Proiectul telegondolei din Bucuresti a fost prezentat, miercuri, la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice de pe langa Ministerul Culturii in vederea obtinerii avizului de specialitate de la aceasta institutie. Membrii Comisiei au cerut proiectantilor sa schimbe traseul instalatiei pe cablu astfel incat sa ocoleasca Parcul Herastrau, monument istoric. Initial, proiectul promovat de Primaria sector 2 prevedea ca telegondola sa plece de la capatul Soselei Pantelimon, de langa hipermarketul Cora, sa traverseze lacurile Dobroiesti, Fundeni, Colentina, Plumbuita, Tei, Floreasca si parcul Herastrau si sa ajunga la Casa Presei.

Statia de telegondola de pe Barbu Vacarescu - proiectFoto: PMB

"Proiectul telegondolei a fost prezentat, miercuri, la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice. Nu a fost avizat. Comisia a cerut proiectantilor sa modifice traseul instalatiei intre Ambasada Chinei si Piata Presei, astfel incat lacul sa fie ocolit pe la Nord. De asemenea, s-a propus amplasarea unei statii langa roata mare. Restul traseului a ramas la fel. Cu varianta modificata, proiectantii vor reveni si vom discuta atunci daca o avizam sau nu", a declarat pentru HotNews.ro Liviu Ianasi, membru in Comisia Nationala a Monumentelor Istorice.

Avizul Ministerului Culturii este decisiv in evolutia proiectului. Fara acest aviz, proiectul nu poate fi discutat in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ultimul for decizional in acest caz.

Proiectul telegondolei a fost prezentat, in octombrie 2011, si in Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. Nici acest for nu a avizat telegondola, membrii Comisiei considerind ca este un proiect politic si ca afecteaza spatiile verzi din parcuri, dar si un monument de importanta nationala - Parcul Herastrau.

Atat ONG-urile, cat si arhitectii sunt impotriva realizarii telegondolei din Bucuresti fiind de parere ca acest proiect este "absurd", "inutil", "o tichie de margaritar". Vezi aici si aici punctele lor de vedere.

Traseul telegondolei, potrivit proiectului initial

- traseul total va fi de 10 kilometri;

- va pleca de la capatul Soselei Pantelimon, de langa hipermarketul Cora;

- va traversa salba de lacuri Dobroiesti, Fundeni, Colentina, Plumbuita, Tei, Floreasca;

- va ajunge in Herastrau, langa Piata Presei Libere;

Cabina telegondolei va opri in cinci statii care vor fi amplasate in apropriere de marile bulevarde cu care telefericul se intersecteaza:

DN1 (Piata Presei)

bd. Aviatorilor

Barbu Vacarescu

Lacul Plumbuita

Soseaua Pantelimon (Cora Pantelimon

Proiectul telegondolei este initiat de Primaria sector 2, iar costurile necesare implementarii se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro.