"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a mintit", afirma presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei. Razboiul dintre medicii de familie si autoritati atinge paroxismul

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Vineri, 6 mai 2011, 0:14 Actualitate | Esenţial


Rodica Tanasescu
Foto: HotNews.ro
"O asemenea atmosfera nu a existat niciodata" intre medicii de familie si autoritati, sustine dr. Rodica Tanasescu. Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei reactioneaza dur in fata noilor acuzatii de coruptie la adresa medicilor, venite de aceasta data dinspre ministrul Cseke Attila.

Dezvaluirile Rodicai Tanasescu sunt uluitoare, descriind tabloul unui sistem haotic in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate fura pacienti medicilor de familie, iar Ministerul Sanatatii manipuleaza opinia publica pentru a-si ascunde incompetenta. 1 iunie 2011 este ultimul termen pentru stingerea acestui conflict. Ce vor face medicii de familie si cat de departe sunt dispusi sa mearga?Vlad Mixich:
Medicii sunt suspecti de coruptie, cel putin asa sustine Ministerul Sanatatii care miercuri a afirmat ca “exista mai multe suspiciuni privind decontarea unor servicii medicale de catre unele spitale sau cabinete medicale, fara ca acestea sa fie efectuate.” Ministrul Cseke Attila solicita Casei Nationale de Sanatate sa verifice aceste suspiciuni de coruptie.
Rodica Tanasescu: Si daca ar fi asa, cine ii impiedica sa faca ce au de facut? Acum doua luni, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a spus ca la Bucuresti medicii au avut inscrisi pe listele lor trei milioane de cetateni. Este o mare gogoasa. Domnia sa a dorit sa justifice acest SIUI, care merge catastrofal. Noi am verificat in datele noastre si am constatat ca niciodata in Bucuresti nu s-au platit servicii de capitatie pentru mai mult de 1,7 milioane de cetateni. Am facut atunci o adresa catre Casa de Asigurari Bucuresti, solicitandu-le sa ne spuna pentru cati pacienti s-au platit servicii de capitatie medicilor de familie, in ultimii 5 ani.

V.M.: Si ati primit raspuns?
Rodica Tanasescu: Nu. Am trimis solicitarea acum o luna si jumatate. Nu am primit niciun raspuns. In Bucuresti, media de pacienti inscrisi pe listele de capitatie a medicilor de familie este in jur de 1600. In Bucuresti sunt 953 de medici in contract cu Casa. Faceti o socoteala si veti vedea ca sub nicio forma nu pot fi trei milioane de cetateni.

V.M.: Si atunci de ce a spus Lucian Duta ce a spus?
Rodica Tanasescu: Probabil ca este o tehnica de a arunca culpabilitatea in curtea medicilor. Tocmai de aceea am cerut un raspuns oficial si asteptam scuze. Casa a mintit. Si inca ceva: inainte de acest SIUI au
 
Casa Nationala foloseste o eroare de soft pentru a culpabiliza medicii si pentru a trezi populatiei resentimente fata de medici.
 
 
dr. Rodica Tanasescu
existat si alte softuri, alese nu de noi ci de Casele de Asigurari. Acele softuri au avut ca prima sarcina identificarea dublarilor de coduri numerice personale. Imediat ce o astfel de dublare era identificata, calculatorul o elimina din locul unde pacientul fusese inscris inainte. Asa e normal. Nu SIUI-ul a inventat acest lucru. Sa fi avut un medic mare hot care dorea sa inscrie un milion de pacienti pe listele lui, el nu ar fi putut accesa bazele de date ale Casei de Asigurari. Doar salariatii Casei au acces, nu medicii.

V.M.: Solicitati Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa prezinte cazuri nominale de medici corupti? Daca are...
Rodica Tanasescu: Am cerut. Dar cu ani inainte de acest SIUI, daca un medic gresea si inscria incorect codul unui pacient al meu, acesta imediat disparea de la mine. Desi acel coleg nu proceda corect, banii tot nu erau platiti de doua ori, cum se sustine. E o chestiune tehnica.

V.M.: Se acuza si prescriptia retetelor pe numele unor pacienti deja morti.
Rodica Tanasescu: In general nu la medicina de familie se intampla acest lucru. Dar daca un pacient se prezinta pe data de 3 si medicul ii da o reteta si pacientul moare pe data de 25 ale aceleiasi luni, in softuri apare ca s-a dat reteta unui mort. Desi el, pana pe 25, era viu. Casa Nationala stie acest lucru dar foloseste aceasta eroare de soft pentru a culpabiliza medicii si pentru a trezi populatiei resentimente fata de medici. Toata aceasta culpabilizare a medicilor este menita sa devieze atentia oamenilor de la o disfunctionalitate grava, de la finantarea mizerabila a sistemului, de la legea care nu functioneaza, de la sistemul informatic care nu functioneaza si se blocheaza mereu. Acest lucru afecteaza grav relatia medic-pacient si nu vom mai permite asa ceva.


CUM SUNT FURATI MEDICII DE FAMILIE DE CASA NATIONALA DE SANATATE?


V.M.: SIUI-ul se blocheaza?
Rodica Tanasescu: Se blocheaza permanent. Si in plus, cardurile electronice vor prelua erorile din SIUI. In prezent, calitatea de asigurat a pacientului imi este de foarte multe ori negata de SIUI, desi eu am dovada lui de asigurat in mana. Desi directorul Casei, Lucian Duta, a spus ca nu e adevarat, pana ce nou-nascutii sunt
 
Orice medic de familie din Romania poate sa demonstreze cum i se fura in fiecare luna zeci de pacienti din cauza acestui SIUI.

 
 
dr. Rodica Tanasescu
validati in SIUI trec 3-4 luni. In acest timp copiii au nevoie de vaccinari, de ingrijire. Am avut copii de un an inregistrati ca neasigurati. Apoi, toti cei care au implinit 18 ani dar sunt inca elevi apar ca neasigurati. Pentru ca inspectoratele scolare nu transmit datele electronice ale celor care au implinit 18 ani dar sunt inca elevi. Toti copiii sunt asigurati automat in Romania, dar cei care au implinit 18 nu se mai incadreaza in categoria copiilor, desi ca elevi sunt asigurati in continuare prin lege. Dar ei imi apar neasigurati pentru ca inspectoratele scolare nu trimit datele. Aceste probleme sunt vechi si le sesizam de ani de zile. Nu sunt cazuri izolate, ci e o situatie de masa. Toate femeile de pe lista casatorite in ultimii 10 ani apar domnisoare. Eu le marit, peste o luna apar in sistem tot domnisoare. Iar le marit, iar apar domnisoare. Si asa mai departe. E o varza intreaga. Sunt nenumarate astfel de probleme.       

V.M.: Dincolo de aceste erori, cat de bine functioneaza SIUI-ul?
Rodica Tanasescu: Functioneaza din cand in cand. Nenumarati pacienti apar neasigurati, desi eu am in mana dovada lor de asigurat.

V.M.: Ce inseamna “din cand in cand”?
Rodica Tanasescu: Se intampla sa nu functioneze, sa se blocheze sau sa mearga extrem de greu. Sunt momente in care trec trei consultatii pana ce reusesc sa vizualizez ceva. Din pacate nu functioneaza bine si rapid. Si acelasi lucru va fi si in cazul cardurilor. Ganditi-va ca a picat cand a fost folosit doar de Casele Judetene. Cand vor fi online zeci de mii de medici in acelasi timp, ce se va intampla?

V.M.: Autoritatile sustin ca refuzand acest sistem electronic respingeti un control strict al banilor, protejand coruptia.
Rodica Tanasescu: E o gargara. Intrebarea mea este: de ce nu au facut acest soft sa functioneze bine? Daca ar functiona bine ar avea dreptate sa spuna “dom’le, astia nu vor sa fie controlati”. Eu pot sa demonstrez in orice clipa aceste disfunctionalitati, nu eu Rodica Tanasescu, ci orice medic de familie din Romania poate sa demonstreze cum i se fura in fiecare luna zeci de pacienti si zeci de servicii medicale din cauza acestui SIUI.

V.M.: Se fura pacienti?
Rodica Tanasescu: Dispar. Nu mai apar ca asigurati sau nu mai apar figurand la tine.

V.M.: Cine ii fura?
Rodica Tanasescu: Casa.

V.M.: Care e procedeul?
Rodica Tanasescu: Daca am 1000 de pacienti asigurati, atunci cand deschid calculatorul vad ca in loc de 1000 de asigurati am doar 800. Dau doar niste cifre intamplatoare. Daca fac servicii acelor 200 de pacienti (lipsa,
 
Pacaleala.
 
 
dr. Rodica Tanasescu
n.r.) eu nu sunt platita pentru ele, caci acei pacienti apar neasigurati.

V.M.: Atunci cand apare un defect atat de mare nu e normal sa-l sesizati?
Rodica Tanasescu: Dar l-am sesizat. Eu duc la Casa (dovezile, n.r.) a o mie de pacienti asigurati, dar ei imi apar ca asigurati doar 800. Si eu duc dovada de asigurat si pentru ceilalti 200, desi asta e datoria Casei sau a ANAF-ului care incaseaza banii.

V.M.: Practic dumneavoastra ii introduceti in sistemul electronic.
Rodica Tanasescu: Dar ei erau de mult acolo. Mi i-au furat.

V.M.: De ce?
Rodica Tanasescu: Deoarece Casa are interes sa nu plateasca servicii, sa nu plateasca retete. Si atunci mi-i zboara... Poate ca greseala nu este intentionata, dar rezultatul este acelasi. Si noi, medicii, ducem dosarele cu dovezile de asigurat la Casa, si luna viitoare tot neasigurati apar. Desi am depus dovada de asigurat a acestor pacienti. Asta nu mi se pare chiar in ordine.

V.M.:
Si cei de la Casa ce spun?
Rodica Tanasescu: Ei spun ca acele protocoale intre Casa Nationala de Sanatate si Casa de Pensii, Evidenta Populatiei, Camera de Munca, Oficiul de Handicap nu functioneaza optim si din aceste motive apar disfunctionalitati. Doar ca ei stau in birouri si fata in fata cu pacientii stam noi. Asta e marea diferenta.

V.M.: De unde au aparut suspiciunile ministrului Cseke Attila cu privire la coruptia medicilor?
Rodica Tanasescu: Din punctul meu de vedere aceste suspiciuni nu au nicio acoperire. Ministerul nu are cum sa demonstreze sau sa aiba asemenea date.

V.M.: Si de unde are Cseke Attila aceste suspiciuni? Din auzite?
Rodica Tanasescu: Ministerul nu are asemenea date dar incearca probabil sa deturneze atentia opiniei publice. Doar Casele Judetene si Casa Nationala au astfel de date.

V.M.: De unde vin totusi aceste suspiciuni?
Rodica Tanasescu: Eu stiu daca le au de-adevaratelea? Sau de fapt se asteapta ca noi sa nu semnam contractele cadru si atunci pregatesc terenul? Sa culpabilizeze medicii, sa arate cat sunt ei de ticalosi ca nu vor sa semneze Contractul, desi sunt vinovati si au raportat servicii pe care nu le-au efectuat. Este foarte simplu sa invinovatesti pe cineva. Si daca suspiciunile acestea se confirma, sa sanctioneze unu-doi-cinci-zece medici,
 
Ministerul Sanatatii incearca sa deturneze atentia opiniei publice. 

 
 
dr. Rodica Tanasescu
indiferent de ce specialitate, si sa-si ceara scuze fata de ceilalti 40.000 de medici care isi vad de treaba fara probleme. A arunca aceasta umbra este incorect. In Romania o vorba rea prinde mult mai usor decat o vorba buna. Nu am auzit de la ministrul Cseke Attila sa spuna ca, in conditiile de finantare care exista in Romania, medicii sunt de multe ori niste eroi. Incep sa cred ca avem o meserie frumoasa dar extrem de paguboasa. Faptul ca isi permit sa jigneasca medicii in bloc este atat de ieftin si de urat incat nu putem decat sa-i dispretuim. Norocul este ca pacientii ne cunosc si ne sunt aproape si deja au inteles unde este problema. Vom explica oamenilor ce se intampla de oricateori este nevoie. Pentru ca prea des trebuie sa spun pacientilor: nu pot, n-am voie, n-am voie, nu pot. Eu vreau sa pot sa le ofer ce le trebuie si sa am voie sa le ofer ce au nevoie.

V.M.: Cate cazuri de malpraxis au fost identificate de Colegiul Medicilor...
Rodica Tanasescu: In medicina de familie nu au fost.

V.M.: Si corespunde asta realitatii?
Rodica Tanasescu: Medicina de familie nu este neurochirurgie. Fiecare medic poate, ca oricine, sa faca erori. Dar riscul de malpraxis este mai mic in medicina de familie, iar cei care sunt mai putin pusi la punct au intelepciunea sa trimita pacientul intr-un centru in care acesta poate fi diagnosticat corect.


CUM DEZINFORMEAZA AUTORITATILE POPULATIA IN PRIVINTA MEDICINEI DE FAMILIE?


V.M.: Sunteti de acord ca introducerea cardurilor electronice va creste controlul asupra circuitului banilor in sistem?
Rodica Tanasescu: Asa pare a fi, dar cu cateva conditii. Sub nicio forma nu vom accepta sa cumparam noi toate cele necesare. Nu ma refer doar la cititorul electronic de carduri, ci si la retelistica, la sistemul de banda larga 3G, la sistemul de backup care mai cere inca un abonament de banda larga. Sunt sate in care nu merge nici lumina. Cand va pica Internetul ce vom face? Nu vom putea edita nici o reteta. Ce vom face atunci cu pacientul? Nu-i intereseaza. Noi nu ne permitem sa platim toate astea si nu e normal sa finantam noi un program al Ministerului Sanatatii. Daca medicii vor fi obligati sa achizitioneze acele abonamente 3G, in momentul in care va cadea SIUI-ul autoritatile vor spune ca medicii de familie nu au achizitionat niste abonamente compatibile si de asta a cazut sandramaua. Noi le-am cerut ceva firesc: sa le achizitioneze ei, prin licitatie publica, caci vor obtine astfel un pret mai bun, si daca nu merge sistemul raspunderea este a lor. In plus, noi suntem platiti pentru prestare de servicii medicale, nu pentru editarea acestor carduri care consuma timp.

V.M.: Dar chiar in aceasta perioada, in Marea Britanie medicilor li se cere, tot in cadrul unei reforme, acelasi lucru care vi se solicita si dumneavoastra.
Rodica Tanasescu: Noi nu am spus ca refuzam. Am spus ca asta s-ar putea face doar daca ar exista un alt program, finantat de Minister, prin care sa putem plati pe cineva sa faca asta. Dar sa inscriptionam carduri in
 
O asemenea atmosfera nu a fost niciodata.
 
 
dr. Rodica Tanasescu
locul consultatiilor nu vom accepta sub nicio forma. Nu este corect nici fata de pacient si nici fata de noi. Noi nu avem nimic impotriva acestor masuri atata timp cat sistemul functioneaza bine. Dar nu sunt sigura ca va functiona bine.

V.M.: Contractul Cadrul pe 2011 intre medicii de familie si Casa Nationala inca nu a fost semnat si mai e putin si ajungem la jumatatea anului.
Rodica Tanasescu: Ministerul a amanat semnarea Contractului Cadru, iar la Tribunal actiunea noastra a fost respinsa dar am depus pentru recurs si asteptam sa primim un termen. Nu stiu daca vom primi termen in timp util dar noi oricum mergem inainte. Mergem inainte pana cand rezolvam lucrurile si daca un singur coleg din tara va avea necazuri sau incidente neplacute cu pacientii care nu mai au medicamente, atunci vom arata tuturor ca a fost decizia Casei Nationale sustinuta de justitia romana.

V.M.: La ce va referiti mai exact cand vorbiti despre incidente neplacute?
Rodica Tanasescu: Care este situatia unui medic caruia ii intra pacientul pe usa si trebuie sa-i spuna: “nu iti mai pot da reteta compensata pentru ca am plafon”? Nu am avut niciodata plafon la cabinet, a fost plafon la farmacie. Nu spun ca e bine sa fie plafon la farmacii, din contra. Intelegem problema costurilor, dar este normal ca Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari sa-si asume o lista de medicamente compensate sau gratuite pe care si-o permit. Asta nu este treaba noastra.

V.M.: Nu-si permit lista valabila in prezent?
Rodica Tanasescu: Nu si-o permit. Din motive de fatada, au semnat o lista pe care nu si-o permit. Ar fi bine sa existe un fond mai mare pentru medicamente, sa existe o sursa de finantare mai buna. Am tot auzit povestea “cresterii de patru ori a costurilor cu medicamentele”, dar nu se tine cont ca, in acest timp, medicamentele s-au scumpit cu mult.

V.M.: Medicii de familie vor trebui sa decida cine primeste medicamente compensate si cine nu?
Rodica Tanasescu: E un fel de a spune. Nu vom accepta niciodata acest lucru. Intr-o astfel de situatie ar insemna ca in primele 10 zile din luna vor fi la usa medicului cateva sute de pacienti, care se vor certa intre ei ca sa-si ia medicamentele, iar in ultimele zile vom fi injurati de cel care a avut ghinion si s-a imbolnavit la sfarsitul lunii.

V.M.: Fostele cozi de la farmacii se vor muta la medicii de familie?
Rodica Tanasescu: Este mult mai rau. Un plafon la farmacii, pe care nu-l dorim, inseamna ca pacientul desi nu gaseste reteta la o farmacie, are sansa sa o gaseasca la alta. Dar daca eu, medicul de familie, am plafon, atunci pacientul nu mai are nicio sansa. Apoi va intreb: ce se va intampla cu pacientii care nu vor mai avea acces la tratamentul pentru bolile lor cronice. Se vor decompensa, se vor agrava si vor umple spitalele. E mai ieftin asa?

V.M.: O acuzatie frecventa la adresa medicilor spune ca acestia prescriu medicamente scumpe si de aceea cresc costurile cu medicamentele.
Rodica Tanasescu: Este o mare minciuna. Casa Nationala de Asigurari deconteaza pretul de referinta al celui mai ieftin medicament din clasa de medicamente. Ei il deconteaza pe cel mai ieftin, chiar daca acela e produs acum 30 de ani si nu prea se mai foloseste. Diferenta de pret o suporta pacientul.

V.M.: Cine spune aceasta minciuna?
Rodica Tanasescu: Cine? Casa Nationala. In cazul medicinei de familie asta este o minciuna. In cazul altor
 
Din motive de fatada, autoritatile au semnat o lista de medicamente compensate pe care nu si-o permit.
 
 
dr. Rodica Tanasescu
specialitati, exista niste urme de adevar. Acolo unde s-au introdus medicamente scumpe, noi, in oncologie, diabet, psihiatrie, acolo unde medicamentele sunt decontate la pret de raft, deci sunt chiar gratuite, acolo intr-adevar costurile au crescut. Dar medicii de familie nu elibereaza astfel de medicamente scumpe. La noi, costurile au crescut in masura in care au crescut preturile medicamentelor.

V.M.: Autoritatile sustin ca, prin inchiderea spitalelor mici, incearca sa intareasca rolul medicinei primare in sistem.
Rodica Tanasescu: E o poveste pe care o auzim de 20 de ani. De 20 de ani auzim ca asistenta medicala primara este o prioritate in sistem dar, cu o singulara exceptie, niciodata asta nu s-a pus in practica. S-au dat medicilor de familie din ce in ce mai multe sarcini, fara a se oferi ajutor pentru dezvoltarea cabinetelor.

V.M.: Care este acea exceptie?
Rodica Tanasescu: In perioada 2006 – 2008 a existat o mai buna finantare pentru asistenta medicala primara si tot atunci a existat acel Program National de Evaluare a Starii de Sanatate a Pacientilor. Pe baza informatiilor adunate atunci au aparut informatii electronice legate de patologia pacientilor pe care Romania nu le-a avut niciodata. Pe baza acelor informatii se puteau face registre de boli cronice, strategii si programe de sanatate. Nu s-a facut nimic. Pacat de munca noastra de atunci.

V.M.: Totusi statisticile spun ca in ultimii 5 ani s-a dublat finantarea pentru medicina primara. In 2006 au fost alocate pentru medicina primara 4,5% din Fondul National de Asigurari de Sanatate. E oricum foarte putin.
Rodica Tanasescu: In tarile europene asistenta medicala primara are intre 10 – 15%. E vorba de procent. Nu e vorba de bani. Procentul nu e influentat de criza.

V.M.: In 2010 au fost alocate 6,1% pentru medicina primara, in scadere fata de maximul din 2008. Desi per ansamblu e totusi vorba de o crestere, inca nu sunt bani suficienti. De ce?
Rodica Tanasescu: Problema este ca si costurile noastre au crescut. Lumina, gazele, telefonul, toate s-au scumpit. Acum 5 ani un top de retete costa 3 lei, acum costa 10 lei. Pretul dezinfectantelor, care trebuie sa fie agreate de Minister, s-a triplat.

V.M.: Contraargumentul autoritatilor este ca nu putem avea servicii medicale de nivel occidental platind contributii la Fondul de Sanatate pe jumatate cat se plateste in tarile vestice.
Rodica Tanasescu: De acord. Suntem realisti si nimeni nu cere sa avem venituri ca in Occident. Dar procentul alocat de guvern sanatatii in general, nu doar medicinei de familie, arata clar ca nu exista respect pentru sanatate.

V.M.: Un responsabil din Ministerul Sanatatii mi-a spus ca nu putem sa bagam si mai multi bani intr-un sistem care e ca un sac gaurit.
Rodica Tanasescu: Am auzit si eu asta.

V.M.: Mai intai reforma, dupa aceea finantare.
Rodica Tanasescu: E un foarte bun motiv sa mai facem 200 de reforme si dupa aceea sa constatam ca tot e prost sistemul si sa mai facem inca o reforma. Toti decidentii fug de responsabilitate. Eu ii intreb: de ce nu s-a
 
Toti decidentii fug de responsabilitate.
 
 
dr. Rodica Tanasescu
reparat sacul pana acum? De ce nu s-a facut un sistem coerent, de ce nu s-au folosit modele care functioneaza, de ce trebuie mereu sa inventam roata? E adevarat: bagi bani cu greu intr-un sac care nu e bine cusut, dar daca nici nu e bine cusut, nici nu bagi bani in el, e mai bine? De ani de zile se discuta despre pachetul de baza. De ce nu l-au facut pana acum?

V.M.: Directorul Casei Nationale de Sanatate a dat un raspuns: “toata lumea stie de acest pachet de servicii de baza doar ca nu au avut pana acum curaj sa-l implementeze pentru ca aduce niste costuri politice. Este o asumare foarte mare din punct de vedere politic.”
Rodica Tanasescu: Si cine nu are curaj? Ei! Ca doar nu noi ocupam acele posturi. Dar nu se vrea.

