Circul Globus vrea sa construiasca o sala de spectacole de 400 de locuri in Parcul Circului. Locuitorii din zona protesteaza

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 18 mai 2012, 17:22 Actualitate | Administratie Locala


Parcul Circului fara gard
Foto: Ce-Re
Circul Globus vrea sa construiasca pe 11.000 mp din Parcul Circului o sala de spectacole de 400 de locuri si sase adaposturi pentru animale potrivit proiectului de management al Circului, aprobat in aprilie 2012 prin dispozitie de primar de edilul sef al Capitalei, Sorin Oprescu. Pentru ridicarea constructiilor si amenajarea peisagistica Primaria Capitalei ar trebui sa plateasca 4 milioane de euro. Cei 11.000 mp din parc au fost dati in folosinta Circului Globus in 2012, pentru ca institutia sa-si poata continua activitatea deoarece menajeria a fost retrocedata, insa aceasta era o solutie provizorie, pe o perioada de 5 ani. Proprietarii din zona sunt impotriva acestei decizii si au aununtat ca vor protesta sambata. Intre timp, Primaria Capitalei a inceput sa demoleze gardul cu care era imprejmuit terenul.

Potrivit proiectului de management al Circului, pe cei 11.000 mp din parc ar urma sa se construiasca 6 adaposturi:
- Un adapost pentru 8 cai si 6 feline (parter plus pod);
- Un adapost pentru 16 feline (etaj cu parter liber);
- Un adapost pentru 10 ponei (parter plus pod);
- Un adapost pentru 10 lame (parter plus pod);
- Un adapost mixt pentru 40 de capre si 10 catei (parter plus pod);
 - Un adapost mixt pentru animale exotice (parter plus pod);

"Avand in vedere ca amplasamentul este in parc, solutia propusa de noi se bazeaza pe integrarea in peisaj a unor casute in copaci, lasand partial liber terenul pentru vegetatie, dar si pentru adapostirea animalelor la umbra in aer liber. Casutele vor avea si un pod cu rol de izolator termic, dar si ca depozit de furaje. Aceasta zona va fi un mini parc zoo spre deliciul celor mici si al parintilor. Animalele artist vor putea sa fie admirate nu numai in timpul spectacolelor la circ ci si pe parcursul zilei", se arata in proiectul de management al Circului.

Plan de amenajare Menajerie si Sala de Spectacole
Foto: Hotnews
Desi in 2011, Consiliul General a dat in folosinta acest teren doar pentru amenajarea unei noi menajerii, provizoriu, in proiectul de management este prevazuta si construirea unei sali de spectacole de maxim 400 de locuri. "Deoarece spatiile de repetitie ale animalelor sunt insuficiente si improprii propunem construirea pe acest teren a unei sali de spectacole, pentru un numar mai mic de spectatori, pana in 400, cu rol dublu. Aceasta sala va putea gazdui spectacole special create pentru cei mici. Tot aici, acest spatiu va putea fi ofertant pentru repetitiile animalelor, dar si o parte din repetitiile acrobatice ale artistilor", se mai arata in document.

 Referitor la designul acestor constructii reprezentantii Circului spun ca "atat interiorul cat si exteriorul intentionam sa-l aducem cat mai aproape de o imagine naturala astfel incat se va folosi lemn natur". Suprafata ocupata la sol de constructii este de circa 3.000 mp.

Potrivit raportului de management al Circului, valoarea adaposturilor si a salii de spectacole se ridica la circa 3,5 milioane de euro. Pentru amenajarile exterioare se estimeaza inca 500.000 de euro.

Legea spatiilor verzi a fost modificata la inceputul acestui an si permite schimbarea destinatiei spatiilor verzi pentru cauza de utilitate publica.


Locuitorii din zona, uniti in asociatia Grupului de initiativa Lacul Tei, sunt impotriva distrugerii unei suprafete atat de mare din Parcul Circului si impotriva acestui proiect. Acestia au anuntat in urma cu doua zile ca vor protesta sambata. Pentru a-si sustine cauza riveranii au trimis municipalitatii, pe 10 mai, si o petitie semnata de 1.300 de oameni. In urma aparitiei in presa a cazului, de ieri, Primaria Capitalei a inceput sa demoleze gardul cu care era imprejmuit terenul. "Demolam gardul doarece nu se respecta hotararea de Consiliul General prin care terenul a fost dat in administrare Circului, si anume, sa nu fie afectate aleile", au declarat reprezentantii Primariei Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Proiectul insa ramane, iar oamenii s-au aratat mai suparati ca niciodata: "Proiectul de mai sus contravine HCGMB nr. 155 din 27.07.2011 prin care se da in administrare Circului suprafata de 11.050 mp din parc, unde se stipuleaza clar ca terenul se da in administrare pentru o perioada limitata de 5 ani, pana la gasirea unei solutii pentru menajerie, ca Circul poate amplasa constructii usoare, fara fundatie si ca nu are sa afecteze starea actuala a arborilor si a aleilor parcului. Trebuie sa recunoasteti ca prin noile amenajari propuse de Circ, zona respectiva va disparea ca parc public. Mai mult, nu credem ca primaria face investitii de aproape 4 milioane de euro pentru o perioada limitata de timp, amenajarile vor ramane definitive. Intelegem problemele create Circului de retrocedarea fostei menajerii, dar nu intelegem graba cu care se aproba planurile pentru modificarea parcului, in conditiile in care chiar PMB a anuntat ca a reluat procesul privind retrocedarea fostei menajerii si ca poate administra probe noi care ar duce la revenirea la starea initiala. Aveti sprijinul locuitorilor din cartierul Lacul Tei pentru demersurile pe care le faceti in instanta", se arata intr-o scrisoare trimisa, vineri, de Grupul de Initiativa Lacul Tei primarului Sorin Oprescu.

