de aceeaşi importanţă cu cel controversat fiind o casă privată care a fost restaurată şi reabilitată cu mare sensibilitate, aflată la două loturi distanţă de Cathedral Plaza, care şi ea a fost prezentă în concurs.(!)
  Al doilea lucru, referitor la secţiunea la care clădirea a luat premiul. Această secţiune cuprinde clădiri "altele decît cele cu funcţiunea de locuire", şi ne aşteptam ca aici să fie prezente teatre noi, primării noi, biblioteci şi mediateci noi, muzee noi. Singurele lucrări de comandă publică au fost cîteva staţii de metrou şi piaţa Obor, care nu s-au ridicat la nivelul de detaliere şi coerenţă a gestului arhitectural. (La un moment dat în timpul jurizării, a existat chiar propunerea (maestrul Hanganu) ca premiul secţiunii să nu fie acordat.) Deci, premiul s-a acordat pe un fond de lipsă a lucrărilor semnificative de mare amploare.
  Al treilea lucru, referitor la proiectul cîştigător. La deplasarea în teren, nu am observat vreo coerenţă vizibilă de specific al zonei şi am judecat prin prisma prezenţei unor lucrări similare în Piaţa Victoriei şi a caracterului eterogen al bulevardului . Nu în ultimul rînd, am presupus că din punct de vedere urbanistic, dată fiind prezenţa fizică a lucrării, situaţia a fost discutată. Stabilirea constrîngerilor e a urbaniştilor împreună cu locuitorii şi reprezentanţii lor, oamenii politici. Treaba arhitectului este să răspundă la constrîngeri, iar proiectul premiat prezintă o consecvenţă a ideii generatoare pornind de la prima schiţă pînă la concretizare; lucrarea este un răspuns elegant la tema de proiectare care cere POT maxim. arh. Cătălin Cozma.
  • +4 (4 voturi)    
   :( (Joi, 7 iunie 2012, 12:47)

   portarul de la arhitectura [anonim] i-a raspuns lui para

   Etica profesionala iti spune ceva ?
   Fiind in Ordin sau Uniune ai si responsabilitati nu doar avantajul conferit de apartenenta la un grup corp profesional sau posesia unei stampile.
   La sectiunea cu pricina e greu sa te astepti ( pe timp de criza cu o clasa politica suficienta) la lucrarile care te mira ca nu le-ai vazut.Esti cel putin candid.
   Acvariul asta de sticla face bani pentru dezvoltator si omoara personalitatea si istoria locului in care se infinge.
   Treaba arhitectului este sa realizeze si faptul ca el este cel care inflenteaza prin actul sau de creatie viata a tot ce misca primprejur si poate la fel de bine face in egala masura si mult bine , dar si foarte mult rau.
   Tema de proiectare este o gluma, in cazul de fata.
   Gluma macabra, evident.
   • -1 (3 voturi)    
    :( ): (Joi, 7 iunie 2012, 14:22)

    para [anonim] i-a raspuns lui portarul de la arhitectura

    Etica profesională este destul de clar exprimată în documentele interne ale ordinului, documente pe care, ca portar, nici nu mă aştept să le ştiţi.
    Locul în care se negociază o propunere de exceptare de la regulament este sala consiliului aleşilor voştri, ai cetăţenilor oraşului. Faptul că nu există lucrări semnificative de uz public ar trebui să vă intereseze mult mai mult decît banii altora. Tema de proiectare rezultată în urma negocierilor urbanistice care am presupus că au avut loc în cadrul comunităţii(ţineţi cont că niciun membru al juriului nu lucrează în Bucureşti) i-a cerut arhitectului un turn; de aici porneşte misiunea arhitectului, care este cît se poate de bine dusă la sfîrşit. Aşa arată construcţiile avînd acest gabarit peste tot în lumea civilizată. Zona Pieţei Victoriei este în proximitate şi suportă replici.
    • +3 (3 voturi)    
     :) (Joi, 7 iunie 2012, 15:13)

     portarul de la arhitectura [anonim] i-a raspuns lui para

     Codul Deontologic zice ca:
     -art1.Codul deontologic al profesiei de arhitect cuprinde normele de conduită obligatorii în legătură cu exerciţiul drepturilor şi îndatoririlor arhitectului ca profesionist.
     -art 3.(1).Arhitectul este obligat să promoveze şi să menţină standarde profesionale cât mai ridicate, care să asigure realizarea de construcţii şi amenajări urbane funcţionale, estetice şi conforme exigenţelor de siguranţă şi calitate prescrise de legislaţia în construcţii şi norme tehnice în domeniu.

     Ma opresc aici cu exemplele.
     Obligatiile alea au ramas pe hartie doar.
     Poate din cand in cand n-ar strica o ampla studiere a Codului, mai ales in perioade cum e asta.De criza.Ajuta mult.

     Lucrarile semnificative imi plac atita timp cat nu ma agreseaza si nu sunt ilegale.
     Tema de proiectare nu rezulta din negocieri.Niciodata.Tema reprezinta ambitiile mecenatului transpuse in stiinta, lege si creatia arhitectului.
     Iar daca tema cere un turn si zona protejata spune prin lege ca nu ai voie, ii spui NU acelui manelist cu bani.Punct.
     N-arata rau.Insa nu acolo e locul ei.
     Sintagma "suporta replici" e ok atita timp cat se pot asigura toate conditiile functionarii unui asemenea mamut.Si nu se pot.
     • -1 (3 voturi)    
      :) (Joi, 7 iunie 2012, 15:42)

      para [anonim] i-a raspuns lui portarul de la arhitectura

      Problemele dumneavoastră ce ţin de nerespectarea legii se pot rezolva printr-un raport detaliat înaintat Procuraturii. Juriul nostru a subînţeles legalitatea Autorizaţiei de Construire prin existenţa în realitate a obiectivului construit şi a apreciat pozitiv abilităţile specifice meseriei de arhitect, care se pot condensa la a răspunde în mod profesionist unei teme de proiectare, în cazul acesta un turn. Subliniez faptul că la vizionare nu am remarcat ca zona în care este amplasată lucrarea să fi fost omogenă stilistic şi nici nu am observat vreun front consistent pe bulevard. Lucrarea concurentă similară ca gabarit, Cathedral Plaza, a fost respinsă pentru că nu a dialogat cu contextul. Aici, nu am identificat un context care să necesite un răspuns reverenţios, dimpotrivă, am văzut că există o dezvoltare pe înalţime în proximitate.
      • +2 (2 voturi)    
       Nu ştiam (Joi, 7 iunie 2012, 15:52)

       para [anonim] i-a raspuns lui para

       că Facultatea de Arhitectură are echipă de fotbal. :)
       • +1 (1 vot)    
        :) (Joi, 7 iunie 2012, 16:14)

        portarul de la arhitectura [anonim] i-a raspuns lui para

        are :).
        men sana in corpore "barosana" e inca valabila.

        Noi,carlanii , spre deosebire de altii mai maturi, mai avem pina ajungem sa facem parte din OAR sau UAR.

        As accepta compromisuri de ordin artistic (doar) cu gandul ca fata vazuta a realitatii dimprejur ar putea fi cu mult mai frumoasa si mai buna ( pentru toti cei din comunitate , nu numai pentru unii )

        Abia atunci arhitectul va fi cu mult mai respectat decat s-ar intampla in aste zile.
      • +1 (1 vot)    
       Ne puteti spune ceva despre spatiul verde? (Joi, 7 iunie 2012, 15:54)

       Alex [anonim] i-a raspuns lui para

       Atitudinea prietenoasa fata de mediu era printre criteriile de alegere a lucrarii?
       • -3 (3 voturi)    
        Mediu (Joi, 7 iunie 2012, 16:27)

        para [anonim] i-a raspuns lui Alex

        Clădirea are double-skin şi BMS, management al consumului de energie, care micşorează amprenta de carbon.
        • 0 (0 voturi)    
         Ne puteti spune ceva despre spatiul verde? (Vineri, 8 iunie 2012, 10:56)

         Alex [anonim] i-a raspuns lui para

         Va multumesc pentru raspuns. Insa va trebui sa repet intrebarea din titlu cu o precizare: legea prevede 20% spatiu verde pe sol natural si 10% pe sol artificial.
         Repet intrebarea din titlu: ne puteti spune ceva despre spatiul verde?
  • +2 (2 voturi)    
   despre concurs (Vineri, 8 iunie 2012, 10:33)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui para

   Nu cred ca poti lua o cladire, fie ea frumoasa sau urata, ca pe o macheta, si sa o pui pe masa , sa o jurizezi si gata asta e.
   Cred ca arhitectura asta...inseamna mai mult. Inseamna CONTEXT, DOCUMENTARE, PROIECTARE, REALIZARE.
   Spuneti ca ati fost pe teren si nu ati vazut nimic in neregula. Poate ca trebuia sa luati si ceva documentatie si sa studiati.
   Ati dat un premiu.
   Ce exmplu ati dat?
   Un proiect ca acesta nu trebuia primit in concurs. La fel si Catedral Plaza.
   Poate si altele care au in spate PUZ uri obtinute prin diverse cai.
   Mi se pare rusinos ca a fost premiat un proiect care are atatea lucruri cenusii in el.
   Faptul ca juriul nu e din Bucuresti...nu e o scuza...din contra e de condamnat ca nu ati avut o coloana vertebrala sa scoateti proiectele cu probleme. Nu ati stiut de probleme?
   Juriu aiurea, concurs aiurea, OAR aiurea...
   Noi, arhitectii care incercam sa lucram curat si respectandu-ne pe noi si pe cei ce privesc ce facem, ce vina avem?
 • -3 (3 voturi)    
  realitatea cea cruda... (Joi, 7 iunie 2012, 10:07)

  cetatean [anonim]

