O cititoare HotNews.ro a fost martora la comemorarea evenimentelor de la 11 septembrie 2001, in cursul diminetii de duminica, de la balconul camerei de hotel unde locuieste momentan. Mai jos redam scrisoarea trimisa redactiei.

Foto:
  • Click pe poza pentru fotogalerie

În timp ce coada din fața memorialului crește văzând cu ochii, privesc de la fereastra hotelului W surprinsă de liniștea de afara, ușor sinistra. Recent venita la New York am avut parte de experienta unui cutremur, a uraganului Irene și acum a comemorării celor 10 ani de la atentatele din 11 Septembrie. Nu știu cum se face ca reușesc mereu sa fiu în mijlocul evenimentelor.

De 3 zile New York-ul se pregătește de 9/11 cu surle și trâmbițe: steaguri peste steaguri, reclame prin metrouri împărtășind poveștile oamenilor care au trăit pe viu evenimentele de acum 10 ani, și mai ales multa politie. Mi s-a părut interesant ca mesajele din metrou sunt scrise în engleza și în spaniola, probabil într-o încercare a guvernului de a creste rata de acceptabilitate a minorităților pe baza evenimentelor care i-au apropiat pe oameni.

Dimineața a început cu muzica trista a cimpoaielor aparținând FDNY-ului ( Fire Department of New York care se pare ca este în majoritate scoțian) și după primul din cele 6 momente de tăcere programate pentru ziua de astăzi, Bush și Obama își citesc acum discursurile comemorative sub stricta supraveghere a trupelor speciale. Date fiind mitralierele îndreptate spre fereastra noastră ma întreb dacă pot sa fac mișcări bruște în propria casa sau o sa fiu împușcată, suspectata fiind de gânduri teroriste.

Încă de vineri politia a pus stăpânire pe toată zona, de la străzi pana la hoteluri, clădiri de locuințe și de birouri, restaurante și cluburi de sport. Faptul ca străzile din zona 0 au fost închise traficului mi se pare normal date fiind miile de persoane care stau încă pe West St așteptând sa fie lăsate sa intre în parcul memorial, dar tot nu reușesc sa înțeleg de ce au închis și 2 linii de metrou și magazinele din zona imediat apropiata memorialului. Vineri ni s-a comunicat ca trebuie sa purtam în permanenta brățări cu coduri unice care sa demonstreze ca suntem rezidenți dacă vrem sa intram în clădirea W unde avem apartamentul. La biroul firmei unde lucrez, în clădirea World Financial Center 2 avem dreptul sa mergem numai cu un permis eliberat de biroul federal în care ni s-a permis în mod expres și individual accesul.

Estetic vorbind, este o dimineață însorita și foarte liniștită în fata World Trade Center-ului. De doua seri clădirile în reconstrucție din World Financial Center sunt luminate în culorile steagului american, și o buna parte din ziua de ieri imense macarale se străduiau sa plaseze niște pomi aduși de departe dintr-un loc cu verdeață, în jurul parcului memorial. Mi s-a părut fascinant cum încearcă autoritățile sa joace rolul naturii, plasând pomi în imense ghivece care sa dea impresia de natural. Acum sigur, impresia este probabil chintesența culturii americane, dar dacă pomul e natural și ghiveciul e natural, și ambele sunt mari și frumoase, cu ce e mai bun un pom în pământ?

Se anunță a fi o zi lunga la memorialul 9/11, în care se vor pune panglici comemorative și se vor cauta numele victimelor incrustate în bordurile de bronz ale celor 2 fântâni construite pe baza fostelor turnuri. Pe fetele oamenilor din parcul memorial se citește o combinație de tristețe și durere în amintirea victimelor dar și o frica permanenta pentru ceea ce s-ar putea întâmpla din nou, poate chiar astăzi.

În câteva ore ne vom îndrepta spre stadionul Arthur Ashe unde avem bilete la finala US Openului, amânata din cauza ploii. Un prieten îmi spunea ieri ca un asemenea eveniment este probabil ținta perfecta pentru un atac terorist pe 11 septembrie...

Dana lucreaza la o companie de consultanta financiara; s-a mutat in Manhattan in urma cu aproape 3 saptamani, din Amsterdam.