O femeie din judetul Covasna in varsta de 101 ani a depus cerere pentru obtinerea cetateniei ungare, a declarat coordonatorul Centrului pentru Democratie din Sfantu Gheorghe, Nemes Elod, citat de Agerpres. Oficialul a spus ca numarul persoanelor care se adreseaza Centrului pentru democratie in vederea consilierii si intocmirii actelor necesare solicitarii cetateniei ungare a crescut in ultima luna.

Potrivit oficialului, numarul cererilor depuse in luna trecuta este de 4-5 ori mai mare decat in lunile precedente: "Zilnic, in medie, se prezinta la biroul nostru in jur de 100 de oameni, iar de la inceputul anului si pana acum prin cele patru centre de democratie de la Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Baraolt si Covasna am ajutat la intocmirea a circa 6000 de dosare de cetatenie, care au fost depuse la Consulatul Ungariei de la Miercurea Ciuc".

Nemes Elod a spus ca cea mai varstnica persoana din judetul Covasna care a solicitat cetatenia este o femeie de 101 ani care locuieste in zona Baraolt.

Printre primii care au depus actele pentru cetatenia maghiara, pastrand-o si pe cea romana, s-au numarat presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor si primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, care au vrut sa fie un exemplu pentru conationalii lor.

Legea cetateniei pentru maghiarii din afara granitelor Ungariei votata de Parlamentul de la Budapesta a intrat in vigoare la inceputul acestui an. Potrivit actului normativ, o persoana poate obtine cetatenia ungara daca dovedeste ca are origine maghiara si certifica faptul ca vorbeste limba ungara. Masura vizeaza circa 3,5 milioane de maghiari care traiesc in statele vecine Ungariei.