Premierul Emil Boc si fostul ministru al Internelor Vasile Blaga se lupta sambata pentru fotoliul de presedinte al PDL dupa o luna de campanie interna presarata cu atacuri si interventii ale presedintelui Traian Basescu. 1409 de delegati vor decide sambata daca il vor din nou presedinte pe Boc protejatul lui Traian Basescu sau se desprind de influenta Cotroceniului prin alegerea lui Vasile Blaga.

Sustinatorii celor doi candidati vor negocia cu delegatii pana in ultimul moment voturile. Prima zi a Conventiei, care va debuta sambata, la orele 11.00, va fi si cea mai importanta pentru ca se va alege presedintele PDL pentru patru ani, urmand ca duminica sa se aleaga si restul echipei.

Presedintele Traian Basescu ar fi acceptat invitatia de a participa la Conventia Nationala a PDL, el fiind asteptat de catre democrat-liberali chiar la deschiderea lucrarilor.

In cursa pentru conducerea centrala a PDL s-au inscris 113 candidati. La functiile de prim-vicepresedinti candideaza din tabara lui Emil Boc: Roberta Anastase, Teodor Baconschi si Gheorghe Flutur iar dintre sustinatorii lui Vasile Blaga si-au depus candidaturile Sorin Frunzaverde, Cristian Boureanu si Constantin Ostaficiuc.

Fotoliul de secretar general al PDL este vizat de Ioan Oltean, Cezar Preda si Sulfina Barbu. Totusi, marii absenti din cursa pentru functiile de conducere ale PDL sunt: Adriean Videanu, Radu Berceanu, Liviu Negoita, Gheorghe Falca, Valeriu Stoica si Teodor Stolojan.

Tabara lui Emil Boc pare a avea cele mai mari sanse, beneficiind declarativ de sprijinul a 34 de lideri de organziatii. Sursele citate sustin ca negocierile se vor purta pana in momentul votului, reprezentantii organizatiilor la Conventie nu se vor incolona ordinelor sefilor si vor vota in functie de preferinta.

Cel de-al treilea candidat la sefia PDL,Teodor Paleologu, este cotat cu sanse mici. Singurii democrat-liberali cu notorietate care si-au anuntat sustinerea pentru Paleologu sunt europarlamentarul Cristian Preda si deputatul Maria Stavrositu.

La Conventie, Paleologu este catalogat drept candidatul fara sanse. Potrivit surselor democrat-liberale, ar putea obtine in cursa pentru presedintie cateva zeci de voturi. Totusi, Paleologu s-a inscris pentru inca trei functii in partid: prim-vicepresedinte, vicepresedinte si secretar executiv.

Campania interna marcata de atacuri sub centura

Boc si Udrea in campanie interna

Boc si Udrea in campanie interna

Foto: Ager Press

Campania interna a fost dura, presarata cu atacuri intre cele doua tabere. Emil Boc s-a folosit de avantajele functiei de premier. A vizitat organizatiile din tara, unde a taiat panglici la drumuri judetene si nationale, a inaugurat sali de sport, a promis bani pentru bazine si poduri si a mers la azile de batrani si scoli.

Sursele HotNews.ro sustin ca Emil Boc a refuzat sa dea curs propunerii lui Traian Basescu de a renunta la functia de premier inaintea alegerilor interne de teama de a nu-si diminua sansele pentru un nou mandat in fruntea PDL.

Cu toate acestea, premierul a beneficiat constant de sustinerea lui Traian Basescu, presedintele atacandu-l public pe Vasile Blaga. Seful statului l-a acuzat pe Blaga ca a furat startul campaniei electorale si ca a preluat teza mogulilor de presa.

  • Traian Basescu: "Din pacate, unul din candidati, Blaga, a tinut sa faca public ca a avut o intalnire cu presedintele si pe urma inca una. (...) Nu mi-a placut deloc tipul acesta de speculatie publica si faptul ca sunt folosit in campanie si cu interpretari de schimbare de sustinere. Blaga si-a insusit un atac provenit din televiziunile lui Vantu si Voiculescu atunci cand a declarat ca vrea sa fie un partener vertical, nu sluga (...) PDL nu poate fi condus prin caprarie, n-are nevoie de un caporal, ci de un presedinte" (Agerpres)

Tema a fost preluata si dusa mai departe de Elena Udrea si Monica Macovei.

