MAE: Romania a recunoscut Republica Sudanului de Sud

de A.N.     HotNews.ro
Sâmbătă, 9 iulie 2011, 17:57 Actualitate | Esenţial


Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a salutat sambata "proclamarea la 9 iulie 2011 a independentei Republicii Sudanului de Sud". Intr-un comunicat, MAE a precizat ca "Romania recunoaste Republica Sudanului de Sud ca stat suveran si independent si isi exprima intentia de a dezvolta relatii stranse de cooperare cu noul stat". Sambata, presedintele parlamentului din Juba a citit declaratia oficiala de independenta a Republicii Sudanului de Sud, a 193-a tara recunoscuta de ONU.

MAE a afirmat ca "actul de independenta survine ca urmare a punerii in aplicare a Acordului Cuprinzator de Pace din 2005, care a pus capat razboiului civil dintre Nordul si Sudul Sudanului. Acordul este rezultatul unui referendum care a fost recunoscut ca liber si corect de Sudan, precum si de catre ansamblul comunitatii internationale. Crearea noului stat se realizeaza cu acordul Sudanului, reflecta consensul partilor implicate si este conforma cu normele dreptului international."

Diplomatia de la Bucuresti "felicita ambele parti pentru asigurarea punerii in aplicare a procesului prevazut de Acordul Cuprinzator de Pace, pentru determinarea statutului Sudanului de Sud".

Ministerul Afacerilor Externe "isi exprima convingerea ca cele doua state, Sudanul si Sudanul de Sud, vor intretine relatii de prietenie si buna-vecinatate si vor solutiona prin dialog intregul spectru de aspecte din relatia bilaterala".

Aparitia statului a fost posibila in urma acordului de pace din 2005, incheiat dupa decenii de confruntari violente intre nord si sud, care au provocat moartea a peste 1.5 milioane de persoane.

Printre statele care au recunoscut oficial Sudanul de Sud se numara Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si Sudan.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3061 vizualizari

 • -8 (16 voturi)    
  ok (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 18:21)

  Lucian* [utilizator]

  hai sa vedem de la cine recuperam datoriile Sudanului catre Romania.
  • +2 (2 voturi)    
   ko (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 20:57)

   Mugabe [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

   Dela Sudanul de Mijloc!
  • +4 (4 voturi)    
   Solutie corecta pt razboaie etnico-religioase (Duminică, 10 iulie 2011, 2:56)

   Islamul sudanez: 2 milioane de morti [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

   Africa e o zona retardata a umanitatii, inca organizata tribal, ca Europa de acum 1.500 de ani.
   Asa zisele 'elite' africane sunt primele care-si exploateaza nemilos popoarele si e plin continentul de dictatori si 'lorzi ai razboiului'.

   Occidentul nu mai este dispus sa treaca cu vederea dictaturile, pt ca din cauza dezorganizarii si inapoierii social-economice, zeci de milioane de africani (negri, berberi, arabi) au dat navala ilegal in Europa.

   Deja, primii dictatori au si luat palme peste ceafa, in Tunisia si Egipt, acum ia o palma si dictatorul sudanez.

   Dandu-si seama ca nu pot obliga milioane de negri din sudul tarii sa treaca la islam si Sharia (obligatorie in Sudan), Khartum-ul a incercat sa-i masacreze si sa-i alunge din tara, omorand circa 2 milioane si provocand refugierea a peste 1 milion.

   In locul lor, pe acele pamanturi, guvernul islamic a adus triburi nomade berbero-arabe.
   Chiar si asa, tot n-au reusit, negrii au luptat circa 3 decenii si uite ca acum tot sudul s-a separat, recunoscut de ONU, inclusiv de Khartum (care nu mai avea resurse pt razboi, petrolul fiind in sud).

   Sud-Sudan are o suprafata de peste 600.000km2 (cam ca Ucraina) si 8-10 milioane locuitori (cam ca Ungaria). Are si 80% din rezervele de petrol sudaneze, resurse minerale, lemn pretios, milioane de hectare de teren agricol (in timp ce nordul islamic e semi-desertic).

   Firmele romanesti pot face afaceri bune acolo, in agricultura, exploatare forestiera, exploatare petroliera, mine, constructii, infrastructura IT.

   USA, datorita lui Obama si congresmenilor afro-americani, sustin noul stat, majoritar crestin si animist.

   Evident, fara o supraveghere internationala stricta, Sud-Sudanul va ajunge ca celelalte state africane, distrus de razboaie tribale.