V.M.: De ce nu se vrea?
Rodica Tanasescu: Pentru ca trebuie sa-si asume politic responsabilitatea ineficientei lor. Modul de compensare la clasa de medicamente a fost modificat anul trecut cu scopul clar de a economisi, aruncandu-se apoi vina catre medici. Mai departe ce va fi? Medicul e vinovat ca e medic si pacientul ca e bolnav. Asadar, Casa Nationala de Asigurari doreste niste pacienti sanatosi si platitori si niste medici care sa nu aiba nevoie de nimic.

V.M.: Aveti un singur cuvant prin care puteti caracteriza felul in care este finantata medicina primara?
Rodica Tanasescu: Pacaleala.


CE VOR FACE MEDICII DE FAMILIE INCEPAND CU 1 IUNIE?


V.M.: Pe 1 iunie expira prelungirea Contractului Cadru. Ce veti face?
Rodica Tanasescu: Daca se rezolva niste probleme legislative pana atunci, vom semna Contractul pentru ca vrem sa ne ajutam pacientii si pentru ca traim din meseria noastra. Suntem constienti ca suntem o tara in criza, suntem constienti ca lucrurile nu se pot rezolva dintr-o data, dar lipsa de respect fata de medici, fata de pacienti si incapacitatea de comunicare...astea noi nu le mai putem accepta.

V.M.: Si daca nu se va modifica nimic?
Rodica Tanasescu: Atunci nu vom semna contractele. Aproape 9000 de medici din 11.000 de medici de familie sunt de acord sa nu semneze contractele.

V.M.: Si credeti ca acesti 9000 de medici chiar nu vor semna?
Rodica Tanasescu: Este posibil ca o mie sa se teama si sa semneze totusi. Dar fata de alti ani, colegii nostri sunt mult mai constienti de ce li se pregateste. Mai avem si experienta nefericita a anilor trecuti. Sigur, intotdeauna pot exista semne de intrebare, dar de aceasta data intrebarile nu trebuie sa ni le punem noi. Exista o disperare si o indignare fantastice la ora actuala. O asemenea atmosfera nu a fost niciodata.

V.M.: Si ce se va intampla daca cei 9000 nu vor semna Contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate?
Rodica Tanasescu: Nu ne dorim asa ceva, dorim o comunicare si o colaborare normala. Dar pana acum am fost santajati tot timpul. Tehnica este urmatoarea: facem un contract foarte rau, ii speriem bine, apoi facem niste norme si mai rele ca sa fie la pamant. Si apoi le mai dam un pic, un pic prin norme si ei vor fi fericiti ca nu e chiar atat de rau cum parea la inceput. Dar asta nu va mai functiona. Sunt prea multe care trebuie schimbate. Ne-a ajuns cutitul la os.

V.M.: Se va bloca sistemul daca 9000 de medici de familie nu vor mai avea de pe 1 iunie contract cu Casa?
Rodica Tanasescu: Evident se blocheaza sistemul. Nici nu e nevoie de 9000. N-as putea spune ca doresc asta.

V.M.: Au mai ramas doar 3 saptamani.
Rodica Tanasescu: Daca vom fi chemati si vom avea o baza de discutii care nu doar sa cosmetizeze normele atunci da, vom semna. Intelegem ca suntem o tara in criza. Dar asta nu inseamna ca suntem o tara care isi poate bate joc de medicii ei la nesfarsit. Si pacientii sunt de partea noastra. Pacientii au inteles despre ce e vorba.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

25076 vizualizari

 • -5 (25 voturi)    
  sa vedem (Vineri, 6 mai 2011, 1:57)

  MirceaA [utilizator]

  cand mergeti la medicul de familie intrebati-l cu ce medie a terminat facultatea. Dupa ce auziti raspunsul, intrebati-l de ce s-a mai facut medic.
  • +5 (33 voturi)    
   dar dumneata (Vineri, 6 mai 2011, 6:44)

   Pilula [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   cu ce medie ai terminat facultatea? Si ce facultate ai facut? Stii cate examene se dau ca si medic? Stii ce responsabilitate iti apasa pe umeri?

   Voi, cei care urlati atata ca medicii asa si pe dincolo, traiti voi din 8 milioane pe luna cat are un rezident (prietena mea atat are, dupa 6 ani de facultate), nu va mai mirati atata ca medicii primesc spagi! Primesc pentru ca trebuie sa traiasca. Traiti voi cu 8 milioane pe luna si dupa aia spuneti ca nu primiti spaga, ca sunteti conrecti!
   Primesc pentru ca un tratat de medicina e de 2-3 ori cat primesc ca rezidenti si unii au si familie pe care trebuie sa o intretina. Stiti ca medicii trebuie sa se informeze si sa invete permanent? Ca bolile nu merg cum merge reforma si nici nu stiu de spagi? Stiti ca medicii pierd o gramada de timp cu cacaturile pe care le baga pe gatul lor cei de la Casa nationala de asigurari de sanatate? Stiti ca medicii cumpara din banii lor dezinfectant, seringi, leucoplast, vata, pansamente sterile? Stiti ca platesc chirie pentru cabinetele in care isi desfasoara activitatea? Stiti astea? Nu?

   Ma nenorocitilor, aia din guvern, nu va mai bateti joc de medici si de profesori ca pierim ca natiune! FMCC!

   Pentru dumneata, asta care zici de medie, afla ca tatal meu a terminat medicina cu 8 si e unul dintre cei mai buni medici de la el din judet. S-a facut medic pentru ca i-a pasat si-i pasa de oameni. Mama a terminat medicina cu 9.95 si a renuntat sa profeseze, pentru ca din doua salarii de medic nu puteau sa intretina o familie de 4 persoane. Da, un medic care s-a reprofilat pentru ca nu poate sa-si intretina familia! Daca eu conduc azi X5 e pentru ca mama a reusit in afaceri, dar aia ca dumneata urla ca au familiile de medici BMW! Ar trebui sa aiba medicii salarii care sa le permita sa duca un trai peste medie, nu sa fie nevoiti sa accepte 10 lei de la orice nespalat care crede ca-i poate cumpara cu niste bani de o bere.

   Rusine sa va fie!!!
   • +9 (19 voturi)    
    Ai foarte mare dreptate (Vineri, 6 mai 2011, 8:36)

    Florin [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    Cred ca toate serviciile medicale trebuie privatizate. Sa-si puna propriul tarif si sa nu mai depinda de banii guvernului.
    • -4 (8 voturi)    
     servicii medicale private?! (Vineri, 6 mai 2011, 12:48)

     dr felix [anonim] i-a raspuns lui Florin

     Dar te-ai intrebat cati pacienti si-ar permite sa mearga la medic in conditiile astea?
     • +6 (10 voturi)    
      Majoritatea populatiei si-ar permite. (Vineri, 6 mai 2011, 13:32)

      Florin [anonim] i-a raspuns lui dr felix

      1. Nu trebuie sa planga medicii de grija bolnavilor.
      2. Pacientii stiu ca in spitalele de stat bunavointa asistentei se plateste si medicul are propriile tarife neoficiale.
    • 0 (0 voturi)    
     ai f mare dreptate (Duminică, 8 mai 2011, 0:21)

     anonin [anonim] i-a raspuns lui Florin

     subscriu
   • +4 (22 voturi)    
    Alo, sefu (Vineri, 6 mai 2011, 8:40)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    Asa este, aveti venituri legale de cacao.

    Asta a fost politica rosie, ca nu cumva in societate sa apara poli de influenta sau oameni cu initiativa, independenti ci care ar fi avut timp de "alte idei".

    Asta a fost SI ESTE motivul real pentru care medicii, avocatii, judecatorii - profesiile in care inteligenta isi spune cuvantul - au fost tinta atacurilor comunistilor si a politicientilor rosii.
    In ultima vreme, in categoria periculosilor au intrat si emigrantii, care-si permit sa voteze altfel decat cei ... fara bani de salam cu soia.

    Bun SI ?!?

    Cine trebuia sa lupte organizat pentru a iesi din acest rahat ?!? Aia prosti si multi ?!?

    In loc sa luptati pentru meritele si drepturile voastre, si slava domnului, nu sunteti in categoria "saraci cu duhul", voi tot pe astia multi si prosti ii ciomagiti.

    Ce sa inteleaga un om cu nivel scazut de... adaptare la societate ? Ce i se spune unui astfel de om de 70 de ani: esti "barosan" inseamna ca "furi", esti "bisnitar", ai "pile" orice numai ca esti om normal NU!

    Ca este vorba de oamenii cu initiativa, cu simtul muncii si al afacerii, avocati (arestati in corpore ca legionari, nu ?) doctori (bagati la canal si astia sau la sapun), crezi ca astia cu putini neuroni fac diferenta ?!?

    Este aceeasi propaganda, rosii vor sa revina la obiceiurile lor.

    GRESEALA ESTE LA VOI, CA NU SESIZATI CHESTIILE ASTEA SI VA ALEGETI ADVERSARUL CARE NU TREBUIE!
    • -1 (1 vot)    
     Si... (Vineri, 6 mai 2011, 19:54)

     Bono [anonim] i-a raspuns lui anonim

     Vorbesti despre subiect ca si cand n-ar exista statul si n-ar fi platit sa gestioneze problemele. Si platit boiereste cu jumatate din castigul celor care asteapta ceva de la el.
     • 0 (0 voturi)    
      si nu crezi (Vineri, 6 mai 2011, 21:33)

      anonim [anonim] i-a raspuns lui Bono

      ca ar trebui sa schimbam noi statul decat sa asteptam sa-si schimbe statul obiceiurile ?

      stat a fost si rsr.
      • 0 (0 voturi)    
       Da (Sâmbătă, 7 mai 2011, 19:46)

       Bono [anonim] i-a raspuns lui anonim

       De fapt ce propui mai exact? Generalitati e usor sa emiti. Un stat trebuie sa functioneze cum se cuvine nu sa lase pe umerii fiecarei categorii sarcina de a-si face singura dreptate.
   • +2 (22 voturi)    
    Vorbesti de rusine dar nu ai. (Vineri, 6 mai 2011, 8:41)

    mircea [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    Nu cere altuia ce tu nu poti si nu vrei sa faci.Vorbesti de parca ai fi singurul cu facultate din Romania,iar medicii de familie sunt niste somitati in materie.Daca esti medic ,chiar nu ai cum sa-ti dai seama de nesimtirea unor colegi de-ai dumitale.Probabil ca-i eviti din start atunci cand ai nevoie de ceva.Sunt de acord ca medicii de familie si ceilalti medici sa fie bine platiti,dar sa si raspunda pentru faptele lor.Sa-si abandoneze obiceiul de a tine un pacient pana-l jumulesc bine,dupa care sa-l trimita la un medic de specialitate sau la popa.Sa nu mai umple saloanele cu tigani pentru-ca acestia vin cu tot neamul si cu bani,dar nu au asigurare.Daca medicii de familie ar sti meserie si si-ar face datoria ,nu ar trebui ca spitalele sa fie sufocate de pacienti.Nu am vazut la multi medici de familie fise cu bolile pacientilor inscrisi si atunci ce rost mai au.Doar pentru a le asigura un post caldut si fara griji?
    • +5 (23 voturi)    
     serios? (Vineri, 6 mai 2011, 9:02)

     Pilula [anonim] i-a raspuns lui mircea

     Dumneata in ce calitate vorbesti? Eu nu sunt medic, dar am crescut intr-o familie de medici, prietena mea e medic si multi prieteni de-ai mei sunt medici. Ai mei m-au prevenit sa nu ma fac medic, ca nu merita, de aia sunt acum inginer. Si pentru ca ma invart printre medici stiu care e realitatea in sistemul de sanatate romanesc.

     Vrei sa stii de ce sunt "sufocate" spitalele de pacienti? Pentru ca nu trec pe la medicul de familie, pentru ca nu stiu sa se ingrijeasca, pentru ca medicul de familie e bun atunci cand le da concediu, si considerat sclavul personal pe care pot sa-l sune la orice ora din zi si din noapte (pe principiul "da-l dracu, si asa castiga mult, ii mai dau si eu cate 10 lei, asa ca sa-mi dea ce vreau si cand vreau"). Pentru ca Romania e pe ultimul loc in Europa la capitolul bani alocati pentru sanatate, pentru ca toti se considera mai medici decat medicii (mergand pana la a spune doctorului ce sa-i scrie pe reteta!) si fac scandal cand nu li se da un concediu medical de 3 zile sa mearga la tara sa-si faca tuica! De aia!

     Si trimiterea la medicul specialist se face dupa ce se constata ca metodele de tratament in ambulatoriu nu sunt suficiente pentru insanatosirea pacientului!

     Fisele pacientilor se tin mai nou "electronic" (o alta imbecilitate), de aia nu mai sunt fise. Post caldut si fara griji ai dumneata, probabil, medicii au responsabilitati. Nici nu stii cate controale trec pe la medicul de familie, asa ca las-o moarta. Ca sa nu mai vorbim de denunturi calomnioase, ca sa nu mai vorbim de probleme pe care le fac pacientii care simuleaza boli pentru a primi un concediu medical!
     • 0 (8 voturi)    
      draga inginerule cu X5 (Vineri, 6 mai 2011, 15:40)

      CCC [anonim] i-a raspuns lui Pilula

      mama ta a facut afaceri in domeniul medical? Nu de alta, da' multe familii de doctori capuseaza acest sistem medical. Ce face, sterilizeaza instrumente tripland pretul? In alta ordine de idei, daca esti inginer cum te lauzi, si crezi ca fisele care se tin "electronic" sunt o imbecilitate, am un sfat, mai deschide din cand in cand calculatorul. Dr. Google iti poate spune cat de departe a ajuns tehnologia...
    • -5 (11 voturi)    
     pentru Mircea (Vineri, 6 mai 2011, 10:05)

     Sandra Alexiu [anonim] i-a raspuns lui mircea

     Nici nu puteati vedea fisele. Fisele pacientilor sunt protejate prin legea confidentialitatii. Nu oricine le poate vedea.
     Tiganii sunt si ei oameni, sunt pacienti cu multe probleme si au aceleasi drepturi cata vreme traiesc in Romania.
     • +4 (6 voturi)    
      nu e chiar asa... (Vineri, 6 mai 2011, 16:47)

      Sorin [anonim] i-a raspuns lui Sandra Alexiu

      Vreau sa spun ca tigan sau nu, nu poti avea aceleasi drepturi, daca nu esti asigurat, cu cel care plateste luna de luna asigurarea de sanatate. Deci nu ajunge sa fii cetatean roman, mai trebuie egalitate si la a plati asigurarea medicala. De curiozitate: cati din conationalii tigani platesc asigurarea medicala? Cu tot respectul fata de acestia, dar cred ca e cinstit ca atunci cand dansii vor plati, atunci sa aiba parte si de servicii medicale (exceptie: urgentele).
    • -1 (1 vot)    
     De ce aruncati cu noroi in medici? (Sâmbătă, 7 mai 2011, 10:05)

     Inna [anonim] i-a raspuns lui mircea

     Nu stiu ce legatura ..personala aveti cu medicii de familie, insa chiar ca este gratuita agresivitatea dvs. CAS , institutie creata sa gestioneze banii asiguratilor , nu ar fi trebuit mai intai sa se ocupe de sediile lor costisitoare, si de propriile lor beneficii, ci in primul rand de creearea si implementarea unui sistem informatic eficient de gestionare a asiguratilor, si ale contributiilor acestora pentru sanatate . Cel putin asa consider ca ar fi fost.. sanatos. Bun, dupa atatia ani pretiosi, si dupa ce sistemul sanitar a ajuns in pragul colapsului, s-a achizitionat cu bani super-grei, acest soft. Dar care, nu a functionat cum trebuie, si asta inca din prima zi de la debut! Nu au dreptate medicii sa fie frustrati? Pentru ca ei dau nas in nas cu asiguratii , nu filfizonii de la CAS sau Ministerul Sanatatii. Ceea ce este de o inconstienta sora cu prostia , este atitudinea acestor functionari opturati, de a iesi pe posturile TV si de a arunca intraga vina.. pe medici, acuzandu-i de lucruri foarte grave, si ca de obicei .. fara fundament,. Ei desigur, fiind curati ...ca lacrima. Eu daca as fi in locul medicilor de familie, i-as da in judecata ! Doar ca din pacate nu cred in justitia romana.
   • +8 (16 voturi)    
    Realitatea este ca.. (Vineri, 6 mai 2011, 9:24)

    FaraCoruptie [utilizator] i-a raspuns lui Pilula

    nu doar medicii, cadrele militare, politia si bugetarii in general au dificultati. Dar aceste categorii tipa cel mai tare.
    Dau un exemplu: in '98 am terminat o facultate destul de renumita. Doi ani (un fel de stagiatura) am avut salariu de 50$ si am prestat munci care nu corespundeau studiilor tocmai terminate. Nu m-am plans, am cautat in permanenta alte alternative, pana am gasit ceva mai bun.

    Daca vrem sa avem o Romanie reusita, fiecare din noi trebuie sa faca eforturi. Asteptatul sa cada ceva de la stat se termina mai mereu cu dezamagiri.
    • +3 (13 voturi)    
     de acord, dar (Vineri, 6 mai 2011, 10:04)

     Pilula [anonim] i-a raspuns lui FaraCoruptie

     fara medici, profesori, politie, statul se duce dracului. Normal ca medicii tipa, pentru ca le-a ajuns cutitul la os. Pot sa scriu sute de pagini despre ce se intampla in sistemul de sanatate, si asta fara a fi medic, ci doar pentru ca ma invart intr-un cerc de medici si am informatii de la prima mana. Cabinetele si spitalele nu imi sunt straine (tata medic, prietena medic stagiar) si stiu exact ce si cum. Stiu ca exista si lichele intre medici (si intre profesori, politai, functionari publici, militari etc). Dar astia sunt cativa.

     Si au am fost stagiar, dar mai tarziu, si am primit un salariu mic. Am muncit, am dovedit ca sunt bun si am avansat.

     Medicii nu asteapta pomana de la stat, ci un mediu in care sa-si poata desfasura activitatea fara sa fie nevoiti sa accepte spagi. Pun pariu ca daca ar trebui sa plateasca consultatia la medicul de familie, majoritatea nu s-ar mai duce deloc, si ar ajunge la specialisti cu boala in stadiu terminal. Nu se poate ca dupa atatia ani de studiu medicii sa ajunga bataia de joc a statului si a cetatenilor. Prietena mea este medic stagiar si imi spune ca nu cere, dar oamenii dau si majoritatea se simt jigniti cand sunt refuzati. Pe de alta parte, cand un tratat de medicina costa 15-20 de milioane, iar cu un salariu de stagiar abia iti permiti o chirie modesta, dupa care bani pentru traiul zilnic nu mai ai de unde sa produci, ai fi prost sa refuzi ce iti indeasa pacientii in buzunare.

     Daca medicii (si politistii, si profesorii etc) ar primi salarii cel putin decente, nu s-ar mai uita la niste bani de-o bere. Personal castig peste medie in domeniul in care profesez si daca cineva mi-ar oferi "o atentie" ca sa-i ofer tratament preferential, l-as refuza si l-as privi cel putin contrariat. Dar eu sunt inginer si castig de cel putin 4-5 ori mai mult decat un medic stagiar.
     • +2 (4 voturi)    
      partial adevarat, dar... (Vineri, 6 mai 2011, 16:41)

      ecou [anonim] i-a raspuns lui Pilula

      Pilula, citind articolul si folosindu-ma de informatii "la prima mana" care imi sunt disponibile, as putea spune ca medicii au dreptate. Dar.. ca de obicei lucrurile nu sunt chiar asa de simple si clare. M-am inscris la un medic de familie pe criteriul "hai ca il cunosc". Copilul e inscris la alt medic de familie, deci am cel putin doua experiente personale legate de medicina de familie. Nu pot spune ca nu m-a ajutat cand am avut nevoie de asistenta medicala, insa in 5-6 ani de cand sunt inscris pe lista lui (identic si in cazul celuilalt medic) nu a facut nicio vizita la domiciliu, desi face parte din indatoririle lui. (exista o exceptie, vizita obligatorie de dupa iesirea din maternitate a pruncului). Da, sigur, e greu sa ai grija de 1000 de pacienti pe luna facand vizite la domiciliu. dar nu cred ca toti se imbolnavesc simultan, in asa fel incat sa il sileasca pe medic sa alerge de la un pacient la altul. In plus, "tariful" pentru consultatia (da, aia presupus gratuita) la cabinet este 20 lei. Nu, nu iti baga mana in buzunar, insa daca nu cotizezi te face medicul de familie sa simti ca nu e in regula. Vizita la domiciliu "se tarifeaza" cu peste 50 de lei. Si astia tot bani de bere la pet sunt?
      Repet, stiu din surse apropiate cate mizerii face CAS-ul in legatura cu pacientii, atat medicilor de familie cat si spitalelor. Am vazut spital pus de butuci din vointa CAS+MS si am simtit pe propria piele ce insemna sa nu iti iei salariul 3 luni pentru ca CAS "intarzie" decontarea prestatiilor medicale.Am vazut medic care a platit din buzunarul sau pentru un compendiu de microbiologie echivalentul salariului lui pe 10 luni. Am tot respectul pentru medici, insa poate ca pacientii ar fi (si) mai intelegatori daca actul medical nu ar fi conditionat de suma primita, ci ar fi acelasi pentru toti. Daca pacientul poate apoi recompensa prestatia medicului, sunt convins ca ar contribui dupa posibilitati.
      • +1 (3 voturi)    
       partial adevarat (Vineri, 6 mai 2011, 17:23)

       dr. joujou [anonim] i-a raspuns lui ecou

       Pt ecou. Vizitele la domiciliu nu se fac din oficiu,(exceptie cele mentionate la sugari) ci doar daca se solicita (de -a adevaratelea) de conditia pacientului. Nu de putine ori s-a intimplat ca am fost chemata la domiciliu, pe motiv ca pacienta nu se poate deplasa, si cind m-am dus spala vesela in curte... Daca ne-am duce tot timpul in vizite la domiciliu, placa ar fi; "vin si nechemati sa ne mai jupoaie de niste bani!" Vizitele fiind contra cost in afara programului iar in cursut programului "nu este voie" sa plecam de la - conform normelor CNAS
       • +1 (1 vot)    
        asa o fi, dar... (Vineri, 6 mai 2011, 20:13)

        ecou [anonim] i-a raspuns lui dr. joujou

        medicul de familie (cel putin al meu) are prevazute in orat "vizite la domiciliu". adica atunci nu e la cabinet ca e pe teren... teoretic. daca nu face vizite decat la cerere... unde e medicul meu de familie in timpul asta?
        • 0 (0 voturi)    
         pt ecou (Vineri, 6 mai 2011, 23:22)

         dr.joujou [anonim] i-a raspuns lui ecou

         in orele de teren probabil vede sugarii, gravidele, bolnavii externati din spital, sau cronicii care au nevoie de tratament, si probabil fura ceva timp pt a face scriptologia imensa care ne este pusa in circa cu toata informatizarea Eu, de ex. am 4 sate indepartate de cabinet, unde ma duc in orele de teren. Si in orele mele libere...
    • +1 (3 voturi)    
     Medicul de familie isi face treaba (Vineri, 6 mai 2011, 12:50)

     dr felix [anonim] i-a raspuns lui FaraCoruptie

     Problema este ca CAS-ul triseaza si pune tot felul de piedici pt ca NU VREA SA DEA BANII ASIGURATILOR.
     • +1 (1 vot)    
      am patit-o chiar eu (Vineri, 6 mai 2011, 16:54)

      Sorin [anonim] i-a raspuns lui dr felix

      D-na doctor are dreptate: am patit-o chiar eu. La schimbarea locului de munca am ajuns brusc neasigurat, chit ca la contabila firmei unde lucram imi aratau lunar raportarea cater CAS unde eram pe lista asiguratilor. Au trecut vreo 2-3 luni pana cand in sfarsit am aparut ca asigurat pe listele medicului meu de familie.
   • +4 (12 voturi)    
    nu pot sa cred (Vineri, 6 mai 2011, 9:27)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    Domnule, nu te mai lauda cu BMW-ul cumparat de parinti, sincer este jenant. Reuseste singur in viata, ceea ce primesti de la parinti, trebuie sa fie un mijloc de a evolua nu de a te limita. Cu banii pe X5 se putea incepe un business care ar fi inzecit acei bani! Problema de fapt este ca romanii nu inteleg ca trebuie sa ne modernizam, sa ne schimbam mentalitatile, lumea din jurul nostru ne obliga sa facem asta. Daca nu ar fi facut-o Basescu ar fi fost obligat urmatorul sa o faca. La munca!!!!! Lasa-ti micile ciubucuri cu care am fost cu totii obisnuiti. S-a terminat doar ca inca lumea crede ca aceste schimbari profunde sunt doar temporare. Urmatoarea guvernare va fi mult mai buna pentru ca va apartine societatii civile, patronatului, oamenilor care au facut ceva in viata, altfel nu se poate!!!!
    • +1 (11 voturi)    
     ba sa crezi (Vineri, 6 mai 2011, 10:26)

     Pilula [anonim] i-a raspuns lui Mihai

     ca un MEDIC s-a lasat de meserie pentru ca nu putea sa isi intretina familia. S-a apucat de afaceri si a facut bani, dar lumea vede ca familia de MEDICI are BMW si urla ca medicii castiga pe spinarea lor.

