Lucrarile facute de un clan de tigani la una dintre cele mai frumoase cladiri din Timisoara, Casa Muhle, situata in apropierea centrului municipiului, au fost sistate de autoritatile locale, deoarece proprietarul a demolat acoperisul, actiune pentru care nu exista autorizatie, relateaza Mediafax.

Casa MuhleFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat transmis, marti, de Primaria Timisoara, pentru lucrarile executate la cladire a fost data ultima autorizatie in iulie 2011, insa acestea se refereau doar la anumite lucrari, in timp ce proprietarul, Ionel Stancu, a demolat acoperisul.

Conform autorizatiei eliberate la cererea lui Ionel Stancu - reprezentant al unui clan de tigani, potrivit autoritatilor locale -, proprietarul avea voie sa execute "lucrari de restauratii, reparatii generale, modificari interioare si exterioare prin consolidari, extinderea casei scarii si extinderea cladirii pe fatada posterioara cu 3,85 metri in scopul reintregirii fatadelor in mod unitar, cu pastrarea arhitecturii existente, amenajare de mansarda in podul existent cu pastrarea cotei existente la cornisa si pastrarea caracterului arhitectural existent, refunctionalizare si recompartimentare partiala a cladirii la subsol, parter si mansarda si amenajarea unui bazin la demisol".

Cu toate acestea, in urma cu o saptamana, proprietarii au daramat acoperisul.

Vineri, reprezentanti ai Primariei Timisoara, Politiei Locale, Inspectoratului de Politie al Judetului Timis si Inspectoratului de Stat in Constructii au descins la aceasta adresa si au cerut sistarea imediata a lucrarilor.

"In urma verificarii de vineri s-a constatat faptul ca modul in care se executa lucrarile de restaurare nu respecta procedurile impuse de o interventie la o cladire de patrimoniu, drept pentru care Primaria Municipiului Timisoara, prin Institutia Arhitectului Sef, a dispus sistarea oricarei lucrari", se arata in comunicat.

Casa Muhle a fost construita in secolul XIX si a apartinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir romanesc. Situata in apropierea centrului Timisoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3 a fost considerata intotdeauna una dintre cele mai frumoase cladiri din municipiu.

La inceputul anilor 2000, cladirea monument istoric a fost cumparata de un clan de romi, care ulterior a solicitat mai multe autorizatii de constructie de la Primaria Timisoara.

Conform presei locale din Timisoara, "romii de catifea" sau "mafia imobiliara tiganeasca" au pornit, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, o adevarata "vanatoare de imobile istorice". Presa a relatat ca, avand ajutorul unor functionari din Primarie, romii sau avocatii lor aflau cine sunt mostenitorii carora urma sa li se retrocedeze imobile istorice in valoare de milioane de euro. Odata ce aflau numele mostenitorilor, romii ii convingeau pe acestia sa le vanda vilele sau macar apartamente din aceste vile. Dupa ce reuseau sa intre in imobil, se trecea la faza a doua, in care, prin diferite modalitati, obligau proprietarii celorlaltor apartamente sa le vanda la pret redus locuintele, pana deveneau proprietari pe intregul imobil, scria presa timisoreana.