  • Elena Udrea, pe blogul personal: "Nu pot sa nu constat ca echipa lui Vasile Blaga este sustinuta de presa ostila partidului si de opozitie, in timp ce, in fiecare zi, de dimineata pana noaptea, noi, cei care suntem cu Emil Boc, am devenit tinta atacurilor acestora. Pana nu demult si Vasile Blaga si sustinatorii sai au fost membri ai Cabinetului, deci nu poate fi vorba de un atac la Guvern. Eu remarc inca o data ca toti detractorii lui Traian Basescu si ai celor considerati loiali acestuia sunt sustinatorii colegului meu Vasile Blaga si, acum, si ai celor de langa el. Sigur ca imi pun intrebari si incerc sa gasesc explicatii. Colegii de pe cealalta motiune au suficient de multe atuuri incat sa nu fie nevoie sa accepte "ajutorul" pe care li-l dau presa moguleasca si opozitia".

La randul lor, sustinatorii lui Vasile Blaga nu au ratat ocazia sa-si atace adversarii

  • Radu Berceanu: "Cand eu scriam la Cartea Neagra a guvernarii PSD, unele blonde erau cu Bittner si Petrache. In Guvern sunt unii care fac sau vor sa faca 10.000 de km de drumuri judetene, dar nu stiu daca fac deosebirea intre bitum si asfalt". (Mediafax)
  • Cezar Preda: "Nu stiu, dar ma mira acuzatiile acelea cu jocul Opozitiei si al Guvernului, al mogulilor. Mi se pare atat de mare nesimtirea sa te iei de un coleg si sa-l acuzi ca s-a facut frate cu adversarul politic pentru ca adversarul politic nu ne ataca pe noi, ci ii ataca numai pe ei (...) E atat de mare nesimtirea unor astfel de acuzatii care nu au niciun argument. Noi ne-am vazut de treaba noastra, nu ne-am folosit de numele lui Traian Basescu, nici de banii Romaniei, nici de promisiuni catre militanti prin judete, ne-am folosit numai de un program politic pe care l-am promovat. Si tot noi suntem atacati?" (Ziare.com)

Cand si de ce au izbucnit luptele interne in PDL

Septembrie 2010. Dupa inlaturarea din Guvern a celebrei triplete Blaga-Videanu-Berceanu, in interiorul PDL s-a declansat o lupta subterana pentru controlul partidului. La inceputul lunii, Radu Berceanu si Adriean Videanu au fost inlocuiti din minister iar la cateva sapatamani Vasile Blaga a demisionat de la Ministerul de Interne in urma mitingului politistilor.

Iulie 2010. Aleasa presedinte PDL Bucuresti - cea mai puternica organizatie a PDL - Elena Udrea lucreaza la tragerea pe linie moarta a tripletei Blaga-Videanu-Berceanu. In plina ascensiune, Udrea isi strange adepti si contureaza o noua tabara care sa preia puterea in partid de la garda veche.

Udrea profita in campania interna de functia de ministru al Dezvoltarii Regionale, fiind si important distribuitor de resurse. Poarta o adevarata campanie in teritoriu, mergand din organizatie in organizatie. Pana la sfarsitul anului 2010, in trei sferturi din organizatiile din teritoriu au avut loc alegeri interne. Udrea a reusit sa-si impuna oamenii sai in 14 filiale in timp ce Vasile Blaga avea un usor avatanj, controland 15 organizatii.

Primele variante de candidati

Octombrie 2010. Vasile Blaga anunta ca ar putea candida pentru presedintia PDL, in cazul in care "lucrurile se vor tensiona in partid".

Noiembrie 2010. Udrea il promoveaza pe primarul Aradului, Gheorghe Falca, drept posibil candidat pentru sefia PDL. Ea a anuntat candidatura acestuia la presedintia partidului intr-o emisiune televizata. Falca a incercat o campanie in forta, mergand in teritoriu din organizatie in organizatie insa problemele cu justitia, lipsa discursului politic, si atacurile din interiorul PDL i-au diminuat sansele considerabil.

Anuntul facut de presedintele PDL Bucuresti starneste reactii dure din partea gruparii reformiste din PDL. Europarlamentarii Cristian Preda si Monica Macovei critica dur posibila candidatura a primarului din Arad, pledand pentru o reformare in profunzime a PDL.

