Anuntul uciderii liderului terorist Osama bin Laden, facut duminica seara de presedintele Barack Obama, a determinat aparitia unor teorii inedite, care pun sub semnul intrebarii veridicitatea mortii sefului Al-Qaeda. Adeptii teoriilor conspirationiste incearca sa convinga opinia publica ca moartea lui bin Laden nu este reala, bazandu-se si pe faptul ca autoritatile de la Washington nu au publicat, pana in acest moment, fotografii sau imagini video cu cadavrul liderului terorist si, in plus, trupul sau a fost aruncat in mare.

Osama bin Laden (2001)Foto: Agerpres

RawStory a realizat un top al celor mai "traznite" teorii despre moartea lui Osama bin Laden.

1. Statele Unite se afla inca din 2001 in posesia cadavrului liderului Al Qaeda.

Informatia a fost publicata de site-ul Infowars.com al lui Alex Jones, cunoscut pentru teoriile sale controversate. Paul Joseph Watson a citat oficiali care au spus ca "sunt convinsi" ca bin Laden era mort de mult, fara insa sa ofere vreo dovada concreta care sa le sustina afirmatiile ca au vazut cadavrul liderului terorist intr-o camera frigorifica.

2. Osama bin Laden a murit in 2001 si, de asemenea, in 2003

Multi sceptici prefera sa citeze doua rapoarte false legate de moartea lui Osama bin Laden: unul prezentat de Fox News in 2004 (preluat dintr-un tabloid pakistanez), unul dintr-un ziar de la Londra. Cea de-a doua teorie citeaza un "expert francez" (Ghislaine Alleaume) care afirma ca mesajele de pe forumurile de pe Internet dovedesc ca bin Laden a fost omorat in Tora Bora, in 2003.

Niciuna dintre cele doua relatari nu prezinta vreo dovada concreta.

3. Armata pakistaneza l-a tinut prizonier pe seful Al-Qaeda pentru a-l ajuta pe Obama din punct de vedere politic.

Teoria a fost vehiculata duminica noaptea, dupa anuntul mortii lui Osama, de simpatizantii talibani de pe forumul Islamic Awakening, precum si de conservatori americani ce comentau peFree Republic. Unul dintre acestia sustinea chiar ca trupul lui bin Laden sa fie tarat pe strazile din New York City pentru a fi vazut de toata lumea si a inlatura misterul mortii.

4. Anuntul facut de Barack Obama este o minciuna si bin Laden se afla inca in viata.

Ideea a fost prezentata de catre o televiziune pakistaneza, care a citat un oficial taliban pe care nu l-a identificat. Afirmatia a fost folosita pentru a sustine ca bin Laden traieste.

5. Osama bin Laden nu s-a aflat niciodata in localitatea pakistaneza Abbottabad.

Lucrul este sustinut de locuitorii din oras, care afirma ca "nu sunt pregatiti sa inghita galusca ca bin Laden a fost aici. Cum se face ca nimeni nu stie ca el a fost aici? De ce l-au ingropat asa de repede. E totul fals - o drama".

6. Presedintele Barack Obama este, de fapt, Osama bin Laden deghizat.

O teorie care nu are nevoie de explicatii, intretinuta de unele cercuri conservatoare si de extrema-dreapta din SUA.

Pe mai multe forumuri online, internautii s-au declarat "sceptici" de moartea lui Osama bin Laden, solicitand Administratiei de la Washington sa faca publice imagini si inregistrari video care sa dovedeasca ca liderul terorist e mort. "Ceva aici nu miroase a bine", a spus un comentator pe Free Republic.

Oficialii americani au precizat luni ca un test ADN confirma moartea lui Osama bin Laden: "ADN-ul corespunde celui al mai multor membri ai familiei lui bin Laden. Probabilitatea ca ADN-ul sa fie cel al lui bin Laden este de cel putin 99%".

De asemenea, un ofiter de rang inalt al serviciilor secrete americane a declarat ca, inainte de a-l ucide, autoritatile SUA au folosit mijloace multiple pentru identificarea precisa a lui Osama bin Laden. Oficialul a spus ca o femeie, despre care se crede ca era sotia lui bin Laden, a dus la identificarea liderul al-Qaeda, dupa ce aceasta l-a strigat pe nume in timpul raidului efectuat de fortele speciale americane.

Consilierul prezidential american pentru antiterorism, John Brennan, a spus ca "urmeaza sa facem tot ce putem pentru a fi siguri ca nimeni nu are vreun motiv sa nege ca l-am ucis pe Osama bin Laden". Oficialul a spus ca dovezile vor fi prezentate nu doar poporului american , ci si lumii "pentru a se intelege exact ce s-a intamplat".

Seth Jones, un specialist al RAND Corp, un think-tank american, a afirmat pentru AP ca Administratia SUA trebuie sa faca tot ce e posibil pentru a minimaliza indoielile: "Exista mereu teorii ale conspiratiei. Exista indivizi care cred ca bin Laden nu a fost implicat in atacurile de la 11 septembrie 2001".