FOTOGALERIE Primaria Capitalei a terminat lucrarile de reabilitare a Centrului Istoric. Vezi cum arata acum zona si cum arata inainte
Centrul istoric 1990-2012
Despre reabilitarea Centrului Istoric se vorbeste inca din anii '90, din vremea primarului Crin Halaicu. La vremea respectiva Fundatia pentru Reconstructia Capitalei (un parteneriat intre Banca Nationala a Romaniei si Consiliul general al Capitalei) a inventariat imobilele din acest perimetru si a facut un studiu pentru reabilitarea zonei. Proiectul nu s-a concretizat.
In 1995, problema Centrului Istoric a fost reluata in cadrul proiectului "Bucuresti 2000". Acesta prevedea construirea unui cartier de turnuri in jurul Parlamentului, iar investitorilor li se cerea sa restaureze o casa in centrul vechi. Atunci, majoritatea imobilelor din Centrul Istoric erau proprietate de stat si Primaria le putea decide soarta. In sprijinul acestui proiect, Guvernul a dat, in 1998, o Ordonanta prin care Centrul Istoric a devenit de interes national. Din 2001, o data cu aplicarea Legii 10, proiectul a ramas fara obiect deoarece a inceput retrocedarea imobilelor. În 2004 a fost anulata si Ordonanta prin care Centrul Istoric devenise de interes national, astfel ca proiectul a murit.
Reabilitarea Centrului Istoric a fost reluata in vremea mandatului lui Traian Basescu la Primaria Capitalei. Municipalitatea a facut un proiect de restaurare pentru infrastructura zonei, iar in baza acestui proiect s-au obtinut 8,5 milioane euro de la Banca Europeana de Investitii. Valoarea contractului semnat era de 26,9 milioane de euro, suma suplimentata ulterior de Consiliul General al Municipiului Bucuresti cu inca 8,7 miI. Euro.
Lucrarile au inceput in aprilie 2007, iar pana in luna septembrie s-au realizat lucrarile pe 2 strazi, Lipscani si Smardan, si a inceput descarcarea arheologica pe celelalte. In iunie 2008, Sorin Oprescu a devenit primarul Capitalei. In octombrie, firma Sedesa a sistat lucrarile pe motiv ca Primaria Capitalei nu a mai platit. La vremea respectiva, reprezentantii firmei Sedesa declarau ca au executat lucrari de 10,5 mil. Euro, iar Primaria a achitat doar 8,4 milioane. In replica, primarul Sorin Oprescu a declarat ca va rezilia contractul cu aceasta companie deoarece este pagubos pentru municipalitate si nu s-a respectat termenul de finalizare al lucrarilor. "Revin si spun ca lucrarile de reabilitare a celor 14 strazi trebuiau finalizate in aprilie 2008, acum sunt reabilitate doar 4. Am facut o analiza temeinica a executiei lucrarilor si a platilor facute. Si am constatat ca s-au executat lucrari neprinse in contract si se solicita milioane de euro in plus", a declarat Oprescu la vremea respectiva. In octombrie 2009, Primaria Capitalei a reziliat contractul cu firma Sedesa.
Dupa rezilierea contractului municipalitatea a impartit cele 14 strazi in doua pachete - strazi incepute si neterminate si strazi cu lucrarile neincepute. Ultimul pachet a fost impartit in 3 loturi. Potrivit site-ului public de licitatii, contractele de atribuire a lucrarilor au fost semnate la inceputul anului 2011.
Pachetul 1: str. Lipscani, Zarafi, Smârdan, Filliti şi Tonitza;
Castigator licitatie: asocierea Apolodor Grup Construct şi Engineering Design;
Valoare contract: circa 4 milioane de lei/1 milion de euro fara TVA;
Pachetul 2:
Lot 1: str. Postei si Stavropoleos;
Castigator licitatie: asocierea Apolodor Grup Construct şi Engineering Design;
Valoare contract: circa 2,3 milioane lei/500.000 de euro fara TVA;
Lot 2: str. Covaci, Gabroveni, Selari, Soarelui si Pasaj Francez;
Castigator licitatie: asocierea Apolodor Grup Construct şi Engineering Design;
Valoare contract: circa 4,5 milioane lei/1 milion de euro fara TVA;
Lot 3: Caldarari, Sepcari si Piata Sf. Anton;
Castigator licitatie: asocierea Apolodor Grup Construct şi Engineering Design;
Valoare contract: circa 3,5 milioane lei/750.000 de euro fara TVA;
Pentru achizitionarea mobilierului stradal s-a facut o noua licitatie in iulie 2011: Castigator: Gradinariu Import-Export;
- Valoare contract: circa 4,5 milioane de lei/1 milion de euro fara TVA.