     Ma laud cu unul dintre BMW-urile familiei pentru ca a fost facut prin munca cinstita, la care am contribuit si eu! Voi vedeti familiile prospere in care sunt MEDICI si aruncati cu rahat pentru ca sigur sunt medici si au facut banii usor! Firma mamei mele a dat de lucru la 10 oameni, mama, fratele meu si cu mine am lucrat si 16 ore pe zi ca sa dam salariile angajatilor, sa le platim CAS-ul, si sa ramanem si noi cu bani, ca nu suntem societate de binefacere. Da, avem BMW si nu ne e rusine! L-am facut prin munca, si sunt doua, iar unul il conduce tatal meu, MEDIC, care altfel nu ar fi avut bani de Logan!

     Stii ce zice lumea? "Uite-l pe doctoru Xulescu, are BMW, ca fura ca toti medicii din tara asta!"

     Dumneata ma trimiti pe mine la munca? Sa muncesti dumneata 16 ore pe zi, sa lucrezi cu oameni, sa suporti prostia si putoarea unora, si apoi sa imi spui mie "la munca" si sa-mi judeci cheltuielile!
     • +1 (5 voturi)    
      rapuns Pilula (Vineri, 6 mai 2011, 14:20)

      Mihai [anonim] i-a raspuns lui Pilula

      Eu am 32 de ani, lucrez de aproape 10 in sistemul bancar (in Bucuresti in centrale de banci), am si o societate de training ce livreaza cursuri pro-bono studentilor si ma mandresc ca am reusit doar cu banii mei sa-mi cumpar o casa de 185 mp si am 2 masini( nu X5) ci un Suzuki si un Logan, ce nu depasc ca valoare cumulata 20.000 EUR, nu cred ca masina este cea care reprezinta valoarea unui individ. Cu acesti bani se poate face foarte bine un MBA ce va aduce cu siguranta un plus in dezvoltarea individuala. Toate acestea doar eu si sotia mea!!! Lucrand amandoi in mediul privat fara sa beneficiem de ajutorul parintilor, pentru ca nu au posibilitate si nu as fi acceptat niciodata sa traiesc din mosteniri. Asa ca laudati-va va rog cu ceva ce ati facut doar dvs.

      Cu respect,
      Mihai
   • +3 (15 voturi)    
    care e subiectul? (Vineri, 6 mai 2011, 9:38)

    naiv-dar-prudent [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    A. ce medic de familie catisga 8 mil lunar? B. au fost cazuri la TV cu medici de familie ce factureaza 6 mii EURO lunar (e posibil sa fie putini) C. un film din ani '60 cu ALberto Sordi se numea chiar "medicul de familie". De atunci se stia ca un cabinet se tine cu 2200 pacienti si este prosper cu 2500 si vorbim de Italia '60 care este comparabila cu RO anii 2010. D. daca mai vin 1000 de medici in Buc (exagerez, evident), viata medicilor de familie nu va fi mai buna, dar la Buc e asfalt, opera etc. PS ce nu vrea dna Tanasescu sa priceapa este ca orice buget are o limita. In vorbele sale nu citesc decat "sa ni se dea", nu conteaza de unde. Da cifre din Vest cand e vorba de ceeace pretinde si nu da cifre la ceea ce ar trebui sa presteze.
    • +3 (5 voturi)    
     6000? (Vineri, 6 mai 2011, 12:03)

     jean [anonim] i-a raspuns lui naiv-dar-prudent

     in conditiile actuale nu poti factura mai mult de 10000-13000 de lei lunar. nu stiu de unde ai scos tu 6000 de euro. am lucrat la o CAS si stiu exact cat erau facturile medicilor. si acum sunt in sistem si am in continuare date la zi. ia normele de aplicare ale contractului cadru, valoarea punctului pe servicii si per capita si calculeaza, asa la o medie de puncte pe luna si vezi ce iese. daca ai peste 2200 de pacienti esti penalizat la numarul de puncte si poti sa ai 2500 de pacienti si sa castigi mai putin decat ala cu 2199. servicii iar nu poti raporta mai mult decat 20 de consultatii zilnic + 1 domiciliu, deci max.460 de consultatii pe luna. asa ca, sumele pe care le vehiculezi tu, n-au o baza reala.
   • -1 (5 voturi)    
    cnas (Vineri, 6 mai 2011, 10:06)

    bc [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    daca nu cumva ia placut de banii pe care se gandea ca-i va castiga.
   • -1 (7 voturi)    
    Dar dumneata, (Vineri, 6 mai 2011, 10:45)

    Robert [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    de ce te-ai facut medic,daca stiai ca vei avea de-a face si cu "nespalati",care poate nu au bani sa-ti dea dumitale sa-ti alimentezi BMW-ul ala smecher, pentru niste servicii care se presupune ca sunt suportate de casa de asigurari. CE VINA ARE OMUL ALA NESPALAT ca s-a imbolnavit si ca nu are bani suficienti sa-ti dea tie spaga,medicule?
    Tatal meu a murit in spitalul municipal in '90 la doar 54 de ani pentru ca nu am avut bani suficienti de spaga,asa ca nu-mi spune mie medicule cum sta treaba - mi-e scarba de voi!
    Ziceai ca tatal tau s-a facut medic pentru ca ii pasa de oameni...hmm , daca era asa, ii urmai exemplul medicule!
    • 0 (4 voturi)    
     imi pare rau (Vineri, 6 mai 2011, 11:28)

     Pilula [anonim] i-a raspuns lui Robert

     pentru tatal dumitale. Eu stiu ca exista si lichele printre medici, dar nici nu ai citit ce am scris.

     Nu sunt medic, parintii m-au sfatuit sa fug de meseria asta in Romania. Mama e medic, dar nu mai profeseaza de mult timp, pentru ca si-a dat seama ca nu va putea asigura existenta familiei din medicina. Tata continua sa profeseze pentru ca ii pasa de oameni, si continua sa o faca pentru ca mama castiga suficient din afacerea ei ca sa nu-si bata capul ca din medicina n-ar putea intretine o familie (nu mai e cazul, fratele meu e pe picioarele lui in Canada, eu la fel in Romania). Si tot tata isi atrage injuraturile pentru ca are o masina cumparata de mama, pentru ca el e medic si neaparat masina pe care o conduce a facut-o din spaga.

     Te rog citeste inca o data cu atentie apoi scrie.
   • 0 (4 voturi)    
    8? (Vineri, 6 mai 2011, 14:04)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui Pilula

    pai cu 8 e foarte bine. Eu iti spuneam sa-i intrebi, dar nu i-ai intrebat. Au terminat cu 5-6. La asa medic sa te duci dumneata, sa mori cu zile. Fiti sigur ca numarul de pacienti ai unui doctor este dat de profesionalismul sau. Pacientii vorbesc intre ei si stiu care-i repetentul. Si nu mai jigniti in comentarii, ca nu va sunt nevasta.
    • -1 (3 voturi)    
     da, dar... (Vineri, 6 mai 2011, 16:52)

     ecou [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

     Pai astia sunt medicii are au mai ramas in tara. Plus cei care sunt prea batrani ca sa o mai poata lua de la capat intr-o meserie in care daca nu esti la curent cu cercetarile iti omori pacientii. Cartile de specialitate costa mult, si sunt meserii in care nu poti sa iti permiti sa ramai in urma cu studiile.
     Ca si in cazul avocatlori/politistilor/popilor, multi si-au ales meseria pentru posibilitatea de primi spaga. Insa nu toti, si din nefericire cei care nu iau spaga sunt cei care sunt profesionisti adevarati
   • 0 (2 voturi)    
    ..... (Vineri, 6 mai 2011, 18:11)

    florin [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    ""nu sa fie nevoiti sa accepte 10 lei de la orice nespalat "" Tot de 10 lei sunt si pretentiile bolnavului.Societatea romaneasca va evalua in integrum si nicio felie din societate nu se va putea debarasa.Pretentia mea la prietena ta desteapta cu 6 ani de facultate e sa devina model pt. noi care avem mai putini,daca nu, sa stii ca nu e ""inamovibila"".Apropo,prietena ta a uitat sa treaca in juramant ca nu va ajuta numai oameni "parfumati"
   • +1 (1 vot)    
    hai sifon (Sâmbătă, 7 mai 2011, 11:40)

    Ipse [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    Si eu care credeam ca conduci X5 pentru ca tu ai cistigat/muncit onest banii astia! Asa ca, trai nineaca pe banii babachii!
   • 0 (0 voturi)    
    drept... (Duminică, 8 mai 2011, 18:25)

    leucoplast [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    ...si adevar graitai,e bine ca se spune si lucrurilor pe lume,dar degeaba ca-se da o informatie care arunca anatema asupra medicilor la ora de virf la tv si se dezminte(eventual)pe net unde,doar un procent mic de oameni au acces....in rest,p...limea tot ...ulime ramine si va inghiti tot ce i se toarna de orice tembel devine director de casa...
  • +7 (15 voturi)    
   ce vorbesti? (Vineri, 6 mai 2011, 8:13)

   jean [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   cei mai multi medici de familie au terminat facultatea pe vremea lui Ceausescu, cand a intra la medicina era o performanta. pe vreme aia, probabil ca tu nici nu ai fi fost lasat sa te apropii de vreo facultate.
   • +2 (6 voturi)    
    nu (Vineri, 6 mai 2011, 14:13)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui jean

    am terminat poli in 83, deci una tot am facut. Eu ma refeream strict la pregatirea medicilor de familie, nu la cei primari sau specialisti, care au invatat de le-a iesit parul prin caciula. Medicii de familie sunt cei mai slab pregatiti. Taras prin facultate si note minime la secundariat.
    • +1 (3 voturi)    
     Pentru Mircea A (Vineri, 6 mai 2011, 19:42)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui MirceaA

     Ai dreptate. Si au facut FACULTATEA de MEDICINA in tot felul de locuri ciudate. la Constanta, la Galati , la nu stiu care universitate privata ( adica fabrica de diplome). Ai multa dreptate in legatura cu slaba pregatire a majoritatii medicilor de familie. Si mai e un aspect. Cand s-a inventat medicul de famile ,s-a facut o transformare peste noapte. Medicul pediatru era bun si pentru adulti si medicul de adulti era bun si de pediatru.Aiureala, au facut facultati distincte cu cursuri distincte. A iesit o bulibaseala.
    • 0 (0 voturi)    
     te inseli (Vineri, 6 mai 2011, 21:49)

     miss0890 [utilizator] i-a raspuns lui MirceaA

     Te inseli. Medicul de familie poate fi medic specialist sau medic primar (apropo, gradul de medic primar e mai mare decat cel de medic specialist).
     Specialitatea, respectiv primariatul sunt grade profesionale care se aplica oricarei ramuri a medicinei.
     Majoritatea medicilor de familie de care vorbesti tu (cei care au terminat inainte de 90) acum sunt MEDICI PRIMARI, pe ramura MEDICINA GENERALA.
     Te rog nu arunca cu noroi in oameni care au invatat zeci de ani ca sa ajunga la un anume nivel profesional. Si nu fa comparatii cu generatiile de acum.
     Mama mea e medic de familie, a terminat facultatea in '82, cu media peste 9, a dat specialitatea in medicina generala, a dat primariatul in medicina generala (inainte de a veni titulatura de "medic de familie"), si este un medic de zeci de ori mai competent decat absolventii de acum.
     Si ca ea sunt majoritatea celor care au fost transformati in medici de familie, ca sa poata fi acum tratati asa cum sunt tratati de minister si de CNAS.
    • -1 (1 vot)    
     nu generalizarii in orice domeniu!!! (Sâmbătă, 7 mai 2011, 17:06)

     anda [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

     Am 41 ani,sunt medic de familie cu gradul de primar(ultimul grad de pregatire profesionala),am competente in planificare familiala, echografie generala,homeopatie,biorezonanta si apifitoterapie.Am terminat facultatea pe locul 5 si am ales medicina de familie pentru ca imi place si pentru ca imi lasa un spectru larg de actiune.Pot prescrie medicatie din orice domeniu fara restrictie si pot face un diagnostic complet ,global,chiar holistic si nu sunt ingradita de domeniul unei specialitati .Specializarea in medicina de familie dureaza 3 ani fata de 4 acum pentru marea majoritate a celorlalte specialitati.Nu cred ca are importanta specialitatea ,ci omul care practica .Din aceasta invrajbire nimeni nu are de castigat.Nu exista medici de familie prosti si medici specialisti buni,ci medici prost sau bine pregatiti ,daruiti ,dedicati si dornici sa faca bine.CNAS are tot interesul sa fim dezbinati.Divide et impera!
  • +1 (11 voturi)    
   Macar el a terminat o facultate nu ca tine (Vineri, 6 mai 2011, 8:37)

   mda [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   Dupa cum scrii fara sa argumentezi esti unul din cei care isi dau cu parerea fara sa gandeasca. De ce nu te faci tu medic ca sa ne salvezi pe noi astia mai saraci cu duhul?
   • +2 (4 voturi)    
    ok (Vineri, 6 mai 2011, 14:14)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui mda

    du-te tu la unul care a terminat cu 5-6 si a luat la secundariat 5-6. Astia sunt medicii de familie. Iti doresc multa sanatate.
    • 0 (2 voturi)    
     nu neaparat (Vineri, 6 mai 2011, 17:22)

     ecou [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

     Unii au renuntat la specialitate pentru ca salariul de medic specialist era mai mic (la momentul in care s-au creat cabinetele de medicina de familie) decat venitul pe care il puteau avea ca medici de familie. Si da, daca nu stiai, sunt multi medici de familie cu competenta in ecografie, pediatrie, etc.
    • 0 (0 voturi)    
     raspuns pt mda (Vineri, 6 mai 2011, 21:52)

     medic de familie [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

     la examene medicii promoveaza cu minim 7 indiferent de specialitate. Da sunt medic de familie si primesc telefon in mod regulat de la seful sectiei de pediatrie sa nu mai consult copii ci sa-i trimit direct la internare ca nu au planul facut!!!!
    • -1 (1 vot)    
     pacientul roman (Sâmbătă, 7 mai 2011, 23:41)

     M.F.- Dr. [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

     Esti patetic si penibil...Reprezentantul a 80%- 90% din pacientii romani lipsiti de educatie (in mai multe privinte). Habar nu ai despre ce vorbesti, dar te simti obligat sa ai o parere.
     1.nu mai exista "secundariat"de cand "a apus" vechiul regim.
     2.notele minime de promovare sunt 7 si, respectiv 8 pt. examenele de medic specialist si, respectiv medic primar ( avand in vedere natura profesiei, nu se accepta nota de trecere 5, ca de ex. la Politehnica.)
     3.ca in toate profesiile, si in medicina exista specialisti mai bine sau mai slab pregatiti ; de ce nu ii cauti pe cei competenti ? (se pare ca pana acum i-ai cautat numai pe ceilalti!)
     4.cu siguranta nu ai atatia ani de pregatire profesionala ca un medic primar ( 6+3+5 ) si nici nu ai sustinut vreun examen asemenea celor sustinute de acesta, dar asta nu justifica sa-ti etalezi ignoranta si agresivitatea
     As putea sa-ti explic cateva lucruri simple si esentiale din situatia actuala a sistemului medical, dar ma tem ca efortul meu ar fi zadarnic pt. ca nu esti pregatit sa le intelegi (si am pierdut deja prea mult timp sa-ti raspund si oricum ti-am acordat prea multa atentie).
  • +3 (9 voturi)    
   Articol (Vineri, 6 mai 2011, 10:02)

   omul2 [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   Ce intrebare incuietoare...
   S-a facut medic pt. ca a absolvit facultatea de medicina,a facut stagiatura,a absolvit un rezidentziat,a trecut examenul de medic specialist,a trecut examenul de medic primar,a absolvit competentza de ecografie generala si eventual pe cea de medicina de intreprindere plus cateva ZECI de alte examene...
   Ah,sa nu uitam:pt. ca ii place sa fie luat la misto de orice nespalat,guvernant sau autoritate!
   • 0 (2 voturi)    
    ha (Vineri, 6 mai 2011, 14:15)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui omul2

    tu acum vorbesti de un medic de familie????? Aia care au luat 5 la secundariat?
    • 0 (0 voturi)    
     articol (Luni, 9 mai 2011, 18:50)

     omul2 [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

     NU,ala care a luat 9,50 la secundariat si 9.90 la primariat.
     Banuiesc ca acum vei comenta ca sti tu cum se iau aceste examene...
     Apropos,tu ai luat vreun examen la viatza ta?[peste 6 daca ai vreun exemplu]!!
  • +4 (4 voturi)    
   media de la facultate (Vineri, 6 mai 2011, 10:19)

   Sandra Alexiu [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   Media de la facultate nu este un criteriu definitoriu pentru un medic.
   Urmeaza, dupa facultate, ani multi de pregatire si crestere a calitatii informatiilor la care se adauga practica si castigarea treptata a experientei.
   Alegerea specialitatii se face si dupa medie dar ramane o alegere, medicina trebuie sa ramana vocationala. la fel si specialitatea.
   Sunt medic de familie, am terminat cu 9.50 facultatea, imi place specialitatea mea.
   • +4 (4 voturi)    
    respectele mele (Vineri, 6 mai 2011, 14:18)

    MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui Sandra Alexiu

    daca ai terminat cu 9.50 medicina, jos palaria. Inseamna ca aceasta specialitate este alegerea ta, si nu urmarea unei slabe pregatiri, dar cred ca esti unicat.
    • +2 (2 voturi)    
     ca sa vezi, media (Vineri, 6 mai 2011, 18:16)

     medic de familie [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

     Si eu am terminat cu 9.25; si am ales la rezidentiat medicina de familie oentru ca asta mi-a placut; am vrut propriul meu cabinet de medicina generala. Cind am dat admitere, erau 10 pe loc iar subiectele la proba fizica erau mai grele chiar decit la facultatea de fizica (poti cerceta), asta pentru a face departajarea intre atitia candidati.
    • 0 (0 voturi)    
     tot despre vocatie (Vineri, 6 mai 2011, 21:17)

     Sandra Alexiu [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

     Nici pomeneala, avem o multime de colegi foarte bine pregatiti, oameni care predau la studenti, care scriu manuale, care participa la conferinte internationale cu lucrari de cercetare, oameni care in acelasi timp lucreaza si in cabinete si ajung sa castige 10-12 milioane pe luna. Avem colegi care vorbesc la radio si la televiziune, care scriu in revistele pe care le cititi pentr pacienti, care participa la campanii nationale pentru pacienti, experti in preventie, in vaccinare, samd. Avem mii de colegi care lucreazape calculator si iti tin evidentele modern si care sunt apropiati de medicul lor. Sunt oameni care si-au ales meseeria asta fiindca si-au dorit si le-a placut.
 • +6 (14 voturi)    
  clarificari pentru pacienti? (Vineri, 6 mai 2011, 2:46)

  tomescu [anonim]

  ''Casa Nationala de Asigurari de Sanatate fura pacientii medicilor de familie'' cum se poate asa ceva?...referitor la medici de familie care si-au rotunjit veniturile presedintele casei sigur stie ce vorbeste DAR medicii AIA DE FAMILIE SIGUR au fost ajutati de personal angajat tocmai la CASA aia care trebuia sa nu-i lase ca pana cand vine ministerul de finante in control...se uita nr. de servici medicale sau pacieni rezolvati cu acte acte medicale..... EU CRED CA ESTE VORBA DE MULTI BANI LA MIJLOC ,curios cum un medic de familie castiga mai mult decat un medic specialist de spital...
  • +1 (11 voturi)    
   Problema pusa eronat (Vineri, 6 mai 2011, 7:37)

