Fostul presedinte american George W. Bush a declarat ca a simtit "furie" dupa ce a fost anuntat ca Statele Unite au fost atacate in dimineata zilei de 11 septembrie 2001. "Cine naiba ar face asta Americii?", a spus Bush, intr-un interviu pentru National Geographic, la 10 ani de la atentatele teroriste.

George W. BushFoto: Captura National Geographic

Iata cateva dezvaluiri facute de fostul lider de la Casa Alba pentru National Geographic:

* in momentul in care a fost informat despre atacuri, presedintele Bush se afla intr-o scoala elementara din Florida, unde le citea elevilor din cartea “The Pet Goat". Liderul american a continuat sa le citeasca copiilor: "am decis sa nu sar imediat de pe scaun ... Nu am vrut sa-i sperii pe copii. Am vrut sa prezint o stare de calm".

* prima lui reactie a fost "de furie, cine naiba... ar face asta Americii?"

* "In spatele clasei, reporterii vorbeau la telefoanele mobile. Primeau acelasi mesaj pe care-l primeam si eu. Ceea ce insemna ca o multime de oameni mi-ar fi urmarit reactiile la aceasta criza".

* fostul lider american a vorbit si de teama legata de securitatea propriei sale familii, precum si de usurarea pe care a simtit-o dupa ce a aflat ca sotia sa, Laura, sii cele doua fiice erau in siguranta.

* Bush a fost scos din sala de sala de clasa si dus la aeronava Air Force One, unde agentii Secret Service i-au spus ca nu il vor duce inapoi in Washington DC, de teama pentru siguranta sa.

* fostul presedinte a afirmat ca a protestat la decizia celor din Secret Service: "Eram frustrat ca nu eram in cenrtrul de comanda din Washington. Eram frustrat ca zburam prin tara. Eram frustrat ca am fost atacati si ca sistemul de comunicatii nu functiona de niciun fel. Dar, in momente de criza ca acesta, este important sa nu fii frustrat si suparat. E important sa fii concentrat pe sarcina pe care o ai, care era aceea de a strange informatii. Si sa iei decizii - in acest caz, cum sa protejezi tara si sa raspunzi atacurilior".

* Bush sustine ca "atacurile de la 11 septembrie mi-au afectat presedintia si m-au facut sa iau multe decizii. Unele dintre ele au fost extrem de controversate. Toate au fost concepute pentru a proteja teritoriul national. Nu aveam o strategie. Traiam zi dupa zi".

* George W. Bush a discutat si despre lucrurile pe care le-a simtit in momentul in care a auzit de moartea lui Osama bin Laden: "Presedintele Obama m-a sunat, spuandu-mi ca Osama a fost ucis. Si raspunsul meu a fost sa-l felicit pe el si pe cei care au realizat o misiune extrem de periculoasa".

* "Am fost recunoscator... Nu am simtit niciun fel de sentiment de fericire. Sau veselie. Am avut sentimentul ca cercul s-a inchis. Si am simtit recunostinta ca s-a facut dreptate", a precizat George W. Bush.

* "11 septembrie va fi, eventual, o data in calendar, va fi ca ziua atacului de la Pearl Harbor. Pentru cei dintre noi care am trait-o, va fi o zi pe care nu o vom uita nicodata", a spus fostul lider american.

Urmareste interviul complet pe National Geographic.