Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat ca prefera normalizarea relatiei cu Rusia prin reluarea dialogului, precizand ca este posibila o vizita a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, la Bucuresti, decat sa continue decat sa continue "sa se bata cu pumnii in piept intr-o logica aparent patriotica", sa ceara "tezaure si orice alte despagubiri". Baconschi a mai spus ca vechea strategie de "a flutura in public asemenea dosare" nu a dat rezultate, si ca fara dialog nici un progres nu va fi posibil. Ministrul de externe a explicat, intr-un interviu pentru HotNews.ro-RFI, ca incearca sa deblocheze activitatea comisiei stiintifice care cerceteaza problema tezaurului si care nu s-a mai reunit din 2006.

Teodor Baconschi in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

  • In relatia cu Federatia Rusa ne putem bloca in subiecte tehnice colaterale sau putem lucra impreuna la incredere reciproca si la o atmosfera fireasca de dialog politic, pe baza carora sa se poata pune in functiune si aceste comisii de istorici. Adica, prefer sa lucrez la normalizarea relatiei si pentru un dialog direct la Bucuresti cu dl Serghei Lavrov decat sa continui sa ma bat cu pumnii in piept intr-o logica aparent patriotica, sa cer tezaure si orice alte despagubiri imaginabile stiind foarte bine ca fara dialog politic niciun progres nu se va face in chestiunile de aceasta natura.
  • Avem in plan si o noua intalnire intre noi doi in septembrie, la Adunarea Generala ONU de la New York, si pe aceasta baza cred ca putem construi incet incet o relatie normala. Inclusiv o vizita a ministrului rus de externe la Bucuresti? Este si ea luata in calcul, sigur. 
  • "Nu am uitat de aceste probleme. Dar strategia veche de a flutura in public asemenea dosare n-a dat rezultate, dupa cum bine stie si dl. Cristian Diaconescu. In toate contactele cu partea rusa incercam sa deblocam activitatea comisiei stiintifice care cerceteaza problema tezaurului si care nu s-a mai reunit din 2006. Pentru reluarea lucrarilor acestei comisii, este nevoie de un progres in relatia bilaterala", a raspuns Baconschi in timpul discutiei online unui cititor HotNews.ro care l-a intrebat cum raspunde criticilor fostului ministru de externe, Cristian Diaconescu, potrivit caruia MAE ar fi abandonat activitatea in problema recuperarii tezaurului de la Moscova.

Alte teme importante de politica externa pe agenda ministerului:

  • Avem o sedinta comuna de guvern de organizat in septembrie cu Republica Moldova, prima din istorie. Cred ca va fi la Galati.
  • La ultimul Consiliu European a fost adoptata initiativa romano-austriaca, Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii. Asta ne va da foarte mult de lucru pentru regularizarea si dezvoltarea infrastructurii pe segmentul romanesc al Dunarii. 
  • De ce la Galati? Pentru ca e pe Dunare, si pentru ca intr-adevar prin aceasta strategie am vrea sa directionam anumite proiecte si catre republica Moldova. 
  • Altfel, ne continuam ofensiva pe Schengen cu un optimism justificat, pentru ca probabil in luna septembrie la Consiliul JAI va fi adoptata o decizie in acest sens. Lucram deschis cu acele state membre care si-au manifestat neincrederea fata de capacitatea noastra de a pazi eficient frontiera Uniunii.
  • Noi n-am acceptat noi conditionalitati, suntem pregatiti tehnic. Parlamentul European a fost de asemenea sediul unui vot politic majoritar favorabil, insa e adevarat ca acele state membre care s-au indoit de capacitatea noastra au pus problema coruptiei in vami. Tot ele au fost impresionate de curatenia de acolo si de vointa politica a actualului Guvern de a lasa justitia sa lucreze. ​