   Sorin Paveliu [anonim] i-a raspuns lui tomescu

   Imi pare rau pentru aceasta pozitie parca adoptata din fotoliul ministerial. Problema nu este de ce cistiga medicii de familie mai mult decit cei din ambulator. Problema este de ce nu cistiga cei din ambulator cit cei de familie sia impreuna de ce nu sunt platiti adecvat, in limita bunului simt si a posibilitatilor financiare ale Romaniei. Ceea ce se intimpla acum este un furt pe fata care obliga la alt alt furt, cel din buzunarul pacientului.
  • +3 (13 voturi)    
   clarificari pentru tine (Vineri, 6 mai 2011, 8:11)

   fost angajat CNAS [anonim] i-a raspuns lui tomescu

   un medic de familie nu castiga mai mult decat un specialist. banii primiti la sfarsitul lunii de la casa nu sunt banii medicului, sun banii cabinetului. din banii astia se plateste salariul asistentei, femeia de serviciu, contabila, telefon, internet, curent, gaz, apa, cateodata si chiria cabinetului. formularele (retete, bilete de trimitere, concedii medicale) se cumpara tot din banii astia, si nu sunt chiar ieftine. mai trebuie sa ai contract cu o firma care sa-ti preia deseurile medicale, ai nevoie de materiale de dezinfectie, si asa mai departe. ce ramane dupa toate astea, reprezinta banii medicului, care si astia sunt taxati prin impozit, CAS, contributie la sanatate, somaj, tot ce prevede legea. Ei, ce parere ai? mai sunt asa de multi bani? si Duta si Cseke dezinformeaza si voi puneti botul.
   • +2 (4 voturi)    
    aritmetica bat-o vina! (Vineri, 6 mai 2011, 9:42)

    curios [anonim] i-a raspuns lui fost angajat CNAS

    daca LA SFARSIT eu ca medic de familie raman cu 0,1 ron, atunci daca vreau 200 ron trebuie sa am 2000 de pacienti. Unii ar vrea sa castige 200 per pacient si sa traiasca cu 5 pacienti. Ochii pe alte tari cu sisteme similare si spuneti-mi ce cabinete supravietuiesc cu 1500 pacienti. In vest toate chelutielile sunt mai mari, incasarile sunt mai mari, dar problema este tot aia: NUMARUL de pacienti.
    • +1 (3 voturi)    
     aritmetica (Vineri, 6 mai 2011, 12:13)

     fost angajat CNAS [anonim] i-a raspuns lui curios

     aritmetica spune ca fara 1500-1800 de pacienti minim, nu merita sa te apuci de medicina de familie pentru ca iti va da cu minus. intervalul optim e intre 2000-2200 (si astia se fie 95 % din ei asigurati). asa te mai descurci. peste 2200 e deja mai nasol ca te penalizeaza la puncte si in loc sa-ti creasca venitul, iti scade.
   • -1 (5 voturi)    
    exact ca la o firma privata... (Vineri, 6 mai 2011, 10:26)

    rogue [anonim] i-a raspuns lui fost angajat CNAS

    ... doar ca firma privata isi si cauta clientii, luna de luna, nu asteapta ca cineva sa ii furnizeze lunar acelasi numar de clienti, practic garantandu-i veniturile. Bonus pentru cate un control lunar de la nu's ce agentie a statului, care intra in firma direct cu chitantierul in mana! Se cheama economie de piata..
    De ce cei mai vocali dintre doctori nu trec in regim privat, sa vedem si noi cat rezista!?
    • -1 (1 vot)    
     Pai.. (Vineri, 6 mai 2011, 19:59)

     Bono [anonim] i-a raspuns lui rogue

     cum adica sa treaca "la privat"? Sa se angajeze la firme care le dau 20% din cat castiga de pe urma lor? Sau cum? Sa infiinteze ei firme de milioane de euro? Cred ca nu ai idee despre cati dintre medici castiga decent dupa ani de munca si raspundere grea. Lipsa asta de respect o sa ne duca mai jos decat acum.
    • +1 (3 voturi)    
     lista de pacienti (Vineri, 6 mai 2011, 21:26)

     sandra alexiu [anonim] i-a raspuns lui rogue

     Nimeni nu va tine cu forta pe lista unui medic de familie, va puteti muta oricand la altul pe care il apreciati mai mult. Este libera alegere a pacientului, functioneaza la noi libera concurenta.
     Noi cu totii am dorit sa trecem in regim privat, din pacate o schimbare fundamentala a sistemului nu a fost niciodata dorita. Sistemul francez pare mult mai echitabil din acest punct de vedere: fiecare pacient isi plateste consultatia (tarif fix) si este rambursat de asigurari, in functie de cat plateste. Pentr asta insa e nevoie de o buna evidenta a asiguratilor (pe care SIUI nu o furnizeaza), de o functionare ireprosabila a sistemului informatic ( care SIUI nu e in stare), de un pachet bazal de servicii clar stabilit (pe care nu a fost nimeni in star pana in prezent sa il structureze) .
     Vorbiti de lista de pacienti ca si cum medicii ar fi niste trantori care traiesc de pe urma listei de pacienti, ceea ce nu vi se explica - fiindca este utila pastrarea acestei stari de incertitudine - ca in serviciile numite pe lista aceea de pacienti, intra toata activitatea de preventia, baza medicinii de familie. Stiti ca pentru vizitele la sugari, pentru ingrijirea gravidelor, pentru vaccinari, pentru zeci de consultatii, medicilor nu li se deconteaza consultatiile, fiindca sunt platite in "lista" aceea pe care o huliti?
    • 0 (0 voturi)    
     se vede ca nu cunosti problema (Luni, 9 mai 2011, 8:50)

     fost angajat CNAS [anonim] i-a raspuns lui rogue

     medicii de familie SUNT privati in relatie contractuala cu casa de asigurari. nu sunt salariatii nimanui. ei sunt de fapt angajatori nu angajati. si la ei vin tot felul de controale, Casa, directia de sanatate publica, fisc etc.
  • +6 (16 voturi)    
   Lucrezi la un CAS !? (Vineri, 6 mai 2011, 8:43)

   lola [anonim] i-a raspuns lui tomescu

   Sunt medic de famile iar tatal meu este inscris pe listele mele. De 10 ani depun cuponul de pensie al tatalui meu la CAS si de 10 ani figureaza ca neasigurat. Un caz din cele cateva sute de situatii pe care le am.

   In plus controalele la medicii (indiferent de specialitate) se fac de catre casele de asigurari si nu de catre ministere.

   Pentru mine e foarte curios de unde stii tu sigur ca un medic de familie castiga mai mult decat un medic specialist?

   Si chiar daca ar fi asa, pentru cultura ta un medic de famile are mai multi pacienti pe luna decat un medic specialist deci ar fi normal sa castige mai mult.
   • 0 (4 voturi)    
    de 10 ani... (Vineri, 6 mai 2011, 10:50)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui lola

    si de ce softul asta SIUI nu e bun, daca problema e de 10 ani? nu cumva problema e la softul dinainte?
  • +5 (7 voturi)    
   de cate ori ai fost la medicul de familie ... (Vineri, 6 mai 2011, 9:28)

   Anonimus [anonim] i-a raspuns lui tomescu

   ... in ultimul an? Pun pariu ca nu prea, pentru ca altfel te-ai fi lovit de problemele pe care le expune doamna doctor in interviu.

   Anul trecut, in primele 6 luni de viata ale copilului meu, desi i-am dus doamnei doctor la care e inscris documentele necesare din prima zi dupa ce am iesit din maternitate, luna de luna copilul disparea din lista de asigurati. Motivul: CNP dublat. Niciodata nu am fost macar pentru o consultatie la alt medic, nici vorba sa il inscriu in alta parte. Iar CNP-ul copilului n-avea cum sa-l "fure"nimeni altcineva decat cei de la Casa.

   Cu toate astea, copilul a primit consultatiile necesare, probabil pe gratis daca il stergeau de pe lista de asigurati (nu sariti ca si-a luat spaga de la mine si n-a fost pe gratis, ca nu i-am dat nicioadata niciun leu; de fapt, nu a primit, eu a vrut sa-i dau).

   Apoi, cand am scapat de asta, niciuna din retetele gratuite pe care mi le-a dat pentru copil nu a fost de fapt gratuita. Mereu a trebuit sa platesc o diferenta la farmacie. Si nici macar nu erau medicamente scumpe cele prescrise. Deci fumigenele cu medicamentele scumpe prescrise de medicii de familie sunt pentru adormirea populatiei, cum spune si doamna din interviu. Listele cu sumele ce se acopera de la buget nu le fac medicii, si orice ar prescrie ei la farmacie ti se acopera numai ce e in lista.

   Mentionez ca ambii pariniti ai copilului platim asigurari de sanatate, in plus ne ducem la consultatii pentru noi in sistemul privat pe alti bani, deci singurul pentru care ar trebui sa se intoarca beneficii din acest sistem e copilul. Din fericire n-a avut probleme serioase de sanatate, doar maruntisuri dar nici alea nu au fost acoperite integral din ceea ce contribuim noi. In conditiile astea, propun schimbarea denumirii "asigurari de sanatate" (platesti periodic si primesti inapoi la nevoie), in "dare pe sanatate" (platesti periodic si nu primesti inapoi mai nimic, indiferent de nevoie).
   • +1 (1 vot)    
    cnas (Sâmbătă, 7 mai 2011, 10:21)

    bc [anonim] i-a raspuns lui Anonimus

    nene las-o jos cu refuzul spagiii. in 99% din cazurile in care am fost la medic / medicul de fam am dat spaga. si inca ceva. cu multi ani in urma m-a consultat un medic care ma cunostea de cand eram copil. emotiile unui eventual refuz al spagii ma copleseau. spaga a fost acceptata instantaneu. a luat banii hulpav(a), ca si cand i se cuveneau, eu fiind obligat sa-i dau. tot asa se petrece si acum fara pic de alterare. deci sa nu ne facem iluzii desarte.
 • +8 (8 voturi)    
  "CNAS..." (Vineri, 6 mai 2011, 4:12)

  lilly [anonim]

  sau cum se "joaca la loterie" parca, vietile oamenilor pe proprii lor bani...
  • +1 (3 voturi)    
   iar calcule! (Vineri, 6 mai 2011, 9:45)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui lilly

   la salariu mediu pe economie de 1800 ron, contributia la sanatate este de NICI 100 ron in fiecare luna. Cata asistenta medicala vrei din 25 ron, caci NUMAI UN SFERT din populatie contribuie?????? deci care "proprii lor bani"????
   • +1 (1 vot)    
    la un salaru mediu brut (Vineri, 6 mai 2011, 17:50)

    emilper [utilizator] i-a raspuns lui naiv

    de 1800 o firma plateste statului diferenta pana pe la 2600 RON, si doar la sanatate se duc in fiecare luna cel putin 10% din astia, daca nu cumva gresesc.

    daca statul nu poate administra sanatatea, sa o privatizeze; de 10 ani veniturile sanatatii au crescut de 4 ori iar calitatea serviciilor e la jumatate
    • 0 (0 voturi)    
     confuzie de cifre! intentionata? (Sâmbătă, 7 mai 2011, 7:24)

     naiv [anonim] i-a raspuns lui emilper

     A.la un mediu net de 1400 adaugi cam 65% ca sa ajungi la costurile TOTALE ale manoperei. B. CAS este 5,5% din brut. DECI cam 100 ron pe cap de salariat si cam 50 pe cap de pensionar contributor (pensionar peste 750 ron).C. conribuie 4,5 mil. salaria si cam 1 mil. pensionar. BENEFICIAZA 21,5 mil. romani. Unde e greseala in calculele mele?
 • +5 (21 voturi)    
  Articol.... (Vineri, 6 mai 2011, 4:58)

  Doctor Hook [anonim]

  foarte bun.Este evidenta panica in care au intrat doctorii de cand se lucreaza cu SIUI-ul...Sunt erori ce se vor corecta .Atila are o misiune ingrata:se stia demult ce se intampla dar nu s-au luat masuri decat cand a venit criza si nu au mai fost bani de aruncat pe fereastra.....Reforma trebuie sa mearga inainte pentru ca banii asiguratilor sa fie cheltuiti eficient.Cand au fost fonduri consistente,a fost afacerea medicilor(au tacut malc!):acum cand trebuie sa lucreze mai mult sar in sus si se dau loviti!Penibil....
  • 0 (12 voturi)    
   ? (Vineri, 6 mai 2011, 8:02)

   fane [anonim] i-a raspuns lui Doctor Hook

   tu stii ce vorbesti? tu stii care este situatia reala in sistem? ai lucrat vreodata cu jegul ala de SIUI? daca nu, atunci nu-ti mai expune parerile aiurea. de ce sa obligi niste oameni sa faca o munca care nu le apartine si fara sa fie platiti. plus sa-i mai si pui sa cumpere tot felul de chestii pentru a sponsoriza practic pe banii lor sistemul? femeia asta are dreptate 100 %. am lucrat 6 ani in casa de asigurari si pot confirma ca tot ce a spus doamna este real.
  • +11 (15 voturi)    
   sa lucrezi ca medic (Vineri, 6 mai 2011, 8:47)

   Pilula [anonim] i-a raspuns lui Doctor Hook

   cu rahatul ala de SIUI, pe care l-am setat si resetat de nenumarate ori la tatal meu la cabinet, sa fii nevoit sa te milogesti pentru update-uri care cer 1024MB RAM, si sa fii nevoit sa cumperi din banii tai RAM pentru un laptop care nu e al tau, dar a fost platit cu bani grei de catre imbecilii din CNAS!

   Fac munca de IT support pe gratis pentru cabinetul tatalui meu din cauza unor tampiti care au studiat programarea la "fara frecventa" si lucreaza intr-o firma care are contracte cu statul. Am vazut cateva aplicatii "pentru medici". Vrei sa stii cum se tin parolele in clar intr-o baza de date? (nici macar md5sum!) Vrei sa stii cum se tin numerele de inregistrare pentru toti medicii in aceeasi tabela Access? Am spart de doua ori baza de date ca sa corectez imbecilitatile programului ala.
   SIUI-ul e alta aplicatie scrisa cu picioarele, sa iasa banul. Cerem 1024 MB la instalare, ca plm, medicii au bani de laptop-uri de ultima generatie. Cerem MS Access, ca pe asta l-am invatat la facultate la Sisteme de Gestionare Baze de Date (nici macar un "amarat" de MySQL), memoria da-o-n p**a, ca trebuie sa fie multa! Scriem aplicatia cu picioarele, ca e contract cu statul, ce P**A mea!

   Uite unde s-au cheltuit banii asiguratilor! Bai, orbilor, bugetul Asigurarilor de Sanatate e pusculita Guvernului! Dar e usor sa dam vina pe medici. Mori, ma, si tu!
   • +4 (6 voturi)    
    si noi vom fi victime directe ale acestui SIUI (Vineri, 6 mai 2011, 9:33)

    Anonimus [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    Dragilor, in acest sistem nefunctional, noi, pacientii, vom fi obligati sa avem un card electronic cu datele noastre personale despre sanatate (adica din cele mai intime). Cine imi garanteaza ca porcaria asta de sistem imi va asigura o minima protectie a acestor date? Raspuns: nimeni. Se "fura" CNP-uri? S vezi ce alte chestii o sa ni se mai "fure" din sistemul asta minune.
   • 0 (4 voturi)    
    probabil... (Vineri, 6 mai 2011, 10:43)

    rogue [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    probabil ca aveti dreptate ca e de "cacat" softul asta. probabil ca d-vs l-ati fi facut mai bine si mai coerent. Probabil ca dupa aceea ar fi venit cineva care ar fi spus ca softul d-vs e de "cacat" si el l-ar fi facut mai bine. Probabil ca d-vs nu a-ti putea oferii o garantie similara cu cea oferita de actuala firma. Probabil ca d-vs nu a-ti putea oferi asistenta 24/24/7 pe acelasi soft. Probabil ca d-vs nu a-ti putea oferi corectii in acelasi timp cu asistenta. Probabil ca d-vs nu a-ti putea testa intensiv noile versiuni de soft. Probabil ca d-vs nu a-ti putea oferii garanti materiale daca versiunea nou de soft tranteste jost tot sistemul. Probabil ca d-vs nu a-ti putea oferii comisionul de rigoare ...
    probabil...
    • +1 (5 voturi)    
     nu probabil (Vineri, 6 mai 2011, 11:20)

     Pilula [anonim] i-a raspuns lui rogue

     ci sigur pot sa fac o aplicatie mai buna decat SIUI-ul

     Pentru ca nu "a-m" invatat programarea la "fara frecventa"
     Pentru ca nu "a-m" mers pe principiul "merge si asa" in relatia cu clientii
     Pentru ca nu "a-m" scris specificatiile din auzite, ci in urma a nenumarate sedinte cu clientii
     Pentru ca nu "a-m" pile ca sa fi avut sau sa am contracte cu statul, ci am avut direct contact cu clientul prin prisma a ceea ce am facut si a ce stiu
     Pentru ca nu "a-m" oferit garantii pentru ce nu am facut sau nu a functionat
     Pentru ca nu "a-m" bagat problemele sub pres, ci am preferat sa intarzii livrarea cu o saptamana sau doua din cauza unor bug-uri

     Pentru ca eu sunt platit pe baza performantelor si a calitatii, nu pe "comisioane de rigoare". De aia POT, dar NU RENTEAZA sa fac o aplicatie mai buna decat SIUI-ul.
   • -2 (6 voturi)    
    Sistemul informatic.... (Vineri, 6 mai 2011, 11:36)

    Doctor Hooh [anonim] i-a raspuns lui Pilula

    este corectat permanent,va fi corectat pas cu pas iar pana la urma va trebui sa mearga!Voi uitati ca toti doctorii de familie au primit calculatoare....E treaba lor sa invete sa introduca date....Cand s-au luat bani frumosi nu a mai ciripit nimeni!!?Te rog invata-l pe tatal tau sa lucreze singur cu PC-ul!!!La mine in familie au invata toti!!!(nu a fost usor).Eu nu doresc moartea la nimeni, iar pentru ca esti in formare si mai ai multe de invatat.....iti doresc spor la munca.
    • +2 (2 voturi)    
     domnule doctor (Vineri, 6 mai 2011, 12:04)

     Pilula [anonim] i-a raspuns lui Doctor Hooh

     apreciez ca va preocupa formarea mea si nivelul de cunostiinte la care am ajuns, insa ma simt dator sa fac niste precizari:

     - in modesta-mi experienta de 10 ani in domeniul IT, am invatat sa nu neg faptul ca orice soft este perfectibil
     - la fel, cand am fost client, am invatat sa nu semnez acceptanta doar pe garantii verbale sau pe machete, ci sa iau lista de teste si sa vad daca produsul final corespunde cu specificatiile cerute
     - tot de-a lungul anilor, am invatat ca testarea cea mai buna a unui soft consta in a-i da CD-ul de instalare si instructiunile unei persoane care vine pentru prima data in contact cu acel produs. Cele mai multe bug-uri la softurile pe care le-am dezvoltat au fost descoperite de persoane care au venit prima data in contact cu respectivul produs.
     - faptul ca fac suport tehnic nu inseamna ca lucrez in locul celui care foloseste programul. Ar fi hilar sa cer suportului tehnic de la firma sa-mi scrie mailurile, cand de fapt Outlook e cel care crapa. Tot atat de hilar ar fi sa mi se spuna de catre cei de la suport tehnic sa mai invat sa lucrez cu PC-ul, cand ei vad actiunile pe care le fac (utilizare normala a programului) si rezultatele care nu corespund unui comportament normal al acestuia

     In incheiere, ma bucur ca ati invatat sa lucrati cu totii din familia dvs. cu PC-ul. Va doresc sa ajungeti sa invatati si programare pentru ca va asigur, o sa aveti multe de invatat. Spor la munca!
     • 0 (4 voturi)    
      esti de 10 ani in IT (Vineri, 6 mai 2011, 15:58)

      CCC [anonim] i-a raspuns lui Pilula

      si ti-a cumparat mamica X5? Rusinica...
    • 0 (0 voturi)    
     doctorii si calculatoarele (Vineri, 6 mai 2011, 21:40)

     sandra alexiu [anonim] i-a raspuns lui Doctor Hooh

     Mai bine de jumatate din medicii de familie din tara asta lucreaza deja pe calculatoare, iar o buna parte lucreaza pe softuri de cabinet compatibile cu SIUI, softuri adevarate, care folosesc medicului in primul rand, deorece creazabaze de date pe care le pot utiliza. SIUI e doar un soft de raportare care nu iti creaza posibilitatea de a jongla cu datele pe care le introduc in soft. Pe un soft de cabinet eu va pot spune dupa trei ani si jumatate de cand lucrez astfel o multime de informatii statistice cu privire la pacientii mei, la bolile pe care le au, la tratamentul pe care ei il primesc. De ce ponegriti medicii cate vreme nu ii cunoasteti? Stiti ca dpdv statistic, medicii de familie sunt cei care merg cel mai mult laa conferinte, cursuri de perfectionare, simpozioane, dintre toate specialitatile? Stiti ca acestia au cea mai inalta rata de pregatire profesionala continua? Stiti ca au liste de discutii profesionale in care schimba informatii medicale despre diverse situatii clinice in care sunt pusi? Stiti ca putem prelua electronic direct din laboratoare rezultatele analizelor in fisa electronica a pacientului? personal am in fisele pacientului toate biletele de externare scanate, toate scrisorile medicale si tot istoricul pacientilor mei.
     Vreau sa precizez ca lucrez in rural si va scriu toate astea nu ca sa ma laud, ci ca sa va explic ca aveti niste idei gata fixate care nu sunt sustinute de realitate. Nu generalizati numai pentru ca ati patit-o dumneavoastra o data! Va apartine vina ca nu ati schimbat medicul de care nu ati fost multumit!
  • +10 (14 voturi)    
   mnda (Vineri, 6 mai 2011, 8:49)

   mda [anonim] i-a raspuns lui Doctor Hook

   Vorbesti in necunostinta. Nu sunt medic de familie dar folosesc din pacate SIUI-ul. E plin de bug-uri, te obliga sa bagi tone de informatii dar cand este sa scoti o situatie nu iese nimic sau daca ai noroc sa scoti ceva este eronat. Pica din 10 in zece minute, scoate niste tabele xls cu milioane de campuri ascunse si total nefunctionale ...
   Dupa primele mesaje nu am putut sa trag decat o concluzie. Postaci la comanda sefilor. Bafta la premii!
  • +3 (5 voturi)    
   Articol (Vineri, 6 mai 2011, 9:25)

   omul2 [anonim] i-a raspuns lui Doctor Hook

   Drada Dr.Hook,
   Tu ai medic de familie?
   Daca ai fa-i o vizita,ai sa intelegi de ce era bine in 2008 si de ce e CATASTROFIC acum.
   Pana atunci abtine-te ca emiti prostii!!
   • -1 (3 voturi)    
    Citeste cu atentie.... (Vineri, 6 mai 2011, 11:39)

    Coco Channel [anonim] i-a raspuns lui omul2

    ce a scris Doctor Hook:e clar ca de la bani se trage totul!Cine nu vrea sa primeasca pe moca o gramada de bani....Au trecut pentru toti vremurile acelea.
    • 0 (2 voturi)    
     Citeste si TU cu atentie! (Vineri, 6 mai 2011, 13:07)

     omul2 [anonim] i-a raspuns lui Coco Channel

     Vezi raspunsul meu la postarea lui adrian88000
     Te vei lumina in legatura cu banii "moca"
 • -1 (15 voturi)    
  sa plang de mila medicilor ? (Vineri, 6 mai 2011, 6:33)

  gigi [anonim]

  medicii sunt victimele....?