   Pt noi, europenii, e important ca tarile africane sa aiba succes economic, pt a fixa acolo populatiile tentate de emigrare spre UE. Africa va numara curand 1 miliard, multi saraci si dispusi sa emigreze.
   • -1 (1 vot)    
    Propaganda desantata (Duminică, 10 iulie 2011, 16:56)

    Ion Tinarog [anonim] i-a raspuns lui Islamul sudanez: 2 milioane de morti

    "Occidentul nu mai este dispus sa tolereze" in Africa etc... Oare de ce trebuie acest "maret" Occident sa tolereze sau sa nu tolereze? Ce-l indreptateste? Ce cauta in Africa? Afirmi ca vin negrii peste Occident. De ce-i primeste? Sau, cumva, daca nu-i primeste nu-si mai poate racola Occidentul coditele de topor cu care subjuga Africa? Ia sa-si mai vada Occidentul de viata si de tarile lui si sa-i lase pe altii in saracia lor, dar cu bogatiile lor. Multe dintre dictaturi s-au nascut din nevoia tarilor de a inaspri controlul asupra propriilor state pentru a preveni penetrarea straina si subjugarea nationala, cea mai rea dintre toate.
 • -11 (31 voturi)    
  Slugoii fac gafe (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 19:00)

  Ion Tinarog [anonim]

  intr-atata se prosterneaza conducatorul Romaniei in fata stapanilor sai iudeo-americani incat recunosc formatiuni statale fara fundament etnic, de traditii etc., construite pentru a submina statele care, spre cinstea lor, isi apara demnitatea nationala, "saracia si nevoile si neamul" si nu se prosterneaza in fata stapanilor Lumii. Nu se gandeste, in lipsa lui de cultura, ca roata istoriei se invarte. Si noua ni s-au luat teritorii si este foarte posibil sa ni se mai ia. De la combaterea scindarii statelor (in cazul de fata Sudan) nu trebuie abdicat nici o clipa. Dar ce stiu slugoii? Au distrus Romania si acuma aplauda distrugerea altor state.
  • -6 (14 voturi)    
   este (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 19:14)

   mmariusm [utilizator] i-a raspuns lui Ion Tinarog

   desigur..este o entitate pro-USA
   SUDANUL INITIAL ESTE PRO-CHINA!
  • -2 (18 voturi)    
   SI REVIN (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 19:15)

   mmariusm [utilizator] i-a raspuns lui Ion Tinarog

   NOI SUNTEM PRO-STI!
  • +10 (22 voturi)    
   Sudan (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 19:21)

   gdans [utilizator] i-a raspuns lui Ion Tinarog

   Sudanul de nord este musulman si cel de sud este crestin.
   Este o rezolvare fericita a unui vechi conflict.
   • -6 (10 voturi)    
    vorbesti prostii (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 20:52)

    unu [anonim] i-a raspuns lui gdans

    In Sudan sunt 5% crestini. Ce conflict rezolva? E doar o miscare de spargere a unei tari in doua pentru control mai eficient. La nord au Egiptul si Libia. Does that ring any bell?
   • +1 (3 voturi)    
    sudan (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 20:59)

    Zimbabaw [anonim] i-a raspuns lui gdans

    daca nu era crestin, nu ar fi facut-o atat de democratic!
   • 0 (0 voturi)    
    In Sudan sunt 5% crestini. (Duminică, 10 iulie 2011, 21:30)

    unu [anonim] i-a raspuns lui gdans

    Deci despre ce razboi religios vorbim aici? 95% vs. 5%?
  • +13 (27 voturi)    
   Sudanul - pt Ion (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 19:31)

   Adrian US [anonim] i-a raspuns lui Ion Tinarog

   Domnule Ion,
   Poate nu conoasteti amanunte in legatura cu razboiul din Sudan sau poate chiar o faceti cu rea intentie. Nu imi imaginez altfel cum faceti acest comentariu. Dati un search pe google dupa razboiul din Dakfur si vedeti ce atroitati s-au facut acolo. regiunea de Nord este incotrolul musulmanilor care pur si simplu au omorat pe tot icrestinii iar regiunea de sud este sontrolata de crestini in mare parte care au reusit sa fuga din nord.

   Ia uitativa cata democratie este in tarile musulmane. Ia uitativa la aceasta religia "a pacii". In tot Coran-ul nu veti gasi decat de 2 ori cuvantul DRAGOSTE (si asta in doua pasaje care nu ai nici o legatura cu realitatea) in schimb cuvantul URA il gasiti scris de sute de ori. URA impotriva "necredinciosilor", impotriva celor care vor sa plece la alte religii, pe scur ura impotriva tuturor.

   Nici un alt razboi etnic nu a fost mai crud in afara de al doilea razboi mondial. Nici razboiul din Kosovo nu a omorat atatia oameni ca in Sudan.

