Proiectul minier de la Rosia Montana trebuie sa prinda viata, dar in alte conditii, a declarat la RFI liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu. El a spus ca "aurul romanesc trebuie sa apartina romanilor". Cat despre tehnologia bazata pe cianuri, Sarbu crede ca procedura ar putea fi evitata. Declaratia lui Sarbu a fost facuta in contextul in care presedintele Traian Basescu este asteptat, luni, la Rosia Montana, seful statului urmand sa viziteze zona si sa se informeze despre proiectul minier.

Rosia MontanaFoto: AGERPRES

Uniunea Social Liberala (USL) nu se opune proiectului aurifer de la Rosia Montana, dar el trebuie sa prinda viata "in alte conditii", a spus Ilie Sarbu.

"Noi nu suntem impotriva ca activitatea miniera in Romania sa poata fi relansata, ca aurul romanesc sa apartina romanilor. Dar asa cum am vazut, dezvaluirile pe care presa le-a facut, cu aceste societati care isi au sediul prin insulele exotice, nu cred ca e normal ca 80% din aceasta rezerva a romanilor sa se duca la niste firme care au actionari necunoscuti si stim si noi cum se fac lucrurile astea, se duc in buzunarul sau in pusculita PDL-ului si romanilor sa le revina 20%", a afirmat liderul senatorilor PSD.

Ilie Sarbu si-a reamintit de presiunile pe care le-a facut de-a lungul timpului Ungaria pentru ca proiectul de la Rosia Montana sa nu prinda viata: "Nu stim cum se va face acesta exploatare, ce se intampla cu cianurile. Eu am fost o perioada, daca va mai amintiti si ministru al Mediului si stiu ce presiuni facea atunci ministrul Mediului din Ungaria vis-a-vis de acest proiect, sa nu fim de acord. Stiu ce discutii aveam la UE, eram in faza de pre-aderare".

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.