Mai intai pentru ca atat seria de documentare, cat si platforma web, sunt rezultatul unei colaborari intre oameni din toate tarile foste comuniste. Legaturile noastre cu aceste tari au disparut in mod stupid dupa 1989, desi avem probleme, biografii si povesti comune. Intr-un fel, "Adio, Tovarasi!" reface, de data aceasta de buna voie si pentru un scop onorabil, o comunitate naturala.

Al doilea argument tine de perspectiva din care este construita aceasta coproductie: e vorba de oameni pe care in general istoria nu-i mentioneaza, de o istorie "la firul ierbii" povestita dintr-o multitudine de unghiuri personale, intime chiar.

In al treilea rand, este prima oara cand istorii si oameni din Romania sunt parte dintr-un documentar interactiv, transmedial, si sunt foarte curios cum va reactiona publicul romanesc la aceasta forma inovatoare. E un tip de produs despre care se spune ca e pe cale sa schimbe felul in care oamenii privesc si asimileaza filmul, informatia, mass-media in general.

Pe platforma web gazduita de Hotnews, vi se infatiseaza un teritoriu intins pe care il puteti explora in toate sensurile dorite. In fine, avem privilegiul de a vedea in Romania, in premiera mondiala, inaintea difuzarii lor in cele 14 tari participante, atat seria tv cat si documentarul web. Merita.