Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat miercuri ca in Bucuresti nu sunt 100.000 de caini, cifra vehiculata pana acum de Prefectura Capitalei. "Asa ceva ar fi ceva enorm si pentru orasul acesta", sustine Oprescu. ONG-urile de profil sunt de parere ca in Bucuresti ar fi 40.000 de maidanezi, insa cifra reala nu se cunoaste cu exactitate deoarece Primaria Capitalei nu a facut nici pana in prezent recensamantul patrupedelor.

Adapost DogTownFoto: PMB

Sorin Oprescu a discutat despre problema cainilor fara stapan, miercuri, in cadrul unei vizite la un adapost privat de caini din localitatea Uzunu, judetul Giurgiu. Vizita la adapost a avut loc cu ocazia cazarii aici a 38 de maidanezi adoptati de Asociatia Portico, proprietara spatiului, din adaposturile Primariei Capitalei. "Am vrut sa ma conving cu ochii mei de modul cum au fost cazati catelusii. Eu nu am venit decat sa confirm inca o data, sa vad si eu cu ochii mei", a declarat Oprescu. Primaria Capitalei nu are insa nicio contributie nici la construirea adapostului, nici la adoptia celor 38 de caini. Adapostul Dog Town a fost a fost construit din fonduri exclusiv private, pana in momentul de fata investindu-se 1,5 milioane euro. Momentan are 2000 de locuri dar ar putea fi extins pana la 10.000.

Oprescu vrea sa aduca in acest adapost cat mai multi maidanezii din adaposturile municipale. "A inceput circuitul de care va vorbeam si in vizitele trecute. Important este sa luam cateii de pe strada si sa-i ducem intr-un loc civilizat, realizat la standarde europene, asa cum este acesta. De aici cainii vor putea fi adoptati, fie in tara, fie in strainatate. Cei care nu pot lua cainii acasa ii pot adopta la distanta, adica se pot ingriji de hrana si intretinerea lor. Acum cateii sunt in zona de carantina, unde am inteles ca au fost consultati, vaccinati, microcipati si unde li s-au intocmit carnete de sanatate si chiar pasapoarte, astfel incat sa poata fi adoptati in strainatate. Dupa terminarea tuturor procedurilor medicale, inclusiv sterilizare, cateii vor fi mutati in padocuri, unde vor sta pana cand vor fi adoptati. In continuare, cainii de pe strazi vor fi sterilizati si deparazitati in cele doua adaposturi ale Primariei, apoi vor fi adusi aici pentru adoptie. Pe masura ce se elibereaza locurile in cele doua centre, vor putea fi adusi alti caini si tot asa pana cand vom strange cat mai multe animale de pe strazi", a declarat primarul general, Sorin Oprescu.

Cat priveste contributia Primariei Municipiului Bucuresti la adapostul privat, Oprescu a sustinut ca acest lucru se va intampla cel mai probabil anul urmator, dupa ce se va vedea cum se descurca cei din adapost si ONG-urile partenere. El a aratat ca aceasta contributie ar putea consta in materiale sanitare si hrana pentru caini.

Primaria Capitalei are doua adaposturi pentru caini, unul in bd. Theodor Pallady, de 200 de locuri, si altul in comuna Mihailesti, 500 de locuri. Adapostul din Mihailesti a fost inaugurat anul trecut. Terenul pentru construirea acestuia a fost cumparat in 2006 de primarul Adriean Videanu pentru suma de 4,5 milioane lei. Acesta a platit 155 de euro pe metrul patrat pe terenul adapostului de la Mihailesti, in conditiile in care pretul tehnic informativ limita pentru terenuri similare era de doar 30-33 euro pe metru patrat, potrivit Curtii de Conturi. Dosarul a ajuns in instanta, iar in mai 2009 Adriean Videanu si alti functionari publici au fost obligati de Tribunalul Bucuresti sa plateasca 5 milioane de lei drept despagubiri pentru atribuirea contractelor fara respectarea prevederilor legale la achizitionarea terenului. In ianuarie 2010, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis rejudecarea dosarului. In 2011 instanta a hotarat ca Adrian Videanu si alti trei functionari sa plateasca doar 60.000 de lei.

In cei patru ani de mandat, Oprescu nu a mai facut niciun alt adapost pentru caini desi aceasta problema se acutizeaza in fiecare zi.

Vizita la acest adapost are loc cu mai putin de doua saptamani de alegerile locale din iunie, cand Sorin Oprescu candideaza pentru un nou mandat.