  oh,mon Dieu.....
  • +2 (8 voturi)    
   articol (Vineri, 6 mai 2011, 10:08)

   omul2 [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Daca nu plangi de mila medicilor,acum,
   vei plange de mila ta maine!!
 • +3 (7 voturi)    
  Chestie... (Vineri, 6 mai 2011, 6:56)

  Kata [anonim]

  La inceputul articolului, scrie ca Lucian Duta acuza medicii ca au in Bucuresti trei milioane de pacienti pe liste. Tanasescu spune ca asta e o minciuna. In continuare, adauga faptul ca doar pentru 1,7 milioane de pacienti au fost facute deconturi. Asta nu inseamna ca nu exista cele trei milioane de pacienti pe liste... Una se intreaba si alceva se raspunde... In cine sa mai ai incredere?
  • +4 (4 voturi)    
   Chestie... (Vineri, 6 mai 2011, 9:33)

   omul2 [anonim] i-a raspuns lui Kata

   Kata,
   Pot sa existe 10.000.000.de pacienti pe liste[teoretic].
   Daca s-a platit pt. 1,7 milioane inseamna ca doar atatzia erau asiguratzi!
   Medicul de fam. e platit numai pt. asiguratzi!!
   O alta regula in SIUI:nu pot coexista 2 CNP-uri identice=nu poate exista aceeasi persoana de 2 ori!!
  • +2 (2 voturi)    
   nu conteaza (Vineri, 6 mai 2011, 10:16)

   jean [anonim] i-a raspuns lui Kata

   nu conteaza ca ai 3 mil de pacienti in liste. poti sa ai si 10 mil. daca sunt multi destepti care se inscriu la 10 medici de familie. esential e cat sunt validati si platiti, acei 1.7 milioane. primul lucru care s-a facut cand s-au creat listele de pacienti la casele judetene a fost eliminarea de la plata a pacientilor dubli sau tripli si plata pacientului la ultimul medic la care era in scris. si faptul ca inca apar cei 3 milioane e vina Casei. ea trebuia sa faca curat in baze, pentru ca medicul din cabinet n-are cum sa stie ca nea Gheorghe s-a mai inscris la 10 medici inainte sa vina la el.
  • 0 (0 voturi)    
   in Bucuresti (Vineri, 6 mai 2011, 17:57)

   emilper [utilizator] i-a raspuns lui Kata

   locuiesc mai mult de 3 milioane de oameni
 • +1 (3 voturi)    
  Dar asiguratii, ce drepturi au? (Vineri, 6 mai 2011, 7:00)

  val [anonim]

  E clar ca s-au furat sau folosit aiurea banii asiguratilor si banii (multi sau putini ) pe care-i da guvernul. Sedii, functionari platiti aiurea, afaceri cu medicamente si cu aparatura. Stiu ca nici medicii de familie nu sunt foarte corecti, competenti.
  Dar pacientii, ce drepturi au?
  Cum se justifica banii care ni se retin vrand-nevrand?
  Daca ne-am administra singuri acesti bani, am putea sa platim la cabinete particulare, laboratoare, serviciile care ne sunt necesare, fara sa ne trezim ca, de fapt, suntem si cu banii luati si lasati de izbeliste.
  Convingerea me este ca Casa a furat de-a stins (nu pot evita cacofonia) iar medicii de familie ne-au escocat si ei putin.
  • +3 (3 voturi)    
   Dar asiguratzii,ce drepturi au? (Vineri, 6 mai 2011, 9:37)

   omul2 [anonim] i-a raspuns lui val

   Val,
   Medicii de familie NU au escrocat!
   Daca ai impresia ca da,da-ne amanunte....
   Drepturile asiguratului?
   Te sfatuiesc sa te duci la Casa si sa ceri POLITZA TA de asigurat!!
  • +2 (4 voturi)    
   ce zici Frantz? (Vineri, 6 mai 2011, 9:54)

   curios [anonim] i-a raspuns lui val

   CAS este 5,5% din brut. Adica nici 100 ron lunar (in medie). Contribuie: 4,5 mil.salariati. Pensionarii peste medie contribuie si ei: deci 1,5 mil pensionari contribuie cu 5,5% din 1000 adica 55 ron lunar. BENEFICIAZA: 21,5 mil. romani. Cat e media per cap? 30 ron lunar. Cata asistenta medicala (medicamente compensate, zile de spitalizare, ambulanta, SMURD, medic de familie, intretinerea spitalelor, ..) poti obtine de acesti bani???? N-ai vrea sa te faci medic si sa ne arati tu cum gestionezi banii? sau fa-ti o asiguraea privata -care sa contina si spitalizare si operatii si...- si spune-mi daca te costa 100 ron lunar pt tine si pt. toata familia extinsa
   • +1 (1 vot)    
    si contributia angajatorului ? (Vineri, 6 mai 2011, 17:59)

    emilper [utilizator] i-a raspuns lui curios

    adauga si contributia angajatorului

    Cu cat ia statul in contul meu pentru sanatate pot sa imi fac asigurare in Statele Unite ... si mi-as face, dar mi-a luat statul banii deja ...
 • 0 (14 voturi)    
  Felicitari (Vineri, 6 mai 2011, 7:33)

  Dr.Sorin Paveliu [anonim]

  O felicit pe doamna dr. Tanasescu pentru raspunsurile oferite in acest interviu. Citit de un ochi din afara sistemului interviul acordat poate fi suspectat de subiectivitate insa, ca reprezentant al medicilor de familie doamna doctor chiar trebuie sa fie subiectiva, dar corecta. Iar informatiile oferite sunt corecte. Medicii de familie ar trebui sa-i ofere sprijinul la vedere, inclusiv in lumea virtuala a postacilor de meserie pentru ca nu poti gasi usor persoane capabile de un discurs coerent si sintetic disponibile sa-si risipeasca timpul gratuit pentru a apara un interes general. Interesul general in acest caz vizeaza normalizarea activitatii medicale pentru intreaga populatie si eradicarea muntelui de minciuni in care ne scaldam in sanatate. Acest proces nu se poate realiza fara sprijinul solidar al colegilor si mai ales al populatiei. Inca o data felicitari si succes.
 • -3 (17 voturi)    
  Medici de familie = incompetenta (Vineri, 6 mai 2011, 8:04)

  MM [anonim]

  Eliminati o data medicii de familie ca sunt inutili. Nu fac absolut nimic. Daca mergi la ei nu fac altceva decat sa te trimita mai departe. Eliminati medicii de familie si se va scurta birocratia. Inutili!
  • +3 (5 voturi)    
   nu stiu daca sa rad sau sa plang ... (Vineri, 6 mai 2011, 9:09)

   Pintea [utilizator] i-a raspuns lui MM

   .... citind comentariul tau.

   Sper ca nu te abtii la vot in anii electorali.
  • +1 (5 voturi)    
   Medici de famillie (Vineri, 6 mai 2011, 9:41)

   omul2 [anonim] i-a raspuns lui MM

   MM,
   De acord,trebuie eliminatzi....numai ca atunci pica sistemul de sanatate in Ro!!
   De ce?
   Studiaza un pic inainte de a posta aberatzii de mamifer mononeuronal[na,ca am inventat ceva nou!]
   • 0 (0 voturi)    
    Iti doresc sa ai de a face cu ei... (Sâmbătă, 7 mai 2011, 9:17)

    MM [anonim] i-a raspuns lui omul2

    Iti doresc sa ai de a face cu medicii de familie, viitorul tau sa depinda de ei. Meriti sa traiesti in Romania!
 • 0 (14 voturi)    
  Ralierea coruptilor cu dosar la DNA (Vineri, 6 mai 2011, 8:30)

  hotnewsfil [utilizator]

  Citat din afirmatia doamnei luptatoare 'pentru dreptate si adevar', Rodica Tanasescu : "O asemenea atmosfera nu a existat niciodata intre medicii de familie si autoritati (doamna dr. Rodica Tanasescu.estePresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei).
  Da, are dreptate doamna Tanasescu. Aceasta este si parerea nostra, 'a coruptilor cu dosar la DNA'. Si noi suntem niste nedreptatiti, abuzati politic. Nici in cazul nostru nu a existat,vreo data, "o asemenea atmosfera intre corupti si autoritati".
  De aceea, stimata doamna luptatoare (prin vocatie), va rugam sa acceptati sa ne raliem dumneavoastra sa ne luati sub tutela dvs. (sub aripa dvs. ocrotitoare), ca bine le mai ziceti astora. Cine va aude crede ca sunteti avocat 'la bara', nu medic.
  Va rugam, exceptionala doamna sa nu ne luati o cotizatie mai mare decat cea cu care va rasplatesc medicii de familie.
  Ne place cum "demostrti", fara putinta de tagada, ca niciun medic de familie nu a comis o fapta de 'mal praxis'. Nici noi, si o rugam sa preia aceasta aceasta afirmatie, ca argumant irefutabil, atunci cand ne va apara drepturile in fata organelor de justitie pe care dumneavoastra, pe drept cuvant, le acuzati ca sprijina hotiile de la Casa de Asigurari.
  Asa vrea justia sa ne fure noua libertatea pe care ne-am castigat-o luptand pe baricada de la universitate, initiind evenimentele din '89. Iata cum intelege justitia acum sa ne rasplateasca!
  Ii propunem doamnei "salvatoare" sa isi uneasca eforturile cu cele ale celui mai mare luptator pentru dreptate si adevar, domnul Vadim Tudor. Dansul ar putea desfiinta judecatorii si procurorii in patruzecisiopt de ore, pe stadion, cu Kalasnikovul.
  Sa nu uitati sa mentionati, stimata doamna, in argumentatia dvs., ca avem copii, ca avem de platit credite, ca suntem bolnavi incurabil (fizic, nu penal, cum pretinde justitia), argumente "de succes",pe care sa le foloseasca si in apararea medicilor de familie neprihaniti.
  • +3 (7 voturi)    
   Articol.. (Vineri, 6 mai 2011, 9:48)

   omul2 [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Om bun,
   Avetzi ceva personal cu d-na Tanasescu?
   Sau poate nu atzi fost niciodata bolnav?
   Nu putetzi asocia numele Tanasescu cu Vadim...nu vad nici o latura comuna.
   Justitzia aservita scoate decizii care sustzin ministerul si casa--asta e chestiunea cu justitzia,in caz ca nu atzi intzeles...
  • +2 (4 voturi)    
   corpti cu dosar la DNA (Vineri, 6 mai 2011, 10:22)

   papadoc [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Bre
   Sa sti ca o cunosc pe cucoana si nu e pe lista de plata a medicilor, mai mult e competenta si ceea ce "nu iti place tie", nu e corupta!
   Hai pa.
 • +8 (10 voturi)    
  ANAF marea problema.. (Vineri, 6 mai 2011, 8:42)

  wert [anonim]

  Am platit la zi la ANAF asigurarile sociale ale angajatilor.Unul dintre angajati merge la medic si-i zice ca nu i-am platit asigurarile sociale.Ca sa fiu de buna credinta ii arat angajatului chitanta ca i-am platit lunar asigurarea..la zi.
  Intre timp merg la ANAF Brasov (un fel de Scornicesti al finantelor pentru ca de aici a plecat Ialomiteanu). Acolo stupoare...Desi tu virezi banii in trei conturi diferite toti acestia se duc intr-un cont comun.Practicdegeaba platesti in 1 cont impozit pe profit..in al II-lea asigurarile sociale..iar in al III-lea TVA-ul.Banii sunt bagati intr-un cont comun iar NAF-ul cand are chef trimite banii catre casa de asigurari de sanatate.Iar CAS se intampla matrapazlacurile spuse de d-na doctor.
 • +6 (6 voturi)    
  medicina (Vineri, 6 mai 2011, 8:45)

  dorin valeriu [anonim]

  Doua aspecte as vrea sa punctez :
  Am mai auzit dela diversi ministri ai sanatatii ca se fura. Daca se fura, sa fie prinsi si pedepsiti hotii, ca de aia avem politie, justitie, etc, si sa nu fie blameta si pedepsita toata tagma profesionala, asa nu ajungem nicaieri.
  Referitor la pretul medicamentelor, va semnalez ca medicamentul Diclotard100 mg, pa care-l folosesc uneori si-l cumparam direct, fara reteta la pretul de 2 lei cutia de 20 tb s-a scumpit incet-incet in ultimii 2 ani, ajungand sa coste acum peste 8 lei cutia, o scumpire de 4 ori. Normal ca in felul asta nu mai ajung banii de medicamente !
 • 0 (6 voturi)    
  varza de Reforma!!! (Vineri, 6 mai 2011, 9:14)

  lili [anonim]

  nu stiu ce si cum au facut guvernantii astia, dar au reusit sa-si pun in cap toate categoriile profesionale in ceea ce ei numesc reforma statului. Ca reforma statului roman din temelii este necesara nu incape discutie, dar pe genunchi si exclusiv in scopul taierii cheltuielilor(ca asta a fost singurul criteriu, criterii care vorbesc despre eficienta sau imbunatatire si care inseamna de fapt reforma unui sistem, nu au reusit sa gaseasca) nu are cum sa reuseasca si mai ales nu are cum sa reuseasca daca nu are sprijinul oamenilor, din orice domeniu vorbim..... daca guvernantii si categoriile profesionale respective ar fi discutat aceste masuri azi poate eram mai aproape de ceea ce avem nevoie. Altfel, asa cum arata reforma de care ne vorbesc guvernantii parca este o grefa pe un organism ce-o respinge fara nici o sansa si-atunci cum sa functioneze statul roman reformat asa ??!!!
 • -1 (11 voturi)    
  Medicii de familie (Vineri, 6 mai 2011, 9:17)

  adrian88000 [utilizator]

  Cand li s-a dat dovada ca fura, au tacut malc vreo 2-3 saptamani.Acum tupeul si nesimntirea lor s-au ridicat din nou la nivelul obisnuit. S-a facut totalul asiguratilor din Romania , adunand asiguratii de la toate cabinetele si a rezultata 27.000.000 de asigurati pe care ei ii ingrijesc! Ei sunt platiti 80% " per capita"( adica in functie de numarul de asigurati inscrisi, fara a necesita nici o activitate).Prin noul contract se doreste a se micsora acest procent la 50%. Ei tipa , nu sunt de acord. De ce? Am multe de spus , dar ma opresc nu inainte de a-mi exprima o nedumerire.Se plang ca daca se aplica noul contract cabinetele medicale vor falimenta. Dar nu am auzit nici un medic de familie sa spuuna concret CATI BANI A RIDICAT DA LA CASA DE ASIGURARI IN ULTIMILE 3 LUNI? Si cat va ridica daca se aplica noul Contract--Cadru? De ce nu spun? A ramas o urma de jena in acesta masa imensa de nesimtire?
  • -1 (7 voturi)    
   medicii de familie (Vineri, 6 mai 2011, 9:56)

   carmen [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   Ce portocaliu esti!
   Habar n-ai(ca si toti portocaliii)pe ce lume traiesti.
   Te trezesti vorbind,ca doar la medicina se pricepe tot prostul...
   • 0 (2 voturi)    
    pentru carmen (Vineri, 6 mai 2011, 15:44)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui carmen

    Zici ca habar nu am? Am dat niste cifre. Daca nu am habar , acele cifre ar trebui sa nu fie adevarate. De ce nu ma combati concret ,pe cifre? De ce arunci cu jigniri neintemeiate? Mai incearca o data, si spune ,care cifra data de mine este inexacta.
  • +4 (8 voturi)    
   vorbesti fara sa stii (Vineri, 6 mai 2011, 10:16)

   Pilula [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   SIUI-ul are o eroare prin care duplica anumite consultatii si de aceea numarul serviciilor apare ca fiind mai mare, de unde si numarul prea mare de asigurati.

   Ce-ar fi sa te legi dumneata de aia care au scris softul cu picioarele si au luat milioane de euro de la stat?

   Vrei sa stii cati bani "ridica" un medic de la CNAS? Iti spun eu: prea putini pentru cata bataie de cap are. Din banii aia se platesc retetele, apa, canalul, curentul, seringi, dezinfectant, fese sterile, femeia de serviciu, contabilul, chiria cabinetului, gazul metan, reciclarea deseurilor medicale, asistenta sau asistentele (la 1000 de pacienti e obligatoriu sa aiba o asistenta).

   Sa platesti dumneata toate astea cu 30% mai putin, sau sa nu comentezi daca platesti consultatia cand mergi la medicul de familie. Nu va e rusine?
   • -2 (4 voturi)    
    pentru Pilula amara (Vineri, 6 mai 2011, 15:49)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Pilula

    Da, mi-ai raspuns la intrebare. ..."prea putin castiga". Nu ai avut curaj sa spui o cifra! Prea putin e relativ. Pentru unii 1 milion de euro pe luna e prea putin.Pentru altii 100 pe luna e prea putin.
    Nu iti este rusine sa vorbesti prostii? Da o cifra concreta !
  • 0 (4 voturi)    
   De ce nu veniti cu date ... verificabile (Vineri, 6 mai 2011, 10:44)

   eugenb [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   De ce nu veniti cu date concrete , dar ... verificabile de orisicine ? Sunteti platit de ... portocalii ? Va doresc ca macar un an sa depindeti de medicamentele prescrise de un medic de familie pt o paralizie (pareza) pe partea dreapta a corpului (mana si picior) - asa ca mine, dar sa nu mai aveti sansa ca medicamentele compensate ... sa mai ajunga si pt dvs si sa nu aveti bani pt a le cumpara din banii dvs. N-o sa va trebuiasca mult atunci ca va ... "curatiti" (adica ... sa muriti - cu tot CAS platit lunar) si o sa-i faceti "fericiti" si pe cei care traiesc din banii dvs incasati pt CAS (adica dati pt Casa de asa-zisa Sanatate) sa-si justifice menirea (Asigurari ... aiurea - bancuri pt adormit copiii) !
  • +5 (5 voturi)    
   articol (Vineri, 6 mai 2011, 10:50)

   omul2 [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   adrian88000,
   Ok,sunt med fam. si sunt decis sa-ti satisfac curiozitatzile:
   1.plata per capita se face 75% in prezent nu 80%
   2.In plata per capita intra 90% din activ. unui med fam[un fel de plata pausala]:vaccinari,preventie,consultatzia a 2-a si a 3-a intrun trim pt. bv. cronici,consultatzia a 2-a ...a n-a pt. un subacut/luna,eliberarea concedii,certif. de deces,bilete de trimitere,scrisori medicale,triaje,bilantzuri,evidenta si consultul gravidei,planing familial,anchete in focar etc...
   3.Cabinetul meu castiga 100.000 lei vechi /luna[din care-mi platesc deplasarile-10-15 mil/l-navetez 100 km/zi-,salariile si viramentele pt. angajatzi=37 mil/l,regie si chelt de functionare 10mil/l.
   Imi raman 38 mil din care-mi platesc impozitul ,sanatatea si cele 2 credite pt. investitzii.
   Raman cu 10 mil/luna venit NET.
   4.Cu noul contract cabinetul ar incasa 75 mil/l.
   Fa si tu un calcul...asta inseamna FALIMENT.
   Acesta e motivul pt. care ne agitam!
   Multzumit?
   • 0 (4 voturi)    
    pentru omul 2 (Vineri, 6 mai 2011, 16:09)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui omul2

    Multumit ca mi-ai raspuns. Dar nu prea sunt multumit de raspuns.Ai spus 100.000 lei vechi pe luna. IMPOSIBIL!
    Cu naveta este optiunea ta. Si nu te felicit pentru ea. Un medic de familie trebuie sa locuiasca in colectivitatea pe care o are in grija. Un medic de famile trebuie sa cunoasca toate casele si toti oamenii din acele case , de la sugar la batran octogenar. Trebuie sa cunosca foarte bine conditiile de viata ale fiecarei familii. Cum este locuinta , conditiile de igiena, de alimentatie , relatiile intrafamiliare, fumatul , alcoolul , etc.etc. TOTUL! Si noaptea ar trebui sa raspunda la urgente. Chiar daca este acasa si se uita la meci.
    Asa e usor. Te duci la munca cateva ore pe zi ( nu e nici o problema daca cateodata nu ai chef sa mergi deloc, nu?),si apoi , gata in masina si fuga acasa. Parafa ramane la asistenta pentru eventuale trimiteri la spital.
    Despre creditele tale nu am ce sa spun...Nu stiu daca e corect sa scazi creditul din castig. Si nici nu stiu de ce ai scazut benzina consumata pe naveta din castig.
    • 0 (0 voturi)    
     Realitatea e simpla! (Duminică, 8 mai 2011, 1:53)

     M.F.- Dr. [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

     Te suspectez de mai mult decat simpla naivitate in aberatiile pe care le debitezi.
     Medicul de familie nu e un "martir fara cauza", ci un profesionist care trebuie sa-si desfasoare activitatea cu eficienta maxima si rezultate optime; el are dreptul ca oricare alt om de a-si trai propria viata, la ocrotirea propriei sanatati, la odihna, viata de familie, dreptul la invatatura si de a fi recompensat corespunzator cu tot ceea ce presupune aceasta profesie. Sistemul medical este cel care trebuie sa asigure asistenta medicala corespunzatoare pacientului in toate situatiile(neintrerupta si in caz de urgenta) - pacientul are acest drept, dar un om (medicul de familie ) nu poate inlocui sistemul.
     Aviz celor ce critica medicii de familie:
     - fiecare pacient are medicul pe care il merita (si pe care l-a ales) !
     - nu poti cere cuiva respect si intelegere atata timp cat tu nu esti capabil sa i le oferi
     Realitatea e simpla si cruda :
     1.cabinetele nu mai pot supravietui cu finantarea actuala(si nici medicii de familie).
     2.nu exista sistem de sanatate fara medicina primara (de familie) care este baza lui
     3."pacientul roman"este complet needucat si nu-si cunoaste nici drepturile, nici obligatiile
     4.'medicul roman" a indurat mai mult decat e firesc, sustinand astfel indirect un sistem medical inacceptabil
     Aviz pacientilor :
     - nu puteti sti singuri ce trebuie sa faceti sa nu va imbolnaviti;
     - nu puteti sti la ce medici specialisti trebuie sa mergeti in fiecare caz;
     - nu puteti sti exact ce investigatii trebuie sa faceti de fiecare data;
     - nu puteti sti ce tratament este cel mai indicat si cum sa nu va faceti mai mult rau;
     - nu puteti supraveghea singuri starea de sanatate a celor dragi;
     .Pentru a reusi toate acestea si multe altele aveti nevoie de medicul de familie care sa fie in deplinatatea capacitatilor sale fizice psihice si profesionale !
     • 0 (0 voturi)    
      pentru M F Dr. (Duminică, 8 mai 2011, 15:00)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui M.F.- Dr.