  Sunt bune si forumurile astea la ceva, ne arata in mod continuu realitatea cea cruda. Romanul e, in mod statistic, sarac si prostanac. Ca e sarac nu e de blamat, asta ne e istoria si putinta. Ca e atat de prost, in anul 2012, este insa realitatea care (ne) sperie. Si prin prostie nu trebuie inteles capacitatea neuronala retarda ci lipsa de informare, de cultura, de educatie, de deschidere, etc, etc. Mii de oameni comenteaza zilnic orice subiect, fara sa se intrebe vreo clipa cat inteleg cu adevarat din el. Hai sa facem un sondaj, cine stie ce e o 'cladire ECO'? Nu va inghesuiti...
 • +1 (1 vot)    
  Nu va fie frica (Joi, 7 iunie 2012, 12:21)

  Vitruvius [anonim]

  Nu va faceti griji. toate aceste cladiri concepute de arhitecti care si-au luat diploma cum au putut si ei mai bine se vor darama la primul cutremur major. Nu e vorba de inaltimea cladirii, nici de fundatie ci de greutatea si de inertia la soc.

  Subsolul Bucurestiului poate fi asemanant cu o mlastina continant la un loc apa, nisip, mal. Ca orice mlastina, are proprietati de solid si de lichid.

  Oricat de grozava ar fi cladirea, ea se va darama daca nu e ancorata bine si nu numai in sol ci si din punctul de vedere al distributiei de greutate locala.

  Cine a facut fizica si geologie stie ca fracturile tectonice sunt locuri de mare tensiune. Si nu intamplator cutremurele au loc de-a lungul acestor fracturi.

  La urma urmei, un arhitect e un matematician care incearca sa puna in practica o teorie invatata pe nerasuflate ca sa treaca anul.

  Din pacate, studiul constructiilor inalte si grele pe terenuri mäloase inca nu e predat in universitatile de specialitate.

  Repet, nu va faceti griji, tot ce s-a spus despre casele vechi care se vor darama la urm cutremur nu e adevarat decat in parte. Cladirile inalte de peste 20 de etaje se vor darama.
  • -1 (1 vot)    
   ... (Joi, 7 iunie 2012, 12:56)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Vitruvius

   Calculele de rezistenta nu le face arhitectul ci inginerul de structura.
  • -1 (1 vot)    
   Nu chiar (Joi, 7 iunie 2012, 12:59)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui Vitruvius

   Daca ai de gand sa reproduci ce ai auzit pe la batranii care proiectau inainte de 77 cand normele noastre erau o gluma... mai gandeste-te.

   Cladirile cu perioada proprie cuprinsa intre [0.10s; 1.00s] rezoneaza cu miscarea seismica in zona Bucuresti. Odata ce perioada de 1s a fost depasita (in general la structurile cu pereti de beton asta inseamna de la 10 etaje in sus) amplificarea dinamica a structurii la un seism scade.

   Cat despre rezemarea structurilor pe teren, de aceea se fac studii geo si apoi piloti/injectii/stabilizari ale terenului, daca este cazul, in vederea incarcarii lui.

   Si referitor la structura care a castigat premiul... imi seamana izbitor de mult cu cladirea de la intersectia Barbu Vacarescu / Lacul Tei.
 • -1 (1 vot)    
  Regret (Joi, 7 iunie 2012, 16:33)

  para [anonim]

  Încă o dată, regret faptul că hotnews a fost atrasă de lucrări cu potenţial de controversă şi nu a prezentat şi lucrări din alte categorii, mergînd pe metoda "Good news, no news."
  Cine este interesat cu adevărat de arhitectură şi nu de scandal poate vizita portalul Anualei. http://www.anuala.ro/2012/premii/
  • 0 (0 voturi)    
   gresit (Vineri, 8 iunie 2012, 11:27)

   adi [anonim] i-a raspuns lui para

   Cand prezinti si dedesubturile unui proiect...nu cred ca e vorba de scandal.
   Proiecte de genul celui prezentat...se tot repeta. Si nu ma refer la realizare. Ma refer la ceea ce se intampla inainte dar care din pacate face parte din proiect in sine: situl(dobandirea lui), PUZ, PUD, avizare.

   Nu poti sa mergi pe ideea ca cineva (omul negru) a luat un teren, a demolat ceva(cu atat mai rau daca e ceva valorors pe el), a platit bine ca sa iasa un PUZ care sa-i dea voie sa construiasca ceva vaoloros financiar si apoi arhitectul, demiurgul, nevinovat a facut un proiect frumos care a indeplinit constrangerile(amuzant e ca majoritatea acestor constrangeri vin din PUZ-ul de mai sus) si apoi rezpectivul proiect - corect care va sa zica - obtine si un premiu.
   Este incredibil de scarbos ce se intampla si arunca o palma grea peste obrazul tuturor arhitectilor.
   Ma intreb oare de ce s-a anulat prezentarea proectelor castigatoare ce trebuia sa aiba loc azi?
 • 0 (0 voturi)    
  . (Joi, 3 noiembrie 2016, 13:01)

  Bogdan [anonim]

  Cea mai urata cladire care am vazuto vreodata nu merita nici un premiu :) pentru ca nu merge cu zona respectiva unde sunt alte tipuri de cladiri :-)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by