​EXCLUSIV Analiza "oficiala" a dezvoltarii urbanistice a Bucurestiului din ultimii zece ani. Vezi de ce a primit Bucurestiul numele de "dezastru urbanistic"

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 24 aprilie 2012, 11:56 Actualitate | Administratie Locala


FOTOGALERIE Ce s-a construit in ultimii 20 de ani in Bucuresti
Primaria Capitalei a realizat in 2011 inventarul Planurilor Urbanistice Zonale si de Detaliu aprobate in Bucuresti in ultimii 10 ani, o analiza a dezvoltarii urbanistice a orasului. Potrivit studiului, in perioada 2005-2011 (perioada pentru care elaboratorii au avut date complete), Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat 511 Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri), iar Consiliile locale au aprobat 2.383 de Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD-uri).

Majoritatea acestor documentatii de urbanism au avut rolul de a creste indicatorii urbanistici (inaltimea, procentul de ocupare a terenului) sau schimbarea functiunii terenului. Mai exact, Planul Urbanistic General, regulamentul de construire al orasului, a fost modificat in 6 ani de aproximativ 3.000 de ori. In plus, potrivit documentului, o mare parte dintre aceste documentatii, in special PUD-urile, "eludeaza legea".

 • Desi a platit circa 65.000 de euro pentru acest studiu, Primaria Capitalei nu l-a dat publicitatii.

Potrivit studiului "Audit al dezvoltarii urbane in Bucuresti 1990-2010 - Definirea unor directii de dezvoltare din perspectiva medierii interesului public cu cel privat", in perioada 2005-2011, in Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat 511 PUZ-uri. Dintre acestea, in Sectorul 1 - 281, Sectorul 2-56, Sectorul 3 - 23, Sectorul 4 - 66, Sectorul 5 - 73, Sectorul 6 - 12. In aceeasi perioada, Consiliile locale au adoptat 2.383 de PUD-uri: Sectorul 1 - 715; Sectorul 2 - 1.107, Sectorul 3 - 214, Sectorul 4 - 35, Sectorul 6 - 312. PUD-urile aprobate in sectorul 5 nu au fost incluse deoarece administratia locala nu are pe pagina de web aceste informatii.

 • "Se poate trage concluzia ca multe dintre constructiile realizate in Bucuresti au functiunile, caracteristicile, dimensiunile, forma si amplasarea pe teren stabilite prin documentatii de urbanism incomplete, insuficiente si care, uneori, au eludat aplicarea stricta a legii; aceasta concluzie este valabila atat pentru multe dintre investitiile private, cat si pentru majoritatea investitiilor publice", se arata in studiu.

Ce au vrut investitorii care au initiat aceste documentatii de urbanism:

- Schimbarea destinatiilor terenurilor: "Aceste derogari sunt numeroase si apar in zone speciale cum ar fi: suprafete plantate aferente ansamblurilor de locuinte colective, parcuri, gradini si scuaruri (unde se cunosc si numeroase constructii ilegale), reconversii ale zonelor industriale nefolosite. Consecintele acestor derogari sunt numeroase: in cazul suprafetelor plantate, conduc la diminuarea calitatii locuirii; in cazul reconversiilor, efectele pot fi chiar benefice, insa insuficienta studiere in ansamblu a zonelor industriale dezafectate a condus, pe de-o parte, la disparitia unor constructii si instalatii de valoare patrimoniala si, pe de alta parte, la modificarea partiala si dezordonata a acestor arii (zona Obor, de exemplu)", se arata in studiu.

- Cresterea densitatii construirii: "Aceste derogari sunt cele mai numeroase si apar in toate zonele functionale ale orasului si in toate cartierele, modificandu-le progresiv caracteristicile si, deseori, interzicand dezvoltarea similara a parcelelor vecine prin utilizarea „dreptului primului venit", explica elaboratorii.