      Vorbesti ca un bun om de afaceri, nu ca un medic. Te suspectez ca esti nemultumit de ultimul concediu de pe Coasta de Azur si iti dorest mai mult.Iti doresti un concediu in Hawaii , dar nu iti da Casa de Asigurari destui bani. Si esti nervos.
      Sa stii ca medicina nu este o meserie , Este o VOCATIE! Daca tu o faci ca o meserie mai bine te faci om de afaceri, unde se pare ca ai talent. Si vocatia asta nu o poti fabrica la comanda. Ai nevoie de cateva trasaturi de caracter si de o mare dragoste pentru oameni , nu de arghirofile.
      Ca sa sapi un sant e usor. Oricine o poate face. E o meserie. Ca sa fi medic, nu e usor. E nevoie de suflet , de iubire fata de oamneni, de multa compasiune, de empatie fata de bolnav,, da daruire, de lipsa lacomiei. Nu oricine le are..Din acest motiv multi medici , nu sunt de fapt medici. Se pot numi negustori cu suferinta oamenilor, nu medici. Ti-am scris mai mult decat obisnuiesc. Nu pentru tine, sunt sigur ca nu ai inteles. Pentru altii , care poate vor intelege...
    • 0 (0 voturi)    
     Realitatea e simpla! (Duminică, 8 mai 2011, 1:53)

     M.F.- Dr. [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

     Te suspectez de mai mult decat simpla naivitate in aberatiile pe care le debitezi.
     Medicul de familie nu e un "martir fara cauza", ci un profesionist care trebuie sa-si desfasoare activitatea cu eficienta maxima si rezultate optime; el are dreptul ca oricare alt om de a-si trai propria viata, la ocrotirea propriei sanatati, la odihna, viata de familie, dreptul la invatatura si de a fi recompensat corespunzator cu tot ceea ce presupune aceasta profesie. Sistemul medical este cel care trebuie sa asigure asistenta medicala corespunzatoare pacientului in toate situatiile(neintrerupta si in caz de urgenta) - pacientul are acest drept, dar un om (medicul de familie ) nu poate inlocui sistemul.
     Aviz celor ce critica medicii de familie:
     - fiecare pacient are medicul pe care il merita (si pe care l-a ales) !
     - nu poti cere cuiva respect si intelegere atata timp cat tu nu esti capabil sa i le oferi
     Realitatea e simpla si cruda :
     1.cabinetele nu mai pot supravietui cu finantarea actuala(si nici medicii de familie).
     2.nu exista sistem de sanatate fara medicina primara (de familie) care este baza lui
     3."pacientul roman"este complet needucat si nu-si cunoaste nici drepturile, nici obligatiile
     4.'medicul roman" a indurat mai mult decat e firesc, sustinand astfel indirect un sistem medical inacceptabil
     Aviz pacientilor :
     - nu puteti sti singuri ce trebuie sa faceti sa nu va imbolnaviti;
     - nu puteti sti la ce medici specialisti trebuie sa mergeti in fiecare caz;
     - nu puteti sti exact ce investigatii trebuie sa faceti de fiecare data;
     - nu puteti sti ce tratament este cel mai indicat si cum sa nu va faceti mai mult rau;
     - nu puteti supraveghea singuri starea de sanatate a celor dragi;
     .Pentru a reusi toate acestea si multe altele aveti nevoie de medicul de familie care sa fie in deplinatatea capacitatilor sale fizice psihice si profesionale !
     • 0 (0 voturi)    
      "martir fara cauza"? (Duminică, 15 mai 2011, 19:09)

      adrian88000 [anonim] i-a raspuns lui M.F.- Dr.

      Nu exsista! Incerca sas gandesti mai profund.
      P.S. Ti-am raspuns de doua ori, dar diferit. Tu mi-ai trimis de doua ori acelasi text.
    • 0 (0 voturi)    
     articol (Luni, 9 mai 2011, 18:44)

     omul2 [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

     Asa este,am gresit la punctul 3--dupa cum bine ai realizat!
     Apropos,de statul la tzara...tu te-ai muta in delta?[curentul are variatzii f. mai-cu stabilizator cu tot,fara apa curenta,wc. in curte,internet cand ai noroc...etc].
     Cred ca nu!
     cheltuiala cu combustibilul se scade din venitul cabinetului--bani pierdutzi--din 2008 nu mai e o cheltuiala deductibila--cu toate ca o fac"in interesul obtzinerii profitului'[asta ERA textul din codul fiscal-pe vremea cand se putea deduce].]
     • 0 (0 voturi)    
      pentru omul2 (Luni, 9 mai 2011, 22:17)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui omul2

      Am lucrat 6 ani in Delta. A fost perioada cu cele mai mari satisfactii profesionale pentru mine.
  • +2 (4 voturi)    
   bai, tu esti platit de SHITVECO? (Vineri, 6 mai 2011, 11:32)

   PanterA [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

   De unde pana mea ai scos, mai, cei 27 de milioane?
   Astea sunt elucubratii emise de catre minunatul Duta, la recomandarile exprese ale Irinucai ce, se pare, ca te plateste.

   ORICE statistici abracadabrante de genul asta sunt emise EXSLUSIV de catre SHITVECO deoarece minunatii din CNAS habar n-au cum sa caute prin kktul ala de "sistem infomatic" pe care au platit pana cum FIX 120 de milioane de euro.

   Stiu EXACT ca nu s-au platit mai mult de 1.700.000 de asigurat medicilor de familie (la nivelul Bucurestiului) din 2 motive:
   1. bugetul total pentru plata "per capita" a fost alocat de catre CNAS EXACT pentru maxim 1.700.000 de pacienti deoarece, din 1999 de cand exista CASMB, asta e numarul de asigurati in Bucuresti. Nimeni nu a alocat un buget mai mare, deci era impposibil sa se "deconteze" 3.000.000 de pacienti.
   2. Sistemul informatic anterior (ne-"integrat" si ne-"unic", dar mult mai serios) nu permitea dublarea inscrisilor la medicii de familie. Daca ar fi permis, se aplica regula de la punctul 1.

   Da-ti in pana mea demisia de la firma aia de jidani securisti si odiosi (a.k.a. Siveco) si reprofileaza-te sau, alternativ, nu mai inghiti toate bull-shiturile pe care le debiteaza embelii aia corupti din CNAS.

   Personal, le atrag atentia de cel putin 3 ani ca mizeria aia de "sistem informatic" nu va produce decat paguba intregii societatii date fiind "profesionalismul" si "seriozitatea" cu care a fost proiectat, dezvoltat si implementat.

   Ti se pare normal sa platesti 50 de milioane de euro in anul 2008 DOAR in baza semnaturii (pe procesul verbal de "acceptanta calitativa") lui Bejat si a lui Ciurchea? NICIO casa de asigurari (nici macar cele pilot: CT, BV, VL, PH) nu a semnat ca sistemul functiona la acel moment; in schimb, Bejat si Ciurchea si-au asumat ei in toata splendoarea "expertizei" si "profesionalismului" pe care le aveau ca sistemul informatic de KKAT functioneaza perfect.

   Uite cat de perfect functioneaza!
  • +2 (4 voturi)    
   pt adrian (Vineri, 6 mai 2011, 17:50)

   dr.joujou [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

   Interesant, ca desi medicina de familie primeste doar 5,5% din totalul banilor cheltuiti in sanatate, (nu sunt sigura, poate mai putin) soarta restului de 94,5% nu ingrijoreaza pe nimeni, numai noi medicii de familie falimentam sistemul...
   Dvs nu sunteti capabil sa intelegeti ca inscrierea pacientilor pe CNP nu permite dublarea acestora.!!! Asa sunt facute programele pe care le primim de la CNAS Mai informati-va ! Si ca sa va lamuresc, in ultimele 3 luni NICIODATA casa nu a platit integral ceea ce s-a facturat. Doar cu intirziere desigur fara penalitati
   • -1 (3 voturi)    
    pentru dr.joujou (Vineri, 6 mai 2011, 19:03)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui dr.joujou

    Da, nu sunt capabil sa inteleg cum de ati reusit sa aveti un total de 27.000.000 asigurati per total. Cifra nu am dat-o eu. A fost citata de mai multi si de mai multe ori. Eu l-am auzit pe Basescu la T.V.acum mai bine de o luna.Nu a protestat imediat asociatia voastra profesionala, foarte galagioasa in alte situatii. Aceasta tacere m-a convins ca cifra este reala. Ati furat din bugetul sanatatii raportand ca aveti in evidenta mai multi cetateni decat populatia Romaniei.
    Procentul de 5,5% si eu cred ca este fals. Eu cred ca e mult mai mare. Dati-mi un link, ceva care sa ma convinga.
    P.S. Cu cetatenii romani plecati de ani buni cu familia in Spania, Italia, etc. cum procedati? Le umpleti fisa de consultatii fictive? Normal ca ii aveti in evidenta si aveti " grija " lor , chiar daca de 5-10 ani nu v-au mai trecut pragul, nu este asa?
    • -1 (1 vot)    
     pt adrian (Vineri, 6 mai 2011, 23:33)

     dr.joujou [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

     Om fericit sunteti, daca ati crezut si credeti ce spune Basescu...
     Organizatia noastra nu protesteaza spontan fara sa asimileze, sa prelucreze si sa verifice datele
     Ar trebui sa ne simtim flatati ca niste genii IT ce suntem care putem sa facem ce nu poate SIUI sa introducem CNP-uri de mai multe ori.
     • 0 (0 voturi)    
      pentru dr.joujou (Sâmbătă, 7 mai 2011, 0:08)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui dr.joujou

      Raspunsul dumneavostra este incomplet. Puteati sa nu va mai obositi , daca va este asa de greu sa-mi rasounderti la toate problemele pe care le-am ridicat.
      P.S. Daca Basescu a mintit, dati-l in judecata pentru calomnie. Stiti ca nu a mintit si nu vreti sa va faceti mai tare de ras ,printrun proces care ar demonstra opiniei publice ,ca este adevarat. Ati raportat 27.000.000 de cetateni inscrisi pe listele voastre!
      • -1 (1 vot)    
       pentru adrian 88000 (Sâmbătă, 7 mai 2011, 11:42)

       fost angajat CNAS [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

       din pacate dr. jojou are dreptate. dar daca tu crezi ce zice Basescu, esti de compatimit. nu stiu, ai ceva deficiente de nu poti intelege faptul ca eliminarea pacientilor inscrisi pe listele mai multor medici este treaba Casei de asigurari si nu a medicilor.Medicii n-au de unde sa stie ca un bou care a venit sa se inscrie la ei, s-a mai inscris la 10 medici inainte.
       • 0 (0 voturi)    
        pentru fost angajat al casei (Sâmbătă, 7 mai 2011, 23:11)

        adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui fost angajat CNAS

        Acum am inteles de ce esti" fost". Te-au dat afara pentruca vorbesti urat cu oamenii. Si bine tiau facut! Nu intru in polemica cu tine, am conta-argumente , dar tu vorbesti urat si nu mmeriti un raspuns.
 • +4 (8 voturi)    
  Adevarul despre sistemul medical! (Vineri, 6 mai 2011, 9:39)

  lavillescu [anonim]

  Doamnelor si domnilor,
  Sistemul medical romanesc este total neperformant, netransparent si birocratic.
  Daca depre performante si birocratie stie toata lumea eu va propun sa vorbim de transparenta, cu totii stim ca atat angajatorii cat si angajatii cotizeaza pentru sanatate din greu, dar ce nu stim este cat se strange si de ce nu mergae direct la sanatate ci la bugetul de stat, asadar o prima etapa fara transparenta.
  O alta hiba este faptul ca in decontarea serviciilor indiferent ca e vorba de policlinica sau medic de familie nu se face ordine. Sa ma explic, in acest moment prezentarea la medic nu este insotita de plata serviciuli ci acest serviciu se deconteaza luna urmatoare dar daca pacientul si-ar plati serviciul CNAS ar fi obligata ca in 24-48 de ore sa-i returneze banii pacientului daca acesta e asigurat.
  Beneficii:
  -taransparenta,
  -nu se poate frauda de medici,
  -sistemul ar afea coerenta,
  -medicul primeste banii, taie chitanta si se mai termina cu spaga.
  De ce credeti ca francezii aplica sistemul si toata lumea e multumita?
  Tocmai datorita faptului ca se platesc exclusiv serviciile medicale (consultatia), sistemul e transparent, nu se poate frauda si cine are asigurare beneficiaza de toate drepturile.
  Si apropo de medicamente, e o mare minciuna ca medicii de familie scriu maedicamente scumpe care subtiaza punga statului din moment ce exista un pret de referinta si toata diferenta o suporta pacientul. Sau poate putei sa-mi dati exemple de medicamente compensate "real" 90 sau 50%!
 • +2 (6 voturi)    
  Excursiile sunt a doua profesie a medicilor de fam (Vineri, 6 mai 2011, 9:51)

  Calator prin lume [anonim]

  Este opinia autorizata a medicilor de familie si stiu ca au dreptate pentru unele aspecte discutate .
  Dar nu ati intrebat-o care este media anuala in perioada 2008 -2010 a asa ziselor '' simpozioane '' din strainatate a care sunt trimisi medicii de familie de catre firmele de medicamente ? Un raspuns sincer al doamnei doctor ar fi fost intre 7 - 9 ori pe an plecari in lume intre 4 - 6 zile din Hong Kong pana in Canada , din China pana in Sua , Europa e deja banala , marile capitale fiind batatorite de cate 4-5 ori in perioada mentionata . De ce ? Drept rasplata pentru retetele pe care le prescriu cu medicamente f scumpe si doar de la anumiti producatori ca stiu sa negocieze mai bine . De fapt e ca la piata : prescriu medicamentele tale daca ma trimiti in Mexic . Situatia este noua pt Romania , practica aceasta fiind rutina pentru firmele de medicamente in toata lumea si nu doar la medicii de familie ci si pentru spitale care achizitioneaza independent cantitati mari de medicamente si instrumentar medical . Aici este greseala statului ca nu face achizitii centralizat lasand banul public la indemana fiecarui spital . Deci apropape 40-50 zile pe an medicii romani nu sunt in cabinete sau spitale . Noul sistem poate va pune putina ordine , dar trebuie umblat serios si la coruptia din MS , Agentia Medicamentelor , alocarea bugetului de achzitii pe spitale , etc , daca se vrea ceva serios . Desigur ca nu toate cabinetele beneficiaza de invitatii la simpozioane in strainatate in aceeasi cadenta ( aproape 1 pe luna ca medie anuala ) , unele zone ala Romaniei sunt mai favorizate , in special orasele mai , Capitala si / sau cartierele mari ale capitalei . Poate ca unii dezinformeaza , dar altii nu spun intregul adevar al acestei lupte pentru bani bugetari .
  • 0 (2 voturi)    
   confunzi (Vineri, 6 mai 2011, 10:52)

   Pilula [anonim] i-a raspuns lui Calator prin lume

   medicii de familie cu medicii specialisti.
  • +1 (3 voturi)    
   raspuns calator in lume (Vineri, 6 mai 2011, 12:20)

   un medic de tara [anonim] i-a raspuns lui Calator prin lume

   Stimate domn....partial aveti dreptate ,firmele de medicamente intr-adevar sponsorizeaza deplasarile unor medici dar mare indoiala am ca acestia ar fi medici de familie.Eu una n-am avut parte niciodata de asa ceva si lucrez de 18 ani in acest sistem minunat sunt unul din medicii privilegiati ,cu cautare in randul pacientilor ,cu o lista destul de mare pantru un judet ca Iasul care e acoperit in totalitate (450 medici de familie la 850.000 de locuitori)....Am sa va spun insa un ,,secret''...noi suntem platiti in functie de lista si de numarul de consultatii...in conditiile in care nu suntem la cabinet nu primim bani...asa ca eu personal care am 4 angajati carora le platesc lunar salarii,care fac 120 km zilnic nu prea imi da mana sa nu fiu prezenta la cabinet ....ca atare nu mi-am luat concediu de 3 ani si innaitea acestia 3 inca vre-o 6 asa ca va rog nu dezinformati lumea .Daca or fi medici ,,sponsorizati'' din randul medicilor de familie si mai ales carora le da mana sa nu fie la cabinet cu lunile, probabil pe aceea in sustine familia si au profesia ca si hobby din cand in cand ,credeti-ma nu sunt nici 1%din cei 11.000 in aceasta mirifica situatie.
   Restul trudim zi de zi si incercam sa sustinem cu toate eforturile noastre stare mult prea precara de sanatate a populatiei din Romania(daca nu stiati profesia medicala e una vocationala si medic te numesti cu adevarat daca si te stradui s-o faci asa cum trebuia ,de cele mai multe ori renuntand la tine si la confortul tau ,la orele tale de odihna si de viata personala pentru ca boala cuiva nu e cava programabil de la 9.00 la 17.00 , ca apoi sa poti sa-ti vezi si de ale tale...dar chiar si asa tare as dori sa luati in consideratie ca si noi suntem oameni ca toti ceilalti ca si dumneavoastra si ar trebui sa avem si timp de viata personala)
  • +1 (3 voturi)    
   gresit (Vineri, 6 mai 2011, 13:44)

   jean [anonim] i-a raspuns lui Calator prin lume

   gresesti la partea cu medicamentele. nu poti prescrie medicamentele unei anumite firme pentru ca nu-ti permite legea sa treci pe reteta numele medicamentului in clar. pe reteta se trece DCI-ul (denumirea comuna internationala) care poate sa fie comun la 100 de medicamente. omul la farmacie decide, in functie de punga, ce medicament ia. medicul nu poate influenta asta. eventual farmacistul ii poate influenta decizia laudand unul din produsele care corespund DCI-ului prescris.
  • 0 (0 voturi)    
   calomnii (Duminică, 8 mai 2011, 2:21)

   M.F.- Dr. [anonim] i-a raspuns lui Calator prin lume

   E usor sa calomniezi cand nu ai nimic altceva mai bun de facut (si poate esti platit pt. asta).
   Desi sunt medic de familie in Bucuresti de multi ani, eu nu am fost niciodata plecata nicaieri pe banii vreunei firme, nu cunosc nici un coleg (medic de familie) care sa fi beneficiat de asemenea avantaje si nu lipsesc de la cabinet mai mult de 3-4 sapt./ an (care nici macar nu acopera tot concediul meu de odihna).
   Ai mare grija, ca "Dumnezeu nu bate cu parul"; s-ar putea sa fii obligat sa recunosti ca ai gresit exact cand te va durea mai tare!
 • +1 (7 voturi)    
  Articol (Vineri, 6 mai 2011, 9:53)

  omul2 [anonim]

  Va felicit,d-na Tanasescu!
  Tinetzio tot asa!
  Suntetzi singura sperantza pt. 11.000 medici fam. si pentru milioane de pacientzi care NU POT PLECA in AUSTRIA la tratament!
 • -1 (3 voturi)    
  casa asigurari (Vineri, 6 mai 2011, 9:53)

  bc [anonim]

  ca orice institutie de stat si casa de asigurari de sanatate are bube. sa nu credem acum ca medicii de familie sunt niste fecioare ingelice. de fapt mint si unii si altii. daca un medic de familie are o mie de pacienti e sigur ca nu-i consuta pe toti lunar. in primul rand nici nu are timpul fizic sa faca asa ceva. atunci de ce sa primeasca bani nemunciti. in tara asta politicienii si guvernantii au dat tonul la furaciuni si asta le e "ocupa tot timpul".
  • +1 (3 voturi)    
   bani nemunciti (Vineri, 6 mai 2011, 18:05)

   dr.joujou [anonim] i-a raspuns lui bc

   Dvs cereti inapoi la sfirsitul anului suma platita la RCA pt ca nu ati avut nici un eveniment rutier? Si vi se da? Ma tem ca nu. Iar ca sa nu aveti insomnii va spun ca pina in urma cu 1 an TOATE activitatile curative =cu pacientul bolnav(consultatie, investigatii, tratament, urmarire, etc) au fost platite in Per capita mult hulit Si numai preventia: gravide, sugari au fost in servicii Deci nu au fost bani nemuniti, nici acum nu sunt. Daca un cardiac vine lunar la consultatie (pt ca are nevoie de control, si/sau nu are bani sa scoata reteta pe 3 luni) se raporteaza ca serviciu o data la 3 luni, de doua ori intra in percapitaca !
 • +1 (5 voturi)    
  confuzie SIUI (Vineri, 6 mai 2011, 10:04)

  coco [anonim]

  In primul rind se face o mare confuzie intre siui, care este aplicatia caselor de asigurari de sanatate si aplicatia medicilor de familie, care este o aplicatie gratuita oferita de siveco.
  "Pilula" daca erai atit de mare specialist in IT poate ca ai fi observat ca foloseste o baza de date SQL server si da ai dreptate daca ai mai putin de 1 GB RAM plingi linga calculator... in al doilea rind nu te obliga nimeni sa folosesti aplicatia dektop data de siveco ( f. proasta de altfel ) poti sa-ti creezi tu una ( structura xml-ului este disponibila online ) sau poti apela la una din aplicatiile comerciale.
  • +1 (3 voturi)    
   nu confund (Vineri, 6 mai 2011, 10:42)

   Pilula [anonim] i-a raspuns lui coco

   deloc SIUI-ul, am dat exemple si de alte programe de care m-am lovit de cand a inceput sarada medicinei de familie.

   O fi SIUI-ul si pentru CNAS si pentru medici, eu vorbesc de aplicatia aia pentru medici pe care scrie SIUI, este data de siveco gratuit (dar degeaba) si care da, foloseste SQL server. Aplicatia aia am setat-o si resetat-o de nenumarate ori, pentru ca atunci cand reuseam sa o fac sa scoata retetele cum trebuie nu mai scotea rapoartele bine si viceversa.

   Sunt convins ca as face o aplicatie mai buna decat cea data de siveco (lucrez in IT de cativa ani buni) dar trebuie sa lucrez si pentru mine, nu de alta dar nu-mi pot justifica BMW-ul pe care un domn de mai sus ma invinovatea ca-l detin :)

   Aplicatiile comerciale trebuie platite (asta ca sa inteleaga si cei care latra aici impotriva medicilor de familie cate cheltuieli sunt pentru un cabinet), ca si licentele de Windows (nu e cazul aici, laptopul a venit cu Windows licentiat), licentele de Office si licenta pentru antivirus (CNAS a fost si este o sursa de virusi, dar reproseaza medicilor ca aduc stickuri infectate -- posibil, nu zic nu)
  • +1 (3 voturi)    
   Nu e nicio confuzie (Vineri, 6 mai 2011, 11:37)

   PanterA [utilizator] i-a raspuns lui coco

   Ambele aplicatii (cea de la nivelul CJAS/CNAS si cele pentru furnizori) poarta titulatura: SIUI.

   Aplicatiile deskop (SIUI-MF, SIUI-Clinice, SIUI-Stoma, SIUI-Spitale etc.)sunt parte din contractul de 120 de milioane de euro (platiti pana acum) pe care SHITVECO avea obligatia sa le puna la dispozitie gratuit furnizorilor care se multumesc cu un set minim de functionalitati. Aceiasi progrramatori, au facut din ele un KKT la fel de rasunator ca si KKTUL de SIUI de la CJAS/CNAS.

