Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg a decis ca Franta nu a reusit sa protejeze Marele Hamster al Alsaciei, ultimul hamster salbatic din vestul Europei, cunoscut si ca hamsterul european. Daca Franta nu isi revizuieste politicile agricole si de urbanizare indeajuns incat sa protejeze aceasta specie, guvernul francez va fi somat sa plateasca amenzi in valoare de 24,6 milioane de dolari, potrivit New York Times.

Marele hamster al AlsacieiFoto: AFP

Marele Hamster poate ajunge pana la 25 de centimetri, are botul maroniu cu alb, labele albe si este negru pe burta.

Numarul hamsterilor de acest fel care mai traiesc in special in Alsacia, de-a lungul Rin-ului, este in jurul a 800 de exemplare. Potrivit statisticilor Comisiei Europene, numarul hamsterilor a scazut cu 200 de exemplare in ultimii patru ani.

Marele Hamster consuma iarba si trifoi, si porumb, greu de gasit imediat ce iese din perioada de hibernare de sase luni.

"Masurile de protectie din Franta pentru marele Hamster au fost insuficiente in 2008 pentru a asigura protejarea speciei", potrivit legislatiei europene. Hamsterul este specie protejata din 1993, se gaseste in special in Europa de Est si Asia Centrala, iar in vestul Europei doar in Alsacia.

Jean-Paul Burget, presedintele asociatiei Sauvegarde Faune Sauvage din Wittenheim, Alsacia, s-a declarat foarte fericit intr-un interviu telefonic de hotararea Curtii de Justitie. "Franta ar trebui sa creasca numarul hamsterilor la 1.500 de exemplare, pentru a proteja specia si prefectura Alsaciei ar trebui sa opreasca proiectele de urbanizare", a spus Burget.