Drumul parcurs pana la obtinerea unui acord legat de datoria tarii a fost prea lung si prea divizat, iar politicienii din Congresul de la Washington trebuie sa lucreze impreuna pentru a intari pozitia fiscala a tarii si a da un imbold cresterii economice, a declarat sambata purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, preluat de Reuters. Declaratia sa a venit la cateva ore dupa ce Standard and Poors's a redus ratingul privind datoria publica din Statele Unite pentru prima data in istoria lor, de la "AAA", cel mai bun posibil, la "AA +".

"Este important ca liderii nostri alesi sa vina impreuna pentru a intari economia si a pune natiunea noastra pe un drum fiscal mai puternic", a afirmat Carney.

Casa Alba a afirmat ca intelegerea privind cresterea plafonului datoriei SUA, incheiata in duminica noaptea intre Casa Alba si liderii Congresului, "a fost un pas important in directia corecta".

"Cu toate acestea, drumul parcurs pentru a ajunge acolo a durat prea mult si a fost cateodata mult prea divizat", a spus Carney, adaugand ca "trebuie sa ne straduim mai bine pentru a prezenta mult mai limpede dorinta, capacitatea si angajamentul tarii noastre de a lucra impreuna pentru a infrunta problemele noastre fiscale si economice majore".

Carney a afirmat ca presedintele Barack Obama incurajeaza ca, in saptamanile urmatoare, un comitet alcatuit din reprezentanti democrati si republicani sa identifice reducerile bugetare "ce vor arata angajamentul nostru comun fata de o redresare economica mai puternica si un drum fiscal mai sanatos, aflat deasupra diferentelor noastre politice si ideologice".