   Cel mai probabil datorita faptului ca oamnii integrii si profesionisti au plecat de mult din haznaua securisto-iudaica numita siveco.
 • +2 (4 voturi)    
  medicamente (Vineri, 6 mai 2011, 10:05)

  maryana [anonim]

  Medicamentele sunt scumpite de catre aceste fabrici de madicamente aberant...afaceri de miliarde cu profit 1000%100 ..nimeni nu verifica in aceasta debandada daca bulina este in regula si de ce statul nu pune impozit urias la aceste profituri inimaginabile care se fac in tara cu medicamentele si apoi sa fie returnate in sisitem medicilor....apoi umilinta fara precedent la care sunt supusi medicii de actualii guvernanti..numai PNL a a vut o viziune mai normala fata de sanatate...in rest toti politicienii o apa si un pamant...dragi medici studiati ce s-a intamplat in Cehia sau Polonia ....va tin pumnii....
 • +1 (1 vot)    
  plătim degeaba asigurările de sănătate ! (Vineri, 6 mai 2011, 10:23)

  periscop [utilizator]

  La situaţia de acum şi de aici, PLĂTIM DEGEABA ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE !
  Şi această constatare amară e valabilă pt. majoritatea texelor şi impozitelor pe care le plătim, fără ca sumele colectate să fie folosite cum se cuvine !
 • +6 (6 voturi)    
  Sunt 2 probleme mari si late (Vineri, 6 mai 2011, 10:26)

  denvarel [utilizator]

  Prima: Exista incercari de a eluda orice sistem informatic pentru ca e mai bine asa pentru unii. Si mai exista si rezistenta normala la intruducerea unui sistem nou de gestionare, interfete noi, etc. Aceste probleme sunt specifice implementarii la o scara asa de mare a unui sistem unic si au fost luate deja in calcul prin prevederea in contractul de dezvoltare de bani pentru suport tehnic cu tot ce inseamna asta: hotline, operatori, manuale, etc.

  A doua: Sistemul SIUI este creat de o firma care nu a facut decat programare pe genunchi si care nu e viabila economic. Ea exista doar pentru ca a primit comenzi de la stat. In domeniul privat e nula. Privatii cer calitate de la softurile pe care le cumpara si numai calitate nu a scos firma asta de cand exista. Daca pana acum nu a fost trasa la raspundere este pentru ca nu a facut sisteme critice. In cazul asta a incercat sa faca un sistem complex care o depaseste, ca si celelalte de altfel, dar spre deosebire de APIA de exemplu, aici userii sunt privati! Iar privatii vor, ghici ce? Calitate!
  Prostul care a semnat acceptanta va fi in acest caz tras pe roata in cazul in care sistemul nu merge. Si nu merge. S-a bazat pe experienta trecuta a relatiilor cu statul a acestei firme dar acest caz e diferit! Sunt implicati privati! Iar acestia o sa te manance de viu daca le bagi pe gat cheltuieli nejustificabile.
  Scandalul asta se va termina cu disparitia celei mai mari case de software din Romania, cum ii place ei sa fie numita. Si odata cu ea va trage in groapa pe cativa dintre cei care semneaza ca primaru'.
  Sa dai vina pe bazele de date Oracle nu poate fi o scuza la infinit. Ca se supara Oracle pe tine si te scoate de pe lista de dezvoltatori. Sa dai vina pe rezistenta medicilor iar nu poate fi o scuza ca te baga in fata unui calculator si iti arata ca nu-ti merge softu. Iar daca te ia justitia la bani marunti si vede ca ai buguri, s-o gasi un expert tehnic care sa te faca praf in instanta.
  Good Bye SIVECO
 • 0 (6 voturi)    
  S-au intalnit hotzul si furul ! CNAS si medicii (Vineri, 6 mai 2011, 10:55)

  Mitica (Palarierul) [anonim]

  Dupa cum se vede s-au intalnit hotzul si furul ! CNAS si medicii de familie, CNAS si spitalele, CNAS si furnziorii de servicii sanitare, CNAS si farmacistii !

  Problema fugii de raspundere este endemica sistemului de sanatate publica din Romania, care s-a dezvoltat in acest mod datorita MEDICILOR ! (etse vorba de tagma medicilor, in general)

  In Romania sectorul de sanatate este dominat de oameni care au drept profesie medicina sau farmacia, formati intr-un sistem de coterie profesionala, avand ca element definitoriu castigul material, lipsit de scrupule morale. Interesul banesc domina acest sector de activitate in Romania, multe dintre racile fiind foarte vechi, chiar in timp istoric (adica decenii) !

  Haosul organizatoric insa apartie integral CNAS si Ministerului Sanatatii, pentru ca aceste organisme sunt abilitate prin lege sa faca ordine, indiferent de situatie. Insa cele doua institutii publice, impreuna cu aparatul administrativ din teritoriu, sunt construite, conduse si incadrate in functiile de decizie cu MEDICI!

  De aici rezulta problema noastra - a pacientilor din Romania - o casta profesionala a fost pusa cioban la stana cu banii din contributiile asiguratilor (bani privati administrati in sistem public) - fara sa isi lepede cojocul si apucaturile lupesti !

  Problemele semnalate de d-na doctor sunt reale, insa povestea cu CNP-urile furate etc. sunt doar o metoda rudimentara prin care CNAS "fura caciula" medicilor, dedulciti de ani de zile la plati generoase din capitatie, fara munca. Erorile informatice semnalate atat de CNAS, de minister si de medicii de familie, sunt in fapt artificiale, intretinute de CNAS cu complicitatea tacita a firmelor furnzioare de solutii software.

  Ani de zile medicii de familie au tot furat la plata din capitatie, prin inscrieri fictive si la plata pe serviciu - prin consultatii fictive. Metodele de frauda sunt notorii, insa CNAS nu a avut interesul sa faca si sa finalizeze anchetele administrative in cazurile flagrante ...>
  • +1 (3 voturi)    
   Interesant ... (Vineri, 6 mai 2011, 11:25)

   eugenb [anonim] i-a raspuns lui Mitica (Palarierul)

   Sa intelegem ca dvs reprezentati ... pacientii ? Nu cred ! Cred ca mai degraba dvs reprezentati ... portocalii, care au ... aplicat cu cei de la SIVECO, pt ca de acestia din urma nu ati spus nimica (desi ati scris destul de mult in ultima dvs postare) ! De ce oare ?! Va platesc bine ?!
 • +5 (7 voturi)    
  Sa fie asa cum vreti... (Vineri, 6 mai 2011, 11:09)

  Pilula [anonim]

  ... si medicii sa fie in continuare subfinantati, ca sa poata guvernantii sa isi ia banii de pe urma prostilor (noi, poporul);
  - voua, celor care vreti desfiintarea medicilor de familie, va doresc sa lungiti cozile la usile medicilor specialisti, cu boala in faza terminala
  - voua, celor care latrati ca medicii de familie castiga prea mult, va doresc sa traiti o luna in locul unui astfel de medic, cu tot ce presupune asta. Cand la sfarsitul lunii o sa va duceti raportarile la CJAS, cand o sa va sune telefonul noaptea la ora 3, o sa va doriti sa redeveniti pacienti
  - voua, celor care latrati ca medicii de familie sunt corupti, va doresc sa fiti scuipati in fata de nespalatul care va indica ce sa-i scrieti pe reteta, pentru ca nu i-ati scris ce a auzit el ca se scrie
  - voua, celor care va plangeti ca "nu sunteti serviti" de medicii de familie, va doresc sa va faceti o programare la medicul de familie in Canada. O sa vreti sa reveniti in Romania
  - si voua, medicilor care faceti de rusine lumea medicala si pe colegii vostri conditionand actul medical (sunt si din astia, nu neg, chiar cunosc cativa), va doresc sa patiti la fel cand sunteti bolnavi.

  In incheiere, pentru Hotnews: de ce ati refuzat publicarea unor comentarii in care am dat explicatii pertinente si la obiect celor care au facut acuze sau au cerut explicatii? Unde e dreptul la exprimare? Sau selectati doar ce va convine, ca discutia sa decurga asa cum vreti voi?
 • 0 (4 voturi)    
  pentru o banala adeverinta APT DE MUNCAde la medic (Vineri, 6 mai 2011, 11:32)

  mihai [anonim]

  PLATESTI 10 LEI, bineinteles fara chitanta, bon....

  ce pot sa zic...
  ..."intamplator" am dat de urmatoarea emisiune pe care o urmaresc...vedeti cum explica si el...si mai apoi vom comenta......
  http://www.tvr.ro/articol.php?id=99788
  http://www.biziday.ro/2011/03/23/greva-medicilor-de-familie/
  cu stima,
  mihai
  • +2 (4 voturi)    
   articol (Vineri, 6 mai 2011, 12:57)

   omul2 [anonim] i-a raspuns lui mihai

   Mihai,
   Daca tot doreai chitantza,trebuia sa ceri!
   Sau nu ai avut curajul?
   Pt. ca sa poata sa-ti elibereze acea adeverinta medicul respectiv a facut vreo 20 ani de scoala...[si inca mai invatza].Cred ca a cerut MULT PREA PUTZIN pt. adeverintza aceea!!
   Fi bucuros,ai scapat IEFTIN!
  • +1 (3 voturi)    
   10 lei (Vineri, 6 mai 2011, 13:52)

   jean [anonim] i-a raspuns lui mihai

   eliberarea de acte medicale la cerere se plateste. casa nu deconteaza asa ceva. asa este prevazut in lege. orice serviciu la cerere se face cu banii jos. ca nu vi s-a dat chitanta, asta deja tine de Fisc.
  • 0 (0 voturi)    
   adeverinta cu plata (Vineri, 6 mai 2011, 22:11)

   Sandra Alexiu [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   eliberarea adeverintei medicale este un serviciu nedecontat de casa de asigurari, ca atare pentru aceasta se percepe un tarif, ca si pentru alte servicii nedecontate de CASA de Asigurari. Medicii de familie au tarifele afisate pe usa cabinetului si percep chitanta. Exista numeroase servicii pe care medicii de familie le acorda in afara contractului cu casa de asigurari si care, in mod legal, sunt taxate.
 • +1 (7 voturi)    
  interviu rodica tanasescu (Vineri, 6 mai 2011, 11:36)

  bitzuq [anonim]

  Sunt indignata!Lucrez ca medic de famile de aproximativ 3 ani si mai multa nebunie in sistem nu am intalnit!Din cauza erorilor din siui am ales un soft paralel la care am cumparat licenta si la care platesc abonament si fara de care nu m-as descurca!
  Am vazut un comnetariu cum ca medicii de familie pleaca in excursii-minciuni sfruntate la noi cel mult daca ni se da un pix de la reprezentantii medicali si pentru ala asteapat temenele..asa ca ne lipsim!
  Cu noile norme ale contractului cadru se vrea scadearea populatie imbatrainite si consumatoare de fonduri !in mod natural.....genocid!
  • -1 (5 voturi)    
   Pt.indignatul de bitzug (Vineri, 6 mai 2011, 16:17)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui bitzuq

   nu mai fi indignat!!!ca in orasul nostru aproape toti medicii de familie de vineri pana luni nu sunt de gasit,iar fiecare-si face concediul unde doreste .prietena mea a fost in elvetia,germania,italia.asa ca mucles.....cred ca cei care scriu in favoarea voastra sunteti chiar voi medicii.sa vedeti bietii medici specialisti ce treaba au si cat sunt de strsati ,cu bani mai putin decat voi.
   ce sa mai spun de cei de la salvare si urgente.
   daca nu sunteti multumiti,plecati in ue,sa vedem ce lucrati acolo????????nu vreti informatizare ca nu mai puteti fura....
   • -1 (1 vot)    
    despre plecarea in strainatate (Vineri, 6 mai 2011, 22:15)

    Sandra Alexiu [utilizator] i-a raspuns lui Ana

    nici nu aveti idee cat de multe solicitari de medici de familie sunt in UE, acolo unde medicii sunt respectati si doriti. O multime de colegi de-ai nostri au plecat deja, in comunitati care le-au pregatit tot ce au avut nevoie, numai sa vina.
    La noi, comunitatile locale reactioneaza exact ca dumneavoastra.
   • 0 (2 voturi)    
    Ptr.Ana (Sâmbătă, 7 mai 2011, 0:42)

    Emma [anonim] i-a raspuns lui Ana

    Ana,sunt medic de familie , pana in 2009 in fiecare sambata consultam intr-un sat izolat, cu putini pacienti ,in majoritate batrani fara medic. Din 2010 ,,avand in vedere ca" in Romania ziua de sambata este nelucratoare" , acele servicii nu imi erau platitie , mai mult am fost atentionata de catre Casa de asigurari ca "emit acte" / retete compensate , trimiteri, etc / in afara programului de lucru"..care pot fi imputate....asa ca eu m-as informa mai intai de ce nu lucreaza medicii de familie de "vineri pana luni'" si apoi as judeca ....
    • 0 (0 voturi)    
     pentru Emma (Sâmbătă, 7 mai 2011, 23:20)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Emma

     Cred ca nu ai inteles " atentionarea " verbala a Casei. trebuia sa ceri in scris. Ei au spus sa nu raportezi in ziua de sambata servicii pentru a-ti deconta casa aceste servicii. Dar nu te opreste NIMENi sa consulti , sa dai retete adeverinte , etc. in ziua de sambata. Si daca zici ca sambata lucrai intr-un sat izolat , puteai sa faci o cerere la D.S.P si cu aprobareqa lor faceai si o cerere la Casa si iti decontau si banii munciti sambata.
 • +4 (6 voturi)    
  S-au intalnit hotzul si furul ! continuare ... (Vineri, 6 mai 2011, 11:45)

  Mitica (Palarierul) [anonim]

  ...> descoperite.
  Birocratia excesiva si informatizarea haotica au fost ghidate de sus - de la cel mai inalt nivel al CNAS si din Minister inca dinainte de 1998 (infiintarea CNAS prin separarea de Min Sanatatii). Motivul ? Simplu - birocratia excesiva face dificila adunarea de dovezi pentru cazurile de frauda, iar informatizarea haotica face foarte costisitoare sistematizarea datelor, consolidarea costurilor reale si separarea costurilor false, artificial introduse in raportari si in situatiile de plata.
  Sunt pline dulapurile de arhiva a MS si CNAS cu propuneri de reforma, de perfectionare a sistemului, de rezultatele proiectelor de twining si asistenta tehnica pentru administratie - ale caror concluzii arata clar ce se fura, unde se fura, cum se poate limita furtul si bunele practici administrative pentru sectorul de sanatate.
  Conducatorii de ieri si de azi ai CNAS considera aceste lucruri doar ca literatura stiintifico-fantastica, si tolereaza sistemul actual de furt institutional. Periodic folosesc tactica "furtului la drumul mare" prin incalcarea contractelor cu furnizorii de medicamente (vezi plata arieratelor direct catre distributitori - care nu au contracte directe cu CNAS !), plata datoriilor spitalelor cu mari intarzieri, reducerea mascata din costuri a "furtisagurilor" medicilor de familie prin reducerea aleatoare din lista de capitatie a unui numar de cca 20% dintre CNP-urile asiguratilor (pe motiv ca medicii de familie oricum umfla raportarile cam cu 20%,deci Casa a "facut dreptate") etc.
  Pana nu se pune ordine reala in sistemul de sanatate prin eliminarea "grupurilor de interese", aka bande de infractori cu halate albe, nu se vor obtine rezultate reale. Va rog sa va temperati asteptarile ... nu uitati ca medicii dau si ei spaga ! in ingrijiri medicale prioritare sau de reala calitate, atunci cand este nevoie.
  In Romania exista posibilitatea ca unii bolnavi sa primeasca realmente o foarte buna ingrijire medicala, dar atentie...cand vrea MEDICUL !
 • 0 (8 voturi)    
  Diagnostic (Vineri, 6 mai 2011, 12:27)

  Trojan.H [utilizator]

  Desi nu sunt medic imi permit un diagnostic: medicii romani sufera de hotie. Restul sunt vorbe.
  • +2 (8 voturi)    
   diagnostic (Vineri, 6 mai 2011, 13:00)

   dr adonis tatomir [anonim] i-a raspuns lui Trojan.H

   desi nu esti medic, e foarte probabil ca in curand sa te tratezi singur asta dupa cet-ti pui singur diagnosticul
   cu tratamentul o sa-ti fie mai greu ca prostia e incurabila.
   sa te fereasca Dumnezeu sa faci si alte boli , cu un prognostic mai rau decat cea de care suferi
   • +1 (1 vot)    
    ALOOOOO!!! (Sâmbătă, 7 mai 2011, 6:32)

    California [utilizator] i-a raspuns lui dr adonis tatomir

    D-lor medici, mi se pare mie sau in loc de medicina va perfectionati in tehnica de santaj? Ce faceti voi, santajati pacientii care isi platesc cinstit si linistiti taxele si va trateaza cu respect si umilinta? N-am vazut unul din voi sa fi luat atitudine cand s-au prezentat in presa tot felul de cazuri de neglijenta si greseli medicale, unele absolut inspaimantatoare! Aveti probleme cu forurile care va conduc, rezolvati-va problemele cu ei; faceti rapoarte documentate, prezentati argumente serioase, faceti propuneri si bateti-va pentru ele; si daca totusi unora dintre dvs. nu va convine rezultatul, privatizati-va daca aveti curajul; pacientii romani, daca isi respecta si apreciaza medicul, se duc dupa ei pana "in panzele albe" si sacrifica totul pentru sanatate. Va bateti in mizerii si va targuiti ca la piata, jigniti in mod repetat si nemeritat dr, Raed Arafat, medicul al carui exemplu ar fi fost minunat sa-l urmeze macar 10% din medicii romani si sistemul de sanatate ar fi dat semne de insanatosire. Dar nu , domnilor, dvs. va bateti in diplome si specializari, care nu folosesc nimanui daca nu aveti rezultate. Statul Roman a investit in voi o gramada de bani; dati inapoi macar cat sunteti datori, daca inima si constiinta nu mai aveti. Rusine sa le fie tuturor celor care isi masoara rezultatele muncii in suprafata vilelor si in numarul si marca masinilor si nu in numarul vietilor salvate! Rusine profesorilor care nu v-au invatat decat contabilitatea bunurilor materiale si nu importanta uriasa a calitatii actului medical si/sau pedagogic. Injurati-va reprezentatii sindicatelor voastre ca in loc sa se lupte pentru drepturile si conditiile voastre de lucru, isi umfla doar conturile in banci si se bat pe burta cu politicienii. Tot respectul si aprecierea mea pentru foarte multi medici romani, care nu se amesteca in cloaca voastra si care au facut minuni in aceleasi conditii si cu aceleasi salarii ca si "tzatzele de mahala" din comentariile de mai sus .
    • 0 (0 voturi)    
     pentru California (Duminică, 8 mai 2011, 15:26)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui California

     M-a uns la inima comentariul tau. Ai dreptate si argumente.Dar "tzatzele de mahala" au de partea lor tupeul si santajul. Sper sa nu cedeze Casa de Asigurari la acest santaj. Inca o data , felicitari pentru comentariul tau!
    • 0 (0 voturi)    
     aloo (Luni, 9 mai 2011, 9:35)

     adonis tatomir [anonim] i-a raspuns lui California

     poate n-ai inteles , ce am vrut sa spun a fost ca in curand o sa ramaneti fara medici in romania,
     si o sa va diagnosticheze si trateze dr google,
     da tu si desteptu celalalt pe care l-ai uns pe suflet aveti ochelari da cal.
 • +3 (9 voturi)    
  interviu (Vineri, 6 mai 2011, 12:29)

  dana [anonim]

  Tot ce aspus doamna doctor este purul adevar.
  Va/ne asteapta vremuri foarte grele daca acest contract va fi semnat.
 • +2 (8 voturi)    
  Trebuie actionat ACUM (Vineri, 6 mai 2011, 12:35)

  Remus [anonim]

  Daca nu facem ceva acum va fi JALE pentru toata lumea minim 2 ani!
  Foarte adevarat si la obiect interviul
 • +3 (5 voturi)    
  mai avem de progresat... (Vineri, 6 mai 2011, 12:53)

  flit [anonim]

  daca din 1000 de pacienti avuti in evidenta, apar doar 800 asigurati informatic, NU VAD DE CA VA BATETI CAPUL !!!! Cei 200 care au probleme de acest tip ISI VOR REZLVA DIRECT PROBLEMELE CU CASA DE ASIGURARI - in felul asta, in fata numarului mare de sesizari, birocratii isi vor face mai bine treaba ! Insa medicul va incasa PE LOC contravaloarea consultatiei, urmand sa elibereze pacientului o chitanta a carei contravaloare va fi recuperata de pacient de la Casa de Asigurari ! SE INTAMPLA REGULAT SI IN OCCIDENT, unde exista formulare speciale prevazute in acest sens (pt pacienti care fie isi pierd cardul de sanatate, fie nu sunt asigurati, sau ... pica pur si simplu internetul in cabinet) pe care medicul le umple si le da pacientului pt a-si recupera banii ! Deci consultatia se plateste, sunt medici care nici nu accepta sa lucreze cu inregistrarea informatica a pacientilor, obligand astfel toti pacientii sa PLATEASCA PE LOC, urmand sa fie rambursati ulterior de Casa Nationala de Asig. Mult circ pt nimic.
  De acord ca lansarea de acuze colective asupra medicilor de familie de catre un ministru ESTE O MITOCANIE IMPARDONABILA !!!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   despre decontarea consultatiei la CASA (Vineri, 6 mai 2011, 22:17)

   Sandra Alexiu [utilizator] i-a raspuns lui flit

   Din pacate, in Romania legislatia nu permite acest lucru in momentul de fata.
 • 0 (6 voturi)    
  interviu Rodica Tanasescu (Vineri, 6 mai 2011, 13:01)

  mihaela [anonim]

  pacientii vor suferi in mod cert daca medicii de familie nu semneaza contractul.Dar pacientii au posibilitatea sa actioneze Casa in judecata pentru neindeplinirea obligatiilor.Dam bani,trebuie sa primim servicii medicale.Nu ne intereseaza ce faceti,voi,CASA,dar incheiati contracte cu medicii.Nu puteti incercand sa impuneti un contract,atunci NEGOCIATI-L,ca asa e in lumea democrata.Ceea ce vreti sa faceti voi,CASA+MS,inseamna DICTATURA!Deci,stimata CASA,reprezentati-ne pe noi,pacientii,care ne punem banii in mana voastra si respectati contractul pe care ar fi trebuit sa-l aveti cu noi:VREM MEDICI DE FAMILIE!Ii vrem pe astia pe care de buna voie i-am ales!Platiti-i asa cum merita si nu-i lasati sa plece in alte zari!Strainatatea nu-i merita,sunt ai nostrii si ii vrem pentru noi!
 • +1 (1 vot)    
  simplu.. (Vineri, 6 mai 2011, 13:44)

  cineva [anonim]

  Fiecare angajat, primeste sau isi face singur un card/cont in banca, in care angajatorul livreaza banii de asigurat. Din acestia, casa de asigurari retine o suma de bani / individ, pentru infrastructura (urgente, etc.. ). Cu acest card, el se prezinta la medicul de familie, care are tarife fixe si stabilite pentru consultanta. Tot cu acest card el cumpara si medicamente din farmacii.
  Eviti evaziunea fiscala, creste numarul de angajati declarati, te simti contribuitor si ti se recompenseaza munca.
  Cat de simple ar fi toate daca nu s-ar dori "driblarea sistemulul" chiar de cei ce-l creaza.
  Statul intervine doar pentru a controla tarifele apicate si eventualele probleme.
  E atat de simplu.... am vazut un start bun cu pensiile private, dar se pare ca si aceasta barca se scufunda incet....
  Spor...
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu (Vineri, 6 mai 2011, 13:55)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  Ce-mi place... Iar v-au dat un subiect de "ros".Va pierdeti timpul citind si discutand,in spatiul virtual, ceea ce toata lumea stie.Se pare ca "PILULA" aruncata si-a facut efectul.
 • -1 (5 voturi)    
  autism, boala guvernamentala (Vineri, 6 mai 2011, 14:16)

  soos szabo klara [anonim]

  Bravo dn. doctor Tanasescu ptr. modul singer dar si curajos de a relata despre problemele sistemului de asigurari si despre problemele medicinei primare.