Si garda veche incearca sa promoveze un candidat pentru functia de presedinte al PDL in persoana ministrului de externe Teodor Baconschi. Proiectul Baconschi este sustinut puternic de Blaga, Videanu si Berceanu, dar lipsa experientei politice si reticenta cu care a fost primit in partid de democrat-liberali i-a determintat sa renunte.

15 decembrie 2010. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, presedintele Traian Basescu lanseaza mentinerea lui Emil Boc la sefia PDL si plecarea acestuia de la Guvern: "Va fi o decizie a PDL-ului daca mai mentine suprapunerea intre calitatea de presedinte al PDL si functia de prim ministru. Daca vreti sa fiu foarte sincer, eu nu-l vad pe Emil Boc pierzand alegerile in interiorul PDL, daca va candida. Si eu sper ca va candida. Parlamentarii PDL ar trebui sa se uite la solutii alternative pe care le au. Au? Dupa parerea mea Emil Boc va putea sa candideze. Sau va fi necesar sa candideze. Dar va fi optiunea lui. Eu imi spun o parere".

Ianuarie 2011. Presedintele Traian Basescu incepe seria consultarilor cu democrat-liberalii pe tema alegerilor interne si relansarea partidului. Basescu le cere pedelistilor sa colaboreze cu reformistii Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu in ceea ce priveste elaborarea unui nou statut si introducerea unor criterii de integritate in ceea ce-i priveste pe cei cu dosare penale.

Basescu ataca tripleta Blaga-Videanu-Berceanu. "Nu am nevoie sa ma apere partidul. In cazul in care voi fi suspendat, voi candida si voi castiga. Stelele partidului stau ascunse in transee si nu ies sa nu cumva sa le treaca glontul pe la ureche. Partidul e aparat public doar de Visan din ce am vazut eu".

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga ii da replica presedintelui intr-o declaratie publica: "Eu nu primesc ordine de la nimeni, am destula vechime in partid, incat sa mai tin cont de sfaturile cuiva", a declarat Blaga pentru cotidianul Adevarul.

Conflictul Blaga - Basescu oficializeaza inceperea bataliei pentru influenta in PDL. Pentru a contracara preluarea puterii de catre noua tabara sustinuta de Traian Basescu, garda veche promoveaza candidatura lui Sorin Frunzaverde la sefia PDL.

Februarie 2011. Au loc o serie de intalniri la Vila lac 1 intre Traian Basescu si liderii de organizatii ai PDL. Presedintele le propune pedelistilor o noua strategie si o reforma guvernamentala prin schimbarea premierului cu unul tehnocrat. Pedelistii accepta inlocuirea lui Emil Boc dar nu vor premier tehnocrat.

Incep sa fie vehiculati posibili candidati tehnocrati pentru sefia Guvernului. Vasile Blaga isi anunta oamenii ca s-a decis sa candideze la functia de presedinte al PDL si urmeaza sa faca anuntul public la sedinta Consiliului National al PDL din 19 februarie.

Traian Basescu cauta solutii. Liviu Negoita refuza sa candideze pentru sefia PDL. Ofertarea lui Negoita pentru functia de presedinte al PDL reprezinta si un semnal ca Emil Boc este cotat cu sanse mici impotriva lui Vasile Blaga.

Vasile Blaga in campanie interna

Vasile Blaga in campanie interna

Foto: Ager Press

Intre timp, Blaga isi negociaza sustinerea atat cu sefii de organizatii, cat si cu parlamentarii. Vicepresedinti ca Cezar Preda, Ioan Oltean, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur, Sorin Frunzaverde ii promit sprijinul. Pentru candidatura la carma PDL, secretarul general mizeaza pe sprijinul a cel putin jumatate din organizatiile PDL, in acestea fiind incluse chiar si cateva filiale controlate Elena Udrea. Miza este mare: preluarea sefiei PDL de catre Vasile Blaga ar bloca planurile lui Traian Basescu si ale taberei pe care o sustine de a schimba garda veche.

Martie 2011. Tabara Blaga inregistreaza prima victorie la sedinta Consiliul National de Coordonare al PDL, in care criteriile de integritate propuse de europarlamentarii lui Basescu Cristian Preda, Monica Macovei si Sever Voinescu sunt respinse iar reformistii pierd iremediabil.

