Un fost general taiwanez care a spionat pentru China a fost condamnat la inchisoare pe viata, intr-unul din cele mai grave scandaluri de spionaj de pe insula din ultima jumatate de secol, transmite AFP. Generalul-maior Lo Hsien-che a fost recrutat de China in timp ce se afla stationat in Thailanda, in perioada 2002-2005. El a fost arestat in ianuarie 2011 si a recunoscut ca a spionat pentru Guvernul de la Beijing.

"Lo a oferit in cinci randuri informatii personalului comunist chinez, in schimbul mitei", a precizat Ministerul Apararii intr-un comunicat. Oficialii de la Taipei nu au precizat ce fel de informatii a oferit Lo chinezilor sau cati bani a primit pentru ele, insa ziaristii locali sustin ca el ar fi primit un milion de dolari de la China.

Presa taiwaneza a scris ca Lo, fost sef al departamentului de telecomunicatii si de informatii electronice din armata, ar fi oferit Chinei detalii despre sistemul de comanda, control si comunicatii Po Shengm, cumparat de Taiwan de la Lockheed Martin cu 1.6 miliarde de dolari. Fostul general ar fi transmis si informatii despre achizitionarea de catre Taiwan a 30 de elicoptere de atac Apache AH-64D Longbow de la Boeing, precum si detalii despre reteaua de fibra optica subterana a armatei taiwaneze.

Ministerul Apararii de la Taipei a anuntat ca Lo poate face recurs la decizia cu inchisoarea pe viata.

Potrivit informatiilor, Lo (51 de ani) a fost sedus de o agenta ce lucra pentru China in timp ce se afla stationat in Thailanda, in perioada 2002-2005. El a fost arestat in ianuarie 2011 si a recunoscut ca a spionat pentru China. Femeia "inalta, frumoasa si sic" avea un pasaport australian si i-a spus generalului ca lucreaza la o companie de import-export.

Publicatia Liberty Times a scris ca China ar fi contribuit la ascensiunea lui Lo in administratia din Taiwan. Generalul ar fi primit informatii de la Beijing legate de operatiunile chineze in Thailanda si alte tari din Asia de Sud-Est, ajutandu-l astfel sa capete increderea superiorilor sai.

Imediat dupa arestarea lui Lo, un fost agent secret de la Taipei a spus ca cel putin 10 "cartite" chineze au penetrat unitatile taiwaneze din domeniul securitatii nationale.

"Unii dintre agentii chinezi suspecti nu au fost arestati, deoarece autoritatilor le lipsesc dovezile solide impotriva lor, desi au fost supravegheati cu atentie de ceva vreme", a declarat fostul agent pentru China Times.

Potrivit declaratiilor acestuia, unii dintre spionii chinezi au fost lasati sa creada ca sunt in siguranta "din motive strategice", urmand sa fie folositi de serviciile taiwaneze, care sa le ofere informatii false.

Agentul a spus ca, daca generalul Lo nu a fost detectat de serviciile de securitate timp de noua ani, cazul acestuia ar putea sa fie doar "varful aisbergului".