Peter Bishop a fost intre 2008 si 2011 directorul Agentiei de Dezvoltare a Londrei (LDA), echivalentul functiei de arhitect-sef. In decembrie 2010, Peter Bishop a vizitat Bucurestiul si a vorbit intr-un interviu acordat Hotnews.ro despre problemele cu care se confrunta orasul nostru si despre solutiile gasite de Londra in acest sens. In aceasta primavara, s-a reintors in Capitala Romaniei pentru a-si lansa cartea "Temporary cities". Vezi cum vede Bishop schimbarile care s-au produs in Bucuresti in ultimii doi si solutii petru transformarea spatiilor publice.

Peter BishopFoto: Arhiva personala

Rep: S-a schimbat Bucurestiul de la ultima vizita in Romania, acum un an si jumatate?

Peter Bishop: Da, s-a schimbat, incet, dar intr-o directie buna. Lucrarile de reabilitare a centrului istoric sunt aproape gata, s-a repavat, s-a iluminat zona, viata de noapte este mai intensa, au inceput sa fie mutate masinile parcate pe pavaj. Este o evolutie lenta, dar este o evolutie. Este un inceput.

Rep: Care este opinia dumneavoastra despre spatiile publice din Bucuresti?

Peter Bishop: Cred ca sunt o multime de lucruri care pot fi imbunatatite. Aveti in apropiere de centrul orasului aceste parcuri minunate si copaci pe marginea marilor bulevarde. Asta ar trebui sa fie preocuparea voastra, nu autostrazile urbane.

Daca ne intoarcem la centrul orasului, trotuarele sunt intr-o stare foarte proasta, este foarte greu sa mergi pe jos, daca esti parinte si mergi cu copilul in carucior, nu ai pe unde sa mergi decat printre masini. Solutia este inaltarea bordurilor, ca masinile sa nu mai poata parca pe trotuar. Daca parcheaza pe carosabil, parcheaza doar pe carosabil, acesta este primul pas.

Al doilea lucru, se pot planta mai multi copaci pe marginea bulevardelor, se pot imbunatati din punct de vedere peisagistic. Din nou, aveti parcurile intre bulevarde, dar ar trebui sa plantati mai mult in centrul orasului. De asemnea, raul din canalul de beton (n.r. - Dambovita) este fantastic, dar ar trebui amenajat peisagistic.

A fost implicat in proiecte importante, precum dezvoltarea zonei Canary Wharf si Campusul BBC. Dupa ce a plecat din Agentia de Dezvoltare a Londrei, Peter Bishop lucreaza in mediul privat, ca arhitect si proiectant.

Carte de vizita ​Peter Bishop

Rep: Exista un proiect de amenajare a lui, sa puna niste jardiniere cu ventilator pe maluri, dar mai intai ar trebui curatat...

Peter Bishop: Trebuie curatat si orice interventie trebuie sa faca parte dintr-o strategie integrala. Poti face lucruri mici daca ai o strategie. Dar aveti mare grija sa nu va repeziti sa faceti repede lucrurile, fara sa ganditi.

Urmatorul lucru este sa nu protejati doar cladirile de referinta, care au statutul de monument istoric, ci si alte cladiri care din punct de vedere arhitectural sunt foarte frumoase si interesante, in special uimitoarele zone de case construite intre 1900 si 1935. In drum de la aeroport am vazut ca unele au fost demolate si este o mare pierdere pentru ca reprezinta mostenirea unei arhitecturi romaneasti unice.

Rep: Din nefericire, majoritatea caselor construite in aceasta perioada sunt intr-o stare foarte proasta, s-a intervenit mult pe ele, au fost desfigurate...

Peter Bishop: Nu conteaza, salvati-le, pastrati-le.

Rep: Ai nevoie de bani pentru asta. Proprietarii nu au, primaria nu are si pare o problema fara solutie.

Peter Bishop: Totul incepe cu o intentie politica. Intorcandu-ma la situatia din Londra, in anii '60-'70, acum 40 de ani, am demolat niste cladiri foarte valoroase deoarece erau deteriorate, necesitau investitii foarte mari, nimeni nu le iubea, proprietarii nu aveau bani. Dar imediat, decizia a fost de a le proteja, si nu individual, ci intregul cartier care avea un caracter special. Si daca iei o asemenea decizie, schimbi perspectiva economica asupra zonei.

Unul dintre atuurile oraselor europene este mostenirea istorica. Orasele moderne din China, India nu au aceasta bogatie, pe cand orasele europene au aceasta mostenire arhitecturala unica, care ofera posibilitatea unui stil de viata foarte atractiv si de aici vine si prosperitatea economica.

Rep: Spuneti-ne cateva lucruri despre cartea pe care ati lansat-o la Bucuresti.

Peter Bishop: Cartea se numeste "Orase temporare" si exprima gandirea mea despre felul cum ar trebui sa ne uitam la orasele noastre. Daca ai pregatire de specialitate, se vorbeste intotdeauna despre a proiecta orasele in trei dimensiuni, niciodata nu se vorbeste insa despre a patra dimensiune, timpul. Stim ca multe orase au supravietuit din antichitate, epoca medievala, transformarilor majore din secolele XVIII - XIX.

Istoric, orasele sunt complexe si bogate prin evolutia lor. Am devenit foarte interesat cum putem transforma astazi conceptul de "design cities", gandind secvential, mai ales in perioade de restriste economica cand nu se pot face operatiuni urbane mari, dar poti face interventii temporare, asemenei unui coregraf, interventii care pot schimba mentalitatea oamenilor si modul in care traiesc in orase.

Rep: In carte dati mai multe exemple de interventii temporare care au condus la regenerarea unor zone. Se pot realiza astfel de interventii si in Bucuresti?

Peter Bishop: Da. Sunt mai multe feluri in care se pot face: unele sprijinite de autoritatile din Londra, insa nu multe. Majoritatea vin ca initiative ale comunitatii, un grup de oameni care vrea sa se intample ceva, o parte dintre ele conduse de arhitecti foarte tineri. In acest moment in Londra, ca proaspat absolvent al faculatii de arhitectura, este foarte greu sa debutezi, iar interventia temporara pe o cladire este o experienta grozava, care te poate consacra ca tanar designer.

Celalalt aspect este ca nu numai arhitectii sunt interesati de asta ci si artisti, actori, comunicalitati locale. Grupuri de designeri vin impreuna si fac lucrurile sa se intample. Asta se poate intampla si in Bucuresti in multe locuri.

Rep: Dar, pana la urma tot ai nevoie de sprijinul autoritatilor, macar pentru autorizatie...

Peter Bishop: Poti sa iei autorizatie. In primul rand ai nevoie de acordul proprietarului terenului. Acum, in Londra, tot mai multi proprietari ofera terenul/proprietatea, temporar, pentru astfel de activitati deoarece stiu ca va capata valoare, nu trebuie sa plateasca pentru securitate, isi pot face o idée despre ce ar putea functiona acolo. In ultimii zece ani in Londra au fost foarte multe astfel de cazuri. Dupa ce obtii acordul proprietarului, vei putea obtine si autorizatia de la primarie.