- Anularea prevederilor urbanistice referitoare la functiuni de utilitate publica: "Aceste derogari sunt de mai multe feluri: construirea in zone de dezvoltare a infrastructurilor edilitare sau de circulatie, construirea in zone strategice (fostul lac Vacaresti, zona din vecinatatea Aeroportului Baneasa) sau in zone cu calitati ecologice ridicate (malul lacurilor Colentinei, paduri, zone agricole s.a.). Aceste derogari - realizate la initiativa publica sau privata - au condus la diminuarea valorii strategice a unor obiective (Aeroportul Baneasa este in pericol de a fi inchis din presiunea locuitorilor care au construit in proximitatea sa, cu voia primariilor, rezervele de teren agricol si forestier ale orasului sunt practic epuizate)", scrie studiul.

- Construirea in fostul teritoriu extravilan: "Acest proces nu a fost stopat de autoritati ci acceptat prin aprobarea extinderii progresive a teritoriului intravilan. Costul social al urbanizarii si echiparii intregului teritoriu administrativ este excesiv raportat la veniturile comunitatii, in termeni de cost al infrastructurii, al deplasarilor, al efectelor asupra mediului (inclusiv al pierderii resurselor agricole, forestiere). Insistam asupra faptului ca, dupa 2000, nu mai exista in Bucuresti teritoriu extravilan, cu exceptia suprafetelor mici ale padurilor Baneasa si Baneasa Tunari", spun elaboratorii.

 
Cu ce a gresit administratia

Potrivit studiului, exista citeva greseli majore ale administratiei locale bucurestene:
 • Nu a aplicat consecvent regulamentele de urbanism existente;
 • Derogarile s-au facut in baza unor planuri urbanistice facute neprofesionist;
 • Primaria Capitalei si Consiliul General al Municipiului Bucuresti au aprobat PUZ-uri pe parcela, cand scopul acestor documentatii este sa reglementeze o zona;
 • Primariile de sectoare au aprobat PUD-uri in mod haotic, fara sa urmareasca o strategie urbanistica. Astfel au aparut blocuri de 10-15 etaje pe strazi cu case de 1-2 etaje, nu s-au mai putut largi strazi deoarece cladirile noi nu s-au retras suficient fata de strada, iar acum trebuie expropriate si demolate;
 • Exista necorelari intre diverse documentatii de urbanism din cauza lipsei de comunicare dintre Primaria Capitalei si sectoare, dar si in cadrul aceleiasi institutii (de exemplu, in aceeasi perioada, pe o strada, s-au facut trei PUZ-uri, fiecare pe cate o parcela, in loc sa se faca unul singur care sa reglementeze toata zona);
 • Nici un PUD sau PUZ eleborat in Bucuresti in ultimii 20 de ani nu a intrat in detaliu privind identitatea arhitecturala: fatade, materiale, culori utilizabile sau ingradirea lotului, desi legea permite prin acest instrument un control al imaginii spatiului public (spre deosebire de Sibiu, unde astfel de reglementari exista). Un caz cunoscut de lipsa de adecvare la context, realizat pentru o institutie publica (caz in care „gustul proprietarului" nu poate fi invocat), este cel al sediului politiei de pe Bd. Lascar Catargiu. Daca regimul de inaltime este in mare masura conform caracteristicilor zonei, volumetria, imaginea arhitecturala, materialele sunt in profunda discordanta cu toate cladirile din jur, in ciuda faptului ca vorbim despre o zona protejata.
 • La nivelul PUD-urilor nu au fost solicitate studii pentru integrarea noilor cladiri, nici macar pentru zonele protejate. Astfel, in oras se observa o agresare sistematica a spatiului public de catre constructiile din spatiul privat. Garduri opace si inalte (pana in 1945 regulamentele contineau indicatii clare privind gabaritele si materialele posibil a fi utilizate, fapt ce a dus la coerenta vizuala a cartierelor in ciuda varietatii de stiluri arhitecturale), trotuare „personalizate", fatade in stiluri arhitecturale perfect incoerente si cu o cromatica agresiva au distrus imaginea orasului in aceasi masura cu incoerentele de gabarit si inaltimi. Imaginea orasului are de suferit, aerul de incropeala fiind dominant.
 • Legea urbanismului s-a modificat de foarte multe ori, in timp foarte scurt, anumite reglementari fiind neclare;
 • Directiile de urbanism au oameni foarte putini si bugete foarte mici pentru a putea face planificare urbana.

