Presedintele George W. Bush a fost instiintat de atacurile asupra turnurilor gemene din New York pe 11 septembrie 2001 in timp ce se afla intr-o sala de clasa din Florida, la ora de lectura a unor elevi de 7 ani. Mai multi tineri aflati la acel curs au povestit pentru postul de radio BBC Radio 5 cum li s-a parut presedintele american in momentul in care a aflat.

Momentul in care George Bush afla despre atentateFoto: Captura video

"Ce imi amintesc din ziua aceea este momentul in care agentul serviciilor secrete a venit la el. Fata presedintelui s-a inrosit. Imi amintesc ca mi-am ridicat privirea putin si l-am vazut si m-am gandit ca s-a intamplat ceva", povesteste La'Damien Smith, acum in varsta de 18 ani. "Profesoara ne-a dus in camera alaturata si ne-a aratat la televizor ce s-a intamplat."

Intr-un interviu recent pentru National Geographic, Bush a vorbit despre primele sale reactii: "Am decis sa nu sar imediat de pe scaun ... Nu am vrut sa-i sperii pe copii. Am vrut sa prezint o stare de calm".

Bush nu a reactionat imediat, ci a continuat sa citeasca din cartea "The Pet Goat" cu copiii inca 6 minute dupa ce a aflat, pana sa se ridice. A fost scos apoi din sala si dus la aeronava Air Force One, unde agentii Secret Service i-au spus ca nu il vor duce inapoi in Washington DC, de teama pentru siguranta sa.

"Imi amintesc ca am venit la scoala emotionata si asteptam sa vina. Toata atmosfera s-a schimbat cand am aflat de atacuri", povesteste si Mariah Williams.

"Stateam jos si presedintele a intrat. Profesoarea s-a prezentat si au discutat. Presedintele ne-a vorbit despre viata lui de zi cu zi, de fetele lui. Apoi profesoara Daniels ne-a spus sa scoatem cartile de sub banca si atunci seful de personal s-a dus si i-a soptit la ureche presedintelui. M-am uitat si am vazut ca i s-a schimbat expresia fetei si parea anxios, uitandu-se in jur in clasa. Dar nu m-am gandti prea mult la asta, pentru ca eram prea mic," isi aminteste Lazaro Dubrocq.

"Cred ca a reactionat cat a putut de bine pentru ca, daca s-ar fi ridicat mai devreme am fi stat acolo si am fi crezut ca noi am facut ceva gresit. eu ma bucur ca a asteptat. daca ar fi plecat mai devreme, nu ar fi oprit atacurile. La istorie, dupa ziua aia am fost invatati cum SUA avrea trupe pamantul sfant al musulmanilor si cum SUA l-a finantat pe Osama bin Laden in timpul Razboiului Rece si cum acele evenimente au dus la 9/11", explica unul dintre tineri.

"Cand eram mici am fost invatati ca SUA este cea mai puternica natiune din lume si ca nimeni nu ne poate face rau. Apoi a venii 9/11 si am vazut ca SUA sunt vulnerabile."

"Cred ca niciunul dintre noi nu mai stim cum era lumea inainte de 9/11, cand aveam 7 ani. Asta este tot ce cunoastem."