   Eu spun sa va restrageti cuvintele si sa va mai ganditi la treaba asta. Data viitoare documentati-va inainte sa faceti afirmatii.

   Ma bucur ca ca Romania a recunoscut Sudanul de Sud.

   Adrian US
   • -3 (3 voturi)    
    Derutati cititorii (Duminică, 10 iulie 2011, 7:39)

    Ion Tinarog [anonim] i-a raspuns lui Adrian US

    Sustinatorii scindarii statelor sunt doar cei pe care i-am etichetat in titlu. Dl. Adrian din US (oare?) incearca sa-mi dea lectii. Vinde castraveti gradinarului. Eu nu mi-am propus sa inserez aici toata istoria Sudanului si geopolitica zonei. Este trist ca sunt atatea cozi de topor. Pun Intrebari: 1) de cand trasati frontiere inter-confesionale? de ce nu scindati si Ucraina, Romania, Germania etc ?2) daca sunteti "democrati", de ce nu respectati traditiile religioase (inclusiv islamismul) in mod egal? ce va face sa credeti ca religia voastra este mai buna? 3) in lumea occidentala si in cea aservita ei (cazul Romaniei), exista drepturi cetatenesti (la cuvant, la libera circulatie, la a vota sustinatorii regimului si doar pe ei etc., dar aceste drepturi cetatenesti de ce le asimilati democratiei (puterea poporului) ? nu cumva faceti si voi greseala de fond pe care o propaga intentionat-fals regimul politic aflat la putere? 4) daca regimul pe care il sustine dl. Adrian US (si multi altii ca d-lui) este "democratic", unde este dreptul tuturor la munca, dreptul tuturor la locuinta, dreptul tuturor la salarii si pensii decente, dreptul tuturor la instructie si ingrijirea sanatatii gratuite, pe care alte regimuri, de dreapta si de stanga, le-au oferit ??? unde? lasati-va de incursiuni in meseria asta, ca nu e de voi !!!
    • +2 (2 voturi)    
     aiurea (Duminică, 10 iulie 2011, 16:37)

     Kor [anonim] i-a raspuns lui Ion Tinarog

     In Africa nu exista natiuni in sensul european al cuvantului. Frontierele au fost trasate arbitrar de colonistii europeni, asadar nu e vorba de scindarea unui stat unitar, ci revenirea la o situatie mai inteleapta: musulmanii la nord, restul la sud, asa cum au fost de secole.

     Cate despre frontiere religioase, tin sa-ti atrag atentia ca Austria e preponderent catolica, fata de entitatile federale ale Germaniei, care sunt preponderent protestante.
  • +12 (22 voturi)    
   nu esti pe aceeasi frecventa (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 19:37)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Ion Tinarog

   In cazul acesta, scindarea a fost dorita de toate partile. gandeste-te ca a avut loc un razboi civil cu 1.5 milioane de victime.
   • -2 (2 voturi)    
    Unde este constiinta nationala? (Duminică, 10 iulie 2011, 7:58)

    Ion Tinarog [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

    Afirmatia ca ambele parti ar fi dorit scindarea, este hilara. Nici vorba! Esti propagandist? Fiecare parte, impreuna cu sustinatorii ei straini, ar fi dorit si inca mai doreste, sa o supuna pe cealalta. Constiinta nationala, care nu dispare in era globala, fapt proclamat axiomatic de savantii sociologi, functioneaza si la poporul sudanez. Nici un popor nu-si doreste propria scindare. Cat despre razboiul civil, cine l-a vrut si cine l-a sustinut? Acolo este cauza. I-am mai scris si altui amator in ale profesiei de analist al relatiilor internationale, cu rugamintea sa se lase de incursiuni pe acest spatiu, ca este unul dificil si accesibil doar profesionistilor. In rest, povesti nemuritoare, rod al privirilor la suprafata problematicii.
  • +5 (7 voturi)    
   Isi da si Ion (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 20:40)

   Doc [anonim] i-a raspuns lui Ion Tinarog

   cu parerea. Ce sa faca si el...
  • +5 (7 voturi)    
   Pareti mai in tema decat mine (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 21:18)

   sile [anonim] i-a raspuns lui Ion Tinarog

   De ce ar trebui Romania sa impuna unor tari (la mii de km distanta) sa se organizeze pe criteriul etnic?
   Daca oameii de acolo au tinut un referendum si au hotarat sa se separe, de ce trebuie sa-i puna Romania sa traiasca la un loc?
   • -2 (2 voturi)    
    Cine a organizat referendum-ul ? (Duminică, 10 iulie 2011, 17:06)

