"Plecarea mea de la Cotroceni a fost una amiabila. Eu nu pot sa fiu ipocrit si sa spun ca nu a existat nicio legatura cu acele declaratii referitoare la UDMR", a declarat Sebastian Lazaroiu intr-un interviu pentru HotNews.ro si RFI, realizat de Dan Tapalaga. El a mai spus ca au mai existat declaratii care au starnit confuzie intre pozitia sa de consilier si cea de analist, si a dat ca exemplu un text publicat pe blogary.ro in care aprecia faptul ca Banca Nationala a inceput sa se implice mai mult in jocul pe care-l fac partidele, dar care ar fi starnit nemultumiri in BNR. Lazaroiu sustine ca a demisionat pentru a inlatura aceste confuzii: "acum nimeni nu mai poate spune ca ce spun eu spune presedintele Traian Basescu"

Asculta integral interviul cu Sebastian Lazaroiu

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de fostul consilier prezidential la HotNews.ro - RFI

  • Sebastian Lazaroiu: Plecarea mea de la Cotroceni a fost una amiabila. Eu nu pot sa fiu ipocrit si sa spun ca nu a existat nicio legatura cu acele declaratii referitoare la UDMR. Dar nu a fost o legatura directa. Presedintele a fost foarte ingaduitor cu mine. A spus-o si public ca nu poate sa interzica consilierilor sa aiba pareri personale, sa se exprime in calitatea profesiei pe care o au. Si asta am facut in special in ultimul an.
  • Au fost mai multe declaratii care au fost puse in seama presedintelui si a institutiei la care lucram si care, intradevar, nu erau confortabile pentru un partid sau altul. A mai fost o postare pe blogary.ro in care eu apreciam faptul ca BNR a inceput sa se implice mai mult in jocul acesta pe care partidele il fac in Romania cu bugetele. Si am spus ca face bine ce face BNR-ul, asumandu-si o pozitie care e politica pana la urma. Ei se exprima asupra modului in care sunt distribuite resursele Romaniei. In multe parti au aparut stiri ca Lazaroiu critica BNR. Asta probabil ca a creat anumite nemultumiri la BNR, dar aia era o pozitie strict a mea, personala.
  • N-a fost un repros direct atunci in legatura cu textul despre BNR. M-a intrebat (n.r. Traian Basescu) despre textul respectiv si i-am explicat. Era din ce in ce mai complicat ca eu sa am acele pozitii publice prin care se putea crea confuzie cu pozitia presedintiei.

Tapalaga: Aprecierile legate de UDMR au starnit nemultumiri la Cotroceni? Adica presedintele v-a admonestat, v-a intrebat ceva?

Lazaroiu: Sigur ca ati vazut si dvs reactiile liderilor UDMR, care au fost foarte dure. S-au simtit amenintati. In esenta, spuneam de un adevar istoric pe care nu l-a putut nimeni sa-l combata pentru ca vorbim de fapte. Discutia era cu o jurnalista despre legea partidelor politice. Am vorbit despre toate partidele, nu doar de UDMR. La un moment dat am spus despre UDMR ca el nu este constituit pe actuala lege a partidelor politice, ci ca e o organizatie civica care participa in alegeri si care este evident tolerata de catre celelalte partide politice. Ei puteau sa spuna, <>. In sensul asta am spus ca este tolerata.

  • A aparut stirea. A fost un moment de deruta. Au inceput sa reactioneze cei de la UDMR. Eu nu am vrut sa mai intervin pentru ca nu am vrut sa tulbur si mai tare apele. Mi-am dat seama ca a fost o mica furtuna intr-un pahar cu apa. Regret ca ei au putut crede ca aceasta este o pozitie a Palatului Cotroceni, a presedintelui. N-a fost ceva negativ acolo. Parerea mea despre UDMR nu a fost una proasta.
  • Am avut o discutie cu Presedintele, dar nu strict pe aceasta chestiune, ci in general pe aceasta confuzie care se poate crea intre pozitia mea ca analist, ca om care poate avea opinii si pozitia presedintelui. Si am stabilit ca este mai bine sa ne despartim si sa merg pe calea asta. Asta nu inseamna ca se schimba ceva in discursul sau atitudinea mea. Dar de acum nimeni nu mai poate spune ca ce spun eu spune presedintele Traian Basescu.

Tapalaga: Pe de alta parte, au fost destule momente cand iesirile dumneavoastra publice au fost urmate de pozitii similare exprimate de seful statului. De multe ori ceea ce spuneati era interpretat ca un mesaj din partea presedintelui, un mesaj venind de la un consilier care poate sa spuna mai multe. Pana la un punct este si normal sa fie asa ca rolul unui consilier prezidential e sa exprime uneori pozitiile presedintelui poate mai apasat decat o poate face seful statului.

