Atitudinea presei franceze fata de arestarea lui Strauss-Kahn spune multe despre toleranta Frantei in fata devierilor comportamentelor sexuale. Evenimentele care au condus la arestarea lui Dominique Strass-Kahn la New York nu sunt cunoscute in amanunt. Dar in Franta, reactia presei la acuzatiile de viol in momentul in care dovezile lipsesc, il transforma pe cel acuzat intr-o victima de cele mai multe ori, scrie Isabelle Germain, jurnalist francez si fondatoare a revistei online Les Nouvelles News, intr-un editorial The Guardian.

Dominique Strauss-KahnFoto: Emmanuel Dunand/AP

Stirea ca Strauss-Kahn este acuzat de viol de catre o camerista a unui hotel, a fost primita cu stupoare: cum poate sa riste un politician de succes 30 de ani de inchisoare? Asistam la un complot politic, pus la cale de catre inamici politici puternici? Prietenii si aliatii lui Strauss-Kahn au sarit imediat in apararea directorului FMI.

In Franta, cazul DSK ocupa primul loc pe agenda media. Cu un mesaj la unison: saracul DSK! Fotografiile barbatului bogat si puternic, care-l arata nebarbierit si deprimat, trezesc mila si simpatie. Martine Aubry, primul secretar al Partidului Socialist Francez, a spus ca a fost "socata, uimita", dupa ce a vazut fotografiile, si a facut un apel la presa sa opreasca aceasta campanie.

Ultimul sondaj realizat miercuri de catre CSA Institute din Franta arata ca 57% dintre francezi cred ca Dominique Strauss-Kahn, acuzat de tentativa de viol si de agresiune sexuala de o angajata a unui hotel, este "victima unui complot".

32% dintre francezi estimeaza ca socialistul Strauss-Kahn, pana in prezent favorit la alegerile prezidentiale din 2012, nu este victima unui complot, in timp ce 11% nu se pronunta, potrivit anchetei realizata de canalele media BFM-TV, RMC si 20 Minutes.

Articol integral EurActiv.ro