O organizatie ce lupta pentru eradicarea saraciei la nivel mondial va organiza un protest impotriva solistului Bono de la formatia U2, in timpul festivalului de la Glastonbury, ce va avea loc la sfarsitul acestei luni, transmite DailyMail. "Sfantul Bono", asa cum este numit artistul irlandez pentru implicarea sa in campaniile umanitare, va fi contestat pentru ca evita sa plateasca taxe pe veniturile de sute de milioane de dolari ale formatiei sale, acesti bani putand sa-i ajute exact pe cei pentru care militeaza legendarul cantaret.

BonoFoto: Reuters

Grupul Art Uncut va desfasura un banner gonflabil cu mesajul "Bono, plateste", in timpul concertului sustinut de trupa din Irlanda pe scena festivalului. In plus, activistii vor tine in maini si pachete de bani falsi, pe care i le vor arata liderului formatiei U2 in timpul spectacolului din 24 iunie, de la Somerset. Protestatarii vor, de asemenea, sa atraga atentia asupra "imaginii mai mari" a impactului pe care neplata taxelor il are asupra economiei Irlandei.

DailyMail scrie ca protestul a fost provocat de decizia trupei U2 de a-si muta afacerile muzicale si publicitare din Irlanda, pentru a evita se pare plata unor impozite.

Un purtator de cuvant al Art Uncut a declarat ca protestul nu va fi violent si nu va perturba concertul sustinut de U2, insa va fi "extrem de vizibil": "Bono pretinde ca ii pasa de lumea in curs de dezvoltare, insa U2 se complace cu lacomie in acest gen de evitare a taxelor care nenoroceste natiunile sarace. Vom arata impactul real al evitarii platii taxelor de catre U2 asupra scolilor si spitalelor din Irlanda. Fiecare persoane prezenta va deveni constienta ca Bono trebuie sa plateasca".

Publicatia aminteste ca Bono a fost nominalizat in trecut pentru Premiul Nobel pentru Pace, fiind decorat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru eforturile sale umanitare. El se intalneste des cu lideri politici carora le prezinta situatia statelor in curs de dezvoltare si a vizitat tari precum Etiopia si Mexic, pentru a incerca sa imbunatateasca viata saracilor.

In 2006 insa, U2 a fost criticata pentru ca si-a mutat o parte din afaceri din Irlanda in Olanda, dupa ce Guvernul de la Dublin a suspendat acordarea reducerilor de taxe pentru artisti. Politicienii irlandezi au afirmat atunci ca decizia trupei este una "cinica", acuzand-o ca, desi cere guvernului sa dea mai multi bani pentru a eradica saracia, U2 il lipseste chiar de aceste fonduri.

Un activist anti-saracie, Richard Murphy, a declarat ca "daca Bono crede ca este la fel ca oricare alt irlandez, el ar trebui sa-si plateasca taxele ca oricare altul. Acesta este singurul mod in care Irlanda poate sa iasa din harababura in care se afla".

Purtatorul de cuvant al trupei si organizatorii destivalului de la Glastonbury nu au comentat informatiile despre protest, insa managerul formatiei, Paul McGuinness, a declarat in trecut ca "U2 este o afacere globala si plateste taxe global... cel putin 95% din afacerile U2 se desfasoara in afara Irlandei si, ca rezultat, trupa plateste multe taxe diferite peste tot in lume".

Bono a evitat pana acum sa explice strategia financiara a trupei, insa chitaristul The Edge a recunoscut: " Desigur ca vrem sa fim eficienti cand e vorba de taxe - cine nu vrea?"

Planurile celor de la Art Uncut intervin in contextul unui val de proteste impotriva britanicilor bogati, despre care se crede ca apeleaza la strategii prin care evita sa plateasca taxe, in timp ce tara depune mari eforturi pentru a inchide un deficit bugetar urias.

Anul trecut, cei patru componenti ai trupei U2 au fost muzicienii care au castigat cel mai bine la nivel mondial, incasand circa 80 de milioane de lire sterline.

U2 s-a retras in 2010 din festvalul de la Glastonbury dupa ce Bono s-a lovit la spate. Anul acesta, pe scena vor mai urca, printre altii, Beyonce si Coldplay.