Explicatiile haosului urbanistic din Bucuresti

- "Privind harta cu localizarea tuturor PUD-urilor aprobate de Consiliile locale incepand cu 2002 si pana in 2010, se poate face afirmatia ca exista foarte putine unitati teritoriale de referinta (n.r. - Zone) in orasul Bucuresti care sa fi ramas neatinse in perioada dintre 2000 si 2010. Prin urmare, coerenta regulilor s-a pierdut prin derogari succesive" - concluziile studiului.

- "Chiar daca durata de valabilitate a unui P.U.D. este depasita in multe cazuri (n.red. - deoarece nu s-a construit nimic) concluzia la care se ajunge este ca interesul individual nu a intampinat practic nici un fel de rezistenta din partea autoritatilor publice care aveau menirea sa aplice prevederile Planului Urbanistic General" - concluziile studiului.

- "De asemenea, in multe locuri din oras (in special la sectorul 1 si 2) se pot observa numeroase suprapuneri intre planurile urbanistice zonale si cele de detaliu pe aceeasi parcela, ceea ce releva faptul ca nu a existat o corelare intre Primaria Capitalei si sectoare" - concluziile studiului.

- "Consideram ca, pentru a fi putut pastra o mai buna coerenta urbanistica in intreg teritoriul Municipiului Bucuresti, atributiile de avizare si aprobare pentru urbanism nu ar fi trebuit sa fie impartite intre Primaria Generala si sectoare, acest fapt cauzand disfunctii importante si imposibilitatea de a urmari, de fapt responsabilitatea tehnica si politica pentru aceste disfunctii" - concluziile studiului.

- "Prin urmare, desi putem exemplifica faptul ca au existat abuzari ale prevederilor legale, si ca multe PUD-uri ar fi trebuit sa fie PUZ-uri de fapt, sau ca s-a trecut la construibilitate directa cand, de fapt, proiectul promovat nu se incadra in reglementarile urbanistice in vigoare, acest lucru este cumva secundar faptului ca repartitia atributiilor a fost de asa natura, incat cu greu putem raspunde la intrebarea „Cine este vinovat pentru dezastrul urbanistic al Capitalei", daca acceptam ca este vorba de un dezastru" - concluziile studiului.
 
 • Acest studiu a fost realizat de asocierea ATU - Asociaţia pentru Tranzitia Urbana si Quattro Design SRL. Pentru desemnarea elaboratorilor, Primaria Capitalei a facut licitatie. Contractul a fost atribuit pentru suma de aproximativ 65.000 de euro. Desi proiectul are in vedere studierea documentatiilor de urbanism din ultimii 20 de ani, proiectantii nu au putut analiza pentru aceasta perioada decat modificarile legislative si contextul administrativ. Pentru inventarierea efectiva a documentatiilor de urbanism, administratiile locale nu au pus la dispozitie datele necesare. Informatiile prezentate in studiu au fost luate de pe paginile web, acolo unde exista. Potrivit Legii urbanismului, toate documentatiile de urbanism (PUD-uri, PUZ-uri) ar trebui sa fie publice.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6786 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  cu o semnatura puteti salva Bucurestiul (Marţi, 24 aprilie 2012, 12:03)

  bogdan [anonim]

  Nicusor Dan a demonstrat ca poate face ceva ptr acest oras. Semnati ptr a-i sustine candidatura la Primaria Bucuresti. Astfel va putea continua la un cu totul alt nivel si o alta amploare proiectele incepute la Asociata Salvati Bucurestiul.
  Mai multe detalii pe www.nicusordan.ro.

  O semnatura de sustinere nu va costa nimic si nu atrage nici o obligatie din partea dvs !
  • -7 (11 voturi)    
   ... (Marţi, 24 aprilie 2012, 12:27)

   costel [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   Chiar daca semnam si iese primar, nu o sa aiba putere prea mare daca nu e sustinut de consiliu.

