In saptamana ce a urmat atacurilor de la 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center, consumul de alcool a crescut cu 25%; Pentagonul a suferit mai putine distrugeri pentru ca tocmai fusese renovat; cinci dintre teroristii din avioane au stat intr-un motel aflat chiar langa portile Agentiei Nationale de Securitate, in zilele dinainte atacurilor; iar cel mai cautat cuvant pe Google in zilele ce au urmat atentatelor a fost "Nostradamus". Sunt cateva dintre cele 20 de ceea ce cotidianul Daily Telegraph numeste "adevaruri teribile" compilate in editia electronica.

Primele fotografii de la atentatele din 11 septembrieFoto: Captura Youtube.com

1. Numarul copiilor care si-au pierdut un parinte in atacuri este de 3.051; 17 bebelusi s-au nascut in familii in care tatal lor murise; la noua luni dupa 9/11, numarul nasterilor in New York City a crescut cu 20%, comparativ cu aceeasi luni din 2000.

2. Potrivit cercetatorilor, consumul de alcool in Mahnattan in saptamana dupa 9/11 a crescut cu 25%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, de tutun cu 10%, de marijuana cu 3,2%; iar numarul celor care au mers la biserica sau sinagoga cu 20%.

3. Valoarea totala a obiectelor de arta pierdute cand Turnurile s-au prabusit depaseste 100 milioane de dolari. Intre acestea: sculptura WTC Stabile a lui Alxander Calder, tapiteria World Trade Center Tapestry realizata de Joan Miro si altele de Picasso si David Hockney.

4. Unul dintre eroii de la 9/11 a fost un caine-ghid, Roselle, un labrador care si-a condus stapanul orb 78 de etaje pana jos in North Tower si apoi pana la casa unui prieten.

5. Pompierilor le-a luat 100 de zile sa stinga toate incendiile izbucnite in urma atacurilor.

6. Doar 291 de cadavre au fost recuperate "intacte" de la Ground Zero. Parintii Lisei Anne Frost, in varsta de 22 de ani, pasagera a zborului United Flight 175 care a lovit Turnul de sud, au asteptat aproape un an inainte ca ceva care apartinea fiicei lor sa fie gasit de muncitorii care cautau prin moloz.

7. In total, muncitorii au cautat prin un milion de tone de moloz pentru a gasi ramasite umane sau obiecte personale. Au gasit 65.000 de obiecte, intre care 437 ceasuri si 144 verighete.

8. La trei ore inainte de atac, o masinarie de la Universitatea Princeton, numita Generator de evenimente la intamplare, a prezis ca ceva dezastruos va avea loc.

9. Sectiunea din Pentagon lovita de Zborul 77 tocmai fusese renovata si redotata - o lucrare de 258 de milioane de dolari, in care zidurile au fost intarite si ferestre mai rezistente au fost instalate. Multe dintre acestea au ramas intacte.

10. Primele patru cautari pe Google in saptamana dupa 9/11, in ordine descrescatoare: Nostradamus, CNN, The World Trade Center si Osama bin Laden.

11. Cel mai bine vandut roman american in 2011: Desecration: Antichrist Takes the Throne de Tim LaHaye si Jerry Jenkins.

12. Cand Mohamed Atta, liderul operational al teroristilor, a ajuns la check-in in aeroportul Logan din Boston, numele sau a determinat declansarea unei alerte in sistemul de securitate, iar bagajele sale nu au mai fost trimise la cala.

13. Sute de memoriale, crucifixuri, obiecte de arta au fost facute din otelul recuperat de la Ground Zero, cum este cazul crucii din Shnaksville, Philadelphia, unde s-a prabusit Zborul United 93.

14. Intr-un exercitiu numit "Vigilant Guardian", NORAD (the North American Aerospace Defense Command), responsabil pentru protectia spatiului aerian al SUA, a simulat cel putin patru atacuri cu avioan deturnate, in saptamana dinainte de 9/11 si avea programata o noua simulare chiar in dimineata atacurilor.

15. La inceputul anului, numarul oficial al deceselor a crescut cu 1, la 2.753. Oficiul de examinari medicale au stabilit ca Jerry Borg, contabil si actor cu jumatate de norma, a murit in 2010 in urma unei afectiuni pulmonare provocata de inhalarea prafului din zona WTC.

16. Cinci dintre teroristii din avioane au stat intr-un motel aflat chiar langa portile Agentiei Nationale de Securitate, in zilele dinainte atacurilor.

17. Cutiile negre aflate in Zborul 77 ar fi fost descoperite, potrivit unor informatii, in Pentagon pe 12 septembrie 2001. Secretatul de Stat Donald Rumsfeld a declarat ulterior ca informatiile din inregistrarile audio nu sunt recuperabile. Se considera ca a fost pentru prima data in 40 de ani cand inregistrari de voce din cabina pilotului nu ofera nicio informatie.

18. O sala de rugaciune a musulmanilor si un depozit in care se aflau mai multe Koranuri au fsot distruse cand s-a prabusit WTC.

19. John Patrick O'Neill, agent special FBI, care a investigat al-Qaeda si s-a ocupat de anchetarea primului atac asupra World Trade Center in 1993, a parasit FBI-ul in urma unor neintelegeri din motive politice. S-a angajat ca sef al securitatii la World Trade Center - unde a murit pe 11 septembrie.

20. Oamenii de stiinta au profitat de interdictia de zbor deasupra SUA timp de trei zile pentru a testa efectele avioanelor cu reactie asupra atmosferei. Au descoperit ca zilele sunt mai calde si noptile mai reci, sugerand astfel ca gazele evacuate in timpul zborului se comporta precum norii, protejand Pamantul de soare in timpul zilei si captand caldura in timpul noptii.