Lazaroiu: In general, in 90% din cazuri cred ca asa am si facut. Am intarit anumite pozitii ale presedintelui si, in general, am evitat sa ies cu o declaratie inaintea presedintelui. Sigur ca multe dintre ele au coincis ca nu vorbim despre doua pozitii diferite, ci de aceeasi pozitie.

Tapalaga: Oamenii mai suspiciosi asa din fire pot spune ca au fost multe alte momente cand ati facut declaratii abrupte vizavi de PNL, de PSD, de partenerii de Coalitie, chiar referitoare la PDL. Au fost mesaje critice si n-a fost nici o problema. De ce abia acum a devenit o problema?

Lazaroiu: Este adevarat, dar alea erau realmente pozitii de analist politic. Era usor sa faci diferenta intre pozitia Palatului Cotroceni si parerea mea ca analist politic. Aici, la UDMR, a fost si distorsionata foarte mult asa cum a fost preluata in presa. A fost vazuta ca un atac la UDMR cand de fapt eu am afirmat un lucru pe care nu-l poate contesta nimeni. E un adevar istoric postdecembrist. UDMR nu este un partid politic, iar celelalte partide il tolereaza in forma sa juridica de ONG, de organizatie civica. Asta-i tot, dar a fost preluat ca un atac.

  • Lazaroiu: Am avut o colaborare foarte buna cu presedintele, nu am avut nimic sa-i reprosez din punct de vedere al colaborarii. Au fost multe momente grele, dar doua momente au fost mai dificile. A fost atunci inainte de suspendare. In momentul ala trebuia gestionata povestea cu suspendarea. Au fost zguduieli puternice pentru ca se vedea ca se formase o coalitie care nu avea scrupule si care a mers pana la capat. Al doilea moment dificil a fost iesirea de la guvernare a PSD-ului in septembrie 2009, inainte de alegeri.
  • O motiune de cenzura care sa treaca nu va fi. Mi-e foarte greu sa va spun daca premierul isi va da demisia sau nu. A fost acea discutie publica, dar cel care ia decizia este Emil Boc. Poate e cel mai greu pronostic pe care pot sa-l fac in ultimii ani. Nu mi-e foarte clar daca premierul are toate datele problemei si intelege ce inseamna de fapt plecarea de la Guvern. Nu mi-e foarte clar daca ia decizia singur sau se consulta si cu alti oameni din partid. Nu mi-e foarte clar cum gandeste tot partidul aceasta plecare. Evident cred ca sansele sunt 50-50. Nu pot sa-mi dau seama care va fi decizia.
  • Emil Boc ar pleca daca el si cei din jurul lui, apropiatii din partid, ar intelege ca e mult mai usor acum sa recredibilizezi Guvernul, decat partidul. Partidul va creste greu si va avea o inertie mare in sondaje, ca si credibilitate. O schimbare de premier poate sa ridice nivelul de incredere al oamenilor fata de Guvern. Si poate si partidul sa aiba ulterior beneficii de pe urma acestei recredibilizari.
  • Pe de alta parte, exista si o anumita inertie. Cand te-ai asezat intr-un scaun, si stii ca nu ai facut lucruri rele, pe care ti le reprosezi... Dimpotriva, premierul a facut lucruri foarte bune. Si normal ca te gandesti, <>. Sunt si cei din jur care au agendele lor personale si care vor sa influenteze aceste decizii. Agenda lor nu e legata nici de binele partidului si nici de binele guvernului. Toate astea cantaresc in aceasta ecuatie.
  • Ideea ca presedintele ar putea sa-l determine pe premier sa faca un pas sau altul... Va spune un om care a stat acolo 4 ani, nu poate sa faca presedintele asa ceva. Poate sa-l sfatuiasca intr-un fel sau altul, dar nu poate sa-i impuna asta.

Tapalaga: Noi, la HotNews.ro, am avut informatii ca au existat discutii intre Emil Boc si Traian Basescu in care presedintele ar fi incercat sa-l convinga pe premier sa plece inainte de alegerile interne si ca Boc ar fi promis ca va pleca dupa asta.

