Filiala bulgara a companiei Lukoil a sponsorizat Partidul Socialist din Bulgaria, potrivit unei note diplomatice trimise de Ambasada americana in Sofia inainte de alegerile din 2005 si citata de Wikileaks, relateaza Novinite. Ambasadorul SUA James Pardew avertiza in urma cu sase ani ca e foarte probabil ca influenta Rusiei asupra economiei bulgare sa creasca.

Fostul ambasador american James Pardew scria in 2005: "criticii Partidului Socialist sustin ca actuala conducere a partidului, considerata moderata, este pur si simplu o fatada pentru conservatori si fostii membri ai serviciilor secrete din perioada comunista".

Pardew cita sondajele de opinie, potrivit carora socialistii urmau sa castige alegerile desfasurate in vara anului 2005 - lucru care s-a si intamplat.

Diplomatul american avertiza ca e foarte probabil ca influenta Rusiei asupra economiei bulgare sa creasca: "Cele mai multe companii bulgare ce au legaturi de afaceri cu Rusia sunt pe aceeasi linie cu Partidul Socialist din Bulgaria, in special in sectorul energiei. Filiala bulgara a Lukoil este, dupa cum se spune, un sponsor al socialistilor. In mod similar, Risk Engineering, principala companie bulgara in sectorul energiei atomice, este legata cu interesele de afaceri rusesti".

Pardew a spus ca, in afara de aceasta, exista o multime de "afaceri rosii", ai caror proprietari au devenit bogati insusindu-si bunuri ale statului in timpul fostului guvern socialist. Acesti proprietari "inca datoreaza o gramada de recunostinta celor din Partidul Socialist".

Novinite scrie ca telegrama Wikileaks a fost publicata la cateva zile dupa ce compania bulgara Neftochim, singura rafinarie din tara, controlata de gigantul rus, si-a oprit productia dupa ce autoritatile bulgare i-au revocat licenta.

Agentia Novinite precizeaza ca Lukoil este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat din Bulgaria, cu circa 20% din toate taxele platite in tara vecina.