Menajeria Circului, impreuna cu o fasie de teren paralela cu cladirile administrative ale institutiei, au fost restituite pe Legea 18/1991 familiei Tonolla in luna august 2006, fara ca administratia Circului sa fie instiintata. Ulterior, terenul a fost vandut unui anume Gheorghe Stelian. Circul a contestat in instanta actul de proprietate, dar a pierdut procesul pe motiv ca nu avea calitate procesuala, terenul respectiv fiind in proprietatea Primariei Capitalei si in administrarea Circului.

Noul proprietar s-a adresat si el instantei si a cerut Circului, incepand cu luna iunie 2007 pana in noiembrie 2011, daune de 56.000 de euro pentru ca a folosit acest spatiu. In noiembrie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis pentru rejudecare la Curtea de Apel dosarul prin care i s-a restituit lui Gheorghe Stelian terenul, iar plata despagubirilor a fost sistata pana la judecarea procesului. La momentul restectiv, Circul Globus avea de platit reclamantului daune de 3 milioane de euro.


Pentru continuarea activitatii Circului de Stat, pe 27 iulie 2011, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat alocarea unei suprafete de 11.050 metri patrati din Parcul Circului pentru mutarea menajeriei. Proprietarii terenului au impus evacuarea terenului iar daca Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la propunerea Primariei Capitalei, nu lua aceasta decizie animalele circului de stat nu mai aveau unde sa stea. In vara anului 2011, animalele au fost mutate intr-un spatiu din Tei Toboc.

La inceputul anului 2009, Consiliul local Sector 2 a aprobat pe terenul menajeriei Circului, din strada Dinu Vintila nr. 12, un turn de 19 etaje.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1810 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  dar cind (Vineri, 18 mai 2012, 17:49)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  s-a construit turnul oribil de 19 etaje aproape in strada, cu largul concurs al primarului ontanu, de ce n-au protestat locuitorii, ca doar de acolo au pornit toate problemele?
  • +1 (1 vot)    
   ba am protestat (Vineri, 18 mai 2012, 18:26)

   phane [anonim] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

   Si atunci a fost o manifestatie a cetatenilor. Eu personal am trimis o sesizare la primarie si la prefectura. Primaria mi-a raspuns in doi peri (eu intreb de mere, ei imi raspund despre pere), prefectura nu a raspuns nici pana azi.

   Cu alte cuvinte, cainii latra, ursul trece.

   Dar problema cu circul nu are legatura cu turnul respectiv, mai informati-va.
   • -1 (1 vot)    
    oof (Sâmbătă, 19 mai 2012, 18:29)

    dan [anonim] i-a raspuns lui phane

    Acrobatul-şef de campanie îi va înmâna lui Silvică pliciul. Animanlele fericite, îmbrăcate de gală şi cu veste de culoare portocalie vor defila in faţa publicului îngrozit. În ciuda burţilor agonisitoare de bani publici, vor sări în plasa pliciului şi vor pleca cu coada între plicioare.
  • +1 (1 vot)    
   R (Vineri, 18 mai 2012, 18:55)

   catiusa [anonim] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

   Construirea turnului de la intersectia Barbu Vacarescu cu Lacul Tei a depins de acordul locatarilor din blocul vecin. Initial, acestia au spus nu, dar s-au ragandit. Din ce am inteles eu au primit niste bani in schimb. Nici macar nu era vorba de o suma mare!
   • +1 (1 vot)    
    cum (Vineri, 18 mai 2012, 21:37)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui catiusa

    era de asteptat. Ramin la parerea mea, turnul e oribil arhitectural, e construit in strada si din cauza lui au aparut, in lant, celelalte probleme.
    Acum e prea tirziu sa se mai poate face ceva.
  • +1 (1 vot)    
   cine stie ce smecherie e facut ontanu (Sâmbătă, 19 mai 2012, 18:25)

   ada [anonim] i-a raspuns lui baronul stanganbuch

   oricum numai are ontanu, circ
 • +2 (2 voturi)    
  invarteli, smecherii... (Vineri, 18 mai 2012, 17:55)

  stiedetoate [anonim]

  stau in zona. Nu au voie sa retrocedeze parcul, asa ca au retrocedat terenul cicului, iar circului i-au dat o bucata de parc (cica utilitatea publica), si acum o sa si constriasca. Pe partea retrocedata cred o sa creasca un alt monstru de beton "circ residence" sau ceva de genu'. O sa ramanem fara parcuri in curand. Rusine!
  • -1 (1 vot)    
   circ electoral (Sâmbătă, 19 mai 2012, 18:28)

   dan [anonim] i-a raspuns lui stiedetoate

   Frustrare mare şi portocalie
   In premieră absolută în România, un nou număr al Circului electoral al pedeleului.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu se poate (Duminică, 20 mai 2012, 13:45)

    arakis [utilizator] i-a raspuns lui dan

    sa existe o asemenea distanta intre cladirea circului si menajerie.Sorin Oprescu a gasit cea mai buna solutie:cladirea circului sta de 50 de ani acolo,nu se poate muta.Legea romaneasca este vinovata pentru aceasta retrocedare cu cantec,ca de altfel cam toate retrocedarile din Romania!
 • +2 (2 voturi)    
  Ma ingrijoreaza (Vineri, 18 mai 2012, 19:21)

  IDT [utilizator]

  ...ca totul se face "pe sub masa", fara ca riveranii circului sa fie consultati, fie si formal!. Iar diversiunea de ieri si azi cu "demolarea gardului", m-a iritat si mai mult. Ne cred prosti si suntem tratati ca niste obiecte! Au intentionat sa "sparga" mitingul de maine, dar sper sa nu le tina figura asta urata! E de fapt o diversiune ordinara. Intentiile lor "marete" sunt de mult praf in ochi! Asa este domnule PG? Locuitori ai zonei, nu va mai lasati pacaliti inca odata! Aratati ca puteti conta! Si inca mult, pana nu va fi prea tarziu. Felicitari celor cativa sufletisti, care au sensibilizat locuitorii zonei. Si au reusit. Sper ca si mitingul, in ciuda diversiunii, sa fie tot o reusita!
 • 0 (2 voturi)    
  Lasati animalele in libertate! (Vineri, 18 mai 2012, 23:53)

  Costa [anonim]

  Circul cu animale este o rusine pentru o societate civilizata!!! Cew fel de placere aveti sa vedeti acele animale care fac tot felul de mascarii sub teroare si chin???? Animalele salbatice apartin salbaticiei! RUSINE! Circul cu animale trebuie sa dispara!!!!!
 • +1 (1 vot)    
  oprila plimba ursu de aici (Sâmbătă, 19 mai 2012, 13:08)

  ursaru [anonim]

  oprila lasa bai baiatule circul in pace....iti propun sediul guvernului ca avem si menajeria si locatia... si nu te costa mare lucru ca iti dau prietenii tai ceva sponsorizari in contul viitoarelor mangleli ce le vei aprobat daca vei fi ales-doamne fereste!!
  a fac presiuni domnii cu imobiliarele, se schimba lucrurile, fireste, ce dracu stau pe bara de 8 ani si trebuie sa manance si burta lor ceva...
 • 0 (0 voturi)    
  Super! (Sâmbătă, 19 mai 2012, 15:48)

  Iulian [anonim]

  Bine că are primăria milioane de euro pentru această sală, dar n-are 1 milion pentru restaurarea unor monumente declarate și existente.
 • 0 (0 voturi)    
  nu sunt de acord cu grupul de initiativa lacul tei (Sâmbătă, 19 mai 2012, 20:01)

  cartarescu [anonim]

  Si eu locuiesc in zona..chiar nu ma deranjeaza ca circul se va extinde...in zona de parc. imprejmuita....
  Ceea ce ma deranjeaza este faptul ca instanta de judecatta a dat a portiunea de teren care apartinea circului...familiet tonola...de ce nu a dat instanta acest teren..la alta locatie ? toate aceste lucruri de azi se intampla datorita instantei de judecata ..
  Eu doresc ca circul sa se extinda...nu stiu ce reprezinta 1300 de semnaturi luate de acesta asociatie in comparatie cu toata populatia din zona ?
 • 0 (2 voturi)    
  Bun,si? (Duminică, 20 mai 2012, 11:39)

  Stepanida [utilizator]

  Cine e de vina pentru retrocedari?Nu Sorin Oprescu a facut legea care a permis restituirea in natura!Sorin Oprescu face ce este mai bine pentru a salva institutia circului!Sau ar fi de preferat ca Circul Globus a fie mutat la Stefanesti sau Pantelimon?
 • 0 (0 voturi)    
  e vorba deste un nou turn (Marţi, 22 mai 2012, 16:48)

  ion [anonim]

  Aici nu e vorba de turnul deja construit in zona. Este vorba despre un nou turn ce se doreste a fi construit pe terenul restituit. Turnul actual este pe Dinu Vintila nr. 11, vis-a-vis de terenul de care se vorbeste in articol si care este pe Dinu Vintila nr. 12 asa cum se spune mai departe. Din articol rezulta ca firma care ste acum in posesia terenului vrea sa construiasa un turn nou in zona. Probabil nu au putut sa se apuce de lucru pana acum din cauza litigiului cu PMB care constesta retrocedarea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by