Ministerul de Educatie si Cultura din Ungaria solicita Primariei din Cluj sa restituie banii primiti si ramasi necheltuiti in proiectul de reabilitare a statuii lui Matei Corvin, scrie oradecluj.ro. Cele doua institutii nu se inteleg insa asupra sumei: Guvernul ungar cere sa i se returneze 55.789 de euro, in timp ce un raport aprobat de primarul interimar Radu Moisin spune ca Primaria ar trebui sa dea inapoi circa 18.000 de euro.

Primarul Clujului sustine ca este vorba de o greseala facuta de functionarii din Ungaria. “Este probabil greseala unui functionar din Ungaria. Ei nu ne-au virat 400.000 de euro, ci doar 363.151 de euro, si noi putem dovedi asta. Ca atare, am decis sa prezentam consilierilor locali aceasta cerere, poate ca ei doresc sa solicite guvernului Ungariei realocarea acestei sume pentru alte proiecte”, a explicat primarul Radu Moisin pentru oradecluj.ro.

Reabilitarea statui lui Matei Corvin a costat 688.422 de euro. Jumatate din aceasta suma a fost platita de Ministerul de Educatie si Cultura din Ungaria. Cheltuielile pentru reabilitarea ansamblului statuar Matei Corvin au fost estimate initial la 426.000 de euro, acesta fiind pretul cu care societatea Concefa a castigat licitatia de executie. La finalul anului 2010, Primaria clujeana a acceptat majorarea cu 49% a sumei, invocând cresterea TVA-ului si alte cheltuieli suplimentare.