  Din pacate decidentii nostrii incontinuare mint, dezinformeaza , manipuleaza in cel mai josnic mod.
  Nu au niciun pic de respect nici fata de medici si nici fata de cetatenii acestei tari.

  Acest sistem de asigurari de sanatate in forma actuala in fapt este jocul murdar "alba-neagra", jucat de catre decidenti atit cu medicii cit si cu pacientii.

  Tocmai ei decidentii nu vor ca regulile sistemului sa fie clare, fara echivoc, concepute be baza unor date reale fara populism si fara demagogie .

  Soos Klara
 • 0 (0 voturi)    
  cnas (Vineri, 6 mai 2011, 15:33)

  CRISTINA [anonim]

  Ideea este ca banii opriti pentru contributia la sanatate ar trebui virati intr-un cont personal al fiecarui asigurat - sumele retinute sunt proportionale cu salariu nu-i asa - si atunci casa nu ar mai avea ce sa fure si fiecare asigurat ar stii cati bani are in cont si de acei bani de ce servicii medicale poate beneficia....Daca banii sunt toti in "punga" cnas normal ca interesul este maxim si nu au nici un motiv sa plateasca mult.Ce ziceti ?
 • -2 (8 voturi)    
  Aceasta D-na Dr.MINTE....... (Vineri, 6 mai 2011, 16:10)

  Anonim [anonim]

  Cred ca e lesne de inteles de ce ma dau ANONIM.Sa va spun de ce:In primul rand ,toti medicii de fam .care au 1000-si peste ,castiga ENORM.De la 5000 in sus,majoritatea pt. 4 ore de serviciu,din care asistentelor le da MINIM PE ECONOMIE.pe hartie,iar in mana cat vor ei(normal mai mult).Aici nu vor NICI CUM SA SE MODERNIZEZE,SA EVOLUEZE.Uitati-va la ea ce TRAI BUN are,dupa fata.Majoritatea medicilor tineri se specializeaza in Med.De Fam,pentruca castiga mai mult.Am o prietena Medic de Fam.care are angajat si informatician si contabil,dar astora nu le mai ajung banii.SA LE FIE RUSINE.Multi dintre ei fac Garzi la Spitale ,dar nu se uita la bolnavi,ci doar mananca din ce se fura de la bucatarie,si primesc BANI.ASTA SA VERIFICE Casa de Sanatate,fara sa fie anuntati.Mi-e scarba de comportarea acestei bresle,care nu-si face datoria si vor salarii mai mari.SA VEDETI IN GERMANIA si FRANTA ce salarii au,dar...PENTRU 8 ORE DE LUCRU.
  • -2 (2 voturi)    
   plata asistentelor (Vineri, 6 mai 2011, 22:21)

   Sandra Alexiu [utilizator] i-a raspuns lui Anonim

   Vorbiti in necunostiinta de cauza. Asistentele sunt platite dupa grila valabila in sistemul bugetar.
   • +1 (1 vot)    
    adica, cu .. (Sâmbătă, 7 mai 2011, 19:55)

    danarad [anonim] i-a raspuns lui Sandra Alexiu

    minimul pe economie. vorbesc in cunostinta de cauza. medicul de familie ia mii de euro,iar asistenta minim pe economie ! vrei date concrete cu nume si cifre ?
  • -1 (1 vot)    
   pentru anonim (Sâmbătă, 7 mai 2011, 12:08)

   fost angajat CNAS [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   foarte bine ca nu ti-ai dat numele. macar sa nu te mai stie lumea ce capacitate intelectuala ai. 5000 de lei ti se pare enorm? ia tu astia 5000 enormi, plateste asistenta + contributiile din partea angajatorului (care aproape dubleaza salariul), idem la femeia de serviciu si contabil, plateste apoi gaz, curent, apa, telefon, colectare de deseuri medicale, internet, formulare medicale (in medie e cam 9-10 lei blocul de 50), si vezi cu ce mai ramai dupa aia. aia sunt banii tai din care se scad impozit, CAS, somaj. daca mai ramai cu ceva , e lucru mare. de aia spuneam mai sus, ca fara un numar de pacienti de 1800-2200, nu te poti descurca.
 • +4 (6 voturi)    
  Un punct de vedere fundamentat si corect (Vineri, 6 mai 2011, 16:18)

  Posibil pacient [anonim]

  Intr-adevar, judecand numai dupa aparente, doamna doctor are completa dreptate. Am fost la medici de familie si am vazut si sediile CNAS. Faceti, singuri, o comparatie intre cum arata un dispensar din Berceni, plin cu medici de familie si sediul CNAS din ... Ramnicu Valcea. Va spun eu: este ca si cum ai compara Deveselu (ca tot e la moda!) cu Las Vegas! A nu se uita, insa, ca CNAS finanteaza medicina de familie, nu invers! Nu-i nimic, veti spune, inca un lucru care merge cu spatele inainte, in Romania. Da, oameni buni, dar este vorba de sanatatea noastra, a parintilor si copiilor nostri! Chiar nimic nu mai este sfant si important, in tara asta amarata?!
 • 0 (6 voturi)    
  pt.posibil pacient, (Vineri, 6 mai 2011, 16:37)

  Ana [anonim]

  ALOO D-LE!!!!!Habar n-ai ce vorbesti...Medicilor de Familie li sa dat in anii 1997-2003,sau mai mult,bani pentru salariile lor,si bani pt.buget.Acesti bani TREBUIAU SA FIE FOLOSITI PENTRU UTILAREA CABINETELOR,PENTRU MODERNIZARE,si unii chiar au facut acest lucru,dar majoritatea au folosit banii TOT CA VENIT AL LOR,adica salarii.Au dus chitante false,nu ia verificat nimeni si uite asa...s-au invatat cu BANI CACALAU.Daca ai vazut acolo,inseamna ca aia si-au bagat mana pana-cot.Sa nu mai spu ce de banet s-a luat atunci cand S_AU FACUT OBLIGATORIU ANALIZELE TUTUROR.Si ei si Med.de Laborator.Mi-e scarba ca nu recunosc .si sa taca din gura.S-a furat in sistemul Sanitar cat a incaput,si nu exista in Cabinete o simpla POMPA pt.desfundat urechile.OARE ESTE DE VINA CASA DE SANATATE PT.ASTA???OMUL SFINTESTE LOCUL.TOT CE S_A FURAT A FOST IN 2007-2008,sub bagheta marelui MINISTRU NICOLAESCU.
  • -1 (3 voturi)    
   Minti! (Vineri, 6 mai 2011, 18:12)

   Posibil pacient [anonim] i-a raspuns lui Ana

   Atat iti spun. Si, inca ceva: calomniatorii platesc, pana la urma. Asa ca, ai grija!
  • -2 (2 voturi)    
   pompa de urechi (Vineri, 6 mai 2011, 22:24)

   Sandra Alexiu [utilizator] i-a raspuns lui Ana

   Stimata doamna, pompa de care vorbiti se foloseste la chiuvete si veceuri. Pentru urechi se folosesc alte obiecte.
   Daca va inchipuiti ca utilizarea banilor din bugetele de practica nu s-a controlat va inselati amarnic.
 • 0 (2 voturi)    
  Pleaca la tine in palestina!! (Vineri, 6 mai 2011, 18:19)

  florin [anonim]

  Asta nu e cumva doamna care intr- o seara in studio la realitatea fiind ai spune lui Raed, care era prin telefon, sa se care de unde a venit, la el in Palestina!?
 • +1 (3 voturi)    
  Banii,banii.. (Vineri, 6 mai 2011, 21:34)

  barghieru [utilizator]

  Da lasa-i sa stea degeaba toti medicii si sa-si primeasca banii doriti,dar eu sa am parte de sanatate si sa n-am nevoie de ajutorul lor.Chiar nu va este scumpa sanatatea?Cat despre "calitatea" medicilor..Da,sunt care au nota mare din facultate si la practica nu face 2 bani(note cumparate) si altii cu nota mai mica "nu moare de foame"..Practica bate gramatica.Un om politic a zis bine:"pe medicul bun il hraneste poporul"..
 • +3 (5 voturi)    
  Spaga din CNAS Duta Videanu (Vineri, 6 mai 2011, 21:42)

  Mafiotii de la conducerea CNAS [anonim]

  Actualul presedinte CNAS Lucian Duta, subaltern docil al lui Videanu inca de pe vremea cand era consilier la primaria Bucuresti, apoi numit director la SALROM ( sare) cand Videanu era Ministrul Economiei. E o rusine sa avem astfel de indivizi politruci la conducerea CNAS. Isi permite sa vina la servici cu BMW X6. DE unde credeti ca s ia luat aceasta masina de peste 80.000 de euro ? Stiti ca numai asigurarea anuala e peste 5000 de euro ? Aveti idee cata spaga incaseaza acest individ ?
  • 0 (0 voturi)    
   De la Duta pentru Videanu 50 milioane euro (Sâmbătă, 7 mai 2011, 11:34)

   Unde dispar banii in sanatate [anonim] i-a raspuns lui Mafiotii de la conducerea CNAS

   Surprize surprize , castigatorul pentru chip urile de la cardurile de sanatate e o firma din grupul Assa Abloy, cu care Videanu are o veche colaboare.
   Nu sunt bani, dar pentru licitatii trucate de 28 milioane de euro se face rost.
   Mai punem costurile pentru "modernizarea SIUI" de vreo 35 de milioane..si hocus pocus nu mai sunt bani. Asa se recompenseaza o pozitie de presedinte CNAS.
 • +2 (4 voturi)    
  foarte bine (Vineri, 6 mai 2011, 22:55)

  Vasile Blaga [anonim]

  Bravo Rodica, ai spus totul foarte bine si corect.
 • +1 (1 vot)    
  Transparenta! (Sâmbătă, 7 mai 2011, 9:19)

  Emic [anonim]

  Unde merg banii nostri, ai asiguratilor?
  Cum sunt ei cheltuiti?
  De ce nu exista un raport anual al CNAS si MS public, sa stie fiecare cotizant CUM s-au cheltuit banii?
  Eu, ASIGURATUL, cer CNAS sa-mi scrie negru pe alb care sunt serviciile de care beneficiez de banii pe care-i dau!
  Cine creeaza haosul asta si cu ce scop?
  Daca ministrul acuza sistemul de furt, ce mai cauta in fotoliul ministerial? Noi il platim sa faca ordine si sa administreze corect fondurile nostre. Daca nu-i capabil de asta- ii cerem demisia!
 • +1 (1 vot)    
  Minciunica (Sâmbătă, 7 mai 2011, 13:01)

  A [anonim]

  In bucuresti au fost 3milioane de pacienti conform retete prescrise cu decontare de catre medici. Asa ca doamna de la colegiu sa lase mai jos cu gargara si sa accepre adevarul
  • -1 (1 vot)    
   bati campii (Luni, 9 mai 2011, 13:04)

   fost angajat CNAS [anonim] i-a raspuns lui A

   medicii n-au nici o treaba cu decontarea retetelor. daca citeai ce s-a mai comentat mai sus vedeai ca plata medicilor de familie s-a facut pentru fix 1.7 milioane pacienti. si doamna nu-i de la colegiu. comentariul tau dovedeste ca n-ai citit sau n-ai inteles nimic din tot ce s-a scris pana acum.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentarii de romani (Sâmbătă, 7 mai 2011, 13:50)

  Alexu [anonim]

  Vine unu si ne-o trage la toti , ne scufunda nava , si noi ne certam intre noi ....
  Oare cand vom fi in stare sa i-o tragem si noi ?? Sa ne unim si sa ii **** lu asta toate nemurile pe care si le-a adus la guvernare , neam de PDL-ist securist pe nume BASE.
  Oare nimeni nu vede ca sunt solutii foarte simple ?
  1. Daca medicii sunt corupti iar la casa de sanatate care ne mananca 30 % din contributii pentru beizadelele PDL-iste este cinste mare , de ce nu da liber bolnavilor sa mearga oriunde in lume sa se trateze , iar Casa sa plateasca , conform cu tarifele din Romania. Adica daca o apendicita in Romania se plateste cu 1000 ron , te duci in Austria si platesti tu 100 euro iar statul cei 250 euro( 1000 ron). In cazul asta cei care iau spaga au de suferit , iar bolnavii de castigat.

  Dar alde Cseke Beleshte stie ca e mai bine sa nu ai unde sa te duci , sa inchida spitalele , si in modul acesta , mori si de o banala apendicita , iar banii se intorc la buget ( cel mare) de unde lipitorile portocalii sug in draci , mai putin tovarasa Elena care suge altceva ......

  SPERAM SA VINA ZIUA PLATII PENTRU ACESTI IMBECILI DIN GUVERNUL ROMANIEI SI CRETINUL DE LA COTROCENI .
 • -1 (1 vot)    
  Felicitari doamnei Tanasescu (Sâmbătă, 7 mai 2011, 20:17)

  Herdea Valeria [anonim]

  Draga Rodica,
  Suntem mandri de tine! Foarte bun interviul si foarte bine punctate problemele noastre ale tuturor!
  Poate asa vor intelege toate partile implicate, cat de necesara este o reforma corecta si niste parteneri corecti.Respectul intre parteneri,repet "parteneri" si nu arendasi si supusi pe o mosie, este conditia de baza a unei colaborari a unui contract.
  Cu toata stima dr Valeria Herdea
 • +1 (1 vot)    
  medicamente (Duminică, 8 mai 2011, 5:18)

  andrei [anonim]

  Doar o observatie: din 2006 incoace, preturile la medicamentele compensate si gratuite, ma refer la preturile cu amanuntul, au scazut. Chiar zilele acestea a avut loc o alta scadere de pret de aproape 2%. Asa ca stimata doamna doctor, nu bateti campii pe tema asta. costurile nu au crescut in sistem datorita preturilor medicamentelor. ci datorita faptului ca va luati voi spagi de la diversi producatori, ca sa nu mai prescrieti enalapril, spre exemplu, ci alti inhibitori ai enzimei de conversie semnificativ mai scumpi. de cateva luni incoace, diferenta de pret pe grupa terapeutica o plateste bolnavul. dar inainte, se deconta din bugetul cnas.

  sunt farmacist, am suportat din bugetul personal scaderile masive de preturi din 2006, 2007 si 2008, exact acei ani in care medicina de familie a fost mai bine finantata. si chiar nu cred ca merita ca farmacia mea, deschisa in 2005, sa treaca prin asemenea pierderi uriase doar ca voi sa va puteti lua spaga cu nonsalanta.

  si ca sa contracarez orice potential argument in directia spagii spre farmacii, aflati ca in firma mea absolut orice discount, oricat de mic sau de mare, primit de la furnizorii mei, a fost contabilizat si impozitat conform normelor codului fiscal si codului de procedura fiscala. ceea ce e mai mult decat pot spune despre bonusurile pe cantitatile prescrise, excursii, obiecte si alte " incentives" primite de medici, de la primul pana la ultimul.

  Sunt revoltat de faptul ca se fura in sistemul sanitar romanesc, DA! dar ce ma revolta mai mult e ipocrizia cu care se trateaza acest subiect de catre insisi membri acestui sistem sanitar.
 • +1 (1 vot)    
  medicina de familie (Duminică, 8 mai 2011, 9:46)

  Ana Popescu [anonim]

  "suveica" sau prima asigurarilor include si medicina de familie.
  FNI -ul e chiar sub nas!
 • +1 (1 vot)    
  Radacinile problemei sunt doua (Duminică, 8 mai 2011, 11:16)

  Sile [anonim]

  Calitatea (proasta)legislatiei si supradimensionarea aparatului birocratic atit al M S cit si mai ales al casei nationale de asigurari de sanatate garnisita cu un supra numerar de taietori de frunza. Si daca nu se va opera corect in aceste doua puncte, se va LALAI in continuare. I-as atrage atentia d-nei doctor ca era mai corect daca ar fi spus cutare functionar de la casa de asigurari a spus cutare minciuni si sa le documenteze , decit sa ramina la limbajul generalizat al mintii de lemn.Urez celor ce lucreaza efectiv in sanatate sa gaseasca drumul de a-si apara interesele frofesionale. O zi buna !
 • -1 (1 vot)    
  Medicina de familie batjocorita (Duminică, 8 mai 2011, 12:41)

  Observator [anonim]

  Sunt medic de familie si pot sa afirm cu tarie si in cunostinta de cauza ca cele relatate in interviu de D-na Dr. Rodica Tanasescu sunt cat se poate de adevarate. Mai mult, sunt numeroase alte aspecte care nu au fost relatate in interviu si care demonstreaza subfinantarea sistemului medical in general si de aici greutatile pe care le intampina medicii si medicina de familie.
 • 0 (0 voturi)    
  revin (Duminică, 8 mai 2011, 18:40)

  aspirina,fasha si tifon [anonim]

  si va reamintesc sistemul occidental de finantare:fiecare pacient,cind se prezinta la medic isi achita onorariul pentru serviciu si PRIMESTE chitanta-asta inseamna ca:
  -medicul nu mai capata ''spaga''
  -se comporta ca orice prestator serios de servicii -ca daca e arogant ,nimeni nu-l mai cauta;
  -se exclude medicul din circuitul bani-casa de asigurari;el e platit la timp pentru munca facuta,pacientul isi recupereaza banii de la cnas sau cjas si eventualul conflict de nerambursare se muta pe relatia directa pacient-casa;
  -cnas nu mai poate fenta fondurile de sanatate spre alte domenii;
  -apare concurenta normala intre medici,fiecare va dori sa ofere ceva in plus pentru a-si atrage si pastra clientela;
  -fiecare medic isi impune tariful propriu,pe care-l poate duce,sau da faliment ca orice prestator de servicii;
  -medicul prescrie un medicament pe un formular securizat,simplu-farmacia va decide daca si cit e de compensat medicamentul si in functie de gradul de asigurare al omului;
  -nu mai ar fi treaba medicului sa stabileasca daca omul e asigurat sau nu,nu ar mai avea nevoie de scule pentru citit carduri-ar deveni treaba farmaciei,ca la dr.pacientul isi plateste oricum consultatia,si in functie de cit e de asigurat,isi recupereaza total sau partial ''investitia''pe baza chitantei;
  DE CE NU SE VREA ASTA?
  • 0 (0 voturi)    
   Sistemul occidental de asigurari (Duminică, 8 mai 2011, 22:48)

   Un medic de familie [anonim] i-a raspuns lui aspirina,fasha si tifon

   Imi doresc sa lucrez intr-un astfel de sistem dar cred ca pentru asta ..trebuie sa plec in Franta. Aici - nici o sansa- nu exista vointa politica pentru ca ATUNCI banii ar intra direct in bugetul CAS iar pacientul ar fi parte intr-un contract cu CAS.
   MEDICUL NU ARE CE CAUTA IN RELATIA ASIGURAT-ASIGURATOR!
   Acum pacientul e suparat pe medic ca nu-i ofera toate serviciile medicale de care are nevoie, medicul este constrans de CAS si MS de tot soiul de legi absurde, bugetul de stat incaseaza banii asiguratului, CAS plateste medicul cu 4,5 lei pe consultatie...si toata lumea e nemultumita...
   ma rog, aproape toata lumea, pentru ca acolo sus stau multumiti in fotoliile lor, ALESII NOSTRI.
 • 0 (0 voturi)    
  Medicina de familie e necesara!!! si importanta!si (Marţi, 10 mai 2011, 19:21)

  sorana [anonim]

  E nevoie de medici de familie asa cum e nevoie de toate celelalte specialitati in medicina.Dintotdeauna medicina in Romania a fost considerata o ramura incomoda a economiei,pentru ca e ,teoretic ,neproductiva.Cata incapacitate si obtuzitate de a intelege importanta ei ,pornind de la guvernanti si sfarsind cu pacientii care ,sa-mi fie iertat ,realizeaza ce bine e sa poti apela la un medic bun doar atunci cand sunt bolnavi,in rest considera si ei ,ca si guvernantii, ca medici ar trebui sa traiasca cu....aer ???!!!,sa se informeze citind in...stele???!!!.Nu exista o dorinta de a ajuta medicina in Romania si populatia este manipulata iar medicii de toate specialitatile sunt de multe ori sacrificati in functie de interese politice ! Motive pentru care populatia sufera si oamenii mor in spitale care nu sunt dotate cum ar trebui sa fie intr-o tara membra UE,medicii nu sunt platiti,nu decent ,ci asa cum ar fi normal pentru o astfel de profesie(nu sunt strungari sau agricultori,lucreaza cu material uman doamnelor si domnilor guvernanti !) Ramane doar plecarea din tara...ptr cei ce pot si cat inca se mai poate !Si de regula pleaca cei mai buni ! Sâc !
 • 0 (0 voturi)    
  Reteta compensata... (Miercuri, 8 iunie 2011, 20:29)

  Mara [anonim]

  M-am saturat de aceasta lupta ...Cu totii vreti BANI!Si medicii de familie(care nu fac nimic), si casa de asigurari(care este o ''molie'')...dar ce va faceti cu pacientii care MOR fara medicamentele compensate?V-ati intrebat?Ii pasa cuiva?Cu siguranta...NU!RUSIHNEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!Rezolvati situatia functionari ce sunteti...altfel nu va pot numi...sau nu veti mai dormi noaptea ...va va mustra constiinta poate...(daca o aveti).VREM RETETE SI ATAT> Banii vostri....va ajung....sau vreti mai multi????Pe Viata pacientilor?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by