Lazaroiu: Eu nu stiu despre asemenea discutii. Dar discutii despre o posibila plecare inainte de inceperea campaniei interne au fost in interiorul partidului. A vorbit public si presedintele despre acest scenariu de recredibilizare a guvernului. Intre timp, e posibil ca pozitiile premierului si ale celor din jurul lui care il sustin pentru functia de presedinte al PDL sa se fi schimbat din ratiuni care tin de campania interna. Nu stiu daca el personal, dar am auzit voci in jurul sau care spuneau ca nu ar iesi presedinte daca ar pleca din functia de premier. E riscat pentru ca ar putea sa-si diminueze sansele in competitia interna.

  • In momentul asta, Emil Boc cred ca are sanse mai mari decat Vasile Blaga, dar lupta va fi stransa. Nu-i o batalie care s-a jucat deja. Nici nu mi se pare atat de important cine castiga, va spun ca exista un pericol mult mai mare. In toate organizatiile, cand se iau decizii colective, se iau pe baza de emotie si pe baza de ratiune, in egala masura. In situatia de acum, e o situatie foarte complicata. Emotia e de partea lui Blaga, ratiunea e de partea lui Boc. Unul dintre ei va castiga in final, dar nu e bine sa ai nici o decizie bazata exclusiv pe emotie, nici exclusiv pe ratiune. 
  • As zice Emil Boc in momentul asta, dar nu mi se pare esential. Esential mi se pare ca cine castiga sa aiba de partea lui si ratiune si emotie. Cred ca tentatia e foarte mare in ambele tabere sa negocieze. Motivele sunt diferite. In momentul asta sustinatorii lui Blaga sunt mai demoralizati si iau in calcul si esecul. Si atunci vor sa-si asigure intr-un fel niste pozitii prin negociere. In tabara lui Emil Boc e altceva, acolo de la inceput a fost, cel putin pentru unii oameni, o rezistenta fata de competitie. De ce avem nevoie de competitie, de ce nu ne putem intelege noi, de ce nu putem avea un candidat unic, cum ne-am inteles atatia ani de ce nu ne-am putea intelege si acum....adica, nici asta nu-i sanatoasa, ideea asta de a lasa lucrurile asa cum sunt. Deci sunt oameni rezistenti la competitie in jurul lui Emil Boc.
  • Cele patru functii de primvicepresedinti si functia de secretar general ar trebui ocupate de oameni de genul asta, oameni de 35 - 40 de ani, care au demonstrat ceva. Ei sunt de putin timp in politica, dar ei au facut in doi ani cat au facut altii in douazeci. Am dat cele patru exemple (Funeriu, Turcan, Macovei, Voinescu), mai e Cristi Preda, Anca Boagiu, Liviu Negoita, sunt multi care fac parte din acest profil, deci 30 - 45 de ani, care au facut ceva, care s-au batut pentru partid si care n-au vulnerabilitati. Sunt de pilda oameni foarte buni in PDL, dinamici, care au calitati deosebite, dar care au vulnerabilitati. Ei trebuie folositi evident, dar nu pot sta in pozitii de vizibilitate. 
  • Suntem exact in perioada in care se negociaza cele cinci functii de maxima vizibilitate. Sunt discutii, cine sa candideze. Oamenii pe care vi i-am mentionat nu vor lua voturi. Daca maine va candida vreunul dintre ei la functia de prim-vicepresedinte, unul din cei de acolo, o sa ia zece voturi maxim, pentru ca nu au sprijinul organizatiilor. Oameni ca Flutur oricand iau voturi pentru functia asta. Are patru organizatii in spate in Moldova. Intrebarea pe care si-o pune acum partidul: e mai bine sa ai oameni de genul asta, cu sprijin in interiorul partidului dar care nu mai aduc mare lucru din exterior, sau mai bine sa incercam oameni pe care noi sa-i sustinem cu sprijinul nostru, pe Funeriu sau pe Voinescu. De ce? Pentru ca-i punem acolo in fata si stim ca ei sunt capabili ca imagine si comunicare sa fie mai buni decat noi. 
  • Eu nu sunt optimist, asta si spun. Probabil ca nu vor reusi sa se aseze la masa cei din echipa lui Emil Boc si sa spuna, in cazul in care castigam, hai sa iesim in fata cu oameni capabili sa comunice, din noua generatie. Probabil ca nu, asta-i estimarea mea. Atunci se va intampla ca PDL-ul va face un mic pas. Probabil ca oamenii de care vorbesc vor fi in functii de vicepresedinti, esalonul trei. Si se vor bate acolo, dar nu va fi marele...
  • Daca decizi sa spui hai sa negociem, si sa le dam si lor niste pozitii, atunci mi-e teama ca partidul va functiona iar cu doua viteze. Pentru ca asa a functionat si pana acum. Diviziunea asta intre Boc si Blaga pe care o vedeti nu-i chiar de fatada. Acolo exista niste tensiuni mai vechi, intre o garda mai veche, oameni conservatori, care vad total diferit viitorul. In interior sunt diferente intre cele doua tabere. Daca nu se transeaza acum lucrurile, in asa fel incat invigatorul sa ia tot, sa mearga mai departe si sa-si asume raspunderea foarte grea sa castige alegerile din 2012, atunci unii vor baga bete in roate celorlalti. (...) Din pozitiile lor, nu cred ca vor ajuta la cresterea partidului, ci unii vor incerca sa submineze si sa-si ia revansa peste un an. Daca PDL pierde alegerile din 2012, ma tem ca va fi repede un alt congres.