    Ion Tinarog [anonim] i-a raspuns lui sile

    Cine a organizat referendum-ul acela a obtinut rezultatul dorit de el. In corectitudinea cui mai credeti ? Referendum-ul nu este argument. Oricum, cand nu iese cum vor stapanii, referendum-ul nu se respecta. Va readuc aminte ca in 1997, la referendum, 65% din poporul maghiar a votat impotriva aderarii Ungariei la NATO, dar tara a fost inregimentata in organizatie...!//(editat de HotNews.ro)
   • -1 (1 vot)    
    Post scriptum (Duminică, 10 iulie 2011, 17:15)

    Ion Tinarog [anonim] i-a raspuns lui sile

    Domnule Sile,
    In istorie, statele s-au creat cu deosebire pe criteriul etnic. Germanii, rusii, romanii etc. de ce s-au creat pe criteriul etnic? Acest criteriu este cel mai important pentru majoritatea locuitorilor planetei. Este adevarat ca sunt si oameni far-de neam si far-de tara, frunze pe apa, de regula, niste nefericiti. Mai sunt si unii care propaga modelul spargerii unitatii etnice a natiunilor, in scopul de a-i domina.
 • -2 (2 voturi)    
  inca un home run pentru traienel pe plan extern (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 20:52)

  yahuuu [anonim]

  probabil i-au trimis de la washington formularul completat ca el doar sa bage degetul in cerneala si sa semneze
 • +5 (7 voturi)    
  Noi tari (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 21:10)

  alegria [anonim]

  Independenta Sudanului de sud este un lucru firesc acceptat in primul rand de Sudan insusi. Apreciez ca presedintele Sudan-ului a fost la inaugurare Sper sa uite razboiul si sa mearga pe calea bunei vecinatati .
  Sunt curios cand China va recunoaste noul stat avand in vedere Taiwan,Tibet si comertul cu arme din regiune unde China comunista este un jucator important.
 • -2 (6 voturi)    
  ok (Sâmbătă, 9 iulie 2011, 23:15)

  MirceaA [utilizator]

  buna treaba cu Sudanul... ce ne facem cu Palestina? Avem coloana vertebrala sa recunoastem un stat, sau nu? Cred ca dupa spagile propuse de dom' prim ministru de la ei... ne vom opune FERM.
  • 0 (0 voturi)    
   si asa ar fi corect (Duminică, 10 iulie 2011, 9:33)

   strofocles [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   si chiar daca n-ar fi, eu unul tot m-as bucura, nu de alta dar imi place sa vad anarhisti si islamisti cu vene umflate pe gat.
 • -3 (5 voturi)    
  mda ... (Duminică, 10 iulie 2011, 0:28)

  mihnea [anonim]

  Vad ca nimeni nu spune de petrolul din Sudan, care ghici unde se afla ?! ... ai ghicit, in sud. Sub ce influenta o sa fie Sudanul de Sud, oare ? ... ai ghicit iar ...
 • -7 (9 voturi)    
  slaba ministru de externe (Duminică, 10 iulie 2011, 0:30)

  un clujean in bucuresti [utilizator]

  Kosovo nu,
  Sudan da,
  Palestina nu,

  care-i gandirea lor oare? daca ar fi obiectiva n-ar zice nimeni nimic....
  • +1 (1 vot)    
   Care e? (Duminică, 10 iulie 2011, 7:42)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui un clujean in bucuresti

   este ca suntem cu totii niste prosti care suntem la mila sortii, asa cum sunt cei din tarile mentionate de tine. Cica e democratie...pai democratia nu a functionat niciodata incepand cu Isus cand prostii au votat pt....Baraba!
  • 0 (0 voturi)    
   scrii ca sa nu te plictisesti? (Duminică, 10 iulie 2011, 9:02)

   Nicky [anonim] i-a raspuns lui un clujean in bucuresti

   Kosovo s-a proclamat unilateral
   In Sudan a fost un referndum avvepat chiar si de nord
   Palestina INCA nu s-a proclamat stat
  • 0 (0 voturi)    
   citeste inca o data (Duminică, 10 iulie 2011, 9:54)

   manikatite [anonim] i-a raspuns lui un clujean in bucuresti

   Daca a fost recunoscut de Sudan si presedintele Sudanului a fost prezent nu vad de ce Romania sa fie Ghitza Kontra. In Kosovo si Palestina e alta treaba, nu intelegi?
 • -1 (1 vot)    
  AMBASADOR (Duminică, 10 iulie 2011, 9:10)

  nelu din tisau [anonim]

  In atentia MAE daca e nevoie de un ambasador acolo imi ofer serviciile. Ieftin si de calitate, limbi straine, devotament, baiat finut educat, BAC-ul luat pe vremea lu nea Nicu deci ok, rezistenta la program prelungit, d-astea obisnuite. Abia astept :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by