Presedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat luni pentru agentia Agerpres ca primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu si consilierii locali ai PDL "au incalcat legea si bunul-simt" amenajand tarabe in Piata Unirii din oras, langa Biserica romano-catolica Sf. Mihai. Kelemen sustine ca s-a incalcat legislatia si ca este nevoie de aprobarea cultului respectiv pentru amplasarea pietii. Declaratia lui Kelemen apare in contextul in care organizatia UDMR Cluj a rupt sambata protocolul la nivel local cu PDL iar ministrul Sanatatii, Cseke Attila a demisioant din functie.

Plasamentul unei piete agro-alimentare in centrul ClujuluiFoto: Google Earth
  • Sondaj HotNews: Ai fi de acord cu ceapa si varza vanduta sub zidurile bisericii sau in centrul orasului tau? Argumenteaza-ti opinia
  • Vezi in fotografie locul unde municipalitatea Cluj vrea sa amenajeze o piata volanta

"Legea interzice sa pui astfel de piete pe langa biserici, fara aprobarea cultului respectiv, deci aici au incalcat, dincolo de bunul-simt, si legislatia in vigoare. Exista loc (...) tot in centrul Clujului, unde este Piata Mihai Viteazul - unde este piata, aceasta este destinatia- acolo poti sa faci si astfel de piete pe aceasta perioada, pana in octombrie. Sau in alte locatii, in cartiere, unde oamenii cumpara direct de la producatori, dar nu in spatele bisericii. Eu nu as fi de acord, nici daca ar pune pe langa Catedrala Ortodoxa, este valabila aceeasi lege, nu pui astfel de lucruri la mai putinde 500 de metri, fara aprobarea cultului respectiv', a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Culturii.

Declaratia presedintelui UDMR, Kelemen Hunor apare la doua zile dupa ce organizatia UDMR Cluj a rupt protocolul de colaboare la nivel local cu PDL. Marul discordiei intre cele dou organizatii a pornit de la decizia primarului Clujului de a amplasa o piata volanta in centrul orasului. Liderii UDMR Cluj sustin ca n-au fost consultati in acest sens desi au un protocol de colaborare cu PDL.

Primarul Apostu in piata din centrul Clujului

Primarul Apostu in piata din centrul Clujului

Foto: Ziua de Cluj

Pe de alta parte, primarul Sorin Apostu (PDL) a declarat, sambata, pentru Ziua de Cluj ca piata nu ar trebui sa fie un motiv de disputa politica, ea fiind facuta pentru ca cetatenii municipiului sa aiba posibilitatea de a vinde si cumpara produse romanesti.

Apostu, care este presedinte al PDL Cluj-Napoca, a spus ca din cei 28 de producatori prezenti in piata cinci sunt etnici maghiari, ceea ce este un argument pentru faptul ca targul de produse a avut ca scop ajutarea oamenilor:

"Aceasta piata nu este facuta pentru un partid politic, ci pentru cetateni, care cumpara, si pentru producatori, care au unde sa vanda produse romanesti. Este timpul sa aratam un respect pentru cei care ne voteaza si sa lasam la o parte orgoliile politice, mai ales luptele din interiorul partidului, si trebuie sa trecem la fapte pentru oameni. Aceasta piata este o dovada ca ar trebui sa gasim, si sunt dispus sa gasesc, si alte locatii in Cluj-Napoca, pentru a crea astfel de piete", a declarat edilul.

Presedintele filialei UDMR Cluj, Mate Andrea a anuntat, sambata, ca a rupt protocolul cu PDL. Mate Andras a explicat ca "de multa vreme exista o necomunicare intre cele doua formatiuni, ceea ce inseamna, practic, ca Uniunea nu reprezinta, de fapt, un partener si prin urmare coalitia nu functioneaza in Cluj-Napoca"

Conform protocolului PDL - UDMR, la nivel local Uniunea a primit un post de viceprimar, iar la nivel judetean - unul de vicepresedinte. Consilierii UDMR au mai protestat in primavara, in plenul deliberativelor, impotriva amplasarii placutei cu inscrisul lui Nicolae Iorga in fata grupului statuar Mathias Rex din centru.

Totodata, ruperea protocolului la nivel local s-a facut la doua zile dupa ce ministrul Sanatatii, Cseke Attila a demisionat, joi, acuzand faptul ca UDMR n-a fost consultat la rectificarea bugetara.

La nivel central, tensiunile intre UDMR si PDL au debutat la sfarsitul lunii aprilie cand, intr-un interviu acordat agentiei Agerpres, pe atunci consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu a declarat ca UDMR a fost tolerata pe scena politica pentru ca este "un partener comod de guvernare".

"UDMR este o formatiune tolerata in forma care este. In mod normal, ea poate fi contestata si cred ca au fost incercari de a contesta UDMR la Tribunal, ca nu este un partid politic. Dar sigur ca nimeni nu a facut-o, pentru ca UDMR este un partener comod de guvernare, nu are nimeni interesul sa-l distruga. (...) UDMR a facut multe servicii", declara Sebastian Lazaroiu.

Neintelegerile in Coalitie au continuat cu proiectul privind reorganizarea administrativa, respins in final de liderii maghiari. A urmat un nou episod tensionat, odata cu publicarea informatiei referitoare la cercetarea penala a ministrului lucrarilor publice, Laszlo Borbely.

Mai multi lideri maghiari au perceput acest dosar ca un atac la UDMR. In fine, ultima nemultumire afisata de UDMR a culminat cu demisia ministrului sanatatii, Cseke Attila, care a reclamat faptul ca Uniunea n-a fost consultata la ultima rectificare bugetara adoptata de Guvern.