Premierul Emil Boc este impins sa candideze pentru un nou mandat la sefia PDL. Are loc o noua intalnire la Vila Lac1 unde Boc ii anunta pe pedelisti ca intra in cursa. Anuntul lui Boc a fost urmat imediat de o declaratie de sustinere a lui Traian Basescu, fapt care a schimbat raportul de forte intre cele doua tabere. Liderul de la Bistrita, Ioan Oltean, Mihai Stanisoara de la Mehedinti si Mircea Andrei de la Arges, Darius Valcov de la Olt, Mircea Man - Maramures, Ioan Holdis - Satu Mare, Gabriel Berca - Bacau au trecut in tabara premierului.

De remarcat ca, la o zi dupa ce Emil Boc si-a anuntat intentia de a intra in cursa, a aparut stirea ca Guvernul a alocat pentru primariile din teritoriu fonduri de aproximativ 90 milioane euro pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive in mediul rural.

In tabara greilor, Vasile Blaga mizeaza pe comisia de organizare a Conventiei Nationale care stabileste numarul de delegati la fiecare organizatie in parte. Blaga este membru in comisie si alaturi de apropiatii Gheorghe Albu, Mircea Hava, Constantin Ostaficiuc, Gheorghe Flutur si Sulfina Barbu detine controlul decizional. In schimb, Emil Boc ii are ca reprezentanti in comisie pe Roberta Anastase, Gheorghe Falca si Florin Popescu.

Tabara lui Emil Boc reuseste sa mentina actualul criteriu de stabilire a numarului de delgati si anume sistemul mixt. Mai exact, organizatia este reprezentata pe baza unui algoritm alcatuit din scorul obtinut la alegeri plus criteriul numarul de membri pe care ii are organizatia.

Aprilie 2011. Din sediul de la Modrogan se da startul in competitia pentru fotoliul de presedinte al PDL. Primul inscris in cursa a fost actualul presedinte PDL, Emil Boc. Insotit de o mare parte din liderii PDL, sefi de organizatii si parlamentari, Boc si-a anuntat candidatura de pe scarile partidului, unde Traian Basescu astepta exitpolurile dupa alegeri.

Vasile Blaga, cel de-al doilea candidat, a preferat varianta mai sobra, anutandu-si motiunea in cadrul unei conferinte de presa. O pata de culoare a fost cel de-al treilea candidat, Theodor Paleologu care si-a facut aparitia relaxat, fumand o pipa.

Istoricul PDL pe ani

  •  Roman si  Basescu
    Foto: Agerpres
    1992,  27-29 martie Prima Conventie Nationala a FSN are loc in Bucuresti. Motiunea 'Viitorul azi' obtine cele mai multe voturi iar Petre Roman devine presedinte FSN.
  • 1993,  Conventia Nationala Extraordinara a partidului desfasurata la Constanta, a consfintit fuziunea Frontului Salvarii Nationale, presedinte Petre Roman, cu Partidul Democrat, condus de Constantin Visinescu. Conventia a hotarat ca denumirea oficiala a partidului sa fie Partidul Democrat.
  • 1994, 24-25 octombrie, Conventia Nationala are loc la Cluj-Napoca, a adoptat motiunea 'Pentru o noua Romanie a muncii si a dreptatii' iar Petre Roman este reales presedinte al PD. Totodata este aprobata fuziunea prin absorbtie la PD a Partidului Democrat al Muncii (PDM).
  • 1997, 29-30 august, Conventia Nationala a PD il realege pe Petre Roman pentru un al treilea mandat de presedinte al PD. Este aprobata fuziunea prin absorbtie la PD a Partidului Unitatii Social-Democrate si a Frontului Democrat Roman.
  • 2000, 18-19 ianuarie, la Conventia Nationala din 18-19 februarie 2000, Petre Roman a fost reales presedinte al PD, pe baza motiunii 'Incredere in fiecare - sanse pentru toti'.
  • 2001, 18-19 mai, Conventia Nationala Extraordinara a PD in Bucuresti unde Traian Basescu catiga cu 653 de voturi sefia PD iar Petre Roman pierde obtinand doar 304 de voturi.
  • 2004, Petre Roman demisioneaza din PD. 
  • 2004, 18 decembrie, Emil Boc preia conducerea interimara a partidului, la propunerea lui Traian Basescu, care este ales presedinte al Romaniei. 
  • 2005, 25 iunie, la Conventia Nationala Emil Boc devine oficial presedintele PD.
  • 2007, PD fuzioneaza cu PLD condus de Teodor Stolojan iar pe 5 decembrie Colegiul Director al PD si Delegatia Permanenta a PLD adopta numele PDL, partid afiliat la Partidul Popular European.