Total: 4,25 milioane de euro;
Madalin Dumitru, seful Directiei de Infrastructura din cadrul Primariei Capitalei, spune ca a platit aceasta suma deoarece i-a pus pe detinatorii de retele sa faca reparatiile la acestea, la licitatie fiind scoasa doar reabilitatea strazilor, fara retelele edilitare: "Am vorbit cu detinatorii de retele si le-au reparat/inlocuit pe cheltuiala lor. Din cele 20 de milioane cu care am ramas de la fostul primar pentru terminarea acestui proiect am cheltuit doar un sfert".
Nota: Reabilitarea strazilor presupune reabilitare/inlocuirea tevilor de utilitati si a strazilor (pavare cu piatra cubica). Pe fiecare strada s-a facut descarcare arheologica. Pe strada Lipscani o parte dintre ruine au fost acoperite cu sticla pentru a putea fi observate de trecatori. Restul au fost marcate cu culoarea rosu pe pardoseala.
Chiar daca lucrarile de reabilitare a strazilor au fost finalizate, Primaria Capitalei nu a gasit inca o solutie pentru starea jalnica in care se afla cladirile din zona. In zona pilot a Centrului Istoric se afla circa 230 de imobile, dintre care doar 12 proprietatea municipalitatii. Dintre cladirile Primariei, in acest moment, se afla in proces de restaurare Hanul Gabroveni.
Chiar daca Primaria nu a facut nimic in ceea ce priveste reabilitarea caselor, o data cu investitiile in infrastructura si salubrizarea zonei, proprietarii au inceput sa investeasca in cladiri. Unele au fost doar vopsite, altele au fost reparate, iar altele consolidate. Numarul caselor darapanate il depaseste insa pe cel al celor care au fost reabilitate. In nenumarate randuri, reprezentantii Primariei Capitalei au sustinut ca nu-i pot obliga pe proprietari sa-si repare casele daca nu au bani.
Potrivit Legii fatadelor, care a intrat in vigoare in august 2011, toate cladirile cu fatadele darapanate trebuie reparate pana in 2013, pe cheltuiala proprietarilor. In cazul in care proprietarii fac dovada ca realizeaza venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie, cheltuielile aferente reabilitarii fatadei pot fi suportate de administratia locala, in masura fondurilor aprobate anual pentru acest program. De asemenea, fiindca este vorba de Centrul Istoric, autoritatea locala poate cofinanta lucrarile de reabilitare ale fatadelor. Pana acum municipalitatea nu a facut nimic in acest sens.

Ministrul energiei cedează în fața ANRE în ceea ce privește liberalizarea, deși este "ușor nemulțumit" / Marii furnizori de energie nu vor fi obligați să ofere reduceri de prețuri
Cum decurge vaccinarea într-o comună din Iași: doar patru persoane imunizate luni, o singură persoană programată pentru marți: „Nu pot să aduc oameni de acasă să-i vaccinez”
Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Intrarea pe Selari dinspre Dambovita este 1/3 pamant - mai au ceva dale de pus iar in ritmul in care se lucreaza mai dureaza 1 saptamana ..., pacat ca nu pot atasa poza
Asta e stire pentru locuitorii din Cuca Macaii :D
Asta nu e stire pt bucuresteni, e pt cei din Sighetul Marmatiei, care nu stiu si pe care ii lasa rece centrul istoric din Buc.
PS: ca sa fiu corect si onest, trebuie sa recunosc ca noaptea atmosfera este superba: terase peste terase, pub-uri, fete imbracate sexy... e o desfatare sa le privesc cand ies obosit de la munca; semn ca lumea vrea sa se distreze, sa se simta bine.
Dar Nea" Oprescule: termina de renovat centrul, ca mai ai muuult de munca.
Deci, domnule primar general, mai aveti muuuult de lucru in centrul istoric.
Insa, mai e mult de munca.
Sigur ca in comparatie cu ce a fost este un progres.
" Intre pub-urile noi si magazinele de firma au ramas inca zeci de cladiri darapanate."
A terminat sau nu ??????? (Primaria)
In schimb orasul se inunda la orice ploaie mai sanatoasa, masinilie stau parcate pe trotuare, cladiri de patrimoniu stau sa cada lasand impresia de oras plini de ruine, etc etc etc...
Este foarte trist ce se intampla acolo. Orasul este distrus sistemtic de clanul Mazare, este de-a dreptul incredibil pana unde poate sa ajunga mitocania si lacomia unui om.
Si tot el conduce in sondaje, asta e cel mai trist..
amatori
Asta spune mult si depre ce fel de afaceristi (unii dintre ei) s-au cuibarit in zona. Oameni care exploteaza zona cat pot si daca maine se darama sandramaua macar au supt si ei cat au putut. Niciun fel de viziune pentru afaceri durabile.
In rest, pe anumite strazi trebuie sa te strecori printre mese iar altele s-au transformat in parcare si ocazional bazar i(vezi zona din jurul bancii nationale).
Strazile erau desfundate si mizerabile, aproape pustii. Cu pietre din vremea lui Cuza. Pline de tigani zdrentarosi, care te acostau fara rusine. Acum 5 ani, nici nu visam la terasele elegante, la lumea nenumarata si la cladirile refacute de astazi!
