”Sondajul de opinie realizat de CSOP pe care-l voi prezenta luni este platit din banii mei, a costat 10.000 de euro”, a declarat Radu Berceanu intr-o discutie la TVR Info despre viitorul echipei Blaga in interiorul PDL. El a mai spus ca peste o luna, pe 15 iunie, va realiza un nou sondaj, tot din banii sai, menit sa masoare performantele noii echipe de conducere din jurul lui Emil Boc. Din discutia publica avuta cu Berceanu a rezultat ca echipa Blaga nu se va resemna, ca va face opozitie activa si va pune presiune pe noua echipa de conducere.

Instrumentul sondajului de opinie subrezi rapid noua echipa din jurul lui Bocin conditiile in care noii lideri, noua fata a PDL, are o capacitate redusa a starni valuri de simpatie populara: prim-vicepresedintii Roberta Anastase, Gheorghe Flutur, Sorin Fruzaverde si Teodor Baconschi nu sunt chiar printre cele mai populare figuri politice din Romania. In cazul Robertei Anastase, imaginea e la pamant.

Noul secretar general al PDL, Ioan Oltean, un fost semnatar al motiunii Blaga trecut la Boc, este lipsit de charisma si consecventa, bolovanos in discurs. Cu o astfel de echipa, lui Emil Boc ii va fi greu sa ridice partidul in sondaje, in absenta unor rezultate economice bune in plan guvernamental.

E drept ca performantele unei noi echipe nu se masoara in politica la o luna de zile distanta de la alegeri, ceea ce indica faptul ca oamenii lui Blaga vor sabota pur si simplu din interior actiunile echipei Boc. Daca cifrele vor arata prost, cu ele vor defila intreaga opozitie si televizunile de stiri care sustin pe fata USL, intrucat credibilitatea acestor sonaje va fi mai greu de pus sub semnul intrebarii deoarecel ele vin chiar din interiorul PDL.

Perdantii lui Blaga exact acest lucru il speculeaza, cu atat mai mult cu cat primarii, liderii de filiale, parlamentarii si viitorii candidati sunt sensibili la cifrele din sondaje, fiind an pre-electoral. Daca peste o luna, sondajele CSOP comandate de Berceanu pe banii sai vor indica o scadere de popularitate a PDL, esecul va fi pus automat pe seama noii conduceri. ”Dacă veți constata că, după o lună, 20% din actuala zestre a partidului nu mai este, ce măsuri veți lua? Nu-mi închipui că vreunul se gândește să-și dea demisia, dar poate ne spuneți ce măsuri veți lua”, a declarat Radu Berceanu sambata, cand a anuntat ca a a efectuat un sondaj de opinie ale carui rezultate le-a inmanat celor trei candidati. Rezultatele acestui prim sondaj de opinie ar urma sa fie date publicitatii luni.

Insa nici echipa lui Emil Boc nu sta cu mainile in san. Pe de-o parte, a reusit sa dejoace partial strategia gandita de oamenii lui Blaga, care se pregateau sa faca in bloc pasul la off-side. Sambata, erau decisi ca, in cazul victoriei lui Boc, sa-si retraga candidaturile pentru a lasa echipa lui Boc sa-si asume integral conducerea.

Tactica hartuirii noii conduceri cu sondaje de opinie are sens cata vreme nici unul dintre sustinatorii lui Blaga nu s-ar fi regasit in noua echipa de conducere pentru a nu imparti astfel responsabilitatea unui eventual esec. Or, Sorin Frunzaverde, unul dinstre marii sustinatorii ai lui Blaga, a fost ales prim-vicepresedinte si va fi, prin urmare, in echipa lui Boc. La fel, personaje ca Mircea Hava sau Romeo Raicu, pana ieri alaturi de Blaga, au tradat si se vor regasi, probabil, in noua conducere.

Pe de alta parte, insusi Radu Berceanu are motive de neliniste. Cu doua zile inainte de Conventia PDL, seful ANRMAP, Cristian Traila (candidat la functia de vicepresedinte in echipa lui Boc) a anuntat, intr-un interviu pentru Romania Libera, ca ministrul transporturilor, Anca Boagiu a cerut justiţiei să cerceteze ce s-a întâmplat în perioada predecesorului ei, Radu Berceanu. Şpăgile ajungeau până la 2 la sută din contracte, spune preşedinta ANRMAP, care crede că acum lucrurile s-au mai schimbat.

In concluzie, gruparea Blaga se pregateste pentru un razboi de uzura in interiroul PDL. O alta carte de negociere este majoritatea parlamentara. Vasile Blaga controleaza, la Senat, majoritatea parlamentarilor PDL, ceea ce poate ridica probleme majore la votarea unor proiecte de legi sau in momente cheie, cum ar fi o motiune de cenzura sau, mai complicat, in cazul in care Traian Basescu isi mentine planurile de a-l schimba pe Emil Boc si de a numi un nou premier, Acesta, fie tehnocrat, fie politic, va trebuie sa treaca de votul Parlamentului si sa stranga in jurul sau o majoritate iar Vasile Blaga va avea, mai departe, un cuvant greu de spus, chiar daca fostul secretar general al PDL acum este un simplu membru de partid.