   Cu ce vrea sa faca e ok, dar din punct de vedere politic e zero.

   aliante, prieteni, cumetrii.
   • +10 (10 voturi)    
    Atunci voteaza cu mafiotii neoComunisti (Marţi, 24 aprilie 2012, 13:08)

    Alexandru [anonim] i-a raspuns lui costel

    ... care au sustinere la greu din partea tuturor baronilor asfaltangii si imobiliari.

    Toata lumea vorbeste despre cum nu li se da o sansa romanilor corecti care chiar muncesc, dar ii voteaza tot pe mafiotii care ne-au condus si pana acum.

    Nicusor Dan e olimpic international la Matematica si a fondat Scoala Normala Superioara din Bucuresti. S-a intors din Franta in Romania si a deschis o groaza de procese impotriva hotilor imobiliari !!!

    A si castigat 20 dintre ele.

    Dar noi ne plangem ca nu se intorc tinerii destepti in tara si-i votam tot pe mafioti.

    E o logica buna asta a ta.
  • -6 (10 voturi)    
   eu sunt curios sa aflu (Marţi, 24 aprilie 2012, 12:39)

   Xu [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   Cum a "demonstrat ca poate face ceva"?

   Exista ceva in spatele acestei fraze frumoase, scoasa parca dintr-un manual de campanie electorala?

   PS: nu ma intereseaza deloc candidatii din bucuresti, doar eram curios sa aflu daca si acest candidat foloseste aceleasi metode ca mai renumitii oprescu si prigoana?
   • +7 (7 voturi)    
    Poti vedea usor. (Marţi, 24 aprilie 2012, 13:18)

    Vasile [anonim] i-a raspuns lui Xu

    Omul a deschis vreo 200 de procese impotriva mafiei imobiliare din Bucuresti.

    Ajutat de 2 juristi pro Bono a castigat doar 20 dintre ele.

    Asta e doar ce a facut pentru Bucuresti, pe plan personal te poti interesa si singur (vezi medaliatii olimpiadelor internationale de matematica si vezi ce studii are omul, si ce experienta de management.)
   • +6 (6 voturi)    
    concret: (Miercuri, 25 aprilie 2012, 1:12)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui Xu

    A demonstrat practic, fapte palpabile.
    Intors in Bucuresti, a infiintat Scoala Normala Superioara, unitate de elita in invatamantul romanesc.
    A infiintat si Asociatia Salvati Bucurestiul. Prin intermediul acestei asociatii lupta, in justitie, impotriva demolarilor ilegale, constructiilor ilegale, retrocedarilor ilegale, tot felul de PUZuri si PUDuri aprobate ilegale. O parte din procese le-a castigat, altele le-a pierdut (omul nu e jurist de profesie, ci matematician, si sta in tribunale pe timpul si pe banii lui). Ca fapt divers, intr-un proces a luptat chiar si de partea primariei impotriva unor speculatori care cereau niste despagubiri de 20 milioane euro. A castigat si primaria a facut o economie serioasa :).
  • 0 (0 voturi)    
   Nicusor poate (Vineri, 27 aprilie 2012, 12:10)

   Cornel [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   "Nicusor Dan a demonstrat ca poate..." Cind si cum a demonstrat el asa ceva ? Sa nu ma intelegi gresit, as fi bucuros sa vad la Primarie alt tip de om decit " tovarasii capitalisti" dar, deocamdata Nicusor Dan nu a demonstrat nimic. Si ce nume e asta, Nicusor ?! E puiul lu' mama ?
 • +8 (8 voturi)    
  pacat (Marţi, 24 aprilie 2012, 12:09)

  muzungu [anonim]

  pacat ca studiul nu e public.
  pacat ca nicio autoritate local nu va tine cont de el
  pacat ca studiul apare in campanie, cand orice dezbatere este "suspicionabila"

  da chiar, de ce nu este public studiul? hotnews, puteti insista un pic, poate faceti rost de el.
 • 0 (4 voturi)    
  totusi (Marţi, 24 aprilie 2012, 12:14)

  Mazeta [utilizator]

  Noroc ca in perioada iunie 2000 - decembrie 2004, cand - ciudat - nu exista date complete, am avut un primar incoruptibil si cu viziune urbanistica moderna, chiar daca el este cam chiombaliu din fire.
 • +4 (4 voturi)    
  plan (Marţi, 24 aprilie 2012, 12:16)

