Refuzul Romaniei de a participa la Summitul Europa Centrala, organizat de Polonia si la care participa si presedintele american Barack Obama, nu va afecta relatiile bilaterale cu Statele Unite, a afirmat joi, la postul public de radio, Traian Basescu.

Basescu si Boris Tadic, intr-o intilnire din 2007Foto: Presidency.ro

El a afirmat ca Romania are o pozitie predictibila si ar risca, in cazul in care ar accepta astfel de invitatii, ca la o alta intalnire sa se trezeasca langa liderul autoproclamatei republici a Transnistriei, Igor Smirnov: "Ne putem trezi maine ca o tara organizatoare ne invita sa venim si in stanga mea e Smirnov".

"Aici lucrurile sunt simple. Polonia a recunoscut Kosovo, Romania nu. Polonia ca tara organizatoare poate invita alt stat pe care l-a recunoscut, chiar daca nu e recunoscut la ONU", a precizat el.

Insa, avand in vedere ca aceasta provincie nu este un stat ONU, "Romania nu poate sta la aceeasi masa cu un stat care nu e recunoscut de ea insasi".

"Cand Kosovo va fi recunoscut de ONU, vom vedea ce vom face, dar nu vom fi printre cei care vor vota" recunoasterea provinciei Serbiei, a comentat Traian Basescu.

In opinia sa, boicotarea summitului din Polonia "nu poate crea niciun fel de disconfort in relatia cu SUA atata vreme cat in politica externa esti predictibil".

"Ne vom mentine pozitia si nu vad de ce ar trebui sa ne-o schimbam pentru ca un stat sau altul doreste acest lucru", a adaugat seful statului.

Basescu a precizat ca a existat si alta propunere: Kosovo sa nu aiba steagul dar presedintele sa fie la masa: "La masa aceea rotunda tara nu e reprezentata de steag ci de presedinte", a subliniat presedintele Romaniei, care a adaugat ca acest artificiu nu poate fi acceptat.

"Romania nu ar fi consecventa, nu ar fi serioasa, nu ar fi credibila" daca ar reactiona in alt mod, a mai argumentat el.

La inceputul acestei saptamani a aparut informatia ca presedintii Romaniei, Serbiei si Slovaciei intentioneaza sa boicoteze invitatia presedintelui polonez Bronislaw Komorowski de a participa la Summitul Europa Centrala, la care participa presedintele american Barack Obama.

Motivul este faptul ca Polonia, convinsa de Statele Unite, l-a invitat si pe presedintele kosovar, Atifete Jahjaga, stat care nu este recunoscut de Serbia, Slovacia si Romania.