Andrei Chiliman (USL) vrea sa castige un nou mandat de primar la sectorul 1 al Capitalei promitandu-le alegatorilor ca va reabilita gratuit toate blocurile din sector si va extinde acest program pentru locuintele individuale. Pliat pe conceptul de "eficienta energetica", Chiliman promite si implementarea energiilor alternative la spitalele, scolile si gradinitele din sector. Contracandidatul sau, Theodor Paleologu (PDL), promite alegatorilor ca nu se vor mai demola casele de patrimoniu din zonele protejate, nu se vor mai construi "cladiri inalte in cartierele de case" si se va infiinta o retea de piete volante care vor fi deschise in fiecare zi.

Andrei Chiliman / Theodor PaleologuFoto: Colaj / Sursa: Agerpres

Andrei Chiliman se angajeaza ca:

- va continua reabilitarea termica a blocurilor in ritm accelerat, cu resurse de la bugetul local si cu fonduri de la Banca Europeana de Investitii (BEI). In anul 2011, Primaria sectorului 1 a semnat un contract de imprumut cu aceasta banca, in valoare de 125 de milioane de Euro, rambursabili in 20 de ani, cu o perioada de gratie de 4 ani. Numai in 2012 acesta isi propune sa reabiliteze 336 de blocuri, iar in doi ani si jumatate sa termine de reabilitat toate blocurile din sector.

- va "incerca sa gaseasca formula legala astfel incat, pe actuala lege, Primaria sa poata prelua macar o parte din cheltuielile proprietarilor de case cu auditarea energetica a locuintei si cu proiectarea lucrarilor de reabilitare termica a acesteia. "Voi promova proiectul de lege care elimina discriminarea dintre proprietarii de apartamente la bloc si proprietarii de case si permite Primariei Sectorului 1 sa se implice in sustinerea financiara a reabilitarii termice a caselor. Pentru sustinerea acestui proiect au semnat peste 30.000 de bucuresteni din Sectorul 1. Voi face presiuni asupra guvernantilor si a parlamentarilor astfel incat acest proiect sa fie adoptat pana la sfarsitul anului 2012", se arata pe blogul de campanie a candidatului.

- va implementa energii alternative la spitalele, scolile si gradinitele din Sectorul 1, cu fonduri europene si cu bani de la bugetul local. Termen de incepere: anul 2014. Termen de finalizare: anul 2016.

- va promova "Legea eficientei energetice", prin care sa li se permita primariilor lansarea si aplicarea proiectelor de utilizare a energiilor alternative. Termen: anul 2013.

- va implementa proiectul "Sectorul 1 - alternativa energetica 2020". Termen de lansare: anul 2015.

- va crea un fond special al primariei destinat implicarii financiare in costurile de proiectare si montaj al pompelor de caldura, precum si al panourilor solare ori fotovoltaice pentru proprietarii de case. Preluarea celei mai mari parti a costurilor de proiectare, montaj si achizitie ale pompelor de caldura si ale panourilor solare pentru proprietarii de apartamente in blocuri.

Theodor Paleologu promite ca:

- va amenaja parcari si nu vor mai fi ridicate abuziv masinile;

- nu se va mai demola nicio casa in zonele protejate;

- nu se vor mai construi cladiri inalte in cartierele de case;

- se va infiinta o retea de piete volante, cu preturi mici, deschise in fiecare zi: "Problema pietelor in sectorul 1 este o problema foarte grava. Piata Amzei este inchisa de ani de zile. Piata Chibrit a fost demolata din cine stie ce interese obscure. Matache si 16 Februarie nu sunt suficiente. Vreau ca fiecare dintre noi sa poata merge pe jos pana la piata si sa cumpere ieftin produse proaspete de la producatorii romani. Vreau sa fac o retea de piete volante, deschise in fiecare zi de la ora 7.00 pana la ora 13.00, in toate cartierele sectorului 1, pentru ca fiecare dintre noi sa poata cumpara mai ieftin, mai proaspat si alaturi de casa lui", spune candidatul.

- politistii vor sta in strada nu in birouri. "Ordinea publica inseamna si liniste si impiedicarea exceselor de viteza. Suntem satui de vitezomani care merg cu viteza cu motocicleta sau cu cine stie ce masini formidabile la ore absolut imposibile. Pe langa faptul ca nu putem dormi din cauza lor si ne fac capul calendar prezinta si un mare pericol de accidente. Stop vitezomanilor. Stop harmalaei si galagiei. Civilizatia incepe cu siguranta cetateanului. Ne-am saturat de hoti de buzunare, parcagi, cersetori, aurolaci, prostituate, de acei veniti din Ardeal care zic ca repara burlanele la case si de fapt ti le distrug si apoi te ameninta ca sa ia sume colosale de bani. E nevoie de politie in strada, camere de luat vederi, e nevoie de ordine publica in jurul scolilor, gradinitelor si pietelor", spune candidatul.

- va strange cainii de de strazi: "Cainii nu au ce cauta pe strazi. Oriunde in lumea civilizata nu veti vedea ce vedeti in Bucuresti si in asa zisa capitala a Capitalei. Solutia nu este sa venim sa omoram cainii ci sa-i luam de pe strada, asta se poate, putem steriliza, putem face adaposturi. Putem steriliza caini si in satele limitrofe, ca sa nu mai vina in Bucuresti", spune Paleologu.

- va dota institutiile de invatamant la standarde contemporane si va crea centre culturale de cartier: "Pentru licee, scoli si gradinite vreau sa creez un centru de excelenta pentru metodele performante si moderne in educatie, la toate nivelurile. Acele metode care implica dotarea scolilor cu recuzite necesare invatamantului modern. Si nu numai la Sfantul Sava, la Tudor Vianu, la scolile cele mai bune, ci la toate scolile din sector. Cele mai importante institutii de cultura sunt in sectorul 1, insa sunt in centru. Accesul la cultura este un drept pentru fiecare si in zonele mai putin centrale. Putem reface teatrul Bazilescu, putem face acolo un festival pe toata perioada verii, putem reamenaja baza sportiva Ciresarii care este o sansa pentrut sector dar nu este exploatata suficient. Putem face o piscina, un teatru", spune Paleologu.

Vezi aici programele electorale initiate de Andrei Chiliman si Theodor Paleologu.