  I [utilizator]

  planul a fost asa: ne intalnim, stabilim un plan de comun acord. Dupa care, fiecare merge acasa si se gandeste cum poate ocoli planul :))
 • +8 (10 voturi)    
  inca 4000 de semnaturi (Marţi, 24 aprilie 2012, 12:19)

  Bogdan [anonim]

  Mai e nevoie de 4000 de semnaturi pentru ca Nicusor Dan sa devina candidat la primaria capitalei. Daca nu ati semnat inca acum e momentul!
  • +1 (1 vot)    
   Si eu as semna (Marţi, 24 aprilie 2012, 16:03)

   abur [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

   m-am interesat de domnul Dan, am fost chiar si acostat pe strada pentru semnaturi, din pacate nu am buletin pe Bucuresti si prin urmare nu am putut sa dau curs acestei actiuni. Sper oricum sa reuseasca ceva mai mult ca un alt candidat din partea partidului verde, sau ceva de genul... SUCCES!
 • +7 (7 voturi)    
  Banii vorbesc! (Marţi, 24 aprilie 2012, 12:20)

  timantius-raptor [anonim]

  Dacă plătești suficient (...), poți construi orice, oriunde, oricând.
  Dar apropo de DEZASTRU: ați văzut ce și cum s-a mai construit prin rezervații, în zone protejate?!? În Retezat de pildă, ca să dau un singur exemplu...
 • 0 (0 voturi)    
  Un filmulet pe aceasta tema (Marţi, 24 aprilie 2012, 12:35)

  geo [anonim]

  http://www.youtube.com/watch?v=C6cCkVHYMDg
 • +5 (5 voturi)    
  Statul corupt si slab (Marţi, 24 aprilie 2012, 13:01)

  c_o_d [utilizator]

  Eu personal m-am intrebat oare cat timp va mai trece pana va spune cineva pe sleau toate lucrurile astea. Acum ma intreb cat timp va mai trece pana vine cineva si va restabili ordinea si legea. Adica va DEMOLA fara mila toate dejectiile arhitectonice cu care e impanzita capitala si tara intreaga.
  Pentru ca din pacate insa acest aspect al constructiilor fara arhitectura, mutilate de gusturile foarte indoielnice ale proprietarilor (in general ale proprietarilor cu bani si far' de scoala) este omniprezent in toata tara. S-a dat exemplul Sibiului ca un exemplu bun. Eu ma indoiesc ca autorii au iesit din centrul vechi. Un mic exemplu este doar reabilitarea blocurilor la care s-a folosit tot spectrul coloristic existent, nici o culoare nu a fost ratata (str Rahova si strazile invecinate de exemplu).
  Parerea mea ca pana nu se taie in carne vie, adica demolarea/retusarea tuturor mizeriilor arhitectonice, nu se poate aplica legea (care ar trebui sunt sigur facuta mai restrictiva). Ar mai fi multe de zis
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Joi, 26 aprilie 2012, 10:53)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui c_o_d

   De acord cu tine. Dar ce ne facem, ar trebui sa demolam 80% din Bucuresti... Pana si putinele blocuri din perioada comunista care aveau cat de cat arhitectura au devenit cuburi lego (sau sunt pe cale sa devina). Acum au inceput si cu blocurile dinainte de razboi, care in mare parte chiar aveau arhitectura.
 • +1 (1 vot)    
  dezastru (Marţi, 24 aprilie 2012, 13:08)

  andrei [anonim]

  Vezi de ce a primit Bucurestiul numele de "dezastru urbanistic"

  You don't say ?
 • +10 (10 voturi)    
  Nicusor Dan (Marţi, 24 aprilie 2012, 13:15)

  Alexandru [anonim]

  Interesati-va si vedeti singuri ce a facut omul pana acum SINGUR fara aproape nicio sustinere (in afara de 2 avocati pro bono si cativa voluntari)

  Nu va mai plangeti ca tinerii olimpici nu fac nimic !!!

