O America ce se teme de un nou atentat se pregateste sa comemoreze duminica zece ani de la atentatele din 11 Septembrie, o tragedie in care si-au pierdut viata aproape 3.000 de oameni, relateaza AFP.

Intr-o rara imagine de unitate, presedintele Barack Obama si predecesorul sau George W. Bush vor asista impreuna la o ceremonie care va avea loc la Ground Zero, in New York, in prezenta familiilor victimelor.

Securitatea a fost intarita, dupa anuntul unei amenintari de atentat "specifica, credibila dar nu confirmata".

Se pare ca "al-Qaeda incearca inca sa faca rau americanilor, vizand in special New Yorkul si Washingtonul", a declarat vineri secretarul de stat Hillary Clinton.

In Manhattan, mai multe baraje de politie au fost instalate pentru a verifica vehiculele, in timp ce numarul patrulelor inarmate a crescut vizibil.

Americanii raman profund marcati de atentatele din 11 Septembrie, in conditiile in care mai mult de un american din doi spune, potrivit unui recent sondaj, ca acest eveniment i-a schimbat viata.

Dar, dupa doua razboaie, in Irak si in Afghanistan, care au ucis peste 6.200 de soldati americani si au costat Statele Unite 4.000 de miliarde de dolari, tot mai multi americani par sa doreasca o schimbare. La acest lucru a contribuit si moartea lui Osama bin Laden, ucis in 2 mai, in Pakistan.

In acest week-end, America va uita pentru doua zile acesti zece ani de razboi, profundele diviziuni politice, criza economica si somajul de peste 9%. Si pierderea, pentru totdeauna, a sentimentului de securitate.

Duminica se vor tine patru minute de tacere: la orele 8:46, 9:03, 9:59 si 10:28 - momentele in care cele doua avioane au lovit turnurile WTC si cele in care gemenii s-au prabusit.

Ca in fiecare an, se vor citi numele celor aproape 3.000 de victime. Ulterior, familiile vor asista la inaugurarea memorialului 11 Septembrie, definitivat dupa cinci ani de munca.

Acest spatiu de trei hectare, unde au fost platati 200 de stejari, adaposteste doua vaste bazine cu cascade, pe locul unde se ridicau in urma cu zece ani cele doua turnuri gemene.

In jur, totul ramane un mare santier. Dar turnul 1WTC, care va deveni cel mai inalt din Statele Unite, are acum 81 de etaje.

Numeroase evenimente vor avea loc la New York si in intreaga tara: expozitii foto, un lant uman in sudul Manhattanului, spectacole de dans, rugi, concerte, printre care si cel de la catedrala din Washington, de duminica seara, la care va asista si presedintele Obama.

Acesta va vizita duminica Pentagonul, vizat de unul dintre atentatele din 2001, si Shanksville (Pennsylvania) unde al patrulea avion de linie deturnat in 11 Septembrie s-a prabusit, in urma interventiei pasagerilor.