Consiliul local Timisoara a aprobat, marti, intr-o sedinta extraordinara, garantarea de catre administratia locala a unui credit de peste 70 de milioane de lei pentru Regia Autonoma de Transport Timisoara, scrie www.tion.ro. RATT are nevoie de garantia administratiei locale pentru a obtine o scrisoare de garantie bancara, in baza careia sa acceseze un credit bancar pentru plata datoriilor.

„Aceasta garantie este necesara ANAF-ului, iar aceste rate sunt platite integral de catre Regia de Transport pe o perioada de 5 ani de zile. (…) Acum doi ani si jumatate, cand am inceput primele restructurari ale RATT, am fost o regie supradimensionata din toate punctele de vedere, cheltuielile respective ne-au afectat in totalitate si faptul ca subventiile, pe criza economica, s-au diminuat, ne-au dus in situatia de a nu putea achita obligatiile restante la buget. Datoriile sunt incepand cu 2008, dar obligatiile curente in aceasta perioada sunt achitate la zi, sunt restantele vechi pe care le avem de esalonat la plata pentru urmatorii cinci ani”, a explicat directorul RATT, Ioan Goia, citat de www.tion.ro.

Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisoarei, a declarat ca, dupa aprobarea garantiei pentru RATT, gradul de indatorare al primariei va creste de la 19 la 23 la suta, incadrandu-se in limita de 30 la suta prevazuta de lege pentru adminstratiile locale. „Daca privim in termeni strict de indatorare, acest credit inseamna o crestere cu patru puncte procentuale, de pe la 19 procente la 23, fata de 30 cat avem prin lege aprobat. Se pune o povara pe RATT, dar noi nu ne angajam in mod direct, suntem doar garantii. RATT va plati acesti bani. De fapt e o reesalonare. In loc sa plateasca deodata niste bani ii platesc esalonat pe cinci ani, cu garantia unei banci de stat, in proportie de 80 la suta, si a Primariei Timisoara cu 20 la suta garantie”, a adaugat Ciuhandu.

Grupul consilierilor PNL nu a participat la sedinta de Consiliu. Din cei 19 consilieri prezenti, 18 au votat pentru si unul s-a abtinut.

Consilierii PNL si-au motivat astfel absenta: „Cu nici doua luni in urma, RATT a angajat in mod iresponsabil un credit de investitii de 50 de milioane de euro stiind ca are datorii la bugetul de stat. In aceste conditii, consideram ca pentru adoptarea unui proiect de hotarare care sa angajeze bugetul municipiului Timisoara cu peste 73 de milioane de lei in vederea achitarii datoriilor la bugetul de stat trebuie indeplinite doua conditii: demiterea directorului societatii pentru proasta gestiune si efectuarea unui audit economico-financiar care sa clarifice situatia dezastruoasa a RATT”.