  Fac, dar trebuie sa-i mai si aprecieze si poporul care sta la bere si se plange .
 • +1 (1 vot)    
  cartiere aglomerate (Marţi, 24 aprilie 2012, 15:48)

  g [anonim]

  orice bucatica de teren dintre blocuri a fost " retrocedata" pentru constructia de noi cladiri ... incredibil dar adevarat si trist ....
 • -1 (1 vot)    
  )) (Marţi, 24 aprilie 2012, 19:12)

  razvan [anonim]

  o mizerie de primar care-si bate joc de noi…cu chiu cu vai s-a inaugurat si pasajul asta si gata..apar bubele..se vor face niste carpeli de pomana iar prietenii psdisti isi vor umfla iar conturile
 • 0 (2 voturi)    
  hoo (Marţi, 24 aprilie 2012, 19:12)

  boris [anonim]

  iar se va bate cu pumnul in piept ca datorita lui s-a fluidizat traficul … isi va atribui pe nedrept meritele finalizarii pasajului inceput de Base si Videanu…
 • 0 (2 voturi)    
  *(*( (Marţi, 24 aprilie 2012, 19:12)

  next [anonim]

  un primar de 2 lei…a promis adaposturi pentru cainii comunitari, investitii masive in centrul vechi, curatenie generala, reabilitari a sute de blocuri si… s-a ales praful..nimic concretizat
 • -1 (1 vot)    
  -00-0- (Marţi, 24 aprilie 2012, 19:13)

  mario [anonim]

  cel mai risipitor primar din istoria capitalei…combinatiile cu radetul au secat primaria de multe zeci de milioane de euro, inaltandu-si niste vile in afara Bucurestiului…multa lume ii vrea capul lui Oprescu…
 • -1 (1 vot)    
  pleaca (Marţi, 24 aprilie 2012, 19:13)

  master [anonim]

  la fel ca prietenii psd-isti care taiau in trecut o panglica la fiecare kilometru de drum comunal construit, apare acum si Oprescu in peisaj fixand niste date fixe care nu cred ca vor fi respectate..cu gargara asta ieftina ne-a obisnuit deja si stim cum sa-l taxam…la vot
 • -1 (1 vot)    
  vot (Miercuri, 25 aprilie 2012, 9:34)

  andrei [anonim]

  Am citit de ceva vreme ce a facut Nicusor Dan si este pe departe cel mai pregatit om pentru primarie, nu am nici o indoiala.
  Cea mai mare problema este ca nu are sanse de castig pentru ca nu are o masinarie electorala in spate si nu este sustinut de vre-un partid mare.
  Eu, cu parere de rau, o sa il votez pe Prigoana, desi nu vreau, este un vot impotriva lui Oprescu, dar un vot care sa conteze la scor.
  Am luat decizia asta dupa ce am constatat printre cunoscuti, oameni cu facultate, ca nici nu au auzit de Nicusor Dan ... trist
  • +1 (1 vot)    
   Inteleg ce zici... (Joi, 26 aprilie 2012, 11:16)

   George [anonim] i-a raspuns lui andrei

   ... INSA nu asa trebuie gandit.

   Oricat ti-ar displacea Oprescu daca ii dai votul lui Prigoana schimbi un smenar cu altul si pe termen lung nu faci mai nimic.

   Practic Oprescu sau Prigoana au aceeasi mafioti in spate (grasuni imobiliari si asfaltangii) .

   Chiar daca nu castiga acum Nicusor Dan, da-i votul tau daca consideri ca ar face ceva. Macar consilier sa ajunga si va putea sa faca mai mult.

   Eventual la urmatoarele alegeriil vor fi cunoscut mai multi.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Miercuri, 25 aprilie 2012, 17:05)

  danid [anonim]

  oare cine poate fi de vina pentru acest lucru, doar un singur om care nu face nimic decat ne minte cum stie el mai bine si isi baga bani in buzunar, atata.
 • 0 (0 voturi)    
  .. (Miercuri, 25 aprilie 2012, 17:31)

  alina [anonim]

  pai ce alt nume sa primim, doar vii se pare ca are cineva grija de el, ca sa fie altfel..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by