Circa 100 de protestatari musulmani au ars un steag american in fata Ambasadei Statelor Unite la Londra, in timpul minutului de liniste care a marcat duminica momentul in care, cu 10 ani in urma, primul avion deturnat a lovit Turnul de Nord din complexul World Trade Center din New York, transmite Telegraph. La cativa metri distanta, un alt grup de musulmani a organizat o contrademonstratie, agitand pancarte pe care scria: "Daca vreti legea Sharia, mutati-va in Arabia Saudita".

Protest in 11 septembrie 2011Foto: Reuters

Telegraph precizeaza ca printre cei circa 100 de musulmani stransi in fata Ambasadei americane s-au numarat reprezentanti ai mai multor grupari islamice, incluzand Muslims Against Crusades (MAC). Manifestantii au strigat "SUA sunt teroristii!", au agitat bannere cu mesaje impotriva Statelor UNite si au ascultat discursuri anti-americane tinute de mai multi radicali.

Unul dintre vorbitori a spus ca "va veti confrunta mereu cu suferinta, veti fi mereu umiliti daca nu va veti retrage trupele de pe pamanturile musulmane", in timp ce altul a declarat ca America "a fost infranta in Irak si in Afghanistan".

La cativa metri distanta, un alt grup de musulmani a organizat o contrademonstratie, agitand pancarte pe care scria "Daca vreti legea Sharia, mutati-va in Arabia Saudita" si "Musulmanii impotriva extremismului". Telegraph noteaza ca unii dintre demonstrantii anti-extremism au calatorit sute de kilometri pentru a participa la miting.

Publicatia il citeaza pe Abdul Sallam (41 de ani), care a calatorit din Glasgow la Londra pentru a se opune extremistilor. Tinand in maini o pancarta pe care scria "Pastrati tacerea", barbatul a spus: "Sunt musulman. Ce fac ei (n.red. extremistii) arunca oprobiul pe toti musulmanii. Aceste lucruri nu fac parte din invataturile Islamului... Sunt mandru sa fiu britanic. Imi iubesc tara. Tot ceea ce fac acesti oameni e sa divizeze Marea Britanie".

Potrivit informatiilor, un grup de circa 60 de simpatizanti ai English Defence League, care se adunasera ca raspuns la protestul musulmanilor, au fost obligati de politie sa se indeparteze pentru a le permite acestora sa demonstreze in fata Ambasadei SUA. Inainte de a fi mutati in alta zona din Grosvenor Square, membrii EDL s-au imbrancit cu fortele de ordine.