Pe ce lume traiti voi, care criticati orice?! Nu exista lume ideala, sau nu v-a spus nimeni acest lucru?!
Care cladiri refacute? Vorbim de cateva...in rest s-a refacut pavajul pe strazi si atat. Poate pentru unii balciul care este acum in centrul vechi este OK. Pentru mine nu. Ai fost si tu prin alte orase din vestul Europei dar si din Romania sa vezi cum arata o zona restaurata si ordonata?
sunt destule zone cu probleme ( ma refer la strada/ asfalt ) si daca te uiti in sus ( pe lumina ) te intrebi cum de nu cad casele alea. dar se rezolva la primul cutremur...
spatii de parcare nu. in rest muzica, bautura si xxxx cam asta e "centrul vechi" .la urma urmei olandezii fac destui bani din asta .
Propaganda ieftina.
Daca vine alt primar...ala nu mai trebuie sa faca nimic ? Pai daca compari centrul asta cu centre din orase mai putin importante din Europa te apuca plansul - rasul . De acord...sa fim doar nemultumiti fara sa facem nimic chiar nu duce la progres.........
Centrul istoric ar fi putut insemna o oportunitate imensa pentru mestesugari si arta in general. Ar fi trebuit incurajate investitiile in galerii de arta, mici magazine de specialitate, poate chiar aducand in prezent mestesugurile care acum sunt pastrate numai in numele strazilor din zona.
Dar cine sa se gandeasca la asta? Cei care abia astepta sa darame ruinele pentru a construi baruri de zi si de noapte? Parca era o stire despre asta acum ceva timp. In fine...trist!
faptul ca barurile cu pricina stau acolo de ani de zile, dar niciunul din proprietari n-a investit un chior in renovarea cladirilor spune ca aceasta "solutie" nu serveste cu nimic reabilitarii centrului istoric.
acum cativa ani, centrul istoric era o ingramadire de ruine si moloz, tiganie si viata boema. erau cateva baruri decente frecventate in mare parte de studenti - fire, club a, la ruine, mes amis etc. erau destul de multe. ei bine, astazi sunt de vreo 4-5 ori mai multe, toata ceafa groasa de Dorobanti s-a mutat aici, iar cand razbati cu privirea peste sutele de mese puse in strada vezi tot ruine si cladiri demolate, iar valoarea centrului istoric nu este scoasa in evidenta, ci, dimpotriva, ascunsa.
nu cred ca sufocarea centrului istoric cu terase si carciumi inseamna reabilitare.
inseamna, da, fabrica de facut bani.
cum au spus si alti comentatori, nu este nicio reabilitare, ci prost gust si manelism.
indiferent de culoarea politica, TOTI primarii Bucurestiului si-au batut joc de acest oras frumos.
pentru cei ce iubesc Bucurestiul, este foarte trist ce se intampla. la fel pentru cei obligati sa suporte zi de zi haosul si mizeria. cu atat mai mult cu cat, pana acum, Ceausescu era cunoscut ca marele distrugator al Bucurestiului. astazi, cand vezi, de pilda, in ce hal a ajuns zona Garii de Nord, iti dai seama ca istoria se repeta. cand vezi aberatii precum cea de langa catedrala Sf. Iosif si alti mastodonti plasati complet idiot...
exista, in articol, si o fotogalerie 2 - cu zona in timpul lucrarilor. sau cine a topait pe-acolo printre scanduri, sarme si gropi in noptile de petrecere - stie :D
tocmai ca stiu ca s-a lucrat ceva - nu pot sa admit ca rezultatul arata atat de fad si dezamagitor. ca, inainte sa arate "cumva", zona a fost transformata intr-o imensa terasa fara pic de SPATIU PIETONAL propriu-zis. specificul zonei a fost intr-atata ignorat incat era totuna daca puneau barurile cu pricina pe un teren viran sau intr-un colt de mahala.
probabil ca niste baieti au pompat bani la dom premar pentru autorizatii sa "colonizeze" zona, toata snobimea de Dorobanti s-a mutat aici, asa ca banii curg garla, iar bucurestenii s-au ales cu un nou colt de oras peticit.
in vreo zece ani prevad si aparitia unor mastodonti de sticla prin zona. la un loc cu maghernitele, desigur...
S-ar putea sa gresesc dar reabilitare inseamna doar ca pavezi niste km de stradute? Ce se intampla cu majoritatea cladirilor care stau sa cada? E datoria primariei sa atraga investitori care sa le reabiliteze/reamenajeze, daca bugetul nu ii permite sa reabiliteze si cladirile.
Practic ne bucuram ca dupa 5 ani de zile avem in centrul vechi stradute practicabile fara sa te manjesti de noroi, dar asta nu inseamna ca centrul vechi e reabilitat. Cladirile fac centrul vechi atractiv, nu stradutele!
Ar fi bine de mentionat si ca aceste lucrari de reabilitare care tocmai s-au "incheiat" se refera doar la strazi si nu la cladiri.