Liderii comunitatii maghiare din Romania si oficialitati din Ungaria au participat in perioada 19-23 iulie la lucrarile Universitatii de Vara de la Baile Tusnad. Viktor Orban, Laszlo Tokes, Kelemen Hunor Semjen Zsolt, Nemeth Zsolt sau Toro Tibor au dezbatut timp de patru zile soarta maghiarimii. Cuvantul de ordine a fost autonomie, autonomie in toate chipurile si felurile. Intre timp, mii de tineri au participat la concerte rock si diverse petreceri. Intra in text pentru imagini de la AUTONOMIAFEST-UL maghiarilor.

AutonomiafestFoto: Hotnews

Miercuri, 20 iulie. Doi preoti deschid si sfintesc editia XXII a Balvanyos. Am aflat de la Vicepremierul maghiar Semjen Zsolt ca natiunea maghiara nu va supravietui daca nu se va realiza o unificare.

Joi, 21 iulie. Dupa ce furtuna a maturat cateva corturi si masini in tabara de la Baile Tusnad, un oficial al Ministerului Economiei a vorbit despre politica economica a Ungariei. "In Budapesta, cand discutam economia bazinului carpatic, vorbim ca despre politica financiara a tarii noastre", ne-a spus Szatmary Kristof, secretar de stat responsabil de economia interna in Ministerul Economiei Nationale Budapesta. Astfel, unificarea neamului maghiar a aparut chiar si in cadrul unei discutii despre criza economica mondiala.

Vineri, 22 iulie. Antenele de retransmisie a televiziunilor s-au inmultit, semn ca autonomia fierbea clocotind. Mai putin pentru cele cateva mii de tineri maghiari care, la 10:30, cand presedintele UDMR Kelemen Hunor a anuntat ca autonomia trebuie cladita pe axa Bucuresti - Budapesta - Bruxelles, sforaiau in corturi sau inca isi dregeau mahmureala.

Sambata, 22 iulie. In termeni sportivi putem spune ca a fost "main event-ul" BALVANYOS-ului. Premierul Viktor Orban a vorbit despre unificarea natiunii maghiare si de solutia maghiara pentru criza economica. Intr-un discurs de 20 de minute, plus o sesiune de intrebari de 10 minute, nu rostit cuvantul autonomie.