Lazaroiu: Prima discutie a fost daca Boc sa fie schimbat sau nu. A doua daca sa fie politic sau tehnocrat. Iarasi, nici aici nu exista un consens in coalitie.

Tapalaga:Am tot auzit numele lui Sorin Mandrutescu pronuntat, fostul presedinte AmCham.

Lazaroiu: Au fost multe. Eu am auzit numele lui Croitoru, Isarescu, au fost multe.

Tapalaga: Dar a fost luat vreodata in calcul?

Lazaroiu: Oricum, chiar daca as sti lucrurile astea, nu as putea sa le vorbesc cu dvs. Dar, repet, sunt multe nume care au fost luate in calcul pe ideea de tehnocrat, repet. Pentru ca presedintele, pe buna dreptate, s-a gandit la o varianta de tehnocrat. Din pacate, acuma, sa stiti ca nici cu tehnocratii nu-i asa de simplu, cum credem noi. Multi dintre ei sunt foarte buni, dar cand trebuie sa iasa in fata si sa ia haturile in mana nu mai sunt asa de curajosi. Multi spun, stam bine aici, avem salarii mari, e bine asa cum suntem. Sa vii acum, cu premier tehnocrat un an de zile, nu e o optiune pe care sa o faca multi tehnocrati.

  • E posibil infiintarea unui nou partid, nu s-a schimbat nimic. Sa stiti ca multi oameni asteapta din zona asta activa, de centru dreapta, e o mare asteptare fata de ce se va intampla la congresul din 13 - 14 mai. Adica vor sa vada si ei cum se schimba partidul asta. Daca nu se schimba, cred ca sentimentul asta al abandonarii se va accentua si nevoia unei constructii noi, civice sau politice, ca pana la urma si un ONG poate participa la alegeri.
  • Daca iese prost, se va accentua aceasta dorinta de a avea o noua constructie politica. Sunt oameni care inteleg ca nu mai putem merge asa. Ei vad ca se petrec niste reforme la nivelul statului si le apreciaza, dar vad ca sistemul politic e acelasi, ca partidele sunt aceleasi. E posibil sa ma implic in asa ceva, ca si eu cred...Nu vreau sa ma implic in sensul de a iesi in fata, nu simt aceasta nevoie de a fi lider providential sau lider politic de orice fel, dar cand va spun exista oameni care simt nevoia, ma includ printre ei. Si eu sunt unul dintre cei care cred ca putem avea mult mai mult din punct de vedere al partidelor politice din Romania, si ca reforma nu trebuie sa se opreasca doar la institutiile statului. 
  • Energia care exista totusi e uriasa. Depinde ce obiectiv isi propune aceasta noua constructie politica. Care, repet, poate sa fie si o constructie de tip civic, nu neaparat sa-si propuna un obiectiv de tip electoral, dar care sa faca presiuni asupra partidelor intr-un anume sens. Sunt multi altii nu doar eu care sustin asta si care si fac. Eu recunosc, n-am facut nimic in sensul asta. Inca, da...Pana acum, n-am facut nimic.
  • Nu ma grabesc sa castig bani pentru ca nu sunt un om sarac, n-am fost nici cand am venit la Cotroceni. Am economii, pe care eu le-am facut in toata perioada asta si cand am venit la Cotroceni nu eram un om sarac. Am lucrat in cercetare, in proiecte internationale. Eu sunt un om modest, n-am nevoie de mare lucru, deci ma multumesc cu putin. Am din ce sa traiesc, asta nu inseamna ca nu mai vreau sa muncesc. O sa raman o voce in analiza politica, deocamdata n-as vrea sa lucrez pentru mine, vreau doar ca analizele mele sa fie publice. Eu cred in proiectul unei Romanii moderne, al unui stat reformat, de aia am stat la Cotroceni, de aia am stat alaturi de presedinte, nu ma dezic in nici un fel de asta si in continuare asta voi sustine.